Wolny internet na starym laptopie

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Wolny internet na starym laptopie

Post autor: Andrzejz78 »

Reaktywowałem starego lapka Toshiba A100 do testów w terenie Niestety prędkości odczytane ze speedtesu są znacznie niższe niż powinny być
Jeśli na MSI mam 20MB/s to na Tosi jest 5-8Mb/s Ten sam modem, ten sam BTS, te same parametry sygnału, ta sama konfiguracja a wynik dużo niższy Pobieranie paczek danych też się różni choć nie sprawdziłem wielokrotnie bo skończył się limit (o północy odnawiają :) )
Na Tosi jest jakiś XP, FF i jeden z ostatnich flashów System jest chyba bez aktualizacji ale do prędkości neta to raczej nie ma nic wspólnego
Nie wiem bardzo od czego zacząć poszukiwania przyczyny wolnego pobierania Sprawdzałem dysk i jest kiepski ale nie na tyle żeby nie dał rady zapisać powyżej 10Mb/s
Porty gdyby nawet były w USB 1.0 to i tak powinny więcej przepuścić niż jest obecnie

Od czego zacząć poszukiwania problemu bo już mi zabrakło pomysłów?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Wolny internet na starym laptopie

Post autor: key »

Od sprawdzenia innego modemu.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

key pisze:Od sprawdzenia innego modemu.
Nie napisałem tego ale to oczywiste że sprawdzałem na innym modemie i to samo
E398 i E3276 na MSI mają identyczne prędkości a na Tosi speedtesty dużo niższe szczególnie w DC

Właśnie zrobiłem test na Tosi z kartą od telefonu na E3276 prędkość speedtestu 5-6Mb/s w DC tak jak w poprzednich testach
Pobieranie paczki wypadło lepiej bo było 1,8-2,0 MB/s
O ile pobieranie paczki uznał bym za prawidłowe gdybym nie znał faktycznych prędkości u mnie to speedtest jest tragiczny

Zastanawia mnie jeszcze druga sprawa Jak miałem jeszcze neta w Plusie to sprawdzałem LTE Na tym samym laptopie Speedtest wynosił 30Mb/s więc flash i procesor jednak daje radę
Myślałem że w DC z E398 port nie wyrabia prądowo ale podobny wynik jest też z bardziej ekonomicznym E3276
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Andrzejz78 pisze:u mnie to speedtest jest tragiczny
Zapomnij o tych bzdurach.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

key pisze:Zapomnij o tych bzdurach.
Wiem co masz na myśli
To może zapytam czemu wskazania się tak różnią na laptopach?

Postaram się po odnowieniu limitu zrobić kilka testów pobierania paczek to może to coś wyjaśni
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: atento »

Sprawdz czy nie masz jakiejś ochrony w czasie rzeczywistym.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

atento pisze:Sprawdz czy nie masz jakiejś ochrony w czasie rzeczywistym
Nie mam na nim żadnej ochrony zainstalowanej I jest wyłączone wszystko co by mogło działać w tle

Zrobiłem rano mały teścik i podaję wartości średnie z kilku kolejnych testów Pierwszy wynik jest z MSI a drugi z Toshiby
Wyniki speedtestu
U900 10Mb/s 3Mb/s
U2100 20Mb/s 7Mb/s
Pobieranie paczki danych 2,2-2,8MB/s 2,0-2,3MB/s

Wyniki są podobne to tych co robiłem kilka dni wcześniej Ewidentnie widać że we flashu są zaniżone Pobieranie paczek też jest zawsze wolniejsze ale już nie ma tak dużej różnicy
Myślę że winny może być wolny procesor Celeron M 1.6 w Toshibie stąd tak kiepskie wyniki we flashu Na tym najbardziej mi zależy bo jest to dość wygodny i szybki test
dexter18

Post autor: dexter18 »

A może nie wyrabia prądowo ? Wiesz stare komputery mogą mieć za niskie napięcie. Podłącz hub aktywny i sprawdź.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Myslałem o tym ale podłączałem E3276 który nie jest prądożerny i jest to samo Myslę że gdyby winne bylo zasilanie to by nie pobierało paczek z taką prędkością

Sprawdziłem przed chwilą pobieranie paczek 2,2MB/s na MSI i 1,2MB/s na Toshibie Coś ogranicza lub coś nie wyrabia w starym laptopie

[ Dodano: 2014-02-10, 12:50 ]
dexter18 pisze:stare komputery mogą mieć za niskie napięcie
Spróbuję zmierzyć
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Andrzejz78 pisze: To może zapytam czemu wskazania się tak różnią na laptopach?
Być może to wina flasha. A jakie masz prędkości pobierania ze zwykłej strony jak http://www.noc.gts.pl/
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Andrzejz78 pisze:Być może to wina flasha
Prawdopodobnie procesor nie wyrabia ale muszę to jeszcze sprawdzić
YaHooo pisze:A jakie masz prędkości pobierania ze zwykłej strony
Pobieranie paczki danych 2,2-2,8MB/s 2,0-2,3MB/s Pierwszy wynik to MSI a drugi Toshiba
Przy paczkach nie ma już tak dużej różnicy jak we flashu Miałem jeszcze zrobić trochę testów ale jest u mnie kilka dni awaria GSMu i część się przelogowała do UMTSu więc internet chodzi jak chce
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Andrzejz78 pisze:Prawdopodobnie procesor nie wyrabia ale muszę to jeszcze sprawdzić
Pytanie tylko jak?
Andrzejz78 pisze:Przy paczkach nie ma już tak dużej różnicy jak we flashu
To niestety potwierdza moją tezę, że to wina słabego CPU.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

YaHooo pisze:wina słabego CPU
No niestety to chyba jest prawda choć przy 2,1GHz nie powinno tak być

Będę musiał zrezygnować z testu we flashu na rzecz pobierania paczek choć i tu potrafi sporo zaniżyć prędkość

YaHooo, czy są gdzieś w necie duże paczki do testów np. 50GB lub większe?
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: atento »

:zdziwko: p3 600mhz 128Mb ram 1,9GB HDD usb 2.0 Xp, sciaganie menadzerem z pamięcią podreczna na pendraku oraz miejscem docelowym również na nim 0 ograniczania, co innego www... sama przegladarka włacza sie 10 minut :) to masakra. Kedyś tego złomu używałem zamiast routera ;p sał neta z HSPA playa E173 i wysyłał wi-fi i nic nie ograniczało full speed playa. Teraz okazjonalnie sciagam np. obraz debiana gdy mam awarie raid0 a w blaszaku nie mam napedu optycznego.

Na m420 1.7? Poprzez wi-fi spokojnie dawało 14-17mbps i jednoczesnie można było grać w nfs carbon, w tamtych odległych czasach posiadałem również sferie i w pierwszych dniach działalności ich super wynalazku cdma(czy tam jakiejs odmiany tego czegoś) miałm pełne prędkości, pózniej niestety nie działało bo nasprzedawali tego badziewia i obciążenie wzrosło.

Jesli masz usb 2.0 podłacz pendraka sciagnij np. free download manager, ustaw w nim pamięć podreczna i miejsce docelowe na pendraka, ilosc kawałów ze 3 i pobierz z kilku miejsc po kawałku jakiegos pliku. Z noc gts nie zawsze idzie jak trzeba ;p a przegladarka nic nie przetestujesz zwłaszcza ze plik pobiera się w jednym kawałku do tego chrome i inne to zabójcy starych sprzętów w dobie gdy mamy 2014 rok i przeglądarki używaja do poprawy wydajności karty graficznej, zajmują mase miejsca i są ciężkie jak 7 lat temu nfs carbon :D
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

atento pisze:free download manager
Używam FlashGet
atento pisze:ustaw w nim pamięć podreczna i miejsce docelowe na pendraka
Myślisz że może być winny zapis na dysku? Dysk stary i ma już błędy ale zapis jest na zadawalającym poziomie
Zamiast użyć pendriva mogę mogę zrobić RAM dysk i tam przenieść cache przeglądarki jak i zapis pliku
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Andrzejz78 pisze:No niestety to chyba jest prawda choć przy 2,1GHz nie powinno tak być
Nie od dziś wiadomo, że flash to badziewie. W nowych wersjach coraz bardziej mulą wszystkie aplety/aplikacje.
Andrzejz78 pisze: YaHooo, czy są gdzieś w necie duże paczki do testów np. 50GB lub większe?
Są, co więcej. Nawet są 1000GB :cwaniak: http://speedtest.tele2.net/1000GB.zip Tu masz dwie strony http://speedtest.ftp.otenet.gr/ oraz http://speedtest.tele2.net/ ta druga ma serwer FTP na który można uploadować również pliki. ftp://speedtest.tele2.net/
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

YaHooo pisze:Nawet są 1000GB
No bez przesady ;)

Dzięki za linki Właśnie tego szukałem :ok:

[ Dodano: 2014-02-14, 13:34 ]
Postanowiłem dać jeszcze jedną szansę Toshibie Tym razem zainstalowałem Win 7 Starter choć powoli traciłem nadzieję
FF, sterowniki i inne programy są te same co wcześniej instalowałem na XP jak i MSI
Jakie było moje zaskoczenie jak wskazówka we flashu minęła 10Mb/s i poszła dalej Flash faktycznie ciął się ale uparcie szedł do wskazań podobnych jak na MSI

Obrazek

Zrobiłem jeszcze kilka różnych testów i wychodzi że na Toshibie net chodzi trochę szybciej Może to zbieg okoliczności a może MSI ma zarezerwowane część pasma na jakieś tam swoje potrzeby W nocy zrobię trochę większych testów to się to wyjaśni

Nie wnikam co takiego miał lub nie miał XP że tak było najważniejsze że problem rozwiązany
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Andrzejz78 pisze:No bez przesady ;)
A co się rozdrabniać ;)
Andrzejz78 pisze: Dzięki za linki Właśnie tego szukałem :ok:
Nie ma za co :ok:
Andrzejz78 pisze:a może MSI ma zarezerwowane część pasma na jakieś tam swoje potrzeby
Moim zdaniem bardzo mało prawdopodobne. Ale kto tam wie. A masz tam jakieś oprogramowanie dodatkowo zainstalowane?
Andrzejz78 pisze: Nie wnikam co takiego miał lub nie miał XP że tak było najważniejsze że problem rozwiązany
Otóż to :ok:
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

YaHooo pisze:A masz tam jakieś oprogramowanie dodatkowo zainstalowane?
Miałem tu na myśli te słynne 20% rezerwy przepustowości łącza tylko już nie pamiętam czy to mam czy nie
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Andrzejz78 według moich doświadczeń to bujda. Nigdy czegoś takiego nie doświadczyłem.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Nie twierdzę że to prawda lub fałsz O tej rezerwie sporo piszą w necie i na tym oparłem swoją teorię
Trochę już testowałem starego lapka i wyniki są podobne do wyników z MSI Jedyna różnica to reakcja flasza ale to normalne przy takim procku
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Andrzejz78 pisze:O tej rezerwie sporo piszą w necie i na tym oparłem swoją teorię
Wiem o tym, że dużo się o tym pisze. Ale ja naprawdę nigdy tego nie zauważyłem ;)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

YaHooo pisze: Ale ja naprawdę nigdy tego nie zauważyłem
Ja też
http://www.speedtest.net/my-result/3315170105

To przykład mojego speedtestu, niby w jaki sposób system ma coś rezerwować jak nie wie jakie łącze ma?
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Jest rezerwa czy nie ja i tak muszę się przekonać (ten typ tak ma) :]
Według jakiegoś tam poradnika dokonałem zmian w rejestrze i sam nie wiem co myśleć Może to przypadek a może coś w tym jest bo o tej porze nigdy nie miałem takich prędkości
http://www.speedtest.net/my-result/3315331735
http://www.speedtest.net/my-result/3315354446
http://www.speedtest.pl/test/79532727
http://www.speedtest.pl/test/79532421
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

wojteks pisze: To przykład mojego speedtestu, niby w jaki sposób system ma coś rezerwować jak nie wie jakie łącze ma?
Właśnie o to chodzi.
Andrzejz78 pisze:edług jakiegoś tam poradnika dokonałem zmian w rejestrze i sam nie wiem co myśleć Może to przypadek a może coś w tym jest bo o tej porze nigdy nie miałem takich prędkości
Zrób więcej testów, a najlepiej w tym samym czasie odwróć zmiany i sprawdź też kilka razy.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

To był raczej przypadek bo ja też jakoś w tą rezerwę nie wierze choć nie znam windowsa aż tak dobrze
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Andrzejz78 tu nawet nie chodzi o znajomość Windowsa. Wystarczy to:
wojteks pisze:niby w jaki sposób system ma coś rezerwować jak nie wie jakie łącze ma?
ODPOWIEDZ