Przełaczanie pomiedzy 3 nadajnikami ORANGE
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Przełaczanie pomiedzy 3 nadajnikami ORANGE
Witam,
Od początku miesiąca jestem użytkownikiem internetu mobilnego i mam problem z częstym przełączaniem pomiędzy 4 nadajnikami. Mieszkam w centrum miasta i nadajniki od siebie mam rozmieszczone w miarę równych odległościach, wystarczy przesunąć lekko laptopa i już zaczyna przerywać internet... Zaczyna mnie to trochę irytować, jak dobrze ustawie laptopa i trzyma na określonym nadajniku wtedy jest OK.
Czy jest jakiś sposób, aby poradzić sobie z tym??
Od początku miesiąca jestem użytkownikiem internetu mobilnego i mam problem z częstym przełączaniem pomiędzy 4 nadajnikami. Mieszkam w centrum miasta i nadajniki od siebie mam rozmieszczone w miarę równych odległościach, wystarczy przesunąć lekko laptopa i już zaczyna przerywać internet... Zaczyna mnie to trochę irytować, jak dobrze ustawie laptopa i trzyma na określonym nadajniku wtedy jest OK.
Czy jest jakiś sposób, aby poradzić sobie z tym??
Ostatnio zmieniony 2014-02-27, 13:14 przez gumisv6, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Przełaczanie pomiedzy 3 nadajnikami ORANGE
Jeśli te BTS-y sa na różnych kierunkach to można wymusić połączenie z konkretnym za pomocą anteny kierunkowej na wybrane pasmo. Antena musi mieć wąski kat promieniowania. W mieście bywa to często trudne( BTS-y blisko siebie). Popatrz na mapę gdzie są.
-
A w TNI, spróbować wymusić nośną?? Jest to bezpieczny dla modemu sposób?? Bo właśnie mało informacji na forum co do tego znalazłem...
W drugim pokoju od strony północnej mam nadajnik w zasięgu wzroku i jest dobry zasięg 80% i tam myślę że by nie było tego problemu w niedalekiej przyszłości planuję właśnie tam postawić router.
W drugim pokoju od strony północnej mam nadajnik w zasięgu wzroku i jest dobry zasięg 80% i tam myślę że by nie było tego problemu w niedalekiej przyszłości planuję właśnie tam postawić router.
Nic nie powinno się stać.gumisv6 pisze: w TNI, spróbować wymusić nośną?? Jest to bezpieczny dla modemu sposób?? Bo właśnie mało informacji na forum co do tego znalazłem...
-
Potrzebowałbym tylko aby ktoś mi podał nośną tych dwóch nadajników, bo na mapie a btsearch właśnie nie ma tych danych.
- ul. Lubelska 2, CID 29656
- ul. Lwowska 24 CID 19414
Chełm, Lubelskie
- ul. Lubelska 2, CID 29656
- ul. Lwowska 24 CID 19414
Chełm, Lubelskie
- ul. Lubelska 2, CID 29656 nośne to:
10589
10564
ul. Lwowska 24
10589
10564
10589
10564
ul. Lwowska 24
10589
10564
-
Thx, co prawda nie za wiele to pomogło bo właśnie na tych nadajnikach co mnie przerzuca mają tą samą nośna ale jeszcze będę testował, trzeba będzie raczej zakupić router i próbować znaleźć mu odpowiednie miejsce... 

-
- Guru bezprzewodowy
A co to da? Pisałem ci jak to można próbować zmienić. To jedyny sensowny sposób o ile te BTS-y są na różnych kierunkach. Chwyciłeś się nośnych chociaż wiadomo, że z reguły w tym samym LAC są jednakowe i nic to nie da.
-
Warto chociaż spróbować 
Tych nadajników jak mrówków ponastawiali

matek451 pisze:A co to da?
Tak myślę, że przy dobrym zasięgu nie będzie gubił sygnału i nie będzie próbował łapać z właśnie tych od południowej strony tym bardziej że z tych już zasięg w drugim pokoju spada, jak na razie podczas testów wydawało się wporządku.gumisv6 pisze:W drugim pokoju od strony północnej mam nadajnik w zasięgu wzroku i jest dobry zasięg 80%
Tych nadajników jak mrówków ponastawiali