Przełaczanie pomiedzy 3 nadajnikami ORANGE

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
gumisv6
Początkujący użytkownik forum

Przełaczanie pomiedzy 3 nadajnikami ORANGE

Post autor: gumisv6 »

Witam,
Od początku miesiąca jestem użytkownikiem internetu mobilnego i mam problem z częstym przełączaniem pomiędzy 4 nadajnikami. Mieszkam w centrum miasta i nadajniki od siebie mam rozmieszczone w miarę równych odległościach, wystarczy przesunąć lekko laptopa i już zaczyna przerywać internet... Zaczyna mnie to trochę irytować, jak dobrze ustawie laptopa i trzyma na określonym nadajniku wtedy jest OK.

Czy jest jakiś sposób, aby poradzić sobie z tym??
Ostatnio zmieniony 2014-02-27, 13:14 przez gumisv6, łącznie zmieniany 1 raz.
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Przełaczanie pomiedzy 3 nadajnikami ORANGE

Post autor: matek451 »

Jeśli te BTS-y sa na różnych kierunkach to można wymusić połączenie z konkretnym za pomocą anteny kierunkowej na wybrane pasmo. Antena musi mieć wąski kat promieniowania. W mieście bywa to często trudne( BTS-y blisko siebie). Popatrz na mapę gdzie są.
gumisv6

A w TNI, spróbować wymusić nośną?? Jest to bezpieczny dla modemu sposób?? Bo właśnie mało informacji na forum co do tego znalazłem...

W drugim pokoju od strony północnej mam nadajnik w zasięgu wzroku i jest dobry zasięg 80% i tam myślę że by nie było tego problemu w niedalekiej przyszłości planuję właśnie tam postawić router.
dexter18

Post autor: dexter18 »

gumisv6 pisze: w TNI, spróbować wymusić nośną?? Jest to bezpieczny dla modemu sposób?? Bo właśnie mało informacji na forum co do tego znalazłem...
Nic nie powinno się stać.
gumisv6

Potrzebowałbym tylko aby ktoś mi podał nośną tych dwóch nadajników, bo na mapie a btsearch właśnie nie ma tych danych.

- ul. Lubelska 2, CID 29656
- ul. Lwowska 24 CID 19414

Chełm, Lubelskie
dexter18

Post autor: dexter18 »

- ul. Lubelska 2, CID 29656 nośne to:

10589
10564

ul. Lwowska 24

10589
10564
gumisv6

Thx, co prawda nie za wiele to pomogło bo właśnie na tych nadajnikach co mnie przerzuca mają tą samą nośna ale jeszcze będę testował, trzeba będzie raczej zakupić router i próbować znaleźć mu odpowiednie miejsce... ;)
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

A co to da? Pisałem ci jak to można próbować zmienić. To jedyny sensowny sposób o ile te BTS-y są na różnych kierunkach. Chwyciłeś się nośnych chociaż wiadomo, że z reguły w tym samym LAC są jednakowe i nic to nie da.
gumisv6

Warto chociaż spróbować ;)
matek451 pisze:A co to da?
gumisv6 pisze:W drugim pokoju od strony północnej mam nadajnik w zasięgu wzroku i jest dobry zasięg 80%
Tak myślę, że przy dobrym zasięgu nie będzie gubił sygnału i nie będzie próbował łapać z właśnie tych od południowej strony tym bardziej że z tych już zasięg w drugim pokoju spada, jak na razie podczas testów wydawało się wporządku.

Tych nadajników jak mrówków ponastawiali :cwaniak:
ODPOWIEDZ