jako że parę dni w miesiącu przebywam poza miejscem zamieszkania a internet jest mi niezbędnie potrzebny do pracy zainwestowałam w to coś jakim jest internet mobilny. Chciałam Was koledzy poprosić o pomoc ponieważ jako kobieta może sobie radzę z wieloma sprawami ale pozostają niedomówienia i braki w wiedzy które za pośrednictwem tego forum chciałam uzupełnić. Czytałam dużo na forum ale albo ja nie umiem znaleźć odpowiedzi albo jest ona niekompletna w stosunku do mojego problemu.

Orange business everywhere z routerem huawei e5251s 22GB + szczesliwe godziny na noc.
1. Mam w/w internet i czy mam stałe IP czy zmienne?
2. Zliczanie transferu. Zainstalowałam networx ale jak go skonfigurować do tego routera? Aby nie zliczał transferu w czasie szcześliwych godzin to wiem jak to zrobić ale jak ustawić aby w ogóle zliczał transfer? Dodatkowo korzystam też z internetu UPC gdzie zliczanie nie jest mi potrzebne. Nie chcę korzystać z wersji mobile wifi otrzymanej z orange ponieważ zależy mi na rozdzieleniu transferu nocnego z dziennym (oglądam zawsze z Ipla jakieś seriale do snu)
3. Może trzeba zakupić/jest wersja free jakiegoś innego programu który mi w tym pomoże?
4. Czy huawei e5251s lepiej używać jako podłączony do komputera modem kablem usb czy np w domu na stałe podpiąć go pod zasilanie? Albo korzystać z wersji bateryjnej i ładować w razie potrzeby?
Dziękuję za jakiekolwiek porady.
Do Moderacji proszę o wyrozumiałość i ewentualne przeniesienie do odpowiedniego działu jeśli źle umieściłam temat.