Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach. Reklama:Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.
Witajcie ,posiadam internet radiowy od 4 lat od tego samego dostawcy.Ostatnio zaczęły się problemy z prędkością i stabilnością łacza po telefonach do BOK administratorzy sieci coś pozmieniali i teraz np.jeżeli pinguje onet na nieobciążonym łączu ping skacze od 20-60ms jeżeli jednak włączę jakiś plik do ściągania który leci z maksymalna prędkością i obciąża łącze ping automatycznie SPADA do 20-30 i staje się stabilny bez żądnych skoków .Moje pytanie brzmi czy ktoś spotkał się z takim przypadkiem dodam że kiedyś ping był ciągle niski a skakał jak obciążyłem łącze.Oczywiście mi to nie przeszkadza teraz ale interesuje mnie czy ktoś tak miał bądź ma.
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2014-03-14, 07:38 ] Po kropce, przecinku należy wstawiać spacje!
Najprawdopodobniej gdy nic nie robisz twoje połączenie zostaje "przeniesione w tryb oszczędności"(przydzielone Tobie pasmo zostaje zwolnione dla innych w tej sieci, a gdy zaczynasz pobieranie to przeniesiony zostajesz w tryb pełnej wydajności(dostajesz swoje pasmo np 4Mb/s).
W ten sposób operatorzy mogą sprzedać więcej przepustowości niż sami wykupili u swojego dostawcy(np.kupili 200Mb/s a sprzedali łącznie klientom 400Mb/s)i dzięki temu są w stanie utrzymać się na rynku gdyż w praktyce nie zdarza się aby w tym samym czasie wszyscy klienci korzystali z internetu,a nawet gdyby tak się stało to większość minimalnie obciąża swoje łącze(www,komunikatory typu GG itp).
W przypadku internetu mobilnego operatorzy robią identycznie.
Ostatnio zmieniony 2014-03-14, 12:47 przez darekka, łącznie zmieniany 2 razy.
key poza tym sam ping jeszcze tak naprawdę o niczym nie świadczy. Przecież operator mógł tak ustawić sieć, że pingi mają niższy priorytet niż reszta pakietów. Ale i tak to jest nieco dziwne zachowanie. Jeśli już to bym obstawiał, że operator aby pokazać jaka jego sieć jest dobra zwiększa priorytet dla pakietów ping dzięki czemu zawsze pingi są niskie