Ale by mieli chociaż okolicę dobrze odgromionąmatek451 pisze:przymaskować przed sąsiadami, żeby nie wpadli na podobny pomysł

[ Komentarz dodany przez: krystianb: 2014-03-15, 23:28 ]
Wydzielone z http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=477792#477792
Moderator: Moderatorzy
Ale by mieli chociaż okolicę dobrze odgromionąmatek451 pisze:przymaskować przed sąsiadami, żeby nie wpadli na podobny pomysł
Jak to ma drabinke to chyba jest konstrukcja pod BTS a nie antenekordirko pisze: Ktoś tu na forum w ogłoszeniach coś podobnego chce okazyjnie sprzedać: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=39995
Warto się jeszcze zapoznać z tym opracowaniem: klikseqelo pisze:Chociaż za wysoko też niedobrze bo wyłapuje błyskawice, raz zapomniałem przed burzą odłączyć antene od modemu Huawei E372 i spaliło modem. Na szczeście był na gwarancji i dali mi nowy w regenersis. Podczas burzy u mnie konektor sie wije jak żmija od błyskawic. Antena od balkonu 8+2m=10metrów od ziemi. Radze wszystkim odłączać anteny od modemu przed burzą.
Jak ostatnio czytałem jakąś gazetę i pisało że coraz mniej ludzi decyduje się na dziecko czy na ślub bo ich nie stać .ja.michal pisze:XanPL, oczywiście. Szkoda kilku tysięcy zł, a potem płonie kilkaset tysięcy zł.
Sposób stary ale najskuteczniejszyXanPL pisze:Lepiej latać i wtyczki wyciągać z gniazdka
Bajkopisarzom dziękujemy, nie wiesz czegoś to nie pisz.XanPL pisze:nie maja zazwyczaj uziomu fundamentalnego
W całym tak ale po co?XanPL pisze:wymiana/modernizacja instalacji w całym budynku
Najskuteczniejsze zabezpieczenie przed wyładowaniem elektrycznym indukującym prąd w instalacji elektrycznej i to nie tylko wtyczek zasilających dotyczy ale i pozostałych (ethernet, anteny, telefon itp.).XanPL pisze:Lepiej latać i wtyczki wyciągać z gniazdka:P
Prosto i tanio to nie znaczy URYNA ale skoro wiesz lepiej.XanPL pisze:a on lubi aby było prosto i tanio czyli URYNA
Niestety wielu ludzi o tym zjawisku w ogóle nie słyszało i myśli że jak ma przepięciówkę to może spać spokojniewojteks pisze: Najskuteczniejsze zabezpieczenie przed wyładowaniem elektrycznym indukującym prąd w instalacji elektrycznej
wojteks pisze:Bajkopisarzom dziękujemy, nie wiesz czegoś to nie pisz.
wojteks pisze:W całym tak ale po co?
Co to jest uziom fundamentalny bo ja nie znam takiego określenia.XanPL pisze:jak byś nie miał uziomu fundamentalnego
Jakiej? Uziemienie, różnicówka czy przepięciówka?XanPL pisze: A reszta domu to bez ochrony ?
Uziemienie bez problemu da się zrobić i będzie (prawie) niewidoczne. Przepięciówka ma sens przy bezpiecznikach ( a tam w 99.99% jest uziemienie). Różnicówkę można zrobić gdzie się chce ale będzie widać.XanPL pisze: to byś zrobił tylko np. do pokoju na piętrze ?
No to masz problem, poważny skoro nie wiesz że jest coś takiego...wojteks pisze:Co to jest uziom fundamentalny bo ja nie znam takiego określenia.
Kod: Zaznacz cały
http://pl.wikipedia.org/wiki/Uziom_fundamentowy
Tylko w sieciach TN-C i TN-S gdzie PEN rozdzielasz na PE i N.wojteks pisze:Przepięciówka ma sens przy bezpiecznikach ( a tam w 99.99% jest uziemienie)
Kod: Zaznacz cały
http://obrazki.elektroda.pl/5067998900_1315757192.jpg
Sama nazwa sieci TN-C wskazuje, że PE i N jest na jednym przewodzie.XanPL pisze:Robiłem instalacje TN-C w której nie było podziału PEN na PE i N
Bzdury piszesz. Także w pokojach stosuje się zabezpieczenie różnicowo-prądowe.XanPL pisze:Różnicówkę to robi się na kuchnie i łazienkę
Fundamentowy a fundamentalny to dwa różne słowa i znaczenia. Ogarnij się i bądź konsekwentny.
Bo nie lubię jak ktoś bzdury pisze.Andrzejz78 pisze:Widzę że szkolenie SEP się odbywa
Pewnie zaraz dołączy do http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=40166matek451 pisze:Fajnie się ten wątek rozwija
Chodzi o to że przy prędkościach LTE modem trzeba uziemiać bo odlecimatek451 pisze:A co to ma wspólnego z tematem LTE
Dołączyć nie dołączył, ale postanowił się odseparować.Andrzejz78 pisze:Pewnie zaraz dołączy do
Ty to błędnie nazywasz, uziom fundamentowy to nie uziom fundamentalny!XanPL pisze:No to masz problem, poważny skoro nie wiesz że jest coś takiego...
Ja tam bym na całe mieszkanie/dom robił róznicówki.XanPL pisze:Różnicówkę to robi się na kuchnie i łazienkę.
Bo tak się robi, przy czym łazienka i kuchnia na oddzielnych różnicówkach i jedna wspólna na resztę. Ale tak samo można zastosować jedną na wszystkie pomieszczenia. To zależy wyłącznie od zasobności portfela inwestora czy chce minimum, czy większy rozdział. Znam instalacje, gdzie każde gniazdo ma oddzielny kabel i zabezpieczenie + sterowanie zdalne i do tego sterownik a w zasadzie mały komputer.wojteks pisze:Ja tam bym na całe mieszkanie/dom robił róznicówki.
Raczej tylko koszt dodatkowych róznicówek, bezpieczników w rozdzielni. Robocizna zostaje ta sama praktycznie a dodatkowe przewody niewiele dołożą kosztu.Andrzejz78 pisze:Minusem tego jest koszt przewodów i wyposażenia rozdzielni
Tylko wtedy istnieje ryzyko, że będzie częściej się wyłączać. Bo niestety każde urządzenie posiada pewną upływność i jeśli się da na duży dom/mieszkanie 1 różnicówkę to mogą być problemy.Ale tak samo można zastosować jedną na wszystkie pomieszczenia.
To jest niezaprzeczalna racja oraz plus.Andrzejz78 pisze:Im więcej obwodów tym lepiej bo w razie czego nie zgaśnie światło w całym domu
Dokumentacja nic Ci nie da jeśli nie robi się tego według sztukikmy pisze:I po zakupie domu nie wiadomo gdzie idą kable
W moich stronach rejon ma gdzieś takie zlecenia i każe sobie najmować prywatnie kogoś Rozmawiałem kiedyś z nimi odnośnie takich zleceń to powiedzieli że im się nie opłaca przyjeżdżać chyba że po godzinach prywatniekmy pisze:Zakład Energetyczny robi uziom w skrzynce złącza kablowego z licznikiem
Jeżeli robią nowe przyłącze za które płacisz konkretne pieniądze to muszą zrobić wszystko, wykopać kanał, położyć kabel, zasypać, położyć taśmę, zasypać, zrobić prawidłowe uziemienie itp.Andrzejz78 pisze:W moich stronach rejon ma gdzieś takie zlecenia