Huawei B593 + antena
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Huawei B593 + antena
Witam,
jakiś czas temu próbowałem sił z antenami Cybertecha do LTE i HSPA (panelowe). O LTE nawet nie ma mowy, HSPA łączył się, przez chwile była jedna kreska, ale się rozłączał (próbowałem też na modemie E-173s-2, ale nic). Anteny sprzedałem, dałem sobie spokój.
Pisałem w tym oraz tym temacie.
Niedawno wujek zakupił dokładnie tą antenę + 2x kabel 5m do jakiegoś modemu Huawei (podłączonego do routera). Antenę zamontował do czaszy z Cyfrowego Polsatu. Nie nakierowywał w żaden konkretny kierunek - na speedtestach download 1,6 do 2 Mb, ping 40.
Wczesniej miał to samo co ja (mam obecnie) - EDGE 236 kb/s z BTSa który widzę za oknem - miejscowość Pogorzała. I chciałem zapytać jak taka antena Yagi, którzy to producenci wysysają z palca zyski anten może coś zdziałać w porównaniu z cybertechem?
jakiś czas temu próbowałem sił z antenami Cybertecha do LTE i HSPA (panelowe). O LTE nawet nie ma mowy, HSPA łączył się, przez chwile była jedna kreska, ale się rozłączał (próbowałem też na modemie E-173s-2, ale nic). Anteny sprzedałem, dałem sobie spokój.
Pisałem w tym oraz tym temacie.
Niedawno wujek zakupił dokładnie tą antenę + 2x kabel 5m do jakiegoś modemu Huawei (podłączonego do routera). Antenę zamontował do czaszy z Cyfrowego Polsatu. Nie nakierowywał w żaden konkretny kierunek - na speedtestach download 1,6 do 2 Mb, ping 40.
Wczesniej miał to samo co ja (mam obecnie) - EDGE 236 kb/s z BTSa który widzę za oknem - miejscowość Pogorzała. I chciałem zapytać jak taka antena Yagi, którzy to producenci wysysają z palca zyski anten może coś zdziałać w porównaniu z cybertechem?
Re: Huawei B593 + antena
Yagi nie ma dobrej opinii na forum. Tutaj polecamy produkty renomowanych firm takich jak: Cybertech, Dipol, Bestpartner. Czy w tym modemie który masz, nie trzeba w ustawieniach przełączać na antenę zewnętrzna ? Lepiej jest kupić antenę na wybrane pasmo.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Przypadek. Dodatkowo czasza zrobiła swoje. Pytanie tylko jakie to ma dopasowanie energetyczne do toru radiowego modemu. Czy nie ma za dużych odbić i ile sygnału wysłanego do anteny wraca do modemu. Takie warunku są niekorzystne i mogą szybciej ubić modem.Kysiu pisze: I chciałem zapytać jak taka antena Yagi, którzy to producenci wysysają z palca zyski anten może coś zdziałać w porównaniu z cybertechem?
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Użytkownik forum
Zmieniałem antenę za zewnętrzną. Miałem anteny panelowe Cybertecha na pasma 1800 MHz (LTE) oraz 1900 - 2100 (HSPA/UMTS).
Nie chciałbym już eksperymentować z innymi antenami, bo kilka domów dalej mam dowód na to że taka Yagi może coś zdziałać. Nie wiem czy to przypadek, czy fakt że taka parabola jest lepsza od panela.
"Ubić" modem, czyli że w trakcie gdy będę miał antenę podłączoną pod router może się on w krótkim czasie zepsuć, spalić?
Nie chciałbym już eksperymentować z innymi antenami, bo kilka domów dalej mam dowód na to że taka Yagi może coś zdziałać. Nie wiem czy to przypadek, czy fakt że taka parabola jest lepsza od panela.
"Ubić" modem, czyli że w trakcie gdy będę miał antenę podłączoną pod router może się on w krótkim czasie zepsuć, spalić?
-
- Guru bezprzewodowy
W Plusie na twoim terenie zasięg zapewnia BTS UMTS900 z Wałbrzycha ul. Stacyjna21 i jak chcesz kupować antenę to na tę częstotliwość a nie jakieś wynalazki z YAGI plus antena sat. Zbyt pochopnie zrezygnowałeś z LTE , do BTS-a Mobylandu LTE1800, który jest teraz na Stacyjnej masz ok.3 km i mozliwe, że na panelu DUAL LTE z Cybertecha miałbyś zasięg. Do poczytania http://pl.wikipedia.org/wiki/Wsp%C3%B3% ... j%C4%85cej
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Tak, bo modem pracuje wtedy w niekorzystnych warunkach i może się dość mocno nagrzewać. A takie warunki mogą prowadzić do przedwczesnej jego śmierci.Kysiu pisze: "Ubić" modem, czyli że w trakcie gdy będę miał antenę podłączoną pod router może się on w krótkim czasie zepsuć, spalić?
Pozdrawiam YaHooo