I chyba to najsłuszniejsza decyzja w tym przypadkuja.michal pisze:już podjął decyzję
Jaka antena i który nadajnik ORANGE
Moderator: Moderatorzy
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Re: Jaka antena i który nadajnik ORANGE
- adiiiiiiii
- Stały użytkownik forum
Ze sprzętem tak tylko co z tym PINem. No nie dobrze. Ale może uda mi sie czegos dowiedziec jutro. Albo może da sie uaktualnic soft w routerze. Ale musze to sprawdzic przed podpisaniem umowy żeby sie w cos nie władować...
-
- Guru bezprzewodowy
Nie przejmuj się PINem, najnowszy FW dla MR-3220v2 ma opcję zapamiętywania kodu PIN. Zaktualizujesz FW i po problemie. Zobacz http://www.tp-link.com.pl/support/downl ... n=V2#tbl_j
- adiiiiiiii
- Stały użytkownik forum
Ale ja mam chyba wersje v1. Do niej też jest taki firmware ale z 2011r. Najpierw to musze jakaś karte z pinem wrzucic do modemu i zobaczymy co sie stanie. Podobno ta opcja jest czasem ukryta jak karta nie wymaga wpisania pinu.
[ Dodano: 2014-03-17, 12:45 ]
Dla zainteresowanych:
Biuro obsługi orange twierdzi że wystarczy złożyc w salonie pismo i wymienią karte na bezPINową. A sprawdzałem mój router. Jest to wersja
Firmware Version:
3.13.1 Build 121123 Rel.57760n
Hardware Version:
MR3220 v1 00000000
i niestety nie da sie wpisać PINu, albo ja nie umiem tego znaleźć.
[ Dodano: 2014-03-17, 12:45 ]
Dla zainteresowanych:
Biuro obsługi orange twierdzi że wystarczy złożyc w salonie pismo i wymienią karte na bezPINową. A sprawdzałem mój router. Jest to wersja
Firmware Version:
3.13.1 Build 121123 Rel.57760n
Hardware Version:
MR3220 v1 00000000
i niestety nie da sie wpisać PINu, albo ja nie umiem tego znaleźć.
- adiiiiiiii
- Stały użytkownik forum
No i doszła do mnie paczka dzisiaj. W sumie to poczta naprawde ekspresem ja dostarczyła.
Ale... jak zawsze jest jakieś ale. Po podłączeniu wszystkiego z pewnymi problemami mam zasięg. Ok 50% za anteną. A bez anteny nic.... zero. Podejżewam że modem może mieć problem z zasięgiem bez znteny. Inne w tym samym miejscu śmigają bez problemów.
Na speedteście mam 3.2 Mb/s a ping 100, a na modemie e173 (bez anteny zewnętrznej) bylo 3Mb a ping 44. Nie pamiętam jaki miał zasięg. Tak że nie potrzebnie bralem zestaw z anteną. Lepiej było kupic nowy modem e3131 i efekt byl by podobny, albo lepszy i miał bym sprzęt na gwarancji. Tak że następnym razem jak komuś doradzacie to weźcie wszystkie czynniki pod uwage...
Ale... jak zawsze jest jakieś ale. Po podłączeniu wszystkiego z pewnymi problemami mam zasięg. Ok 50% za anteną. A bez anteny nic.... zero. Podejżewam że modem może mieć problem z zasięgiem bez znteny. Inne w tym samym miejscu śmigają bez problemów.
Na speedteście mam 3.2 Mb/s a ping 100, a na modemie e173 (bez anteny zewnętrznej) bylo 3Mb a ping 44. Nie pamiętam jaki miał zasięg. Tak że nie potrzebnie bralem zestaw z anteną. Lepiej było kupic nowy modem e3131 i efekt byl by podobny, albo lepszy i miał bym sprzęt na gwarancji. Tak że następnym razem jak komuś doradzacie to weźcie wszystkie czynniki pod uwage...
Sprawdzałeś na oby dwóch pasmach ? Bo E173 łapał inne i logował się do innej stacji bazowej.
- adiiiiiiii
- Stały użytkownik forum
Nie wiem jak to sprawdzić...
Zacznijmy od tego w jakiej polaryzacji ustawic antene?? Pionowej czy poziomej?? Bo próbowałem i tak i tak i nie widze róznicy.
[ Dodano: 2014-03-18, 13:23 ]
Lampka w modmie raz swieci mi na ciemno niebiesko a raz na jasno niebiesko.
Zacznijmy od tego w jakiej polaryzacji ustawic antene?? Pionowej czy poziomej?? Bo próbowałem i tak i tak i nie widze róznicy.
[ Dodano: 2014-03-18, 13:23 ]
Lampka w modmie raz swieci mi na ciemno niebiesko a raz na jasno niebiesko.
Bo sygnał zmienia się tym steruje sieć (WCDMA/HSPA+). Jaki modem zakupiłeś ?
- adiiiiiiii
- Stały użytkownik forum
Kupiłem e353 u2 z tą antena panelową z ogłoszenia na forum. Polaryzacje ustawiłem pionową a teraz kręcę antena na dachu i próbuje ustawic jak najlepszy sygnał.
E353 powinien mieć możliwość wyboru pasma. Sprawdź na u900/2100 z tym, że antena nadaje się do 2100. Sprawdź, wyceluj dobrze w BTS najlepiej ustawia się na 2 osoby. Skorzystaj z programu z forum top_netinfo.
- adiiiiiiii
- Stały użytkownik forum
No tak ale ja mam wpięty modem do routera i top net info mi nie pomorze wtedy chyba. Musiał bym wpiąć go do kompa bezpośrednio.
Dokładnie tak. Najlepiej ustawia się pod komputerem, z top_netinfo. Ja tak robię i mi to pomaga.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Może być ustawiony na sztywna na pasmo które do wewnątrz nie docieraadiiiiiiii pisze:Podejżewam że modem może mieć problem z zasięgiem bez znteny
Sprawdź na obu pasmach Ściagnij z forum program TNI i przy pomocy niego przestawiaj modem Przy okazji będziesz mógł podać identyfikator każdego BTSa z którym się łączysz
[ Dodano: 2014-03-18, 13:52 ]
Modem bezpośrednio do kompaadiiiiiiii pisze:wpięty modem do routera
- adiiiiiiii
- Stały użytkownik forum
Daj screena z TNI
[ Dodano: 2014-03-18, 14:40 ]
Dodam że nawet spore wychylenia anteny na boki i góra dół nie zmieniają jakoś znacznie zasięgu. Czy dobrze ustawiłem polaryzacje? Pionowo dałem.
[ Dodano: 2014-03-18, 14:40 ]
Dodam że nawet spore wychylenia anteny na boki i góra dół nie zmieniają jakoś znacznie zasięgu. Czy dobrze ustawiłem polaryzacje? Pionowo dałem.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
A jesteś cierpliwy?
Anteną rusza się minimalnie, a modem odświeża dane dopiero po kilku sekundach, do minuty.

- adiiiiiiii
- Stały użytkownik forum
Chyba mam jakąs inna wersje TNI
Coś takiego mam
[ Dodano: 2014-03-18, 14:52 ]
Czyli antene ustawiam podobnie do satelitarnej. Rozumiem. Tylko powiedzcie mi na co mam patrzec w tym TNI, jakie parametry mają mi sie zmieniać, które będa optymalne i czy skąd wiem czy teraz z dobrym BTSem sie łacze??
Coś takiego mam
[ Dodano: 2014-03-18, 14:52 ]
Czyli antene ustawiam podobnie do satelitarnej. Rozumiem. Tylko powiedzcie mi na co mam patrzec w tym TNI, jakie parametry mają mi sie zmieniać, które będa optymalne i czy skąd wiem czy teraz z dobrym BTSem sie łacze??
Pobierz sobie wersję z forum.
Klik
Staraj się wycelować w BTS, w razie wątpliwości zajrzyj na mapę BTS. W TNI patrz na sygnał w dBm. Czym mniejszy tym lepszy.
Klik
Staraj się wycelować w BTS, w razie wątpliwości zajrzyj na mapę BTS. W TNI patrz na sygnał w dBm. Czym mniejszy tym lepszy.
- adiiiiiiii
- Stały użytkownik forum
Mam nowa wersje z forum. Daje screena. Wszystko ustawione wg porad. Tylko <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> w z którym BTSem mi sie łączy teraz. Czy ma 2100Mhz. Żebym wiedział czy w prawo czy w lewo kręić anteną...
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
No i masz HSPA+ Jakie pasmo jest zaznaczone? Jakie masz prędkości?
[ Dodano: 2014-03-18, 16:03 ]
Pokaż ustawienia pasm
[ Dodano: 2014-03-18, 16:03 ]
Pokaż ustawienia pasm
- adiiiiiiii
- Stały użytkownik forum
W TNI nawet HSPA++, ale modem miga czy czas na przemian jasna i ciemna niebieska lampka. Nie udalo mi sie mniej niz -85dBm ustawić. Tylko że mogłem dosyć sporo antena krecić bez żadnego efektu. Prędkość przy pierwszym tescie to ok 150kB/s. Jest lepiej inz na e272 ale to samo miałem na innym modemie bez anteny...
"Pokaż ustawienia pasm"
Jak??
"Pokaż ustawienia pasm"
Jak??
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
To normalneadiiiiiiii pisze:modem miga czy czas na przemian jasna i ciemna niebieska lampka
Pokaż screna z Ustawienia>GPRS/UMTS Przecież wcześniej już to pokazywałeśJak??
- adiiiiiiii
- Stały użytkownik forum
Acha to wiem. Tam wszystko było bez zmian. Teraz modem jest podpięty do routera spowrotem bo tak docelowo miał działać. Tylko coś ciężko łapie sygnal po restarcie. Spoko taka szybkość mnie zadowala. W sumie przy limicie 5GB jak będę mial za szybki internet to limitu mi zaraz braknie :-P
Filmiki na YT w 720p leca bez buforowania i to mi wystarczy. <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> tak zostawię wszystko i bedę testował kilka dni. Oby tylko wiatr nie tarmisił mi anteny za bardzo.
A jak by ktos potrzebowal to mam wersje oprogramowania do WR3220 v1 która działa z karta zabezpieczoną PINem. Ma opcje podani pinu. Jeszcze jej nie testowałem bo nie przyszła mi karta z pinem ale widac taka opcje w memu routera.
Filmiki na YT w 720p leca bez buforowania i to mi wystarczy. <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> tak zostawię wszystko i bedę testował kilka dni. Oby tylko wiatr nie tarmisił mi anteny za bardzo.
A jak by ktos potrzebowal to mam wersje oprogramowania do WR3220 v1 która działa z karta zabezpieczoną PINem. Ma opcje podani pinu. Jeszcze jej nie testowałem bo nie przyszła mi karta z pinem ale widac taka opcje w memu routera.
Dobrze dokręć maszt/uchwyt i samą antenę. Ja jutro z rana wchodzę na drabinę poprawić swoją by uzyskać to samo co wcześniej oraz dobrze dokręcić uchwyty.adiiiiiiii pisze:Oby tylko wiatr nie tarmisił mi anteny za bardzo.
- adiiiiiiii
- Stały użytkownik forum
Myślę że dobrze. ogólnie to "nie mam wyczucia w rękach" i raczej zdarza mi sie przekręcić albo zerwać jakąs śrube niż nie dokręcić.
Teraz zastanawiam sie nad tym Orange Free Net. Kurcze troche mnie zniechęca ta umowa na 24miesiące ale 20zl/miesięcznie to też śmieszna kwota w sumie.
Teraz zastanawiam sie nad tym Orange Free Net. Kurcze troche mnie zniechęca ta umowa na 24miesiące ale 20zl/miesięcznie to też śmieszna kwota w sumie.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Czyli masz zaznaczone oba pasma a to nie pomoże w najlepszym ustawieniu modemuadiiiiiiii pisze:Tam wszystko było bez zmian
Druga sprawa to że modem może pracować na 900MHz a antenę masz na 2100MHz To na pewno nie poprawi parametrów sygnału a w skrajnych przypadkach może uszkodzić modem
Przestawiałeś na 2100 ? Wtedy powinno być lepiej. Chodź ja mam groszy sygnał od Ciebie. U mnie maks to -93 dBm. Ale ładnie śmiga i nie narzekam.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
A ja nie żałuje tym bardziej że dzięki OFN mam dość "wypasiony"adiiiiiiii pisze:Kurcze troche mnie zniechęca ta umowa na 24miesiące

[ Dodano: 2014-03-18, 17:34 ]
Kolega jest uparty i nic nie rusza w ustawieniachdexter18 pisze:Przestawiałeś na 2100 ?
No nie przestawi to się nie dowie, i może modem pracuje na 900.Andrzejz78 pisze:Kolega jest uparty i nic nie rusza w ustawieniach
- adiiiiiiii
- Stały użytkownik forum
Spoko ale jak przestawie w TNI a potem podepne modem spowrotem do routera to przecież w routerze nie da sie tego ustawić? Chyba że sie myle...
Sorki ale ja nie jestem ekspertem w tym temacie i czasem trzeba do mnie wielkimi literami mówić.
Po za tym o polaryzacje anteny pytałem ze dwa razy i nikt mi nie odp ma być pionowa czy pozioma... to chyba zalezy od nadajnika a nie od samej anteny.
Sorki ale ja nie jestem ekspertem w tym temacie i czasem trzeba do mnie wielkimi literami mówić.
Po za tym o polaryzacje anteny pytałem ze dwa razy i nikt mi nie odp ma być pionowa czy pozioma... to chyba zalezy od nadajnika a nie od samej anteny.