Netia Spot + Edimax 3g-6200n (Problem z konfiguracją)

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Majkel87
Początkujący użytkownik forum

Netia Spot + Edimax 3g-6200n (Problem z konfiguracją)

Post autor: Majkel87 »

Witam, mam problem z w/w routerami i konfiguracją ich.
Podłączone jest w ten sposób że internet mam z Netii wiec z Lan w Netia-Spot idzie kabel do WAN w Edimax 3g-6200n. Kabel jest sprawny bo po podłaczeniu od razu do komputera internet działa. Probowałem z dynamicznym IP jak i z stałym IP i bez powodzenia. Netia-Spot dziala w paśmie 192.168.1.x a Edimax 192.168.2.x. W Edimaxie najnowszy firmware dziś wgrywałem.

Jakieś propozycje ?

Dzieki za pomoc z góry

Pozdrawiam
dexter18

Re: Netia Spot + Edimax 3g-6200n (Problem z konfiguracją)

Post autor: dexter18 »

Kabel z WAN do LAN, wyłącz DHCP. Zmień jego IP spoza puli jaką przydziela DHCP. Tu chodzi o Edimaxa. Nie wiem czy będziesz musiał wklepać na sztywno IP ale chyba nie. Sprawdź czy wtedy jest internet po WI-FI.
Majkel87
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Majkel87 »

Niestety to nie pomogło, nie działa na static ip tak samo jak na dynamic ip
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Majkel87, ale czemu tak komplikujesz? Nie prościej zostawić aby całą siecią zarządzał Netia Spot a Edimaxa użyć tylko jako switcha? Czyli wyłączyć na nim DHCP, ustawić IP na np. 192.168.1.2 (zakładam, że Netia Spot ma 192.168.1.1). Tak powinno od razu pójść.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ