2 anteny oddalone od siebie, a jeden nadajnik gsm

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kijek332
Początkujący użytkownik forum

2 anteny oddalone od siebie, a jeden nadajnik gsm

Post autor: kijek332 »

Witam,
Chciałem zapytać czy BTSy dopuszczają możliwość przełączania połączenia między sobą na znaczne odległości podczas trwania połączenia.

Pomijając wszelkie kwestie techniczne (wzmacnianie sygnału, przesył pomiędzy naszym nadajnikiem GSM a antenami, opóźnienie)

Mamy 1 nadajnik GSM (telefon) podłączony do dwóch anten oddalonych od siebie powiedzmy 300km oraz elektroniczny przełącznik który włącza i wyłącza anteny tak że anteny działają w schemacie nazwijmy je A i B:

A włączone B wyłączona - 5sec
A i B włączone - 1sec
B włączona A wyłączona -5sec
A i B włączone - 1sec
itd...

I tutaj moje pytanie czy istnieje możliwość techniczna BTSów przełączanie sygnalu pomiedzy sobą na takie duże odległości oraz czy w związku z odległością samych BTSów od centrali może powstać znaczne zniekształcenie sygnału. I jeszcze jedno jeżeli czy BTSy mogą całkowicie zerwać połączenie jeżeli opóźnienie pomiędzy ostatnim pakietem dostarczonym przez antene A a kolejnym przesłanym przez antene B jest duże powiedzmy 200-300ms?

Wiem że komuś temat może wydać się podejrzany ale chodzi mi tylko aby lepiej zrozumieć funkcjonowanie sieci gsm i jej możliwości technicznych.

Edit: Fajnie by było jakby ktoś polecił literaturę o sieciach GSM dla prostego chłopa ze wsi ;)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: 2 anteny oddalone od siebie, a jeden nadajnik gsm

Post autor: wojteks »

kijek332 pisze:Mamy 1 nadajnik GSM (telefon) podłączony do dwóch anten oddalonych od siebie powiedzmy 300km
Co Ty wymyśliłeś?

Maksymalny teoretyczny zasięg od stacji bazowej do terminala w GSM900 to 36km.

Choćby wikipedia powinna zwiększyć Twoją wiedzę o GSMie.
Nie pomagam na PW!
kordirko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: 2 anteny oddalone od siebie, a jeden nadajnik gsm

Post autor: kordirko »

kijek332 pisze:Edit: Fajnie by było jakby ktoś polecił literaturę o sieciach GSM dla prostego chłopa ze wsi ;)
Tutaj jest kopalnia wiedzy na ten temat: http://lmgtfy.com/?q=gsm+handover
ODPOWIEDZ