Zawieszanie się internetu i wyłączanie modemu Huawei E372

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
proteka
Stały użytkownik forum

Zawieszanie się internetu i wyłączanie modemu Huawei E372

Post autor: proteka »

Mam internet mobilny w Orange. I od kilku tygodni nasila mi się takie zjawisko. Czasami zawiesza się mój internet mobilny, tzn. modem się nie rozłącza, ale przestają się wgrywać strony internetowe, w takim przypadku muszę zakończyć połączenie i nawiązać je od nowa i to pomaga. Drugi objaw jest taki, że czasami (coraz częściej) modem rozłącza mi połączenie i muszę je nawiązać ponownie, a czasami program Mobile Partner traci połączenie z modemem i szuka tego modemu i dopiero po chwili ponownie mogę nawiązać połączenie. Proszę o rady, co może być przyczyną tych denerwujących zjawisk?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Zawieszanie się internetu i wyłączanie modemu Huawei E372

Post autor: wojteks »

proteka pisze:co może być przyczyną tych denerwujących zjawisk?
Np. problemy z zasilaniem portu USB przez płytę główną, przełączanie się modemu między między różnymi stacjami bazowymi, słaby sygnał.
Nie pomagam na PW!
proteka
Stały użytkownik forum

Z tych przyczyn co wymieniłeś to raczej na 100% mogę wyeliminować słaby sygnał i przełączanie miedzy nadajnikami. Jestem dość blisko nadajnika i korzystam z tego internetu wyłącznie stacjonarnie w mieszkaniu i dawniej tego nie było. Z tego wynika, że raczej zaczyna się psuć mój 6 letni laptop? Czy gdyby te objawy się pogłębiły, to opłaca się naprawiać laptop? Bo musiałbym go oddać do fachowca, bo sam raczej się na tym nie znam.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

proteka pisze:że raczej zaczyna się psuć mój 6 letni laptop?
Używany stacjonarnie na biurku czy przenoszony kilka razy dziennie?
Ile razy dziennie podłączasz i odłączasz modem?
proteka pisze:to opłaca się naprawiać laptop?
Laptop wydaje się sprawny skoro działa. Ja bym zainwestował pieniądze w router, powiedzmy Huawei b593s-22 skoro tego internetu używasz stacjonarnie.
Nie pomagam na PW!
proteka
Stały użytkownik forum

Tak, to prawda, używam laptopa stacjonarnie (głównie) i także internetu mobilnego z Orange. Nie stosuję internetu po kablu do mieszkania, bo tak się składa, że na 5 miesięcy letnich wyjeżdżam co roku na wieś i tam korzystam z dobrodziejstw internetu mobilnego w technologii CDMA z Orange ( i przez cały rok płace tylko jeden abonament) i jestem z niego dość zadowolony. Używam laptop i internet stacjonarnie na biurku i z reguły go nie przenoszę. Modem jest na stałe podłączony do laptopa i go wcale nie odpinam, około 5 (lub 6) razy dziennie włączam cały laptop podczas przeciętnego dnia.
A co dałby ten ruter Huawei, co o nim wspominasz w ostatnim poście?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

proteka pisze:A co dałby ten ruter Huawei
Laptop odbierałby internet przez WiFi, nic by z niego nie wystawało.
Nie pomagam na PW!
proteka
Stały użytkownik forum

Ale mnie ten modem wystający z laptopa nie przeszkadza, nigdy o niego nie zahaczyłem. Jeżeli router dawałby jakieś inne korzyści, to mógłbym to rozważyć.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Post autor: Andrzejz78 »

Jeśli nie masz innych urządzeń z wifi to router nie jest Ci potrzebny
Ja też mam laptopa stacjonarnego ale dla bezpieczeństwa modem jest na parapecie podłączony poprzez kabel USB
Awatar użytkownika
Orange Ekspert
Pracownik operatora

Post autor: Orange Ekspert »

Czy problem nadal występuje? Masz możliwość sprawdzić kartę w innym urządzeniu (np. wykorzystać telefon, jako router)?

Pozdrawiam
Tomek
proteka
Stały użytkownik forum

Od kilku dni problem występuje ze znacznie mniejszym natężeniem (takie odniosłem wrażenie), da się z tym żyć i korzystać z internetu mobilnego z Orange. Nie mam niestety możliwości sprawdzić karty na innym urządzeniu.
ODPOWIEDZ