Zawieszanie się internetu i wyłączanie modemu Huawei E372
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Zawieszanie się internetu i wyłączanie modemu Huawei E372
Mam internet mobilny w Orange. I od kilku tygodni nasila mi się takie zjawisko. Czasami zawiesza się mój internet mobilny, tzn. modem się nie rozłącza, ale przestają się wgrywać strony internetowe, w takim przypadku muszę zakończyć połączenie i nawiązać je od nowa i to pomaga. Drugi objaw jest taki, że czasami (coraz częściej) modem rozłącza mi połączenie i muszę je nawiązać ponownie, a czasami program Mobile Partner traci połączenie z modemem i szuka tego modemu i dopiero po chwili ponownie mogę nawiązać połączenie. Proszę o rady, co może być przyczyną tych denerwujących zjawisk?
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Zawieszanie się internetu i wyłączanie modemu Huawei E372
Np. problemy z zasilaniem portu USB przez płytę główną, przełączanie się modemu między między różnymi stacjami bazowymi, słaby sygnał.proteka pisze:co może być przyczyną tych denerwujących zjawisk?
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Z tych przyczyn co wymieniłeś to raczej na 100% mogę wyeliminować słaby sygnał i przełączanie miedzy nadajnikami. Jestem dość blisko nadajnika i korzystam z tego internetu wyłącznie stacjonarnie w mieszkaniu i dawniej tego nie było. Z tego wynika, że raczej zaczyna się psuć mój 6 letni laptop? Czy gdyby te objawy się pogłębiły, to opłaca się naprawiać laptop? Bo musiałbym go oddać do fachowca, bo sam raczej się na tym nie znam.
- wojteks
- *** Administrator ***
Używany stacjonarnie na biurku czy przenoszony kilka razy dziennie?proteka pisze:że raczej zaczyna się psuć mój 6 letni laptop?
Ile razy dziennie podłączasz i odłączasz modem?
Laptop wydaje się sprawny skoro działa. Ja bym zainwestował pieniądze w router, powiedzmy Huawei b593s-22 skoro tego internetu używasz stacjonarnie.proteka pisze:to opłaca się naprawiać laptop?
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Tak, to prawda, używam laptopa stacjonarnie (głównie) i także internetu mobilnego z Orange. Nie stosuję internetu po kablu do mieszkania, bo tak się składa, że na 5 miesięcy letnich wyjeżdżam co roku na wieś i tam korzystam z dobrodziejstw internetu mobilnego w technologii CDMA z Orange ( i przez cały rok płace tylko jeden abonament) i jestem z niego dość zadowolony. Używam laptop i internet stacjonarnie na biurku i z reguły go nie przenoszę. Modem jest na stałe podłączony do laptopa i go wcale nie odpinam, około 5 (lub 6) razy dziennie włączam cały laptop podczas przeciętnego dnia.
A co dałby ten ruter Huawei, co o nim wspominasz w ostatnim poście?
A co dałby ten ruter Huawei, co o nim wspominasz w ostatnim poście?
- wojteks
- *** Administrator ***
Laptop odbierałby internet przez WiFi, nic by z niego nie wystawało.proteka pisze:A co dałby ten ruter Huawei
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Ale mnie ten modem wystający z laptopa nie przeszkadza, nigdy o niego nie zahaczyłem. Jeżeli router dawałby jakieś inne korzyści, to mógłbym to rozważyć.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Jeśli nie masz innych urządzeń z wifi to router nie jest Ci potrzebny
Ja też mam laptopa stacjonarnego ale dla bezpieczeństwa modem jest na parapecie podłączony poprzez kabel USB
Ja też mam laptopa stacjonarnego ale dla bezpieczeństwa modem jest na parapecie podłączony poprzez kabel USB
- Orange Ekspert
- Pracownik operatora
Czy problem nadal występuje? Masz możliwość sprawdzić kartę w innym urządzeniu (np. wykorzystać telefon, jako router)?
Pozdrawiam
Tomek
Pozdrawiam
Tomek
-
- Stały użytkownik forum
Od kilku dni problem występuje ze znacznie mniejszym natężeniem (takie odniosłem wrażenie), da się z tym żyć i korzystać z internetu mobilnego z Orange. Nie mam niestety możliwości sprawdzić karty na innym urządzeniu.