antena zewnętrzna, odwrotny efekt

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
grzesiek87
Użytkownik forum

antena zewnętrzna, odwrotny efekt

Post autor: grzesiek87 »

Hej,

Posiadam E3251 z Orange Free oraz ATK10 (dipola) zamontowana na szczycie metalowego dachu.
Antena znajduje się na metalowej rurce przykręconej do dachu wystając ponad dach na około 40cm.

Z perspektywy anteny ma ona bezpośrednią, niczym nie zakłóconą widoczność z BTSem oddalonym o 2km.

Bez anteny takiej widoczności nie ma, przeszkadza budynek i pojedyncze drzewo.

Mierząc sobie wydajność z anteną/bez anteny zauważyłem że często lepiej jest bez anteny.
Po jej podpięciu zdarza się że wzrastają pingi, spada prędkość...
czasami jednak daje poprawę. Ogólnie z anteną net wydaje się być bardziej niestabilny niż z.

Zaobserwowałem to przy ściąganiu dużych plików jak i speedtest...

Czy może być to wina metalowego dachu?
Czy też odległość do BTS jest tak bliska iż antena sprawia tylko kłopot?
Czy ktoś zaobserwował coś podobnego?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: antena zewnętrzna, odwrotny efekt

Post autor: key »

grzesiek87 pisze:Czy może być to wina metalowego dachu?
Moze byc.
grzesiek87 pisze:Czy też odległość do BTS jest tak bliska iż antena sprawia tylko kłopot?
Tez mozliwe.

Dodatkowe mozliwosci:
* zbyt dluz tlumienie na kablu
* zla polaryzacja anteny
* zle ustawienie anteny
* zla czestotliwosc
Nie pomagam na PW.
grzesiek87
Użytkownik forum

Kabel 10m - raczej nie jest zbyt dugi...

Antena 900MHz, więc tutaj git do HSPA+ na GSM 900

Polaryzacja - antena jest nazwijmy to pionowo, zgodnie z instrukcją, jedyna inna rzecz, to uchwyt anteny (ten zacisk który zakręca się na rurce, obróciłem go o 180 stopni bo tak mi lepiej pasuje, wcześniej cały zacisk był po tej stronie co cała puszka ze złączem, teraz jest po drugiej, nie mylić z końcami anteny, jedynie obrót wokół osi anteny)

Ustawienie - wycelowałem na oko na BTS, potem próbowałem regulować przy podłączonej antenie do modemu patrząc na wyniki downloadu dużego pliku.

Jedyną dobą zmianą na stałe jest moc synalu -51dBi, bez anteny to około 75
key
*Mistrz bezprzewodowy*

grzesiek87 pisze:potem próbowałem regulować przy podłączonej antenie do modemu patrząc na wyniki downloadu dużego pliku.
Ustawia sie w.g. wskaznikow pokazujacych sile sygnalu / SNR a nie szybkosc transferu. Ta druga ma sie nijak do ustawienia anteny i jeszcze ma duze opoznienie.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Post autor: Andrzejz78 »

grzesiek87 pisze:ATK10
grzesiek87 pisze:ma ona bezpośrednią, niczym nie zakłóconą widoczność z BTSem oddalonym o 2km
Może występować efekt przesterowania czyli za mocny sygnał Z takiej odległości net powinien chodzić dobrze bez anteny
grzesiek87
Użytkownik forum

Andrzejz78 pisze:Może występować efekt przesterowania czyli za mocny sygnał Z takiej odległości net powinien chodzić dobrze bez anteny
Jest to bardzo prawdopodbne, siła sygnału (-51) utrzymuje sie niezależnie czy celuję idealnie w BTS czy obok...

Zastanawia mnie natomiast to że ustawiając antenę osiągnąłem transfer ponad 1MB/s który utrzymywał sie przez około minutę—do czasu przestawienia anteny, chcąc to jeszcze poprawić sprawilem iż już max co mogłem złapać to było 500KB/s. Wszystko działo sie podczas tej samej sesji, ściągania dużego pliku.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2014-03-25, 17:32 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2014-03-25, 17:32 przez grzesiek87, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

grzesiek87 a bez anteny jaki masz zasięg? Być może taka antena jest w Twoim przypadku po prostu zbędna.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
grzesiek87
Użytkownik forum

YaHooo pisze:grzesiek87 a bez anteny jaki masz zasięg? Być może taka antena jest w Twoim przypadku po prostu zbędna.
Z anteną -51dB, bez około -75dB. Miałem nadzieję że dzięki antenie poprawię jakoś swojego łącza.

Dzisiaj spróbuję ustawić ją ponownie. Czym się kierować przy ustawianiu? -51dB utrzymuje się cały czas niezależnie czy celuję w BTS czy trochę obok..
Ostatnio zmieniony 2014-03-30, 08:00 przez grzesiek87, łącznie zmieniany 2 razy.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Jednostki ktore podajsz sa totalnie bes sensu. Bez anteny nasz 75dBm (watpie) czy -75dBm?
Ostatnio zmieniony 2014-03-30, 08:12 przez key, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW.
grzesiek87
Użytkownik forum

key pisze:Jednostki ktore podajsz sa totalnie bes sensu. Bez anteny nasz 75dB (watpie) czy -75dB?
Wcięło mi '-', poprawiłem.
-75 dB bez anteny, z anteną -51dB.
Ostatnio zmieniony 2014-03-30, 08:04 przez grzesiek87, łącznie zmieniany 2 razy.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Na pewno nie dBi. I antena poprawia Ci sygnal o 24 dB - powinienes byc zadowolony.
Nie pomagam na PW.
grzesiek87
Użytkownik forum

Niestety poprawa jest tylko w tych liczbach.
Bez anteny w większości testów mam lepsze pingi / transfer.
Zaobserwowane nie tylko przy speedtescie ale przy zwykłych testach ping z cmd, czy tez pobieraniu plików.
kordirko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: kordirko »

grzesiek87 pisze:Czym się kierować przy ustawianiu? -51dBi utrzymuje się cały czas niezależnie czy celuję w BTS czy trochę obok..
ATK-10 ma szerokość wiązki 32~34 stopnie, zobacz parametry: klik
Czyli odchylając antenę o +/- 15 stopni od osi antena-nadajnik nadal mamy gwarantowane 100% zysku,
przy większym odchyleniu siła sygnału zaczyna spadać.

Kłopot w tym, że TNI nie pokaże ci więcej niż -51dBm/CSQ 31, bo CSQ=31 to najwyższa wartość którą modemy raportują - oznacza ona "-51dBm lub więcej".
Spróbuj w celach testu ustawić antenę bokiem - 90 stopni do nadajnika, a potem zupełnie odwrotnie, w przeciwnym kierunku,
i zobacz jaki będzie poziom sygnału - jeśli nadal -51dBm/csq 31, to znaczy że sygnał jest bardzo mocny i być może modem jest przesterowany.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

W zyciu tak bywa, ze niekoniecznie wieksze jest lepsze. Przy RSSI -51 dBm jestes na granicy przesterowania. Wyglada na to ze twoja antena moze byc za silna - jednym z wskaznikow ze tak jest, jest brak selektywnosci przestszennej.
Nie pomagam na PW.
grzesiek87
Użytkownik forum

Tutaj kilka testów.

TNI bez anteny z modemem na zewnątrz pokazuje w polu moc sygnału: 65dBm, 70%, CSQ22.
Natomiast na antenie: -51dBm, 100%, CSQ 31

Bez anteny osiągi znakomite jak na HSPA+.
Z antena to bardzo skacze, co widać...

Testy na modemie wystawionym za okno (bez anteny):
Obrazek
Obrazek
Obrazek

W domu: (bez anteny)
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Z antena:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Chcę po prostu wykorzystać możliwości oferowane przez nadajnik, które jak widzę są.Nie bardzo chcę jednak trzymać modem za oknem, jeżeli posiadam antenę która w teorii powinna mi dać co najmniej takie same osiągi, ale chyba będzie trzeba z anteny zrezygnować...
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Ta antena jest za silna, dodatkowo mozesz miec odbicia od dachu (nastepne wytlumaczenie co do braku selektywnosci przestrzennej) - kup cos slabszego i moze niekoniecznie dawaj to na dach.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

grzesiek87 pisze:Chcę po prostu wykorzystać możliwości oferowane przez nadajnik
To co oferuje BTS możesz wykorzystać przy np. 80% sygnale Masz ewidentne przesterowanie i już
Kiedyś użyłem ATK20 na odległość 2,4km i z neta nie dało się korzystać bo za silny sygnał

Jesli chcesz już używać anteny przy silnym sygnale (dla mnie bez sensu) to ustaw ją tyłem lub zrób z niej ATK10 lub nawet ATK5
grzesiek87
Użytkownik forum

Andrzejz78 pisze:Jesli chcesz już używać anteny przy silnym sygnale (dla mnie bez sensu) to ustaw ją tyłem lub zrób z niej ATK10 lub nawet ATK5
To jest atk10..
Lepszym rozwiązaniem będzie przerobienie jej na atk5 gdzie jest 10m kabel, czy też krótki przedluzecz usb i montaż modemu w okolicy okna?
Chodzi mi o opinię, wiadomo iż najlepiej to sprawdzic.
Jakie elementy usunąć aby z atk10 zrobić atk5? Tylko te na końcu anteny bez jej skracania czy trzeba by obciąć ten element (chodzi o ten główny element do którego przylrecone są pozostale)?
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Modem na kablu USB przy oknie (ja tak mam) nic Cię nie kosztuje Jeśli uznasz że musi być antena to ją skróć o 5 direktorów i sprawdź jak będzie wtedy działał net
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

W takich warunkach najlepsza będzie mała antenka dookólna (do 5dB) wystawiona na zewnątrz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

kordirko pisze: Kłopot w tym, że TNI nie pokaże ci więcej niż -51dBm/CSQ 31, bo CSQ=31 to najwyższa wartość którą modemy raportują - oznacza ona "-51dBm lub więcej".
To może być objaw tego, że zbyt silna antena przesterowuje modem i jest gorzej niż bez anteny. Bo sygnał jaki masz bez anteny też nie jest jakiś słaby. Powiem więcej, moim zdaniem jest wystarczający do osiągania dobrych prędkości.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ