Blokada smsów w modemie

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
simens
Użytkownik forum

Blokada smsów w modemie

Post autor: simens »

Czy można jakoś z poziomu modemu zablokować upierdliwe sms które rozłączają internet gdy taki przychodzi? W telefonie to nie ma z tym problemu, ale w modemie już jest. Czy może trzeba jakimś programem edytować karte sim i z jej poziomu zablokować upierdliwy sms?
Przeszukałem google i takie programy do edycji znalazłem: sim card reader SIM Recovery Pro 2, Sim Card Data Recovery, lub SIM Card Seizure.
Wyczytałem nawet że Wystarczy edytować trzecią linijkę w pliku device.cfg w edytorze hexalnym z prawami roota i zamienić cyfrę “1″ na cyfrę “0″. Powoduje to wyłączenie automatycznych aktualizacji BIOSu (który de facto i tak nie jest nigdy aktualizowany) oraz wyłącza połączenia back-propagacyjne wykorzystywane do komunikacji przez backdoory i rootkity, a przy okazji przychodzenie tych smsów. Gdzie ten plik device.cfg się znajduje, nie mogę go odszukać?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Blokada smsów w modemie

Post autor: ja.michal »

Teoretycznie można całkowicie wyłączyć komunikację głosową (w tym SMSy), a pozostawić tylko pakietową. Wtedy nie dotrze żaden SMS, przy próbie dodzwonienia się nie będziesz miał komunikatu żadnego (może poczta głosowa zadziała).
Jaki masz modem?
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: atento »

Z poprzednich postów wynika, że ma Huawei e3131. Pierwsze słyszę by sms rozłączały internet, chyba że w technologi edge wtedy zawiesza pakietową transmisje na czas odebrania/wysłania wiadomości i wznawia transmisje danych, gdy jest aktywne 3G nigdy mi nie przerwało transmisji w żadnej Polskiej sieci. By wyłaczyć sms i głos trzeba użyć komendy AT lub w menadzerze włączyć tryb rejstracji tylko PS, nie jestem pewny czy to zadziała gdyż nie testowałem lecz jest wopisie tego modemu.
simens
Użytkownik forum

ja.michal pisze:Jaki masz modem?
Modem Huawei e3131 to jak to wyłączyć?
atento pisze:y wyłaczyć sms i głos trzeba użyć komendy AT lub w menadzerze włączyć tryb rejstracji tylko PS, nie jestem pewny czy to zadziała gdyż nie testowałem lecz jest wopisie tego modemu.
To jakie dokładnie to komendyAT, PS i gdzie je wpisać? Pod Linuksem jest możliwośc czy trzeba będzie systemu Windows?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Niestety nie wiem jaka jest komenda dla modemów Huawei. Mam tylko do Sierry.
Dziwne jest to rozłączanie w przypadku przyjścia SMSa. Łączysz się w 3G?

[ Dodano: 2014-03-28, 15:22 ]
Wyrzuca ci coś po podaniu komendy

Kod: Zaznacz cały

AT^SYSCONFIG?
lub

AT+SYSCONFIG?
lub

AT+SYSCONFIG?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

ja.michal pisze:Niestety nie wiem jaka jest komenda dla modemów Huawei. Mam tylko do Sierry.
Z tego co kojarzę to akurat do tego jest dokładnie ta sama komenda jak w Sierrach.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

W takim razie niech kolega napisze co mu wypluwa po SYSCONFIG?
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Post autor: Andrzejz78 »

A usunięcie/zmiana numeru centrum sms nie spowoduje że smsy nie będą przychodzić?

Dziwne to że smsy rozłączają połączenie
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Andrzejz78 pisze:A usunięcie/zmiana numeru centrum sms nie spowoduje że smsy nie będą przychodzić?
Raczej nie. Ta operacja spowoduje brak możliwości wysyłania sms'ów. Ale odbierać powinno być można.
Andrzejz78 pisze: Dziwne to że smsy rozłączają połączenie
Na 2G to jest całkiem normalne, natomiast w 3G rzeczywiście to dziwne.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
simens
Użytkownik forum

Ok nie działa to wszystko. Ale mam inne pytanie czy jest pod Linuksem taki program jak ten instalacyjny z Playa w modemi, dzięki któremu mógłbym z poziomu Linuksa doładowywać sobie konta kodem?
Co prawda znalazłem dwa takie programy pod Linux są nimi: onlitor jako skrypt sh i wammu. Ale jedynie co w nich działa to sprawdzenie stanu konta kodem *101#. Próbowałem też przez wine uruchomić ten program playa, jednak nie działa poprawnie , czasem w ogolę się nie daje zainstalować lub uruchomić. Jest jakaś alternatywa dla Linux jeszcze?

Czemu jak się loguję na to forum mimo że mam zarejestrowany nick, potwierdziłem w mailu potwierdzenie adresu, to ciąglę gdy się loguję muszę przepisywać kod captcha uwierzytelnienie?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

simens pisze:to ciąglę gdy się loguję muszę przepisywać kod captcha uwierzytelnienie?
Nie, jeżeli wpiszesz dobry zestaw nick/hasło to nie wpisując captcha zostaniesz zalogowany, jeżeli natomiast nie podasz prawidłowego hasła to będziesz kolejnym razem musiał wpisać captcha.
Nie pomagam na PW!
simens
Użytkownik forum

Dzięki za info, mimo że juz potem wpadłem na to sam. Mam jakiś problem z siecią, ciaglę mnie rozłącza i pojawia się sieć t-mobile na której mam internet. Nie wiem jak to ustawić pod systemem by nie szukało innej sieci.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

simens pisze:Jest jakaś alternatywa dla Linux jeszcze?
Niestety nie mam zupełnie doświadczenia z modemami pod Linuxem, więc Ci nie odpowiem na to pytanie.
simens pisze:Nie wiem jak to ustawić pod systemem by nie szukało innej sieci.
A może modem traci zasięg? Albo jesteś na skraju jej zasięgu i Cię systematycznie z niej wyrzuca. Albo może jeszcze modem się psuć.
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: KrissTofferr »

ja.michal pisze:Teoretycznie można całkowicie wyłączyć komunikację głosową (w tym SMSy), a pozostawić tylko pakietową. Wtedy nie dotrze żaden SMS, przy próbie dodzwonienia się nie będziesz miał komunikatu żadnego (może poczta głosowa zadziała).
To będzie:
AT+CGCLASS="CG"

a przywrócenie normalnego stanu:
AT+CGCLASS="B"
albo:
AT+CGCLASS="A"
simens pisze:Ok nie działa to wszystko. Ale mam inne pytanie czy jest pod Linuksem taki program jak ten instalacyjny z Playa w modemi, dzięki któremu mógłbym z poziomu Linuksa doładowywać sobie konta kodem?
Pod OpenBSD możesz zainstalować emulator terminalu "minicom" albo picocom - jak widzę to one obydwa są w "paczkach" (portach) dostępnych dla OpenBSD (w katalogu comms)

W minicom/picocom można wysyłać kody USSD za pomocą komendy AT+CUSD, na przykład:
AT+CUSD=1,"*100*12345678901234#",15
ale z uwagi na to że masz modem Huawei to trzeba krótki kod *100*12345678901234#
zapisać jako ciąg skompresowany, uzywając na przykład pduconv:
AT+CUSD=1,"AA180CA68AC966B49AED86CBC162B2196D04",15
I podobnie uzyskaną z modemu odpowiedź, też można zdekompresować w pduconv
ODPOWIEDZ