Przedłużenie umowy w Orange, co radzicie?

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
proteka
Stały użytkownik forum

Przedłużenie umowy w Orange, co radzicie?

Post autor: proteka »

Od 9 lat mam internet mobilny w Orange i nawet jestem zadowolony i chciałbym go przedłużyć w tej firmie. Umowa kończy mi się w listopadzie tego roku. Ale podobno można przedłużyć 6 miesięcy wcześniej? Niestety teraz wpadłem (jak śliwka w kompot) i mam transfer miesięczny 3 GB, brakuje mi ostatnio co miesiąc i dokupuję 1,5 GB lub 2 GB (a tanie to nie jest). Zależy mi przedłużyć umowę z dużo większym transferem i mam nadzieję że już od maja (czerwca) będę miał większy limit transferu miesięczny (myślę o 10 GB), czy to możliwe? Tu często piszecie, że aby wynegocjować dobre warunki, to trzeba wypowiedzieć umowę. Ja bym tego nie chciał robić, bo pewnie musiałbym czekać z tym małym transferem do listopada, zresztą zależy mi na Orange i nie mam takich silnych nerwów, a co by było gdyby mi nic fajnego nie zaproponowali, to zostałbym na lodzie. Doradźcie, co robić? czy przedłużyć umowę bez nowego modemu, czy opłaca się też wziąć nowy modem z Orange wraz z nową umową? Bo teraz Orange wprowadza LTE i chciałbym mieć taki modem do LTE, ale może bardziej opłaca się przedłużyć umowę z Orange bez modemu a modem kupić na allegro? Doradźcie ze swego doświadczenia.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Przedłużenie umowy w Orange, co radzicie?

Post autor: YaHooo »

proteka pisze: Ale podobno można przedłużyć 6 miesięcy wcześniej?
Jak jest w Orange to ja Ci na 100% nie powiem. Ale z mojego oraz moich znajomych doświadczenia 3-4 miesiące przed końcem można już próbować negocjować odpowiednie warunki na nową umowę, czy jakieś lepsze niż standardowe rabaty itp.
proteka pisze:Tu często piszecie, że aby wynegocjować dobre warunki, to trzeba wypowiedzieć umowę.
Niestety to jest podstawa.
proteka pisze:Ja bym tego nie chciał robić, bo pewnie musiałbym czekać z tym małym transferem do listopada,
Ależ skąd. Musisz się dowiedzieć, czy możesz przedłużyć umowę. Jeśli możesz to od razu piszesz wypowiedzenie. Oni powinni dość szybko oddzwonić z działu utrzymania klienta (chyba, że masz pecha i oleją Twoje próby) i proponować coś lepszego.
proteka pisze:Doradźcie, co robić? czy przedłużyć umowę bez nowego modemu, czy opłaca się też wziąć nowy modem z Orange wraz z nową umową?
A jesteś zadowolony z obecnego modemu? Z resztą ja radzę modem kupić na wolnym rynku, a zamiast tego dostaniesz przy przedłużeniu dodatkowe GB czy rabat.
proteka pisze:ale może bardziej opłaca się przedłużyć umowę z Orange bez modemu a modem kupić na allegro?
Mi się wydaje, że jednak lepiej brać modem z wolnego rynku. Ale nie każdy się musi ze mną zgodzić.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

proteka pisze:podobno można przedłużyć 6 miesięcy wcześniej?
I może się okazać że nowe warunki będą obowiązywały po zakończeniu starej umowy (cyrografu).

Dowiedz się jaka jest kara za zerwanie tej umowy co masz i zastanów się czy nie brać Orange Free Net.
proteka pisze:czy opłaca się też wziąć nowy modem
To już musisz sam policzyć, router Huawei b593s-22 mozna kupić za 350-500zł a modem USB z LTE za 200-300zł.
Nie pomagam na PW!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

proteka, masz ofertę Free Net czy Free?
Tak jak wojteks zauważył, nowe warunki wejdą dopiero po zakończeniu starej umowy. Taki urok Orange.
Sprzęt taniej kupić na wolnym rynku. Orange ma duże marże na sprzęt.

Jest inna opcja z nieco większą ilością kombinacji, a raczej pamiętania o aktywacji.
Aktualnie jest promocja Orange na kartę i batonów Lion. W batonikach są kody na 100 MB na 24 godziny (do północy dnia następnego), ale jeśli masz taryfę Orange Free na kartę to zamiast 100 MB jest 5 GB. Cena batonika waha się w okolicy 1 zł więc za 30 zł miesięcznie wychodzi 150 GB. Promocja ma obowiązywać bodajże do końca sierpnia.
proteka
Stały użytkownik forum

Mam ofertę Orange Free na abonament, a nie na kartę. Ja już kilka razy przedłużałem umowę w Orange i z tego co pamiętam, to nowe warunki wprowadzali od razu po podpisaniu, a na kilka miesięcy (konkretnie 6 miesięcy) przed końcem starej umowy, tak mi się coś kojarzy. Czy jeżeli mam umowę na abonament, to mógłbym skorzystać z tej oferty (promocji) i batonów Laion?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Musiałbyś kupić jakąkolwiek kartę prepaid Orange kupić (Np. Orange Go) i zmienić taryfę na Free na kartę.
Pytałem o rodzaj abo bo teraz we Free Net na jednym koncie abonenckim GB się sumują.
Zadzwoń do Orange i zapytaj czy można przejść na wyższy abonament i na Free Net przy zachowaniu aktualnego czasu umowy. Na wyższy Free powinno dać się przejść. Sprawdź w Orange Online.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze: Tak jak wojteks zauważył, nowe warunki wejdą dopiero po zakończeniu starej umowy. Taki urok Orange.
Rzeczywiście o tym zapomniałem. Dzięki za doprecyzowanie. Bo faktycznie w Orange różnie z tym bywa.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Throu
Stały użytkownik forum

Post autor: Throu »

proteka pisze:Mam ofertę Orange Free na abonament, a nie na kartę. Ja już kilka razy przedłużałem umowę w Orange
proteka pisze:Niestety teraz wpadłem (jak śliwka w kompot) i mam transfer miesięczny 3 GB
Z ciekawości, jak to się stało, że pomimo przedłużeń masz bodaj jeden z najniższych limitów? :szok: Przecież przy każdym przedłużeniu nawet bez zbytniego targowania dokładają drugie tyle transferu, więc zakładając, że miałeś tych przedłużeń ze 2-3 to obecnie powinieneś mieć limit 9-12GB minimum.
proteka
Stały użytkownik forum

Wiesz, jak ponad dwa lata temu przedłużałem umowę w Orange, to konsultantka Orange zapytała jakiego transferu potrzebuję i spojrzała w moje historyczne dane i tam prawie nigdy nie przekraczałem 3 GB i taki limit zaproponowała i ja się nierozważnie zgodziłem. Przez ponad rok mi starczało, ale te strony w ostatnich miesiącach zrobiły się takie ciężkie i często zawierają materiały wideo odpalane od razu po zalogowaniu strony. Więc internetu mi zaczęło brakować niestety i dokupuję dodatkowy transfer prawie co miesiąc.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

proteka pisze:często zawierają materiały wideo
Polecam użycie Flashblock lub czegoś podobnego. Niechciane video się nie otwiera jeżeli jest we flashu.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

wojteks pisze:Polecam użycie Flashblock lub czegoś podobnego.
Ewentualnie w takim Firefoxie można ustawić aby każdorazowe uruchomienie flasha/javy wymajało wydania zgody. Ale można również posiłkować się AdBlockiem.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Post autor: Andrzejz78 »

wojteks pisze:Flashblock
YaHooo pisze:AdBlockiem
Mam jedno i drugie i powiem że znacznie przyjemniej się korzysta z netu no i limitu tak nie ubywa
Awatar użytkownika
Orange Ekspert
Pracownik operatora

Post autor: Orange Ekspert »

Z jakiej oferty obecnie korzystasz? Wybierając ofertę bez urządzenia możesz otrzymać większy pakiet danych lub rabat na abonament. Szczegóły sprawdzisz tutaj http://www.orange.pl/kid,4003445680,id, ... ticle.html Umowę możesz przedłużyć 150 dni (sklep internetowy) lub 120 dni (telefonicznie, salon) przed końcem obecnego zobowiązania.

Pozdrawiam
Tomek
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

@proteka całkowicie nieopłacalne posunięcie. Radzę wytrzymać jeszcze na tym limicie do końca umowy, wypowiedzieć na m-c przed końcem umowy i negocjować z DUK umowę bez sprzętu z 80% rabatem i wzrostem limitu o 40%. Oferty z BOK, salonu to lipa. Uzyskasz mega ofertę i odbijesz sobie te wszystkie lata, w których płaciłeś jak za zboże.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Andrzejz78 pisze:Mam jedno i drugie i powiem że znacznie przyjemniej się korzysta z netu no i limitu tak nie ubywa
Ja nawet na stałym łączu używam AdBlocka. Internet wtedy zupełnie inaczej wygląda.
matieo97
Początkujący użytkownik forum

Post autor: matieo97 »

z mojego doświadczenia nie polecam Orange. pod koniec umowy miałem taki słaby internet że jak chciałem załadować stronę to czekałem ok 2-3 minuty .
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

A ja 5 lat temu w Plusie miałem tylko 2G i co z tego. Twój post nie wnosi nic do tematu, brak jakichkolwiek konkretów. Orange wraz z T-mobile zmodernizował sieć w ramach NetWorks i obecny zasięg i działanie 3G tego operatora ma się nijak do twoich doświadczeń.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

matieo97 pisze:nie polecam Orange
A ja polecam :P

Polecić to można operatora pod kątem atrakcyjności oferty w porównaniu do innych Jeśli chodzi o warunki techniczne internetu to jest to czasami sprawa lokalna lub nawet indywidualna
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Andrzejz78, zaczynam dochodzić do wniosku, że jednak lepiej zapłacić nieco więcej (T-Mobile) i mieć pewność, że to działa. Niestety zaczynam mieć problemy z Orange. Najpierw net, a teraz SMSy dochodzą z dużym opóźnieniem.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:Niestety zaczynam mieć problemy z Orange
Ja też ale może to przejściowe
Telefon działa poprawnie ale mam problemy z netem Od jakiegoś czasu co jakiś czas zanika transmisja Czasami 20 sek a czasami na kilka minut Sytuacja podobna do "zamrażania" tylko to się samo naprawia
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Hmm. Mam to samo. Zwłaszcza na 3G. Czyżby na szkielecie coś grzebali?
jackuss81
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: jackuss81 »

ja.michal pisze:zaczynam dochodzić do wniosku, że jednak lepiej zapłacić nieco więcej (T-Mobile) i mieć pewność, że to działa
Dokładnie. A zresztą Orange jest tańszy od T-mobile o 5 zł. Jeśli ma się u nich telefon na abonament to dostaje się 10 zł upustu. Więc mamy darmowe noce za free i 70GB limitu danych
Przykład:
49.99 za abonament z telefonem z 400-stoma darmowymi minutami + 79.99 za mobilny net m- 10 zł upustu. Co nam daje 119.98 zł za telefon i net u nich
Ale jeśli weźmiemy sam abonament bez telefonu to będzie dużo taniej
Przykład:
29.99+79.99-10=99.98 zł
A jeśli nie cała stówka za abonament miesięcznie to dla nas za dużo to 59.99 za 50GB + 29.99 za 800 darmowych minut = 79.98 miesięcznie za abonament.
Więc ja bym mimo wszystko jednak wybrał jednak T-mobile niż Orange.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

jackuss81, teraz się zgadza, ale 7 miesięcy temu było inaczej. O ile internet mam jeszcze 2 miesiące tak telefon mam jeszcze 17 miesięcy.

[ Dodano: 2014-05-18, 21:43 ]
No i jeszcze Plus całkiem nieźle wypada w ofertach na rok, ze sprzętem i 2x więcej GB w LTE. Taki DWR-921 jest za 3 zł w umowie rocznej za 79,90 zł miesięcznie (z efakturą) za 25GB (50GB w LTE). Do tego 2,90 zł miesięcznie za 50 GB w nocy.
ODPOWIEDZ