Rozbudowa sieci, radiolinia AP - APC

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
feeling
Początkujący użytkownik forum

Rozbudowa sieci, radiolinia AP - APC

Post autor: feeling »

Witam,

Niedługo będę instalował Neostrade 10 Mb/s i chciałbym ją dodatkowo udostępnić do budynku obok oddalonego o około 50m, brak jakichkolwiek przeszkód na drodze (budynki się widzą). Rozważam kilka opcji jak to zrobić i tutaj proszę was o rade jak należałoby to zrobić najlepiej.

Myślałem żeby to zrobić tak
Obrazek

1. Pytanie czy zastosować Access Point za modemem czy może wystarczy sygnał bezprzewodowy z modemu i tak się połączyć access point clientem? (wydaje mi się że to będzie złe rozwiązanie ale chce się upewnić, przypominam ze to tylko 50 m i mam teraz możliwość użycia APC z anteną GRID).
Jeśli jednak zastosować Access Point za modemem to jaki będzie najlepszy? czy wystarczy jego wbudowana antena czy kupić jakąś panelową? co sądzicie to "UBIQUITI Loco M2 LocoM2" jest sens kupować takie coś czy lepiej będzie użyć zwykłego AP ?

2. Jaki zastosować Access Point CLIENT i z jaką najlepiej anteną? Dodam że w tym momencie zostanie mi sprzęt z poprzedniego dostawcy a dokładniej Access Point EDIMAX z anteną GRID (tylko 2m kabla H1000 do anteny), nie jestem do końca pewien ale wydaje mi się ze możne on pracować w trybie APC.

3. Router w budynku 2 to ASUS RT-N16 i będzie on dawał sygnał na wszystkie urządzenia bezprzewodowe w budynku 2, chciałbym mieć możliwość podłączenia się z zewnątrz (kamera, ssh) do komputera/laptopa podłączonego do niego. Jak dokładnie powinno wyglądać przekierowanie portów w takiej instalacji (Komputer podłączony za modemem > AP-APC > Router ASUS).
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Rozbudowa sieci, radiolinia AP - APC

Post autor: key »

Pomijajac ze Neo nie wolno dzielic:
Dlaczego chcesz tworzyc oddzielne podsieci dla budynku 1 i 2? Zdajesz sobie sprawe, ze samym modemem tego nie zrobisz - urzadzenie opisane jako "modem z neostrada" musi byc routerem. Routery wewnatrz sieci nie sa najlepszym pomyslem, szczegolnie jesli nie musisz separowac podsieci.

Przekierowanie portow wyglada identychnie jak w wypadku gdy nie masz podsieci, tylko musisz przekierowac dwa razy.
Nie pomagam na PW.
feeling

Czyli rozumiem ze powinienem to zrobić tak?
Obrazek
Jeśli nie to jak inaczej?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Nie.
Zamien "modem z neostrada" na "router z neostrada" oraz 2x "router" na 2x "accesspoint".
Nie pomagam na PW.
feeling

No tak musi to być router ADSL Neostrady i w zasadzie taki już zamówiłem, pomyliłem po prostu pojęcia z modemem. Zorbie to w ten sposób że za routerem ADSL podłącze AP Nanostation M2 Loco a sygnał w budynku 2 odbiorę APC edimaxa z anteną grid.
JarekMk
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: JarekMk »

Nie da się przewodowo?
feeling

Da się ale jednak wolałbym to zrobić bezprzewodowo, bez kabli
JarekMk
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: JarekMk »

Taniej, wydajniej - ale jednak nie?
Nie namawiam - po prostu jestem zdziwiony.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

feeling pisze:z anteną grid.
Na 50m toż to jak strzelanie z armaty do komara.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ