Niedługo będę instalował Neostrade 10 Mb/s i chciałbym ją dodatkowo udostępnić do budynku obok oddalonego o około 50m, brak jakichkolwiek przeszkód na drodze (budynki się widzą). Rozważam kilka opcji jak to zrobić i tutaj proszę was o rade jak należałoby to zrobić najlepiej.
Myślałem żeby to zrobić tak

1. Pytanie czy zastosować Access Point za modemem czy może wystarczy sygnał bezprzewodowy z modemu i tak się połączyć access point clientem? (wydaje mi się że to będzie złe rozwiązanie ale chce się upewnić, przypominam ze to tylko 50 m i mam teraz możliwość użycia APC z anteną GRID).
Jeśli jednak zastosować Access Point za modemem to jaki będzie najlepszy? czy wystarczy jego wbudowana antena czy kupić jakąś panelową? co sądzicie to "UBIQUITI Loco M2 LocoM2" jest sens kupować takie coś czy lepiej będzie użyć zwykłego AP ?
2. Jaki zastosować Access Point CLIENT i z jaką najlepiej anteną? Dodam że w tym momencie zostanie mi sprzęt z poprzedniego dostawcy a dokładniej Access Point EDIMAX z anteną GRID (tylko 2m kabla H1000 do anteny), nie jestem do końca pewien ale wydaje mi się ze możne on pracować w trybie APC.
3. Router w budynku 2 to ASUS RT-N16 i będzie on dawał sygnał na wszystkie urządzenia bezprzewodowe w budynku 2, chciałbym mieć możliwość podłączenia się z zewnątrz (kamera, ssh) do komputera/laptopa podłączonego do niego. Jak dokładnie powinno wyglądać przekierowanie portów w takiej instalacji (Komputer podłączony za modemem > AP-APC > Router ASUS).