Modem 3G/4G plus router WiFi - Huawei E3131 czy może inny?

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
AlbertoTombak
Początkujący użytkownik forum

Modem 3G/4G plus router WiFi - Huawei E3131 czy może inny?

Post autor: AlbertoTombak »

Cześć!

Ze względu na rezygnację z Neostrady (a w związku z tym z duetu USR Robotics 9105 i TPLink TL-WR740N) w najbliższych dniach muszę kupić do domu jednorodzinnego router WiFi i obsługiwany przez niego modem 3G/4G (na USB).

Sieć domowa wykorzystywana będzie praktycznie tylko przez moich rodziców.
Używać jej będą do przeglądania stron internetowych, odbioru i wysyłania poczty, czasem obejrzenia czegoś na youtube lub telewizji internetowej na komputerze.
Do routera podłączony będzie kablem telewizor, w teorii ma być wykorzystywany do oglądania filmów z serwisów jak ipla (kto wie jak będzie w rzeczywistości).

Planowałem zakup routera z dwoma portami USB, jeden z nich zajęty byłby przez modem 3G/4G, a do drugiego podłączyłbym duży pendrive/dysk zewnętrzny i zamontowałbym jako zasób sieciowy na rodziców laptopach ... wrzucaliby tam filmy, zdjęcia, muzykę do odtworzenia przez DLNA na telewizorze (może czasem z tego skorzystają, powinno być to wygodne rozwiązanie).

Router
Bardzo wysokie transfery przesyłu danych póki co nie będą nam chyba potrzebne - myślę że 802.11n wystarczy (i zakup urządzenia 802.11ac czy 802.11ad odłożymy na kolejne lata).
Planowałem początkowo zakup TPLinka TL-WDR4300, po przeczytaniu opinii użytkowników (dotyczących przede wszystkim słabego zasięgu) i przetestowaniu na żywo jego młodszego brata (TL-WDR3600) oraz ASUSa RT-N66U zdecydowałem jednak, że wolę dopłacić te 200 zł do ASUSa.
To wyraźna różnica cenowa (TPLink jest niemalże dwukrotnie tańszy), RT-N66U daje jednak stabilne i mocne pokrycie domu sygnałem ... z TPLinkiem w tym punkcie było bardzo, ale to bardzo kiepsko (sprawdzałem pokrycie sygnałem różnych miejsc w domu dość dokładnie inSSIDerem, model TL-WDR4300 nie wypada podobno wcale dużo lepiej).
Praktycznie zdecydowałem się na zakup ASUSa, jeśli nie zasugerujecie lepszego rozwiązania, pozostanę przy nim. Bardziej problematyczny jest kolejny punkt ... :)

Modem 3G/4G
Tutaj chciałem prosić Was o Wasze opinie i doświadczenia.
Nie przetestowałem jeszcze oferty wszystkich operatorów, póki co prepaidowe Orange Free i iPlus (obecne w laptopach rodziców) dają w kilku miejscach dość przyzwoite transfery (prędkości sprawdzane były przez ojca webowym speedtestem na modemach wewnętrznych dwóch ThinkPadów, z antenami w ramkach ekranów).
Orientacyjne wyniki:
Neostrada - download 6,43 Mb/s, upload 0,85 mb/s
Plus (w dwóch badanych punktach domu) - download 4,47 Mb/s, upload 2,84 Mb/s oraz download 2,99 Mb/s, upload 0,5 Mb/s.
Orange (w tych samych miejscach) - download 6,53 Mb/s, upload 0,61 Mb/s oraz download 6,12 Mb/s, upload 0,63 Mb/s.
Sprawdzę jeszcze TMobile i Playa, ale widać już teraz, że karta z Orange (najtańsza opcja) lub Plus powinna wystarczyć do codziennego korzystania ze stron internetowych i sporadycznego raczej oglądania filmów z Internetu.
Założyłem (być może błędnie), że najlepiej kupić w tej chwili coś bardziej standardowego (modem 3G za 100-150 zł), modemy LTE są wciąż drogie - Huawei E3276 to okolice 380 zł, Huawei E3272 to okolice 330 zł, polecany Huawei E398 jest już słabo dostępny.
Pomyślałem, że jeśli osiągane transfery nie będą nas zadowalać, zawsze możemy odsprzedać używany modem i poszukać czegoś z LTE. Takie podejście ma wg Was sens?
Jeżeli taka koncepcja się utrzyma, musiałbym kupić coś sensownie działającego i współpracującego z ASUSem ( przy standardowym firmware dadzą radę http://www.asus.com/event/networks_3G4G_support/ ).
Najpopularniejszy aktualnie modem to Huawei E3131-2, popularność zawdzięcza jednak u nas pewnie kompatybilności z Aero2 - na Aero2 zupełnie mi nie zależy (tym bardziej ze względu na dopiero co wprowadzoną captchę).
Pytanie do Was - polecicie ten model czy może znajdę coś ciekawszego?
Zastanawiam się po prostu czy nie jest tak mocno polecany tylko dlatego, że radzi sobie dobrze z Aero2 - może znajdę wyraźnie lepszy modem, ale niepolecany przez ludzi przez to, że Aero2 nie obsługuje?
Najważniejsze dla mnie punkty to:
- jak najlepszy odbiór sygnału (sensowny "zasięg")
- wysoka stabilność
- sensowna obsługa standardów i częstotliwości, w związku z tym w miarę wysokie transfery (wiadomo, że nie oczekuję tego co od LTE, ale też nie chciałbym czegoś zbyt wolnego)
- może też obsługa anten zewnętrznych (kto wie czy kiedyś to się nie przyda)
- autopołączenie w razie rozłączenia (jeśli to może być potrzebne, nie mam żadnych doświadczeń z modemami 3g, ale to chyba istotne)
- nie za duża prądożerność (fajniej jeśli USB z ASUSa wyrobi prądowo i nie będę musiał podłączać huba USB)

Z góry dziękuję Wam za wypowiedzi, niestety jestem w tych tematach trochę zielony - może uda się Wam dodać coś od siebie.

Pozdrawiam!
dexter18

Re: Modem 3G/4G plus router WiFi - Huawei E3131 czy może inny?

Post autor: dexter18 »

Ten router chyba nie obsługuje modeli z LTE, bynajmniej ja nie widzę. Jaka lokalizacja w której będzie używany internet ? Jak z Orange jest HSPA+DC to warto się o to pokusić i mieć 2x większe transfery niż na E3131. Do tego może MR3420 v2.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

AlbertoTombak pisze:muszę kupić do domu jednorodzinnego router WiFi i obsługiwany przez niego modem 3G/4G
Kup Huawei b593s-22 i zapomnij o pomyśle modemu USB jeżeli go nie musisz mieć w innych celach.
Nie pomagam na PW!
AlbertoTombak
Początkujący użytkownik forum

Post autor: AlbertoTombak »

Cześć!

Dziękuję Wam za odpowiedzi!

Dexter18, słuszna uwaga.
Poczytałem trochę o temacie i rzeczywiście, modemy LTE nie są przez ten router ASUSa wspierane.
Da się je uruchomić (szczególnie na nieoryginalnym firmware), ale w trybie 3g (cokolwiek to znaczy ... jutro o tym poczytam, dziś bardzo późno wróciłem z pracy).
Przykładowe źródła:
http://www.openitforum.pl/topic/32-mode ... s-rt-n66u/
https://openlinksys.info/forum/viewthre ... d_id=17578
http://forum.pclab.pl/topic/810942-inte ... na-router/
Co ciekawe, jego następca (ASUS RT-AC66U) również nie potrafi ich w standardowym firmware obsłużyć. Przykładowe źródło:
http://www.purepc.pl/inne/co_potrafi_80 ... page=0%2C3

Co do lokalizacji, to Częstochowa, ulica Kruszwicka.
Zerknąłem na mapy zasięgu i :
Plus ( https://www.plus.pl/indywidualna/pomoc/MapaZasiegu/ )
Zasięg LTE, HSPA+/UMTS, EDGE/GPRS, CDMA - jest
Zasięg HSPA+DC - brak (jest w teorii dwie ulice dalej)
Play ( http://www.play.pl/pomoc/mapa-zasiegu/ )

Zasięg LTE, HSPA+ - jest (wewnątrz i na zewnątrz budynków)
Orange ( http://zasieg-orange.wp.pl/?ticaid=112857 )
Zasięg LTE - brak (powooli chyba się zbliża)
Zasięg 3G UMTS/HSDPA - jest (dwie ulice dalej się kończy), 2G GSM/EDGE - jest

TMobile ( http://www.t-mobile.pl/pl/dlaciebie/obs ... moc/zasieg )
Zasięg GSM/GPRS/EDGE, UMTS/HSDPA - jest
Zasięg LTE - nie ma jeszcze "produkcyjnej wersji" w TMobile

Do tej pory transfery na poziomie niższym niż 6 Mb/s były dla nas zupełnie wystarczające (na więcej Neostrada w tej lokalizacji nie pozwalała).
Rodzice nie korzystają z sieci bardzo intensywnie, ja i brat pojawiamy się w domu rodzinnym rzadko i nie potrzebujemy wtedy szybkiego netu.
Gdyby nie podłączenie Internetu do telewizora, nie wiem czy myślałbym w ogóle o zainstalowaniu w domu czegokolwiek (rodzice mają w laptopach wbudowane modemy 3g) - telewizor zmienia jednak sytuację.
Nie wiem tak do końca czy na strumieniowanie filmów w wysokiej jakości (FullHD) podane wcześniej wyniki będą wystarczające (download na poziomie 4-6 Mb/s), zaczynam zastanawiać się zgodnie z Twoją sugestią nad HSPA+DC lub LTE ... może rzeczywiście lepiej od razu zainwestować i mieć potencjalne problemy ze zbyt niskim transferem z głowy (przy założeniu oczywiście, że zasięg jest OK).
Co do MR3420 v2 - myślałem o nim kiedyś, ale przez brak drugiego portu USB nie spełnia podanych wyżej założeń. Mogę jeszcze w teorii dołożyć aktywny hub USB i Gargoyle, skusił mnie jednak ASUS przede wszystkim przez piękne pokrycie sygnałem naszego domu.
Aktualny, tani TPLink nie sprawdza się, również przetestowanie przeze mnie w domu pokrycia sygnałem przez jeden z nowszych TPLinków osłabiło zaufanie do marki.
US Robotics działa chyba naście lat bez problemów, jakiś beznadziejny Netgear i Linksys WRT-54G umarły dopiero po kilku latach pracy, a TPLink podziałał rok i już mocno szwankuje.

Wojteks ... o tym co napisałeś wcześniej raczej nie myślałem (przede wszystkim przez teoretycznie mniejsze możliwości takich sprzętów oraz jak zakładam wyraźnie gorszy niż w ASUSie zasięg), ale Twoja propozycja nie jest wcale zła.
Przeanalizuję to dokładnie w piątek, poczytam testy, zerknę na możliwości.
Cenowo przedstawia się to atrakcyjnie ... jest nawet tańszy od RT-N66U i obsługuje LTE, podobno DLNA, Sambę - w sumie ciekawa opcja.
Póki co trafiłem na teścik http://www.plusblog.pl/test-mobilnego-i ... awei-b593/ - ale tego typu źródłom zwykle mało wierzę, poszukam czegoś więcej.
EDYCJA:
Niezła różnica, na Allegro w okolicach 400 zł, a w 7 na ten moment sklepach ... od okolic 1200 zł ( http://www.ceneo.pl/26674864 , http://www.skapiec.pl/site/cat/45/comp/5631224) - muszę się temu bliżej przyjrzeć, coś tu nie pasuje.

Generalnie zakładam, że rodzice mogą (to nie jest pewne) zużywać mało GB limitu i nastawiłem się głównie na karty prepaid z Allegro.
W tej chwili oferowane są tylko Orange Free (niestety z paskudną kompresją, ale od biedy mogę skonfigurować rodzicom odpowiednio przeglądarki jeśli to wciąż przechodzi) oraz iPlus (także w wersji LTE).
W razie konieczności mogę uciec w jakiś abonament, ale na wstępie wolałbym tego uniknąć - jeśli z siecią będzie z jakiegoś powodu tragicznie, bierzemy też pod uwagę możliwość powrotu do Neostrady (chociaż to trochę droga opcja i niezbyt mnie cieszy).

Dzięki raz jeszcze!
Jeśli ktoś inny chciałby podzielić się przemyśleniami, będzie w tym wątku mile widziany.

Pozdrawiam!
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Jeśli chodzi o B-593s-22 to używam go od trzech m-cy. Działa bezproblemowo ze wszystkimi sieciami we wszystkich technologiach. Po skonfigurowaniu( jest proste i intuicyjne, menu po polsku) można zapomnieć , ze ma się router. Zasięg WiFi całkiem przyzwoity. Jak duże jest to mieszkanie do pokrycia zasięgiem WiFi? Jeśli chodzi o cenę to na Allegro jest wiele ofert od użytkowników Plusa/CP, którzy przedłużaja umowy ze sprzętem i biorą go za 3 zł. Mają już sprzęt i chcą dorobić trochę do abonamentu :) . Stąd propozycje za 300-400zł. Cóż konkurencja działa. Dla nas to korzystne( choć dla mnie nierozsądne, mogliby mieć abonament tańszy o 50% i umowę na 12 m-cy bez sprzętu gdyby składali wypowiedzenia i negocjowali z DUK) i nie ma tutaj żadnego haka. Sprzęt pełnowartościowy i z gwarancją. Ma jedną wadę, obsługuje przez USB tylko nośniki pamięci sformatowane w FAT, nie obsługuje NTFS. Ma też problemy z zasilaniem dysku 2,5 cala 1TB( za mały prąd na USB). Jeśli masz duży budżet to proponuję zainteresować się routerem z obsługa modemów 3G/LTE firmy Dovado. Proponuję Dovado PRO. Ma dwa gniazda USB, jedno do modemu, drugie dysk.Switch Gigabit. Firma słynie z częstej aktualizacji FW, routery sa kompatybilne z praktycznie wszystkimi modemami w tym najnowszymi. Sprzęt naprawdę godny uwagi. Ceny na Allegro ok.550 zł. Dobry zasięg WiFi. Osobiście korzystam z poprzednika PRO czyli 4GR.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Do B593s-22, a właściwie każdego innego routera, lepszym rozwiązaniem będzie podłączenie do routera dysku NAS przez RJ45.
Awatar użytkownika
zurek
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: zurek »

ja.michal pisze:Do B593s-22, a właściwie każdego innego routera, lepszym rozwiązaniem będzie podłączenie do routera dysku NAS przez RJ45.

Jestem tego samego zdania... To najlepsze rozwiązanie z możliwych...
mcore
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: mcore »

AIRLIVE3GII + modem E3276-22 zamiast B593-22 - wyjdzie połowę taniej. To świetny ruter - wgrywasz soft od nowszej wersji czyli AIR4G która różni się tylko naklejką - najpierw soft ten - AIR4G basic a nastepnie upgrejdujesz go softem tym Airlive_Air4G_NO_UI.1001-1356.bin
i działa modem ZTE MF823 oraz HUAWEI E3276 ( będzie tańszy niż ruter B593)
Oczywiście upgrejdując AIRLIVE AIR3GII będziesz musial zaznaczyć "akceptuj nieoficjalne firmware".
Ja mam taki tandem E3276 + AIR3GII (zupgrejdowany jak powyżej) i działa wyśmienicie. Do E3276 warto też wgrać firmware E3276 soft ELISA bo wtedy działa stabilnie ten modem nie tylko z tym ruterem ale takze z kompami Windows, Ubuntu linux i resztą.
Do AIRLIVE3GII możesz dokręcić zewnetrzną antenę WIFI po łączu RP-SMA i możesz zwiększyć zasięg tego internetu wewnątrz budynku. B593-22 rozebrałem - w środku jest modem E398 (ten sam chipset) oraz karta WIFI miniPCI. Generalnie za takie pieniądze co chcą to B593 nie wart. Polecam AIRLIVE3GII z upgrade jak wyzej + modemik. Duzo taniej i dużo lepiej. AIRLIVE kupisz za 100 a ten modem jakieś 150
Ostatnio zmieniony 2014-04-15, 16:31 przez mcore, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

mcore pisze:wyjdzie połowę taniej.
170zł?
Nie pomagam na PW!
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

B-593 s-22 nie może mieć modemu typu E-398 bo posiada modem LTE 4 kat( do 150Mb/s). Do kupienia już za 300-350 zł więc nie widzę żadnego zysku. Air3G to koszt ok.140 zł i modem E-3276 ok.200 zł. Jeśli ktoś chce używać tylko stacjonarnie to B-593s-22 ma bezcenną zaletę- gniazda anten zewnętrznych RP-SMA. Zmiana oryginalnej anteny WiFi w AIR3G w celu zwiększenia zasięgu to kiepski pomysł, szczególnie na antenki made in Allegro za kilka zł o "zysku" 9dBi. Zasięg WiFi B-593s-22 na antenach wewnętrznych porównywalny z MR-3420. AIR3G ma słabe radio WiFi. Tylko 11-14dBm.
ODPOWIEDZ