Orange na kartę a technologia LTE
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Orange na kartę a technologia LTE
Może mi ktoś autorytatywnie wyjaśnić zasady korzystania z technologi LTE w ofertach na kartę w sieci Orange ?
W internecie są sprzeczne informacje: od takich,że nie działa, działa po aktywacji w BOK, działa po wymianie karty sim, a po informacje, że działa bez problemu.
W internecie są sprzeczne informacje: od takich,że nie działa, działa po aktywacji w BOK, działa po wymianie karty sim, a po informacje, że działa bez problemu.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: Orange na kartę a technologia LTE
No niestety, mam taką gdzieś roczną kartę Orange Free na kartę i nie loguje mi się do LTE, przy czym nie mam 100% pewności czy jestem w zasięgu, ale wg mapy mam dobry zasięg (Piaseczno). Do LTE nie loguje mi się też służbowa karta Plus abonament ani stary simplus, a w plusie też powinienem mieć dobry zasięg. Za to Red Bull mobile zalogował się natychmiast, tak więc z moich doświadczeń wynika, że karta nie może być za stara ani z zablokowanym LTE. Może kupię startery nowe plusa i orange i sprawdzę jeszcze.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Karta musi być typu USIM czyli obsługiwać transmisję w LTE Nie wiem jak w Orange a tym bardziej na kartę ale w Plusie wiem że taka usługa jest włączana Chodzi mi o to że operator może włączyć lub wyłączyć transmisję w LTE
-
Na blogu orange też chyba pisali, że właczona jest usługa LTE domyślnie.
Kurczę, po czym poznać kartę USIM i gdzie ją dostać? Kupiłem nowiutki starter orange one, karta ma możliwość wyłamania do micro sim - zmieniłem taryfę na orange free na kartę, ale nie loguje się do LTE
Edit: Konsultant powiedział mi, że ta starsza karta nie obsługuje LTE, a ta nowsza powinna - tyle, że ona też nie działa... Albo wcale jednak nie mam zasięgu LTE, albo coś jest nie tak. Usługa jest włączana wszystkim domyślnie.
Kurczę, po czym poznać kartę USIM i gdzie ją dostać? Kupiłem nowiutki starter orange one, karta ma możliwość wyłamania do micro sim - zmieniłem taryfę na orange free na kartę, ale nie loguje się do LTE

Edit: Konsultant powiedział mi, że ta starsza karta nie obsługuje LTE, a ta nowsza powinna - tyle, że ona też nie działa... Albo wcale jednak nie mam zasięgu LTE, albo coś jest nie tak. Usługa jest włączana wszystkim domyślnie.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Karty muszą mieć logo LTE, albo muszą mieć możliwość aktualizacji do działania w LTE. Od kilku dni w Orange Online można to sprawdzić i w razie możliwości włączyć obsługę LTE.
W Orange Online w podsumowanie, na dole będziesz miał np: Twoja karta: Karta SIM standardowego rozmiaru wspiera technologię 3G/2G
lub Karta SIM standardowego rozmiaru wspiera technologię LTE/3G/2G
lub Karta SIM standardowego rozmiaru dedykowana dla płatności zbliżeniowych - wspiera technologię LTE/3G/2G.
Czy jeszcze jakieś inne opcje są tego już nie wiem.
Jeśli masz napisane, że obsługuje LTE, a nie działa to szukaj opcji włączenia LTE w zakładce usługi.
W Orange Online w podsumowanie, na dole będziesz miał np: Twoja karta: Karta SIM standardowego rozmiaru wspiera technologię 3G/2G
lub Karta SIM standardowego rozmiaru wspiera technologię LTE/3G/2G
lub Karta SIM standardowego rozmiaru dedykowana dla płatności zbliżeniowych - wspiera technologię LTE/3G/2G.
Czy jeszcze jakieś inne opcje są tego już nie wiem.
Jeśli masz napisane, że obsługuje LTE, a nie działa to szukaj opcji włączenia LTE w zakładce usługi.
-
Ech, konsultanci jak zwykle nic nie wiedzą
Miła pani twierdziła, że moja (ta nowa) karta ma działać w LTE, a na orange online stoi jak wół: "Karta SIM standardowego rozmiaru wspiera technologię 3G/2G"
Dzięki Michał, to jest konkret info.
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Miła pani twierdziła, że moja (ta nowa) karta ma działać w LTE, a na orange online stoi jak wół: "Karta SIM standardowego rozmiaru wspiera technologię 3G/2G"

Dzięki Michał, to jest konkret info.

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
ŁW, zobacz w tych usługach. Może jakimś cudem jest opcja aktywacji LTE. Wątpię w to bo u sienie mam na prepaidzie również 3G/2G i brak aktywacji LTE, no ale różnie bywa.
-
Dobra, na kolejnej karcie (starter Orange Smart, poprzednia karta miała chyba One czy Yes) mam już w podsumowaniu LTE i działa LTE, choć początkowo też nie chciała się zalogować, ale może dlatego, że zasięg mam dość słaby.
- Orange Ekspert
- Pracownik operatora
LTE automatycznie uruchamiane jest na numerach w ofercie Orange Free na kartę. W niektórych przypadkach konieczna jest wymiana karty, aby móc korzystać z usługi.
Pozdrawiam
Tomek
Pozdrawiam
Tomek
-
A jak jest z kartami będącymi w sprzedaży? Kupiłem jedną - brak obsługi LTE, dopiero na kolejnej tak. Jak stara może być karta żeby jeszcze obsługiwała LTE, tzn. nie starsza niż? Jak odróżnić te karty?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
ŁW, to nie jej "starość" jest definicją a rodzaj chipu i jakiś jej numer w bazie Orange.
-
Zgadza się, ale przecież "dawniej" nie było chipów do obsługi LTE, więc większa szansa na LTE w przypadku nowszej karty. Pytanie jak je odróżnić pozostaje aktualne.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Ja mam nową kartę i nie mam obsługi LTEŁW pisze:większa szansa na LTE w przypadku nowszej karty
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Widzę, że w profilu masz wpisany modem AC880. Sierra ma do tego komendę AT:ŁW pisze:Kurczę, po czym poznać kartę USIM i gdzie ją dostać?
Kod: Zaznacz cały
AT^CARDMODE
0 - nieznana,
1 - SIM,
2 - USIM.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
ŁW, ale i tak były różne chipy i są nadal.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
U mnie w E398 polecenie AT^CARDMODE zwracaYaHooo pisze:Odpowiedź:
0 - nieznana,
1 - SIM,
2 - USIM.
^CARDMODE: 2
Jak to rozumieć?
- wojteks
- *** Administrator ***
Każda karta Orange R-UIM jest równocześnie SIM a z tego wynika że to usim.Andrzejz78 pisze:a karta jest R-UIM
Nie pomagam na PW!
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Ale chyba bez obsługi LTEwojteks pisze:wynika że to usim
- wojteks
- *** Administrator ***
Tego się nie da tak sprawdzić.Andrzejz78 pisze:Ale chyba bez obsługi LTE
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Andrzejz78, co masz w Orange Online? W podsumowaniu masz jaki masz rodzaj karty w danej usłudze.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Mam oczywiście 3G/2G tylko zastanawiam się że skoro mam USIM to i powinno być LTE
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie koniecznie. Pewnie HR (czy jak to się tam nazywa) nie ten.
Z tego co czytałem karta musi mieć numer 12. W przypadku kart na abonament to ten podkreślony numer kodu na kopercie z SIM.
Z tego co czytałem karta musi mieć numer 12. W przypadku kart na abonament to ten podkreślony numer kodu na kopercie z SIM.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Dlatego chyba by było najlepiej iść do salonu. Tam powiedzą czy trzeba wymieniać kartę SIM czy nie.ja.michal pisze:Nie koniecznie. Pewnie HR (czy jak to się tam nazywa) nie ten.
Pozdrawiam YaHooo 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
YaHooo, ale te dane w praktyce są w Orange Online.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Panowie, mała aktualizacja do tego co pisałem o mojej karcie internetowej a dokładnie o obsłudze technologii
Pisałem ze obsługuje tylko 2 i 3G bo tak jest w Orange on-line Zapomniałem że mam połączone konta i ten odczyt tyczył się karty z telefonu
Po przelogowaniu się na kartę internetową jest
Dodam że na karcie pisze tylko R-UIM bez wzmianki o LTE
Pisałem ze obsługuje tylko 2 i 3G bo tak jest w Orange on-line Zapomniałem że mam połączone konta i ten odczyt tyczył się karty z telefonu
Po przelogowaniu się na kartę internetową jest
Karta SIM standardowego rozmiaru
wspiera technologię LTE/3G/2G
-
- Stały użytkownik forum
Ja mam taryfę OFNK i w orange-online widnieje że karta jest 3G/2G...to micro-sim i 350 kontaktów na karcie.Opcja LTE aktywna w usługach ale się nie łączy.Jak to zmienić?Zasięg LTE w Bydgoszczy niby jest.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Marcin87, dzwoń do Orange. Jeśli się nie da to wymiana sim.
-
- Stały użytkownik forum
Ale ta wymiana to pewnie płatna impreza.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Tak, 25 zł.
-
- Stały użytkownik forum
Ja mam tak:
w podsumowaniu: Karta SIM standardowego rozmiaru wspiera technologię 3G/2G
w usługach: opcje włączenia LTE, którą aktywowałem.
W efekcie mam kartę 3G/2G z włączoną usługą LTE
Oczywiście LTE nie działa.
Niezły bu... mają w Orange.
w podsumowaniu: Karta SIM standardowego rozmiaru wspiera technologię 3G/2G
w usługach: opcje włączenia LTE, którą aktywowałem.
W efekcie mam kartę 3G/2G z włączoną usługą LTE

Oczywiście LTE nie działa.
Niezły bu... mają w Orange.