Wymuszenie nośnej samsung galaxy s3

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
hitmack
Stały użytkownik forum

Wymuszenie nośnej samsung galaxy s3

Post autor: hitmack »

Witam czy istnieje w.w. wspomnianym telefonie możliwość wyboru nośnej umts 900, umts 2100? Albo przynajmniej sprawdzony sposób na ustalenie na jakiej konkretnie częstotliwości się łącze? Mam zamiar kupić antenę kierunkową, ale nie jestem pewien na jakie pasmo :(
Piotrek24
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Wymuszenie nośnej samsung galaxy s3

Post autor: Piotrek24 »

Sprawdź FieldTest. Jak już będziesz w menu FieldTest dajesz Debug Screen, dalej Phone Control, dalej Network Control, dalej Band Selection i tam masz do wyboru częstotliwości itp.. W Galaxy S2 działa (nie brandowany soft).
hitmack
Stały użytkownik forum

Nie mogę <font color="#FF00FF"><b>»»znaleźć««</b></font> tej opcji z debug screen. Patrzę w sklepie play jest od groma aplikacji z field test w tytule. Zainstalowałem kilka. Jedną nawet w języku hiszpańskim (chyba) :facepalm:

Edit: zainstalowałem appke network signal info. Jak włączyłem przesył danych i wyszedłem na zewnątrz to w linijce ,,net. type'' wyświetla się: (DC)hspa+ 42.2 Mbps - dziwne bo galaxy 3 nie obsługuje DC :szok: . Czy ktoś z forum korzystał z tej aplikacji? Czy to jakiś bubel?
ezaq
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: ezaq »

Aplikacja Netmonitor.
Menu -> Field Test i dalej jak opisał Piotrek24. Osobiście sprawdzałem jedynie na Galaxy S.
hitmack
Stały użytkownik forum

Netmonitora mam już dawno zainstalowanego. Ale za chiny ludowe nie moge <font color="#FF00FF"><b>»»znaleźć««</b></font> tego field testa :( . Nie wiem albo jestem ślepy, sam już nie wiem. Czytałem o tu http://phoneftd.blogspot.com/2013/02/sa ... e.html?m=1 , że od galaxy s3 wzwyż opcja field test jest zablokowana. Są appki które to odblokowują, ale oczywiście płatne :dobani: Wklepałem ten ostatni aktywny kod do service mod tj.: *#0011# a tam wyświetla mi: WCDMA2100 BAND 1 - czy to ta informacja o nośnej na której się łącze?
Piotrek24

Tak to jest ta informacja. Sprawdziłem to przykładowo u siebie na telefonie, będąc na umts2100 i gsm900.
hitmack
Stały użytkownik forum

Dzięki Piotrek24. W takim razie biorę panel cybertecha -17dBm. Co od razu nasuwa kolejne pytanie. Czy kabel o dł. 13-14m nie zniweczy zysku anteny? Wiem, że im krótszy tym lepiej, ale mieszkam na parterze jednopiętrowego bloku i krócej się nie wyrobie. Warto tutaj dodać, że antena przymocowana do komina ,,zobaczy się'' z BTS' em znajdującym się w Koszkach (5km od mojej lokalizacji).
kordirko

Post autor: kordirko »

Jak z tej tabelki: http://www.interprojekt.pl/katalogp.asp ... k=KAB-H155
przyjmiemy dla 2GHz szacunkowo 40-50 dB tłumienia na 100 metrów,
to dla 15 metrów wyjdzie bardzo zgrubnie 7 dB straty.
Czyli zje połowę zysku anteny 15dBi.
Do tego dojdzie tłumienie na złączkach, trudno stwierdzić jakie, przyjmijmy 2dB.

Na pocieszenie warto dodać, że wysoko na kominie sygnał może być 10dBm mocniejszy lub więcej
w stosunku do parteru w budynku, więc do bilansu można by dodać ten "uzysk"
.... ale to tylko "może", wcale nie musi.
hitmack
Stały użytkownik forum

Na pocieszenie warto dodać, że wysoko na kominie sygnał może być 10dBm mocniejszy lub więcej
w stosunku do parteru w budynku
To by się mniej więcej zgadzało. Kiedy sprawdzałem siłe sygnału na netmonitorze to na kominie osiągnęło najwięcej -93dBm a przed blokiem od ~100 w dół i ciągle traciłem zasięg. Na dachu co prawda potrafiło na chwilę zgubić sygnał, ale dało się chociaż przeprowadzić speedtesta. Co do kabla to jeszcze pomierze dokładnie, może uda się coś uszczknąć. Czy ktoś z szanownych forumowiczów zamawiał lepszy kabel antenowy i gdzie, opłaca się?
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Post autor: Andrzejz78 »

ezaq pisze:Aplikacja Netmonitor
Który netmonitor na androida na opcje wyboru pasma?
Jest tego trochę ale żaden mi nie pasuję Podeślij link do tej aplikacji
hitmack
Stały użytkownik forum

Andrzejz78 pisze:Który netmonitor na androida na opcje wyboru pasma?
Sam chciałbym to wiedzieć.Na szczęście że w tych nowszych samsungach całkiem nie zablokowali dostępu do tego trybu serwisowego. Chociaż pokazuję na jakim paśmie się łączy. Ech ten "postęp".
Huawei e398+router TL-MR3420+panel cybertech 17dBi (12m kabla)
Piotrek24

Andrzejz78 pisze:androida na opcje wyboru pasma
Netmonitor (parizene) z Google Play. Chyba da się nawet Fieldtest odpalić kodem, ale po co się męczyć jak z Netmonitora szybciej :).
hitmack
Stały użytkownik forum

Piotrek24 pisze:Netmonitor (parizene) z Google Play
Właśnie ten netmonitor używam do mierzenia siły sygnału, ale nie mam w opcjach tego fieldtesta. Widocznie taki urok "nowocześniejszych" samsungów od galaxy3 wzwyż :/
ODPOWIEDZ