Słaby sygnał wi-fi z routera Huawei e5

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

Słaby sygnał wi-fi z routera Huawei e5

Post autor: adziu82 »

Witam, panowie po wgraniu nowego Windowsa XP ( oryginał )mam problem z sygnałem wi-fi właśnie z tego routera e5. Przed wgraniem wszystko chodził dobrze,
Sprawdzałem, może to routerek się popsuł, ale na kolegi kompie ma zasięg full. Czy można jakoś moc podkręcić na XP? A może problem jest gdzieś indziej? Karta sieciowa to Broadcom 802.11g.
Czy może iść do serwisu z routerem i żeby jakoś to naprawili?

A czy mogli coś uszkodzić rozkręcając laptopa, bo kazałem go rozkręcić i przeczyścić.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Słaby sygnał wi-fi z routera Huawei e5

Post autor: wojteks »

adziu82 pisze:po wgraniu nowego Windowsa XP
SP3 zainstalowane?
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

wojteks pisze:SP3 zainstalowane?
Zawsze instalują.
Może ruszyli kartę sieciową, trzeba ją poprawić. Nie pamiętam jak było na wi-fi w domu na radiówce, ale chyba było ok, sygnał był znakomity ( router 2 m ode mnie ) a tu mam routerek też 2 m ode mnie, a sygnał nawet mi zanika całkowicie.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

adziu82 pisze:A czy mogli coś uszkodzić rozkręcając laptopa, bo kazałem go rozkręcić i przeczyścić.
Odłączone anteny od karty wifi.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

krystianb pisze:Odłączone anteny od karty wifi.
Tak, ale z telefonu sygnał łapię na maxa, z wifi w domu na radiówce także jest max. Tylko mój Huawei e5 i kolegi ( ma także ten sam model ) jest marny sygnał.
Teraz dałem routerek 50 cm od laptopa i jest niska moc. Przed wgraniem XP było ok, teraz jest tragedia.
RAW
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

adziu82 pisze:Tylko mój Huawei e5 i kolegi ( ma także ten sam model ) jest marny sygnał.
Dokladnie tak ma byc. Te routery sa projektowane w celu osiagniecia mozliwie dlugiego czasu pracy z baterii a nie w celu pokrycia duzych przestrzeni.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

key pisze:Dokladnie tak ma byc. Te routery sa projektowane w celu osiagniecia mozliwie dlugiego czasu pracy z baterii a nie w celu pokrycia duzych przestrzeni.
Tak, ale żeby sygnał mi zanikał, gdzie normalnie miałem maksymalny zasięg. Albo mam bardzo niską moc i stronki mi się nie wczytują.
RAW
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

adziu82 a inne sieci WiFi też mają taką słabą moc? Jak laptop łączy się z innymi sieciami?
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

YaHooo pisze:adziu82 a inne sieci WiFi też mają taką słabą moc
Jakiś sony ericsson koleś ma i jak łączę się z nim to jest full. Teraz mam koło siebie e5 i jest bardzo dobry zasięg. Jak podłączam e5 do stacjonarki ( gram online w fife ) to jest od laptopa jakieś 3 m i już nie mam zasięgu prawię w ogóle. Najgorsze jest to, że problem jest tylko na e5, tak jak napisałem, koleś też ma e5 i od niego mam taki sam słaby zasięg.
W domu na wifi radiówki mam zasię max.

[ Dodano: 2014-04-26, 15:07 ]
Teraz podpiąłem e5 do stacjonarki i niska moc, albo bardzo niska i stronki sie już nie chcą otwierać. Ale przed wgraniem XP wszystko było ok, w całym pokoju był full zasięg a teraz z 2 metrów niska moc.
Zajdę może do serwisu żeby to sprawdzili.

[ Dodano: 2014-04-26, 18:22 ]
I jeszcze taka ciekawostka, kolega na laptopie HP, ma zasięg swojego e5 oraz mojego e5 na maxa. A ja mam niska moc, a e5 znajduje się w tym samym miejscu.
RAW
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

adziu82 trochę się to kupy nie trzyma. Ale warto sprawdzić czy anteny nie są poluzowane w laptopie. No i czym mierzysz moc. Bo same kreski niczego nie mówią. Powinno się mierzyć moc w dBm którą odczytasz np z pomocą programu inSSIDer.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

YaHooo pisze:No i czym mierzysz moc.
Jak napisałeś, po kreskach. Ale jak mam bardzo niską moc, to strony się nie otwierają, więc chyba jakiś miernik nie jest do tego potrzebny żeby stwierdzić, że moc jest słaba.
Zajdę do serwisu i tyle. Bo trochę dziwne, że zasięg telefonu mam na maxa, na kolegi kompie dwa routerki e5 mają max zasięg, w domu po wifi na radiówce mam max a jak na złość akurat ten e5 na moim laptopie z dwóch metrów zasię mierny, gdzie zawsze był super.
No może się nie trzyma kupy, ale tak to wygląda.
RAW
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

adziu82 pisze: No może się nie trzyma kupy, ale tak to wygląda.
Jestem w stanie uwierzyć, że anteny są obluzowane i tylko na niektórych kanałach ma słaby zasięg. Ale to też jest bardzo dziwne.
ODPOWIEDZ