Co zjadło limit?

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Co zjadło limit?

Post autor: Andrzejz78 »

W wekkend coś mi zjadło praktycznie resztę limitu
W sobotę miałem około 9GB limitu Na telefon poprzez wifi z laptopa i na laptopa pobrałem przez te dni łącznie 2GB i te pliki są i się zgadzają
Nie zgadzają mi się cztery inne sesje W sobotę w południe pobrano 1,8GB i wieczorem dwie sesje 2x2,5GB W niedzielę nieautoryzowanie poleciało jeszcze prawie 2GB i po zawodach Limit poszedł się .....

Sprawdzałem pliki na kompie i nic dużego lub nieznanego w tym czasie nie było zapisane Dodam jeszcze że chodzi tu pobieranie by wysyłanie było na normalnym poziomie Myslałem że coś się aktualizowalo ale na pewno nie w takim stopniu
Pozostaje kwestia wifi ale to raczej mało prawdopodobne Wifi jest zabezpieczone ale jest z laptopa więc zasięg mały Druga sprawa to to że fizycznie ktoś by musiał się być blisko mojego domu a to bym zauważył Zresztą takich maniaków to tu raczej nie ma
Połaczenie mam za pomocą VirtualRouter Plus bo systemowy sposób nie działa czegoś Myślałem że może ten program po cichu przewala dane ale wysyłanie jest małe więc to nie to

Czy jest jakiś sposób na sprawdzenie gdzie poszły te dane?
Awatar użytkownika
ra-v
Mistrz bezprzewodowy

Re: Co zjadło limit?

Post autor: ra-v »

Czy ten wirtualny router jest sprawdzony, zabezpieczenie było włączone? Nie ma w nim logów (nawet zwykłych plików) z sesjami? Powinno być widać co się podpięło, w jakim czasie i ile pobrało.

W Panelu Orange są bilingi, można wykryć kiedy dane zostały pobrane. Przynajmniej na taryfach telefonicznych mogłem to zrobić.
https://www.orange.pl/zaloguj.phtml

Napisałeś o 4 sesjach, w tym 2 sesje mają 2.5 GB - to sugeruje, że coś naliczyli podwójne. W bilingach można by to łatwo wykryć. Żeby się czasem nie okazało, że coś synchronizowało jakeiś dane - maile, dropboxy, iCloudy i inne chmury albo system zrobił aktualizacje.
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

ra-v pisze:Czy ten wirtualny router jest sprawdzony
ruter jak ruter pobrałem z neta i tyle Antywirus ni nie wykrył
ra-v pisze:Powinno być widać co się podpięło, w jakim czasie i ile pobrało
To jest prosta aplikacja więc nie prowadzi logow
ra-v pisze:W Panelu Orange są bilingi
Nic tam konkretnego nie ma tylko ile i kiedy pobrane
Obrazek
ra-v pisze:Napisałeś o 4 sesjach, w tym 2 sesje mają 2.5 GB - to sugeruje, że coś naliczyli podwójne
Naliczane jest dobrze Pierwa sesja około 19.00 około 2,5GB a druga po 20.00 i też coś około 2,5GB
ra-v pisze:maile, dropboxy, iCloudy i inne chmury
Nie korzystam z tego aco do aktualizacji to nie może mieć kilka GB Zresztą już napisałem że na dysku tego dnia nie bylo dużego zapisu

Internet mam od kilku lat ale takiego numeru nie było jeszcze
Operator ma jakieś logi z końcowym IP w czasie tych dużych pobrań?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Andrzejz78 pisze:Operator ma jakieś logi z końcowym IP w czasie tych dużych pobrań?
Może i ma, ale nie udostępni :P
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Napiszę do nich przecież to nie kosztuje Udostępnią dane to dobrze a jak nie to trudno

Jest jakiś program monitorujący cały ruch który zapisuje co, gdzie i kiedy poleciało łącznie z adresem IP? Muszę się jakoś na przyszłość zabezpieczyć ;)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Andrzejz78 pisze:Jest jakiś program monitorujący cały ruch który zapisuje co, gdzie i kiedy poleciało łącznie z adresem IP?
Na Windowsa: http://www.nirsoft.net/utils/tcp_log_view.html
zygzak73
Stały użytkownik forum

Post autor: zygzak73 »

Miałem to kiedyś, 3 lata temu, widzę że nie załatali do tej pory.
Taki przypadek: na bilingu połączenie rozpoczęte o 23:45, od 0:00 "szczęśliwe godziny" a naliczone 1,5GB transferu :facepalm:
Do tego dochodziły podwójne naliczenia transferu dla APN 'vpn'. Reklamacja odrzucona, 'analiza techniczna nie wykazała nieprawidłowości'. Nie dało się dogadać, po interwencji UKE umowa zerwana bez konsekwencji. :papa:
Teraz mam plusa LTE i żadnych problemów.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

zygzak73 pisze:Taki przypadek: na bilingu połączenie rozpoczęte o 23:45, od 0:00 "szczęśliwe godziny" a naliczone 1,5GB transferu
U mnie "nocki" rozlicza prawidłowo i transfer zgadza się z moim licznikiem i tym na stronie Orange
U mnie problemem jest to że coś pobrało w krótkim okresie kilka GB danych Problem w tym że nie wiem czy to ktoś przez WiFi czy .... i tu mi brak pomysłu Jest ewidentne duże pobranie ale małe wysyłanie (logi z TNI)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

zygzak73, noc bez limitu działa prawidłowo. Kila dni miałem non stop połączenie, jakieś 40 GB przewalone i wszystko prawidłowo. W zeszłym miesiącu miałem problem z rozliczeniem, ale podczas jednej rozmowy konsultant uznał reklamację i dostałem doładowanie w dwóch turach łącznie 6 GB.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Przypuśćmy teoretycznie że to jednak telefon pobrał te dane
Czy aktualizacja systemu itp. mogła pobrać tyle danych? Nie mogę się doliczyć 7GB
Czy takie systemowe pobranie mogło być pominięte w statystykach pobrań w telefonie?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Tak.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

key, na oba pytania "tak"?
Awatar użytkownika
ra-v
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ra-v »

Kurcze, wątpię w to, żeby nawet 1.5 czy 2.5 GB pobrało. Sam mam Windows 7 na wirtualce i Linuxa na hoście ale tyle aktualizacji nie pobiera na raz, tym bardziej, że to robię raz na tydzień.

Pisać oczywiście trzeba, ale boję się, że coś nie tak było z programem, może zabezpiecza sieć przez WEP?

Kolejna rzecz która przyszła mi jeszcze do głowy, że system na telefonie lub program ma jakąś opcję włączoną (pobieraj tylko na WiFI, synchronizuj na WiFI - nie chodzi o chmury), która pozwala na WiFi pobranie jakiś danych.
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

ra-v pisze:pobieraj tylko na WiFI, synchronizuj na WiFI
Już nie pamiętam jak było ale chyba tak
Jeśli faktycznie telefon tyle pobrał to zastanawiam się po co mu taka porcja danych Cały rom ma 3,7GB a to połowa tego co mi zgineło ;)
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Wczoraj rozpoczął się nowy okres rozliczeniowy a dziś sytuacja się powtórzyła :klnie:
Rano (darmowo) pobrałem 1,5GB i do południa jakieś 0,5GB Razem daje około 2GB planowego pobrania dziś Według statystyk z TNI komputer pobrał dziś prawie 6GB
Obrazek
Telefon był odłączony więc winowajcą jest raczej sam laptop Na szczęście większe pobranie było w "szczęśliwych godzinach" więc tym razem nie jest to tak dotkliwe

Jeśli dziś pobrałem 2GB + ewentualna aktualizacja systemu i AV np. 1GB to daje 3GB A gdzie są pozostałe prawie 3GB? Wczoraj też mi sporo pociągneło ale nie pamiętam dokładnie ile ściągałem Sytuacja identyczna jak dwa tygodnie temu
Przez tyle lat jak mam kompa takiego czegoś nie miałem a teraz jest to cykliczne Na dysku nie ma jakiś dużych zapisów dziś Wygląda jakby coś pobierało dane i od razu je kasowało

Da się jakoś szczegółowo monitorować co i ile pobiera lub gdzie zapisuje?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Andrzejz78 możesz spróbować czy ten program nie pomoże Ci http://seriousbit.com/netbalancer/ wyświetla on wszystkie procesy oraz ilość danych pobranych/przesłanych. Niestety nie zapisuje tego do pliku. Ale zawsze można mieć uruchomionego go w tle.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

O takie coś mi chodziło Wsadzę go autostartu i niech śledzi co się dzieje

Przeprosiłem się dziś z Kasperskym bo przez osiem lat nie miałem żadnego problemu aż do momentu jak przeszedłem na AVG Może to tylko zbieżność a może i coś w tym jest ale według AVG komp był czysty a Kaspersky znalazł Trojan.Win32.Autoit.bvu
Może to to jest przyczyną problemu
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Andrzejz78 pisze:O takie coś mi chodziło Wsadzę go autostartu i niech śledzi co się dzieje
No i bardzo fajnie :ok:
Andrzejz78 pisze: Może to to jest przyczyną problemu
Tego też nie możemy wykluczyć. W każdym razie jakby się coś rozjaśniło to daj znać.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
dexter18

Post autor: dexter18 »

Andrzejz78, kiedyś testowo zainstalowałem AVG i...... :dobani: . Później wrzuciłem Nod 32 i aż oczy wyszły ile tego przepuścił. Echh normalnie się załamałem i nie zmienię Eseta na żaden inny.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

YaHooo, w ten wekkend teoretycznie powinien nastąpić kolejny skok na mój transfer ale nic takiego nie nastąpiło Prawdopodobnie odpowiedzialny był za to w/w trojan Widocznie AVG nie jest tak dobry jak Kaspersky skoro puścił takiego "złodzieja"
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Prawdopodobnie odpowiedzialny był za to w/w trojan
Nie możemy tego wykluczyć. Ale jeśli już tak się nie dzieje, to tylko się cieszyć i uważać przy przeglądaniu www ;)
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

YaHooo pisze:uważać przy przeglądaniu www
Właśnie zainstalowałem pełne wersje Kasperskego na telefonie i laptopie więc już powinno być dobrze
Przynajmniej mam nauczkę żeby nie ufać zbytnio programom typu "free"
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Andrzejz78 pisze:Właśnie zainstalowałem pełne wersje Kasperskego na telefonie i laptopie więc już powinno być dobrze
Miejmy nadzieję, że już nic więcej nie załapiesz.
Andrzejz78 pisze: Przynajmniej mam nauczkę żeby nie ufać zbytnio programom typu "free"
Każdemu może przytrafić się wpadka.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

YaHooo pisze:Każdemu może przytrafić się wpadka
Ale dlaczego akurat trafiło na mnie ? ;)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Andrzejz78 pisze:Ale dlaczego akurat trafiło na mnie ? ;)
Nie jesteś jedyną osobą która ma wirusa z powodu dziurawego antywira ;)
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

YaHooo, przy okazji odkryłem jeszcze jedną wadę AVG Jak pamiętasz mam wifi udostępniane z laptopa Zastanawiało mnie dlaczego pędkość po wifi wynosiła najczęsciej 15-18Mb/s pomimo że na laptopie mam 30Mb/s
Okazało się że AVG blokował przepustowość a przy okazji robił problemy przy łączeniu sie po wifi Teraz po zainstalowaniu KIS prędkość wynosi prawie 30Mb/s i połączenie telefonu następuje bez problemów

Obrazek
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Andrzejz78 pisze:Okazało się że AVG blokował przepustowość a przy okazji robił problemy przy łączeniu sie po wifi
Czyli jest tak jak się obawiałem. AVG skanuje cały ruch przychodzący/wychodzący na zasadzie proxy. Ale żeby aż tak to spowalniało to nieco dziwne.
ODPOWIEDZ