Bez kabli na wsi - internet widmo.

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
jashac
Początkujący użytkownik forum

Bez kabli na wsi - internet widmo.

Post autor: jashac »

Witam wszystkich czytających posta.

Zwracam się z prośba o pomoc, w namierzeniu internetu mobilnego na mojej wsi, ale od poczatku.

Wyprowadzam sie pod miasto, za kilka dni przeprowadzka, i walcze z netem. Lokalizacja to Wiaderno pod Tomaszowem Mazowieckim - zasieg komorkowy ( T Mobile ) slaby ale pogadac sie da, z internetu bez wzmacniaczy lapie tylko EDGE i to slabo. Poczytalem FAQi, i zakupilem na allegro takie cos:

http://allegro.pl/show_item.php?item=4165156379

zamontowalem i wycelowalem antene w miasto szukajac BTSów i otrzymalem takie oto efekty:

zasieg z -101 db skoczyl na -80 db ( kontrola w Netmonitor ) - teoretycznie antena nie powinna tyle dac ale efekt taki jest i pogadac mozna w koncu bez przerw i trzaskow, glownie lapie Warszawska 32 w TM, mimo ze blizej powinno byc kilka innych lokalizacji.

internet jak byl tylko EDGE tak jest i wymuszanie na telefonie 3G niewiele daje bo wtedy cisza i nic nie laczy

łapie mi takie BTSY o ktorych BTSEARCH nie ma pojecia , np Warszawska 32 Tom Maz albo Zwierzyniecka na pd wsch od wiaderna

Czasem mimo ze panelowa ustawiona na Tom Maz lapie sygnal z Ujazdu ( WTF - przeciez zupelnie inny kąt )

zastanawiam sie nad kupnem startera z PLUSA i sprawdzeniu jak bedzie dzialac przy kierunku na BTS wierzbowa, albo w ogole nad CDMA - ponoc na wsiach dziala najstabilniej i najlatwiej o zasieg.

A być może moja koncepcja łapania neta przez wzmacniacz jest błędna i nalezy kupic modem np Huawei B683 i do tego antena panelowa bez wzmacniacza, a obecna instalacje wykorzystac tylko do wzmacniania sygnału do rozmów?

Prosze o pomoc bo konto na World of Tanks odlogiem lezec nie powinno ;)
jagrok
Użytkownik forum

Re: Bez kabli na wsi - internet widmo.

Post autor: jagrok »

Z tego co widzę według pozwoleń UKE jesteś w zasięgu co najmniej kilku BTSów LTE.
Kilka nadajników MobyLandu z których korzysta PLUS/CP, oraz kilka nadajników PLAY.
Podejrzewam że przy zastosowaniu dobrej anteny CYBERTECH jesteś w stanie spokojnie uzyskać zasięg z tymi stacjami.
Oczywiście pod warunkiem odpowiedniej widoczności.

Co do wzmacniaczy, nie wypowiadam się, jednak z tego co przeglądałem w sieci, nie cieszą się super opinią, sama kwestia zastanawiająca jest że urządzenie korzysta z uniwersalnych anten na Pasmo 900 i 2100.
W pozostałych kwestiach niech wypowiedzą się koledzy znający szerzej temat.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

jagrok pisze:Co do wzmacniaczy
Wzmacniacze/repeatery o ile nie są zamontowane przez operatora są nielegalne.
Nie pomagam na PW!
jashac

No to ładnie. Jestem Piratem GSM ;) Cos mi sie wydaje ze z tego wzmacniacza to netu nie bedzie.

To moze koncepcja antena plus modem?
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

To co kupiłeś to nielegalne chińskie ....no. Sprzedawca mydła i powidła, kupa marketingowego bełkotu i nic więcej. W swojej lokalizacji możesz korzystać z T-Mobile 3G na UMTS2100 z BTS-a Tomaszów Mazowiecki ul.Słowackiego 13/19. Co do routera to kup B-593s-22 a nie B-683. Wkrótce na twoim terenie modernizacja NetWorks i masz szansę na HSPA+DC 43,2Mb/s czy LTE1800 w T-mobile, Orange. To dużo lepszy router, do kupienia za 350-400 zł na Allegro( te z Plusa, CP). Antena oczywiście panel 17dBi na 2100MHz z Cybertechu, broń Boże jakiś wynalazek od tego sprzedawcy. W Play na razie tylko 3G, na LTE1800 w Tomaszowie tylko pozwolenia. Plus/CP na dzień dzisiejszy ma słabe oferty. CDMA to lipa i jak najdalej od niego. Gdzie ty znalazłeś te BTS-y T-Mobile? i co pokazuje takie lokalizacje. A ten twój wynalazek jak widzisz wbrew zapewnieniom sprzedawcy do internetu to lipa. Ogólnie jak tego typu nielegalne badziewie. Wprowadza niezły bajzel do sieci operatora , nie polecam używać może drogo kosztować.
jashac

Dzieki za pomoc. W sumie g*wno ale zasieg sie poprawil i w koncu mozna pogadac. Netu rzeczywiscie nie zbiera :(
BTSy takie dziwne pokazuje Netmonitor i inne tego typu programy, w ogóle to Netmonitor pokazuje 2-3x tyle BTSów co jest na mapie BTSearch. Plan mam taki zeby nastawic sie na plusa na wierzbowej jakas panelowa antena.
jashac

Probuje zlapac internet pod tomaszowem mazowieckim. Bawilem sie ze wzmacniaczem wielozakresowym i antena panelowa z allegro ale poza polepszeniem zasiegu GSM nic z tego nie wynikalo. Korzystajac z rad forumowiczow - dzieki Panowie - kupilem antene kierunkowa wielozakresowa cybertecha :
http://www.cybertech.com....mow-huawei.html
Antena zamontowana na dachu, do tego LTE z plusa z modemem Huiawej B593.
Lokalizacja i kierunek anteny w załączniku.

efekty:

sam modem bez anteny zewnetrznej lapie tylko ze strony poludniowej ( piotrków i wolbórz wchodza w gre ) - jedna kreska i ok 10MB transfer; od tomaszowa nic nie lapie.

PO podlaczeniu anteny najlepsze osiagi sa po ustawieniu anteny w kierunku jak w zalaczniku a nie na miasto.

Najlepsze osiagi to 1-2 kreski na modemie i 24 Mb 30 ms ping, tyle ze nie caly czas, momenteami spada do ok 10MB.

Pytanie: jest sens probowac jeszcze lapac BTS z tomaszowa i nadal krecic ta antena szukajac lepszego ustawienia?

Pytanie 2: czy wiazac sie umowa na 24 msce z Plusem, a nuz widelec jak bedzie padal deszcz albo snieg to nie bedzie zadnej kreski i netu nie bedzie? i np lepiej pojsc jednak w stabilniejsze CDMA?

Prosze o pomoc bo mam juz tylko 6 dni na decyzje :)
matek451
Guru bezprzewodowy

A kto na tym forum doradził ci zakup anteny wielozakresowej? To po pierwsze, po drugie najbliższy BTS LTE1800Mobylandu to Smardzewice i to na niego powinieneś ustawić porządną antenę czyli panel DUAL LTE 15dBi z Cybertecha. Kupiłeś wielozakresowy bubel na dodatek to produkcja nie Cybertecha tylko Dipola stąd problemy. Jej zysk 9dBi dotyczy 1100MHz, na 1800MHz ma połowę tego. Biorąc pod uwagę straty na kablu nie masz żadnego zysku tylko przenosisz miejsce poboru sygnału na zewnątrz. Ręce opadają :facepalm: .Widzę, że wciąż idziesz własną drogą, najpierw wzmacniacz GSM a teraz to cudo :dobani: . Tutaj charakterystyka tej logarytmicznej http://www.dipol.com.pl/antena_atk-log_ ... 040_10.htm
jashac

Zysk mam co widać na speedtescie; wielozakresowa kupilem bo nie mialem, gwarancji ze zlapie LTE, wiec w gre wchodzilo jeszcze HSPA - chyba dosc logiczne? Antene wielozakresowa ktos polecal na forum wiec pomysl nie calkiem znikad.

Po nakierowaniu na smardzewice w ogole nie lapie - wiec rada chybiona.

Moze skonkretyzuje watpliwosci:
czy kierunek anteny musi byc idealnie w BTSa a jesli nie to jaki kat tolerancji?
czy taki poziom sygnalu jaki mam bedzie sie sprawdzal w gorszych warunkach atmosferycznych?

Pozatym cel osiagnalem necik mam wiec sukces jakis tam mam ;P
matek451
Guru bezprzewodowy

Ty w ogóle nie czytasz co się do ciebie pisze. Na tym forum żaden szanujący się użytkownik nie poleci anteny wielozakresowej, szczególnie w takiej lokalizacji i warunkach jak twoje a tym bardziej ja w mojej skromnej osobie. Jaki to sukces? mało stabilne połączenie, sygnał nie wiadomo jaki (kreski to na termometrze a nie do mierzenia sygnału) a ta poprawa to tylko związana z poborem sygnału z zewnątrz. Szkoda kasy na takie cudo. Gdzie tu logika? Chciałeś mieć porządne LTE to trzeba było kupić panel DUAL LTE 15dBm Cybertecha i po sprawie, ludzie korzystają z niego na dużo większych dystansach więc po co ta asekuracja, wystarczyło poczytać i zapytać. Dla mnie to możesz tym cudem kręcić wkoło a i tak nic nie uzyskasz( ma słabą charakterystykę kierunkową, duży kąt promieniowania w poziomie i pionie). Przy takiej charakterystyce nie ma znaczenia czy wycelujesz dokładnie czy obok. Jest do wszystkiego czyli do niczego. Na 2100MHz to tłumik a na UMTS900 realny zysk to z 3 -4dBi więc i na HSPA za wiele nie poprawi. Do zastosowań w pobliżu BTS-a a nie na dystansach. Co do BTS-ów LTE1800 Mobylandu to wiesz lepiej to po co pytasz, w Wolborzu nie ma żadnego a do Piotrkowa to masz tak daleko, że na żadnej, najlepszej antenie na 1800MHz nie masz szans na połączenie tym bardziej na tym "wynalazku"
jashac

i po co ta irytacja panie kolego, wchodzac na forum nie musze byc fachowcem w danej dziedzinie, szukam informacji i dla mnie kreski na modemie to sa kreski i mi to wystarcza :P akurat nie doszedlem jeszcze do tego jak sprawdzic czyms w rodzaju netmonitora poziom sygnalu na huaweju ale dojde spoko :P
Co do moich wynalazkow to ja akurat z repeatera jestem zadowolony, co do anteny to bez niej nie dziala,z nia mam transfer ok 20mb i dobre pingi - no niemozliwe bo przeciez ta antena jest do niczego.
Fajnie dzieki za rade ze dualna dedykowana do LTE bylaby lepsza - kazdy jest madry po fakcie, ja sie po prostu nie spodziewalem ze zlapie LTE, dlatego zdecydowalem sie na taka ktora TY swoim PROTEKCJONALNYM tonem skrytykowales :P

dobra zale na bok, sorry ale nie lubie takiej formy udzialania rad na forach, sam zawodowo doradzam ludziom i takie mam skrzywienie...

reasumujac: ta antena jest slaba, przydalaby sie dualna LTE na 1800 i kierowac na tomaszow. Czy descz i snieg mocno zaklocaja sygnal?
matek451
Guru bezprzewodowy

To nie protekcjonalny ton, tylko napisałeś , że to na forum ktoś ci polecił zakup tej nibyanteny w co nie za bardzo wierzę. Zacząłeś temat, doradziłem wybrałeś dobry router ale nie pytałeś o antenę do LTE w Plusie,a wystarczyło kontynuować , zapytać i nie kupić logarytmicznej tylko DUAL LTE. Po to jest forum, powtórzę ta antena nie daje zysku na LTE1800 tylko przeniosła ci pobór sygnału. Nie szukaj poziomu sygnału na B-593 po omacku, wystarczy zakładka Diagnostyka-kontrola stanu funkcji bezprzewodowej i sprawdzisz poziom sygnału. Jeśli doradzasz na forum to wiesz jak ważne jest doświadczenie a Dual LTE z Cybertecha jest sprawdzony i polecany przez wielu. Dla mnie sukces każdego pytającego to satysfakcja, stąd moja reakcja, chciałem abyś uzyskał jak najlepsze rezultaty :) , śnieg na razie nie grozi, gorsze są liście na drzewach. Najbliższy BTS LTE1800 Mobylandu w Tomaszowie to Wierzbowa 136.
jashac

Ok teraz wyklarowałes co i jak ;) Dzieki!

W takim razie niebawem zakupie Dualna LTE z Cybertecha :
http://www.cybertech.com.pl/p115,antena ... -mimo.html
nakieruje na tomaszów i powinno byc lepiej. Szkoda tylko wywalonej kasy na wielozakresowa ;(
Throu
Stały użytkownik forum

Post autor: Throu »

Z wielozakresowymi wynalazkami jest jak w tym powiedzeniu - jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. Także zawsze warto pytać nawet po kilka razy, sprawdzać, upewniać się bo od tego jest forum. Ludzie z wieloletnim doświadczeniem, zaprawieni w bojach, także jak coś doradzają to nie są to opcje z kosmosu tylko sprawdzone po wielokroć na własnej skórze ;)
ncq

Post autor: ncq »

jashac pisze:Czy descz i snieg mocno zaklocaja sygnal?
Z moich obserwacji, to jest loteria. Np. czasem jak jest mróz zasięg się poprawi, a czasem wręcz przeciwnie. Nie wiem od czego to konkretnie zależy. Pewny jestem tylko tego, że jeśli w okolicy nadajnika będzie burza, to zapewne będą problemy z połączeniem.
Throu pisze:Z wielozakresowymi wynalazkami jest jak w tym powiedzeniu - jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego.
Też jestem tego zdania. Dlatego zanim zacznie się inwestować w anteny, lepiej najpierw poszukać zasięgu choćby z komórką, by nie kupować w ciemno.
dexter18

Post autor: dexter18 »

Mróz nie mróz anteny z Cybertechu dają radę. Teraz korzystam z ATK-20 Aero2 i z 9 km mam sygnał na poziomie -57 dBm. Nie polecam anten wielozakresowych można się sparzyć. Lepiej kup sprawdzone i polecane przez chłopaków na forum. A co do burzy, to warto odłączyć od modemu, a gdy burza się oddala to korzystam z internetu i nie mam zakłóceń.
jashac

to jeszcze na koniec panowie powiedzcie która antena z poniższych lepsza i dlaczego ten panel taki drogi?:

http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=4174962747

http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=4227500408
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

jashac pisze:to jeszcze na koniec panowie powiedzcie która antena z poniższych lepsza i
Rozumiem, że do LTE. Odpowiem, że żadna, a szczególnie druga, ktoś się niezłego zioła najadł, żeby sprzedawać polaryzację kołową, gdzie wszystkie sprzęty operatora pracują w liniowej.
jashac pisze:i dlaczego ten panel taki drogi?:
Bo tam powinny siedzieć 4 anteny, a co jest na prawdę to trzeba by rozebrać. Lepszy będzie panel cybertecha 2x15dBi.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
matek451
Guru bezprzewodowy

Ta z Telkobu to taka "lepsza" wersja twojej logarytmicznej. Żeby było weselej wg. sprzedawcy działa też na WiFi 2,4GHz . Na dodatek mało kierunkowa. niedługo pewnie zaproponują jej wersję z zakresem do DVB-T :D . Ta firma ma takie w ofercie. Cóż papier przyjmie wszystko, to jest dopiero kombajn do wszystkiego czyli do....A cena to masakra. Omijać z daleka. Druga to chyba 'działo" przeciwgradowe albo straszak na ptaki :szok:
ODPOWIEDZ