Zwracam się z prośba o pomoc, w namierzeniu internetu mobilnego na mojej wsi, ale od poczatku.
Wyprowadzam sie pod miasto, za kilka dni przeprowadzka, i walcze z netem. Lokalizacja to Wiaderno pod Tomaszowem Mazowieckim - zasieg komorkowy ( T Mobile ) slaby ale pogadac sie da, z internetu bez wzmacniaczy lapie tylko EDGE i to slabo. Poczytalem FAQi, i zakupilem na allegro takie cos:
http://allegro.pl/show_item.php?item=4165156379
zamontowalem i wycelowalem antene w miasto szukajac BTSów i otrzymalem takie oto efekty:
zasieg z -101 db skoczyl na -80 db ( kontrola w Netmonitor ) - teoretycznie antena nie powinna tyle dac ale efekt taki jest i pogadac mozna w koncu bez przerw i trzaskow, glownie lapie Warszawska 32 w TM, mimo ze blizej powinno byc kilka innych lokalizacji.
internet jak byl tylko EDGE tak jest i wymuszanie na telefonie 3G niewiele daje bo wtedy cisza i nic nie laczy
łapie mi takie BTSY o ktorych BTSEARCH nie ma pojecia , np Warszawska 32 Tom Maz albo Zwierzyniecka na pd wsch od wiaderna
Czasem mimo ze panelowa ustawiona na Tom Maz lapie sygnal z Ujazdu ( WTF - przeciez zupelnie inny kąt )
zastanawiam sie nad kupnem startera z PLUSA i sprawdzeniu jak bedzie dzialac przy kierunku na BTS wierzbowa, albo w ogole nad CDMA - ponoc na wsiach dziala najstabilniej i najlatwiej o zasieg.
A być może moja koncepcja łapania neta przez wzmacniacz jest błędna i nalezy kupic modem np Huawei B683 i do tego antena panelowa bez wzmacniacza, a obecna instalacje wykorzystac tylko do wzmacniania sygnału do rozmów?
Prosze o pomoc bo konto na World of Tanks odlogiem lezec nie powinno