Połączenie WiFi na ok. 150m

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
misioooo
Początkujący użytkownik forum

Połączenie WiFi na ok. 150m

Post autor: misioooo »

Witam serdecznie!
Mam następującą zagadkę do rozwikłania na wczoraj.
Dwa budynki, oddalone od siebie o ok. 150m (magazyn i biuro).
W magazynie znajduje się jedna kamera IP. W biurze rejestrator. Ciągnięcie kabla odpada - otwarta przestrzeń, brak słupów, na których można by kabel zawiesić etc. Jedynie wireless pozostaje.

Mpje pomysły:
1. Zamontować w magazynie i w biurze TpLink WR4300 (ponoć dobre radia i anteny mają). Wyciągnąć ich anteny na zewnątrz budynków i się ładnie pomodlić, aby zadziałało stabilnie ;)
(wady: dwa routery? po co..., ryzyko, że jednak nie zadziała).
2. Zamontować dwa AP niedrogie i dołożyć im anteny panelowe (też o niewielkim zysku, to tylko 150m a nie kilometry...).
3. Zamontować jakiś zintegrowany AP do zastosowań zewnętrznych, penelowy (np. Ubiquity NanoStation Loco2 albo TPLink TL-WA5210), Jeden jako AP, drugi jako AP Client. Ewentualnie połączyć je przez WDS...
4. Zamontować jednego APka zewnętrznego j/w, a w biurze zwykły najtańszy AP + antena zewnętrzna (albe i nawet bez takowej...)

Co sądzą mądrzejsi odemnie? Jak takie połączenie na 150m zrealizować najlepiej i w miarę tanim kosztem?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Połączenie WiFi na ok. 150m

Post autor: Jo_gurt »

Najlepsze (i w sumie jedyne sensowne) rozwiązanie nr 3.
Awatar użytkownika
LiO19
Stały użytkownik forum

Post autor: LiO19 »

2x NanoStation Loco M5
misioooo

Dlaczego M5? To tylko 150m z widocznością optyczną, bez przeszkód po drodze... Chyba, że coś przeoczyłem? 5GHz mi nie jest i nie będzie potrzebne.
Chwilowo wrzuciłem w konfig 2x MikroTik RouterBOARD SXT Lite2 Outdoor 2.4GHz MiMO 2x2 (RBSXT-2nDr2)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

misioooo pisze:5GHz mi nie jest i nie będzie potrzebne
W 5 GHz zestawisz link który jeszcze długo nie będzie zakłócany, 2.4GHz to śmietnik i często pojawiają się problemy w obrębie większego mieszkania (zakłócenia od sąsiadów).
Nie pomagam na PW!
misioooo

Tutaj problemu raczej nie będzie. To nie budynki mieszkalne, lekko na uboczu obiekt. Namierzyłem tam 3 sieci WiFi, z czego tylko jedna miała rozsądną siłę sygnału. Nie powinno być problemu. Ale dzięki za podpowiedź, na pewno w przyszłości skorzystam z możliwości użycia "niezaśmieconego" pasma :) O tym nie pomyślałem.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

misioooo pisze:Namierzyłem tam 3 sieci WiFi, z czego tylko jedna miała rozsądną siłę sygnału.
Tylko sieci WiFi. Cała masa innych sprzętów na 2,4 GHz nie jest widziana od tak w liście sieci WiFi. Potrzeba programu do pomiaru szumów, etc.
ODPOWIEDZ