Orange Free zrywa połączenie, ale sesja nadal trwa.

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
zvx
Początkujący użytkownik forum

Orange Free zrywa połączenie, ale sesja nadal trwa.

Post autor: zvx »

Witam wszystkich forumowiczów,

Mam dosyć dziwny problem z połączeniem w orange. Problem polega na tym, że po ściągnięciu ok kilkunastu-kilkudziesięciu mb transfer danych ze stron internetowych ustaje, ale sesja nadal trwa (świeci się dioda na modemie itp). Jak ciągne np z chomika to w chrome pokazuje się "nieznany błąd sieci" i nie można wejść na żadną stronę. Co ciekawe nadal jest możliwość wysłania i odebrania poczty e-mail z klienta pocztowego. Testowałem to na dwóch kartach sim jedna z allegro z 25 gb transferu i druga Orange free na kartę. Sprawdzałem w dwóch modemach, w telefonie, przez router i bezpośrednio do dwóch kompów, za każdym razem to samo. Reset sesji sprawia, że można pociągnąć kolejne kilkanaście mb. Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Orange Free zrywa połączenie, ale sesja nadal trwa.

Post autor: YaHooo »

zvx a masz możliwość sprawdzenia czy taka sytuacja dzieje się na łączu np kablowym? Bo to mi raczej wygląda na problem z komputerem/system operacyjnym. Podczas tych zawieszek działa polecenie <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=44678#44678" target="_blank">»PING«</a> wydane na adres np wp.pl oraz IP tej samej strony, w przypadku WP to 212.77.100.101 ?
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Post autor: Andrzejz78 »

zvx pisze:Testowałem to na dwóch kartach sim jedna z allegro z 25 gb transferu i druga Orange free na kartę
Podobny albo i ten sam problem opisany jest tu http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=38496 Poczytaj kilka ostatnich stron
zvx

Dziękuję za odpowiedzi. Kolego YaHooo sprawdzałem to na Macbooku z OS X 10.7.5, stacjonarnym komputerze służącym jako serwer z Ubuntu 13.04, telefonie z androidem 4.1 oraz routerze TP LINK mr3220v2 (w momencie zamrożenia internetu pingi po sieci LAN nadal działają, natomiast ping wp.pl -n już nie). Problem ewidentnie jest po stronie sieci. Najpierw myślałem, że to przez router, bo ten model ma zdolności do zawieszek i przerywania, ale po serii testów w różnych konfiguracjach wykluczyłem to. Koniec końców jestem zmuszony do korzystania z Aero 2, które bije na głowę Orange przy tej jakości usług. Jestem tym faktem niepocieszony, bo Orange zaproponowało mi 49 GB za 18 PLN. Tylko jak to ma być 49 gb w paczkach po kilkanaście mb to lepiej zostać przy aero 2.
Awatar użytkownika
Pijo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Pijo »

zvx, mogę potwierdzić problem. Zarówno w LTE i 3G. Nie korzystam z pakietów 6GB. Orange Free na Kartę. W 3G reconnect przywraca działanie, ale na tylko kolejne kilkadziesiąt MB, potem znowu zwiecha. W LTE reconnect nie pomaga, pingi w ogóle nie idą po ponownym połączeniu.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

zvx pisze:(w momencie zamrożenia internetu pingi po sieci LAN nadal działają, natomiast ping wp.pl -n już nie
A czy ping po IP idzie? Być może to jest po prostu problem z serwerem DNS? Próbowałeś ustawiać na sztywno np DNS google 8.8.8.8?
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
zvx

Podmieniałem DNSy - dalej to samo. Jeśli to by była wina dns to by nie urywało transferu pliku. Dzwoniłem do nich, konsultantka powiedziała, że faktycznie jest awaria u mnie. Ciekawe czy to naprawią.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

zvx pisze: Dzwoniłem do nich, konsultantka powiedziała, że faktycznie jest awaria u mnie. Ciekawe czy to naprawią.
No to już wszystko jasne. Dalej nie ma co dywagować ;) A to kiedy naprawią to pewnie jeszcze sami nie wiedzą.
kedi
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: kedi »

zvx pisze: Co ciekawe nadal jest możliwość wysłania i odebrania poczty e-mail z klienta poczty. Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem?

Pozdrawiam
Gdy zauważyłem u siebie ze mimo tego klient poczty sciąga poczte przyszedł mi do głowy pomysł aby tak jak w 2001 roku gdy miałem podobny problem z połączeniem wdzwanianym zobaczyć czy chociaż strona Tpsa mi się uruchomi - "dzisiaj" zamieniona na orange.pl. No i co okazało się że chodzi:)))))) Czasami musze poczekać chwilke aby załadowała się główna stona ale gdy już się załaduje jej podstony ładują się szybciutko.
Poszedłem dalej i okazało się że największe i najpopularniejsze strony - min: wp.pl, onet.pl - również się ładują chociaż nie całe i z błędami :)))))
Mam pakiet wakacyjny Orange 6GB za 6 złoty. A necik od lipca miewał już kilka razy takie objawy ale nie tak długo jak teraz bo takie wywalanie co kilkanaście kilkadziesiąt mega trwa u mnie teraz nieprzerwanie od 28 lub 29 września.
Takie objawy mam nie tylko w swojej lokalizacji bo testowałem też w pobliżu granicy z niemcami
Ostatnio zmieniony 2013-10-06, 13:40 przez kedi, łącznie zmieniany 1 raz.
zvx

A czy ktoś miał takie problemy z internetem mobilnym na abonament w Orange?

Ja mam kartę na abonament za 17 PLN do ściągania w nocy. Pomijając fakt wystawienia 3 faktur na bajońskie sumy za źle naliczony transfer + reklamacje i odebranie mi usługi w abonamencie "Szczęśliwe godziny" to chodziło to całkiem spoko, poza sesjami co 4 gb o których nie było wspominane nigdzie. Teraz nie chce jej testować bo kasują sobie 5 gr za 1 mb co wychodzi ponad 50 pln za 1 gb.
hubert

Post autor: hubert »

U mnie od chyba dwoch tygodni zrywa co chwile polaczenie i praktycznie nie da sie z tego korzystac.
I aby nie bylo ze to problem tylko u mnie to identyczna sytuacja u mojego szwagra, problem powtarza sie co jakis czas, jest dobrze i nagle zaczyna sie psuc.
Czekam do konca pazdziernika az skonczy mi sie waznosc karty i mowie do widzenia Orange Free na karte bo szlag juz mnie trafia.
Aha, i lampka na modemie caly czas sie swieci ale brak dostepu do sieci.
KukiX

Post autor: KukiX »

hubert, u mnie było to samo.
Co chwile zrywało mi połączenie.
Awatar użytkownika
mobilek

Post autor: mobilek »

Ja też miałem ten problem i niestety kilku moich znajomych również. Większość po prostu zrezygnowała przez to z Orange.
zito

Post autor: zito »

kedi pisze:...czy chociaż strona Tpsa mi się uruchomi - "dzisiaj" zamieniona na orange.pl. No i co okazało się że chodzi:)))))) Czasami musze poczekać chwilke aby załadowała się główna stona ale gdy już się załaduje jej podstony ładują się szybciutko.
Poszedłem dalej i okazało się że największe i najpopularniejsze strony - min: wp.pl, onet.pl...
... mam dokładnie tak samo - OFNK i co ~kilka MB/minut sesja nie jest zrywana a połączenia możliwe są jedynie do orange.pl i wp.pl

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2013-11-28, 16:58 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2013-11-28, 16:58 przez zito, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kill649
Stały użytkownik forum

Post autor: kill649 »

Odgrzeje kotleta bo właśnie szukam na forum czegoś podobnego.
Wiem, że siec LTE w Orange jest testowa. Ale zauważyłem taka ciekawą rzecz w ofercie na abonament. A mianowicie tam gdzie jest zasięg LTE modem (B593 i Mf28D) logują się bez problemu. otwieranie stronek, jakiś muzyczny stream i wszystko dobrze. Odpalę jakikolwiek test łącza lub większy plik do ściągnięcia i za chwile zerwane połączenie.
Testowałem w kilku lokalizacjach. Dwie osobne karty. Dwa stacjonarne router i modem jeszcze usb LTE. I nie ma różnicy czy mam słaby czy pełny zasięg. Tak jak by przy 50-100 MB cyklicznie coś odcinało od sieci. Przypomina troszkę sytuacje problemów użytkowników na kartę. Tylko tutaj sesja jest rozłączona.

Pisałem w tej sprawie do BOK opisując bardziej szczegółowo problem. Ale poziom zlewania w Orange i odpowiedź, że u nich zawsze wszystko jest ok nie jest na moje nerwy.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

kill649 pisze:cyklicznie coś odcinało od sieci
Podobnie ma od jakiegoś czasu w 3G
zito

kill649 pisze:...Tak jak by przy 50-100 MB cyklicznie coś odcinało od sieci. Przypomina troszkę sytuacje problemów użytkowników na kartę. Tylko tutaj sesja jest rozłączona.

Pisałem w tej sprawie do BOK opisując bardziej szczegółowo problem. Ale poziom zlewania w Orange i odpowiedź, że u nich zawsze wszystko jest ok nie jest na moje nerwy.
...kotlet nie kotlet ale u mnie tnie nadal!
Uważam iż jest to permanentna przypadłość O - nie wiem od czego zależy - czy jakaś specyfika mojego konfigu czy coś w szerszym ujęciu - generalnie mam wrażenie że O ma problem w ,,jakiś" okolicznościach ze zwalnianiem sesji z HSDPA do UMTS'u - nie testowałem LTE u nich. Radzimy sobie z tym na 2 sposoby:

1.przeszliśmy do innego opa (TM np. nie ma kompletnie takich problemów - ten sam konfig, te same urządzenia - nic nie tnie!)

2.gdy już w ostateczności muszę lecieć na O to robię ping -t w tle - jest lepiej!....

i - zdecydowanie odpuść - ze strony O nie o3masz wsparcia

Pozdr.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Rozumiem, że problem występuje w opcji na kartę? Jeśli tak to niestety tak to u nich wygląda (prawdopodobnie wina systemu billingowego).
Druga sprawa to ciągle trwająca modernizacja sieci. Pomimo informacji o zakończeniu w niektórych rejonach nadal coś grzebią.
Trzecia sprawa to konfiguracja. To, że stacje bazowe dla T-Mobile są wspólne nie znaczy, że mają taką samą a tym bardziej tą samą konfigurację. Jedyna wspólna jest dla UMTS 900. Reszta jest inna.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

zito pisze:te same urządzenia
Po Twojej stronie i po stronie Networks!, infrastruktura dalej jest własna T-Mobile.
Nie pomagam na PW!
mcore

Post autor: mcore »

kill649 pisze:A mianowicie tam gdzie jest zasięg LTE modem (B593 i Mf28D) logują się bez problemu. otwieranie stronek, jakiś muzyczny stream i wszystko dobrze.
Jest problem z ruterami B593 ze wcześniejszej sprzedaży Plus GSM. Mają one chipset qualcom z którym czasem są problemy. Mówię konkretnie o B593u-12 ( nowsze B593u-22 mają chipset hi-silicon i są zupełnie inne). Dla B593u-12 konieczna jest podmianka firmware na tą i z nią siec Orange działa poprawnie. Prawdopodobnie modem o którym piszesz ma ten sam chipset ( w ruterze B593u-12 w srodku jest wbudowany modem Huawei E398, z modemami E396 tez był problem )

V100R001C00SP073
Awatar użytkownika
kill649
Stały użytkownik forum

Jest problem z ruterami B593 ze wcześniejszej sprzedaży Plus GSM. w ruterze B593u-12 w srodku jest wbudowany modem Huawei E398, z modemami E396 tez był problem )

No to bardzo mnie teraz zaskoczyłeś :szok: zgadza się, mam B593u-12 właśnie z początku sprzedaży Plusa. Niby mam najnowszy soft teoretycznie nie brandowany ale ze strony Plusa ze obsługą anteny zewnętrznej. Ale która to wersja aż sprawdzę jak tylko wrócę do domu.
I modem usb to Huawei E398 :-) ale najnowszy dostępny firmware jaki znalazłem 11.433.61.00.000

Zostaje tylko kwestia, czemu na ZTE MF28D robi się to samo. Ale sprawdzę najpierw Twoją informacje.
mcore

Niby mam najnowszy soft teoretycznie nie brandowany ale ze strony Plusa ze obsługą anteny zewnętrznej.
dokładnie ten soft jest zrąbany. Może działa dobrze ze stacjami 4G Ericsson / NSN, ale z Huawei EnodeB już nie. Dziwne co :-) Ruter Huawei nie działa z EnodeB Huawei :-)

takie czasy teraz...
zito

wtrącę tylko że: nie wiem czy u mnie +'s jest na e/// ale na tym niebrandowanym sofcie (był w pewnym momencie dostępny na stronie +'sa):
B593u-12 Ver.B (wczesny +) @ V100R001C69SP103
działa na +'sie zdecydowanie stabilnie: >100 dni uptime
Awatar użytkownika
kill649
Stały użytkownik forum

mcore pisze: Jest problem z ruterami B593 ze wcześniejszej sprzedaży Plus GSM. Mają one chipset qualcom z którym czasem są problemy. Mówię konkretnie o B593u-12 ( nowsze B593u-22 mają chipset hi-silicon i są zupełnie inne). Dla B593u-12 konieczna jest podmianka firmware na tą i z nią siec Orange działa poprawnie. Prawdopodobnie modem o którym piszesz ma ten sam chipset ( w ruterze B593u-12 w srodku jest wbudowany modem Huawei E398, z modemami E396 tez był problem )

V100R001C00SP073
MCORE :zdrowko: bardzo dziękuje za wskazówkę i słowa wyjaśnienia. Twój sposób rozwiązał problem w 100% !!! Połączenie dzięki softowi jest stabilne, zdaje się też jak by na tym firmwarze był lepszy zasięg na wbudowanych antenach. Odpisuje z opóźnieniem bo nie był bym sobą jak bym nie testował :cwaniak:

Co ciekawe, miałem ostatnio 3 przeprowadzki. W 3 lokalizacjach narzekałem na problemy z połączeniem gsm przez zwykły telefon. Nie ważna jaka siec. Od momentu zmiany softu jak ręką odjął. Nie wiem czy to zbieg okoliczności czy coś siało od routera. Podejrzewałem go wcześniej, bo to jedyna wspólna jaka miały miejsca zamieszkania ale z drugiej strony aż nie wiarygodne mi się zdawało.

Jak by nie było, działa wszystko jak należy. Jeszcze raz dziękuje!
mcore

Ciesze sie moglem pomoc. Po prostu mialem identyczny problem i dlugo z tym walczylem. Nie zawsze wina operatora najczesciej soft w modemie/ruterze. Tak jak pisalem wczesniej identyczne problemy sa z modemem e398 huawei. Oczywiscie suport huawei to jak rozmowa ze sciana...
hitmack
Stały użytkownik forum

Post autor: hitmack »

Podepne się pod temat.Mam huawei e398 z plusa. Aktualizacja do Mobile partner - także z ich strony. W środku na razie karta orange prepaid więc myślałem, że te zamrażanie połączenia i szpilki to wina karty sim. Jakbym zainstalował najnowsze firmware z chomika lesiol to będzie dobrze? Trochę się boje pobierać z rosyjskiej strony. Jak można sprawdzić wersję firmware w modemie?
Huawei e398+router TL-MR3420+panel cybertech 17dBi (12m kabla)
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

hitmack pisze:myślałem, że te zamrażanie połączenia i szpilki to wina karty sim
Na abonamencie nie ma szpilek i zamrażania typowego dla prepaidów
hitmack pisze:Jakbym zainstalował najnowsze firmware z chomika lesiol to będzie dobrze?
Gorzej nie będzie ale jeśli modem działa poprawnie to nie ma sensu
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Od jakichś dwóch tygodni generalnie są zamrożenia lub problem z połączeniem w kartach abonamentowych internetowych w Orange. U siebie też mam czasem problem z tym, że na trzech różnych urządzeniach.
hitmack
Stały użytkownik forum

Post autor: hitmack »

O masz ci los... Modem raczej działa bo cały czas dioda świeci się na turkusowo. Jeszcze jakieś 20 dni i przełoże karte abo z mv410. Mam nadzieje że do tego czasu orange się ogarnie...Może za dużo ludzi kupuje liony, czy coś ?
Huawei e398+router TL-MR3420+panel cybertech 17dBi (12m kabla)
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: atento »

Internet na kartę tak działa, przypuszczam, że zależy to od lokalizacji. Zwiesza się gdzies po drodze zapewne system bilingowy :) Bez róznicy czy pakiet z liona czy też doładujesz 100zł

Wsadziłem kartę prepaid z bonusem który dostałem w reklamacji pierwszy speedtest i zmroziło... Karta głosowa abonament z pakietem 2GB działa ok. 3 reklamacje, 3 uznane, 3 bonusy dali i odpowiedz nie na temat.

To nie reklama ale T-mobile na tych samych nadajnikach również rozłacza lecz nie mrozi, dzieje się to co około 500mega, abonament miałem problem z zmrozeniem co jakiś czas na 15sec zgłosiłem i naprawili, wyłączyli sektor i działa od 2 dni. Karta biznes w tym czasie 0 problemu. Wszędzie tak traktują klientów oby podpisać umowe a prepaid maja głęboko w :klnie:

Ps. Czy to wina sieci sprawdzisz otwierając np strone orange.pl gdy zamrozi, to głowny miernik ich jakości :rotfl: Ich strona działa inne nie.
ODPOWIEDZ