Znowu antena do Huawei B593

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
pacio94
Początkujący użytkownik forum

Znowu antena do Huawei B593

Post autor: pacio94 »

Na wstępie chciałbym się przywitać, jako że jest to mój pierwszy post tutaj :) Forum czytałem okazyjnie, również teraz przewertowałem różne wątki, ale nadal nie wiem co wybrać.

Potrzebuję antenę DUAL do LTE na 1800MHz. Z innych wątków wywnioskowałem, że zakup anteny parabolicznej to nie jest dobry pomysł, mimo obiecywanych wysokich zysków (rzędu 2x dBi). We wszystkich wątkach przewijają się anteny ATK oraz produkty CyberTech. Teraz pytanie, która będzie faktycznie najlepsza:
1. ATK-400
2. ATK-502 (wiem że jest szerokopasmowa, więc teoretycznie gorsza, ale w teście, który jest na YouTube, wypadła odrobinę lepiej niż ATK-400 o dziwo)
3. CyberTech Dualna 4G/LTE 15dBi

Dodam jeszcze, że ogólnie nie mam jakiś problemów z sygnałem:

1 PLMN: 26001
2 Stan usługi: Prawidłowa usługa
3 RSSI: -69
4 RSRP (dBm): -100
5 RSRQ (dB): -10
6 Roaming: Nie

Chcę po prostu przestawić router w inne miejsce, a przy okazji może też zyskać na stabilności (ewentualnie zmienić BTS i zyskać też na prędkości, bo mam kilka w okolicy).
Ostatnio zmieniony 2014-05-13, 21:49 przez pacio94, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Znowu antena do Huawei B593

Post autor: YaHooo »

Moim zdaniem prosta sprawa. Te Yagi możesz sobie darować. Na LTE o wiele lepsza będzie ta dualna i już. Inaczej to nie ma sensu, a możesz tylko pogorszyć sobie zasięg.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
pacio94

Może mi ktoś jeszcze powiedzieć jak to jest z tymi nadajnikami i częstotliwościami. LTE ma działać niby na 1800MHz, ale jak sprawdzam na mapie BTsearch to w Warszawie jest parę na krzyż nadajników oznaczonych jako 1800MHz w bazie BTsearch, co innego jak się weźmie UKE, ale to są częściej pozwolenia niż faktyczne nadajniki (sprawdziłem kilka lokalizacji w swojej okolicy). Czy na przykład ten BTS nadaje 1800 (LTE) czy nie w końcu? Jeśli tak to dlaczego w bazie BTsearch nie ma częstotliwości 1800?

-----------------------------------------------------------
edit:

Chyba już to wszystko ogarnąłem, szkoda że nie ma po prostu jednej mapy, która by miała wszystkie aktualne informacje, a tak trzeba kombinować z trzema źródłami... (UKE, BTs, mapa zasięgu Plusa)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

pacio94 pisze:Chyba już to wszystko ogarnąłem, szkoda że nie ma po prostu jednej mapy, która by miała wszystkie aktualne informacje, a tak trzeba kombinować z trzema źródłami... (UKE, BTs, mapa zasięgu Plusa)
Ja akurat mapką Plusa nigdy się nie sugeruję. Co do UKE to jest tylko mapa pozwoleń i to, że stoi pozwolenie nie oznacza, że stacja pracuje. Najpewniejsze źródło to właśnie btsearch.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

YaHooo, najlepiej porównywać mapkę operatora razem z wykazem UKE. Często po zarysach zasięgu można dojść czy dana stacja działa.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:Często po zarysach zasięgu można dojść czy dana stacja działa.
Racja o tym nie pomyślałem.
pacio94

Właśnie w ten sposób wszystko ustaliłem, bo sam BTSearch nie pokazuje żadnego nadajnika 1800 w mojej okolicy...

[ Dodano: 2014-05-24, 10:14 ]
Zamontowane i efekt więcej niż dobry :hurra:

PRZED:
3 RSSI: -69
4 RSRP (dBm): -100
5 RSRQ (dB): -10

PO:
3 RSSI: -53
4 RSRP (dBm): -82
5 RSRQ (dB): -8

Na prędkościach jeszcze lepiej, przed było 10-20Mbps w zależności od pogody, obciążenia itd.
Wynik zrobiony świeżo po podłączeniu:
Obrazek
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

pacio94 pisze: Wynik zrobiony świeżo po podłączeniu:
No to moje gratulacje :ok:
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

pacio94

To którą antenę załozyłeś ??
ODPOWIEDZ