Na telefonie mam 2G/3G, a Free Net tylko 2G.
Czy Orange przycina prędkość?
Moderator: Moderatorzy
-
ja.michal
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Czy Orange przycina prędkość?
Dzwoniłem do Orange i się okazało, że wyłączyli na stacji możliwość logowania się kart internetowych do 3G na stacji bazowej.
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
Ja.michal, ale to tylko u Ciebie?
-
ja.michal
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie wiem gdzieś dalej również bo facet sprawdzał jak wygląda sytuacja na stacji, z którą się łączę.
Nawet reklamacji nie chciał przyjąć.
Nawet reklamacji nie chciał przyjąć.
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
A mogą przyjąć reklamacje? Chyba raczej nie, z nimi nie wygra się, nawet jak masz racje to i tak nie masz racji.ja.michal pisze:Nawet reklamacji nie chciał przyjąć.
Ale Ty masz problem z połączeniem się z 3G, a ja mam problem z prędkością ( chociaż jak wojteks napisał, może potrzebuje dla sportu tych prędkości, ale wymagam ) bo 3-5 Mb/s to chyba mało, nawet dla mnie, gościa co nie za dużo się zna technologii mobilnej.
Naprawdę myślałem, że tu będą osiągi jak na Hayah, że 10-12 Mb/s to będzie standard, a tu mam niemiłą niespodziankę.
A może ktoś mi podać osiągi na OFNK?
Bo może to moje tereny są jakieś liche? Ale Zielona Góra też?
RAW
- wojteks
- *** Administrator ***
Co mają w takim razie powiedzieć klienci Plusa mający słabsze osiągi w LTE?adziu82 pisze:bo 3-5 Mb/s to chyba mało, nawet dla mnie, gościa co nie za dużo się zna technologii mobilnej.
Nie pomagam na PW!
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
Ulala, tego nie wiedziałem. Ale jak, no przecież LTE jest super, do 150Mb/s ,to jakąś połówkę powinni mieć.wojteks pisze:Co mają w takim razie powiedzieć klienci Plusa mający słabsze osiągi w LTE?
Ale wiem , że w Play chyba do 4 Mb/s robią, bo żona chciała wziąć (Chodakowska na rozkładówce była ,,for fri'' ) ale ja się nie zgodziłem.
Czyli, trzeba było brać coś w T. Za dwa latka pomyślimy.
RAW
-
ja.michal
- *Mistrz bezprzewodowy*
adziu82, nie przyjął, ale powiedział, żebym obserwował czy nadal jest problem. Jeśli nadal to dopiero reklamacja.
Karta abonamentowa głosowa ma dostęp do 3G, a internetowa abonamentowa nie.
[ Dodano: 2014-05-17, 19:51 ]
Siedzę na EDGE i jakoś działa chociaż to EDGE jak nie EDGE bo 6-10 kB/s.
Karta abonamentowa głosowa ma dostęp do 3G, a internetowa abonamentowa nie.
[ Dodano: 2014-05-17, 19:51 ]
Siedzę na EDGE i jakoś działa chociaż to EDGE jak nie EDGE bo 6-10 kB/s.
- wojteks
- *** Administrator ***
adziu82 pisze:no przecież LTE jest super, do 150Mb/s ,to jakąś połówkę powinni mieć.
W LTE do 15Mbps.adziu82 pisze:Ale wiem , że w Play chyba do 4 Mb/s robią,
Co będzie za 2 lata to nikt nie wie dziś.adziu82 pisze:Za dwa latka pomyślimy.
Nie pomagam na PW!
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
Wojteks,ale ja wiem, jak będzie to samo co teraz jest z Orange ( a dokładnie z netem ) to przejdę do T-Mobile. W Orange znalazłem fajny abonament z 400 minutami odebranymi lub wykonanymi w roamingu za granicą, ale jeżeli będę miał tak kulawy net, to sorry. 3-5Mb/s nie wystarcza mi, mam 4 Mb/s na radiówce i wiem, że nie mogę narzekać bo nie więcej, nic mniej nie będę miał, ale tu mam poniżej chyba minimum.wojteks pisze:Co będzie za 2 lata to nikt nie wie dziś.
[ Dodano: 2014-05-17, 20:30 ]
Czyli rozumiem, że długo chyba starałeś się to napisaćja.michal pisze:Siedzę na EDGE i jakoś działa chociaż to EDGE jak nie EDGE bo 6-10 kB/s.
Szczerze powiem Tobie, że moje EDGE naprawdę zaskakuje mnie, nie wiem czy to zasługa ,,Zetki'' czy wyjątkowo szybkiego EDGE w Orange, ale jest szybkie. Nie ma porównania, tak jak jakieś 6-7 lat temu wzięliśmy z bratem EDGE na abo w Orange, gdzie to chyba chodziło jak GPRS.
[ Dodano: 2014-05-17, 20:33 ]
Poważnie, 15 Mb/s jest w LTE? To jak mają w Heyah 10-12 Mb/s nazwać ? Super H+. , bo mają parametry porównywalne do LTE z Plusa?wojteks pisze:W LTE do 15Mbps.
- wojteks
- *** Administrator ***
Będziesz miał mniej jak pojawi się więcej użytkowników.adziu82 pisze:ale tu mam poniżej chyba minimum.
Nie pomagam na PW!
-
ja.michal
- *Mistrz bezprzewodowy*
Pisałem szybko, dłużej się wysyłał.adziu82 pisze: Czyli rozumiem, że długo chyba starałeś się to napisać![]()
Ciągnę na Playu. Tylko 4 Mb/s, ale stabilnie.
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
Ale już pisałem o tym ( może się mylę ) na naszym nadajniku nie ma za dużo użytkowników, chyba że liczymy osoby które wykonują rozmowę, wysyłają sms-y i korzystają z neta w danym momencie, bo nie wiem dokładnie na czym to polega.wojteks pisze: Będziesz miał mniej jak pojawi się więcej użytkowników.
Czy Ty piszesz tylko o osobach korzystających z internetu i wtedy będzie to wolniejsze, czy wszyscy razem korzystają i mam także wolniejszy net.
Bo wiem, że u nas masę ludzi korzysta z radiówki która weszła jakieś 6 lat temu i mało kto się przesiadł.
Np powiem Ci, że jakiś rok temu sąsiadka weszła na CDMA, bo jej zaproponowali w Orange, 1Mb/s gdzie od pół roku było u nas HSDPA+. Takie jaj proponują w salonach, gdzie nie wiedzą jaka technologię mamy. Zresztą wczoraj byłem w salonie i pewna Pani mi powiedziała że w naszym powiecie ( Żary ) nie mamy HSPA+ , w ogóle nie mamy 3g
[ Dodano: 2014-05-17, 20:47 ]
No w sumie o to mi chodziłoja.michal pisze:Pisałem szybko, dłużej się wysyłał.
RAW
-
ja.michal
- *Mistrz bezprzewodowy*
Dokładnie to + wszyscy, którzy są zalogowani do stacji.adziu82 pisze: chyba że liczymy osoby które wykonują rozmowę, wysyłają sms-y i korzystają z neta w danym momencie
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
Aha, ale to w sumie i tak na nasz gminny nadajnik nie dużo biorąc pod uwagę jakieś miasto 40-to tysięczne, więc wydaje mi się że jadąc do Zielonej Góry będzie nadajnik bardziej obciążony niż u mnie, ale prędkości są takie same czyli 3-5 Mb/sja.michal pisze:Dokładnie to + wszyscy, którzy są zalogowani do stacji.
Chyba,że w Zielonej są jakieś anteny, nadajniki zamontowane lepsze, z jakimś przesyłem lepszym czy jakoś tak, z jakąś większą ilością kanałów ( może przesadziłem z tą znajomością, ale po prostu kombinuję i próbuję sobie wytłumaczyć , dlaczego tak jest że tu mam to samo co w Zielonej )
RAW
- wojteks
- *** Administrator ***
Może też być mniej obciążony, tego nie da się przewidzieć.adziu82 pisze:więc wydaje mi się że jadąc do Zielonej Góry będzie nadajnik bardziej obciążony niż u mnie
Nie pomagam na PW!
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
I taka opcja też jest możliwa. Ja po prostu myślę, że Orange ucina do 5 Mb/s internet, może się mylę, może nie, ale dla mnie zwykłego zjadacza chleba jest to nie wytłumaczalne, że mogę mieć DO 42 Mb/s ,gdzie powinno być te 10-20 Mb/s a mam 3-5 Mb/s.wojteks pisze:Może też być mniej obciążony, tego nie da się przewidzieć.
Może ktoś napisze swoje osiągi z Orane i z jakiej miejscowości, wiem że to nic nie da ,ale tak po prostu .......
Dziękuję za zainteresowanie
RAW
-
notsure
- Użytkownik forum
Ja tam nie wiem co orange przycina bądź nie ale wygląda jakby cała opolszczyzna miała w HSPA 10-20KB/s. ja.michał jesteś z tego rejonu ?
http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic.php?t=74921
Chyba nie dotrwam do 1-ej w nocy aby sprawdzić czy to odblokowują jak ktoś pisał na forum orange. W każdym bądź razie 3-5 Mbitów to dla mnie tylko marzenie
Takie strony jak youtube czy twitch nie startują prawie, buforują z prędkością 5-15 KB/s (w tle mi NetWorx pokazuje wykres). Tylko tutaj łaczy po 3G ping dobry, wysyłanie 2-3 Mbity a odbiór jak z czasów modemów...
http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic.php?t=74921
Chyba nie dotrwam do 1-ej w nocy aby sprawdzić czy to odblokowują jak ktoś pisał na forum orange. W każdym bądź razie 3-5 Mbitów to dla mnie tylko marzenie
Takie strony jak youtube czy twitch nie startują prawie, buforują z prędkością 5-15 KB/s (w tle mi NetWorx pokazuje wykres). Tylko tutaj łaczy po 3G ping dobry, wysyłanie 2-3 Mbity a odbiór jak z czasów modemów...
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
A ja może dziś poczekam do 1 czy 2 w nocy, chociaż jutro wyjeżdżam do Niemiec. Jak uda mi się odczekać i zrobić kilka testów ( w grę wchodzi tylko Zetka, bo na modemie słaby zasięg jest ) to zobaczymy czy rzeczywiście w nocy jest internet lepszy, ale wątpię,myślę że max 5 Mb/s jak było tak będzie.
-
notsure
- Użytkownik forum
Jak masz jechać to się lepiej wyśpij bo rano będziesz miał takie
oczy.
-
ja.michal
- *Mistrz bezprzewodowy*
Trzeba pamiętać jeszcze o jednym. Modernizacji sieci jako takiej jeszcze się nie zakończyła. Może się coś gdzieś przytykać na szkielecie.
Jak to dzisiaj usłyszałem - internet idzie innym korytem. No i się koryto zapchało.
Jak to dzisiaj usłyszałem - internet idzie innym korytem. No i się koryto zapchało.
-
atento
- Stary wyga bezprzewodowy
Co do koryta to je widać gołym okiem w T robiąc traceroute karty prepaid, internetowej i biznes internetowej z zewnetrznym IP mają inne trasy i 'dodatki' , ta ostatnia pierwszego hopa ma z ip mopera.net jakiejs japonskiej firmy
i ma najmniej przeskoków do celu.
-
ja.michal
- *Mistrz bezprzewodowy*
Oj przydałby się kabel... 
- wojteks
- *** Administrator ***
Kabel to podstawa sieci, weź to wytłumacz tym co mogą mieć kabel a biorą mobilny narzekając na prędkości, zasięgi, obciążenie sieci, limity itp.ja.michal pisze:Oj przydałby się kabel
Nie pomagam na PW!
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
Oj, żebym miał możliwość wzięcia kabelka, u mnie już od ponad pół roku kabel leży, ale nikt się nie kwapi do tego żeby coś robić z tym dalej.
Pisałem jakiś czas temu tu na forum, czy może nie wiecie gdzie napisać, żeby coś się dowiedzieć kto wygra(ł) przetarg i kto będzie ,,gospodarzem'' w naszym regionie jako dostawca.
Korzystam z ,,radiówki'' nie narzekam ogólnie, bo naprawdę poprawiło się od czasu jak wziąłem to.
Ping aż się zdziwiłem w ,,godzinach szczytu'' nawet poniżej ,,50''. Tylko jest jeden problem, płacę za 4Mb/s a mam 3 Mb/s.
Rozmawiam z technikiem a on mi mówi, że to jest tak DO, 4Mb/s, no jak bym miał mobilny
tylko nie mam limitów.
Pisałem jakiś czas temu tu na forum, czy może nie wiecie gdzie napisać, żeby coś się dowiedzieć kto wygra(ł) przetarg i kto będzie ,,gospodarzem'' w naszym regionie jako dostawca.
Korzystam z ,,radiówki'' nie narzekam ogólnie, bo naprawdę poprawiło się od czasu jak wziąłem to.
Ping aż się zdziwiłem w ,,godzinach szczytu'' nawet poniżej ,,50''. Tylko jest jeden problem, płacę za 4Mb/s a mam 3 Mb/s.
Rozmawiam z technikiem a on mi mówi, że to jest tak DO, 4Mb/s, no jak bym miał mobilny
Ostatnio zmieniony 2014-05-18, 08:12 przez adziu82, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Każde rozwiązanie ma wady i zalety, za chwilę okaże się że mobilny będzie miał niższe osiągi niż przyzwoita radiówka (zresztą już jest blisko).adziu82 pisze:4Mb/s, no jak bym miał mobilny
Na razie operatorzy modernizują sieci (Networks!, trochę Play) lub prawie zatrzymali ich rozwój (Plus i pochodne). Osiągnęli duże pokrycie dzięki UMTS900, zwiększają pokrycie LTE ale to nie znaczy że będą jakoś istotnie zagęszczać stacje bazowe w UMTS900/2100 bo to kosztuje i to duże pieniądze a ceny dla klienta końcowego spadają albo za tyle samo mamy więcej. Jak sama nazwa wskazuje internet mobilny z założenia jest mobilny a nie domowy.
Nie pomagam na PW!
-
matek451
- Guru bezprzewodowy
O przepraszam, w Plusie/CP internet mobilny jest również domowy. Sprzedają ODU-IDU do LTE i wyraźnie reklamują jako domowy. Inna sprawa, że w ciągu roku prędkości na LTE i działanie sieci poleciało strasznie w dół. U mnie osiąga poziom słabego HSPA+. Nachalne reklamy LTE przy braku rozwoju sieci zrobiły swoje.
-
kordirko
- Specjalista bezprzewodowy-senior
A ja mam odmienne zdanie na temat kabla.wojteks pisze:Kabel to podstawa sieci, weź to wytłumacz tym co mogą mieć kabel a biorą mobilny narzekając na prędkości, zasięgi, obciążenie sieci, limity itp.
Miałem wiele lat kabel, i miałbym nadal, gdyby nie pazerność operatora Toya,
który promocje daje dla nowych klientów, a starych i wiernych goli do oporu.
U nich rok temu musiałem za łącze 16MBit płacić ok. 80 zł,
więc im podziękowałem i przeniosłem się do Orange na mobilny za 50zł.
Teraz po roku mam nagrodę za staż od Orange i płacę 21 zł
35 GB z darmowymi nockami mi starcza, prędkość 20 / 5 MBit też, to po co mam przepłacać za kabel?
Za kabel 16/1 MBit "w promocji" płaciłbym teraz 45, a "po promocji" 65zł.
Ponad 100% więcej.
Wrócę na kabel tylko wtedy, jak obniżą ceny do <= 20 zł za miesiąc.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2014-05-18, 13:01 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2014-05-18, 12:01 przez kordirko, łącznie zmieniany 2 razy.
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
No dokładnie, dla mnie mobilny to jest internet do smartfonika, jakiś limit,ale wystarcza żeby coś przejrzeć, sprawdzić pocztę itp.wojteks pisze:Jak sama nazwa wskazuje internet mobilny z założenia jest mobilny a nie domowy.
Trochę używałem mobilny do gry online, bo na radiówce ping był długi,więc 1GB danych mi wystarczał.
Jak skończę budowę domu ( może w tym roku uda się wprowadzić ) myślałem nad mobilnym z Orange ( bo będzie DO 42 Mb/s , więc tak samo jak teraz z abonamentem do telefonu, myślałem że ,,połówkę'' osiągnę ) ale teraz zdecydowanie myślę, że po tych 3-5Mb/s co mam w telefonie, to na pewno nie wezmę do domu, myślałem o 35GB i nockach od 24 do 8 bez limitu. Ale na pewno zostanę przy radiówce teraz, chyba że coś się ruszy z kablem.
A mobilny......... no zostanie w smartfonie dla mnie i żony.
- wojteks
- *** Administrator ***
To tak jak CDMA miało być internetem domowym. CP/Plus musi kredyty spłacać więc wciska swoje LTE komu się da.matek451 pisze: w Plusie/CP internet mobilny jest również domowy.
Skoro wystarcza to OK ale pamiętaj że dziś jest 20/5 jutro może być 2/0.5 a pojutrze ...kordirko pisze:35 GB z darmowymi nockami mi starcza, prędkość 20 / 5 MBit też,
Nie pomagam na PW!
-
ja.michal
- *Mistrz bezprzewodowy*
Niektórzy niestety nie tak to analizują. Sam nie mam na razie wyjścia.wojteks pisze: Kabel to podstawa sieci, weź to wytłumacz tym co mogą mieć kabel a biorą mobilny narzekając na prędkości, zasięgi, obciążenie sieci, limity itp.
Mieszasz sprawę techniczną (łącze kablowe, bez limitów) z usługą, a dokładniej z dostawcą.kordirko pisze:A ja mam odmienne zdanie na temat kabla.
Miałem wiele lat kabel, i miałbym nadal, gdyby nie pazerność operatora Toya,
który promocje daje dla nowych klientów, a starych i wiernych goli do oporu.