Netgear dgn2200 jako repeater, zte w300 router
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Netgear dgn2200 jako repeater, zte w300 router
Na wstępie chciałbym wszystkich przywitać bo to moj pierwszy post,
Mam problem z siecia wifi a dokladnie z zasięgiem.
Kupiłem router netgear dgn2200 i niestety okazuje się, że jest za słabe wifi bo router stoi w rogu domu. Mam jeszcze z dawnych lat ZTE W300(dostałem przy podpisaniu umowy) i chciałbym aby ZTE było routerem a netgear jako repeater bym ustawił około 5 m dalej , w centrum domu żeby pokrycie wifi było lepsze.
Próbowałem wzorować się na innych wypowiedziach z innymi urządzeniami ale kompletnie nic mi nie wychodzi. Nie wiem które adresy mają się w urządzeniach zgadzać a które maja być różne. Hasła chyba powinny być takie same..na tym moja wiedza się kończy, czy jest ktoś w stanie po polsku wytłumaczyć jak to zrobić.
Dzięki pozdro
Edit.
Ewentualnie zamiast użycia zte, mógłbym użyć netgear on networks n150r-199es jako repeater i wtedy dgn 2200 byłby routerem tylko jak to skonfigurować, pomocy Smile
Mam problem z siecia wifi a dokladnie z zasięgiem.
Kupiłem router netgear dgn2200 i niestety okazuje się, że jest za słabe wifi bo router stoi w rogu domu. Mam jeszcze z dawnych lat ZTE W300(dostałem przy podpisaniu umowy) i chciałbym aby ZTE było routerem a netgear jako repeater bym ustawił około 5 m dalej , w centrum domu żeby pokrycie wifi było lepsze.
Próbowałem wzorować się na innych wypowiedziach z innymi urządzeniami ale kompletnie nic mi nie wychodzi. Nie wiem które adresy mają się w urządzeniach zgadzać a które maja być różne. Hasła chyba powinny być takie same..na tym moja wiedza się kończy, czy jest ktoś w stanie po polsku wytłumaczyć jak to zrobić.
Dzięki pozdro
Edit.
Ewentualnie zamiast użycia zte, mógłbym użyć netgear on networks n150r-199es jako repeater i wtedy dgn 2200 byłby routerem tylko jak to skonfigurować, pomocy Smile
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Netgear dgn2200 jako repeater, zte w300 router
Szkoda czasu. Połóż kabel od ZTE do miejsca gdzie chcesz umieścić netgeara, skonfiguruj go jako switch/AP i już albo przenieś koniec kabla telefonicznego w to miejsce.PolskoPolski pisze:a netgear jako repeater
Nie pomagam na PW!
-
- Guru bezprzewodowy
Na ZTE czy Tym Netgarze nie ustawisz takiej funkcji. To routery ADSL i ich funkcje radiowe sa okrojone. Zabawa w repeatery itp oznacza kłopoty. Zrób dodatkowy AP z ZTE po kablu jak radzi Michał.
-
- Użytkownik forum
Dziękuje Wam za odpowiedź.
Sek w tym, że kabel by musiał przechodzić przez salon a dom jest świeżo po remoncie i nie chce robić syfu.
To może oddam obydwa netgeary(dgn2200 i n150r-199) bo jeszcze nie minęło 10dni od zakupu przez internet wiec mam takie prawo i w tym budżecie znajdzie sie coś co by spełniło to zadanie ? Może tp-link w8960( miałem go już brać zamiast netgear ale bałem sie ze nie podołam konfiguracji) to będzie ok 160 zł i zostaje ~80zł na coś co mi przedłuży zasieg( repeater/ap)
Tylko przy tylu składowych znowu sam sobie nie poradzę z ustąpieniem tego...
Doradzicie?
Sek w tym, że kabel by musiał przechodzić przez salon a dom jest świeżo po remoncie i nie chce robić syfu.
To może oddam obydwa netgeary(dgn2200 i n150r-199) bo jeszcze nie minęło 10dni od zakupu przez internet wiec mam takie prawo i w tym budżecie znajdzie sie coś co by spełniło to zadanie ? Może tp-link w8960( miałem go już brać zamiast netgear ale bałem sie ze nie podołam konfiguracji) to będzie ok 160 zł i zostaje ~80zł na coś co mi przedłuży zasieg( repeater/ap)
Tylko przy tylu składowych znowu sam sobie nie poradzę z ustąpieniem tego...
Doradzicie?
-
- Guru bezprzewodowy
Obawiam się, ze na jednym routerze nie obejmiesz zasięgiem całego domu. Zamiast kabla zastosuj transmiter PLC po sieci energetycznej. Koszt pary transmiteraów bez WiFi ok.100 zł. Do pierwszego podpinasz po LAN NetGeara ADSL, do drugiego Zyxela ustawionego jako AP, który będzie ci siał dalej po WiFi.
-
- Użytkownik forum
O kolejne pojęcia, ktore nic mi nie mówią...eh
Czyli proponujesz nie zwracać netgear?
Jak taka instalacja powinna wyglądać? Kabel telefoniczny >do dgn2200 >kabel> transmiter w gniazdku> drugi transmiter(piętro wyżej) ?
Czy takie cos jest łatwe do zrealizowania dla laika?
Mam jeszcze stareeego ale chyba sprawnego tp linka tl-wr340g którego można wykorzystać.
Przy transmiterach nie ma dużych strat? Na pietrze są 2 laptopy i PlayStation do gry online
Czyli proponujesz nie zwracać netgear?
Jak taka instalacja powinna wyglądać? Kabel telefoniczny >do dgn2200 >kabel> transmiter w gniazdku> drugi transmiter(piętro wyżej) ?
Czy takie cos jest łatwe do zrealizowania dla laika?
Mam jeszcze stareeego ale chyba sprawnego tp linka tl-wr340g którego można wykorzystać.
Przy transmiterach nie ma dużych strat? Na pietrze są 2 laptopy i PlayStation do gry online
-
- Guru bezprzewodowy
Dobrze kombinujesz . Do LAN Netgara wpinasz pierwszy transmiter, drugi wyżej i masz internet po LAN na górze. Transmitery łączą się automatycznie. W LAN drugiego wpinasz Zyxela( tez LAN). Ustawiasz go jako AP( Wyłączasz na nim DHCP, ustawiasz adres z zakresu Netgeara- ale spoza zakresu jego DHCP, WiFi na innym kanale z tymi samymi zabezpieczeniami) i masz rozszerzone WiFi. Jeśli chcesz mieć szybsze WiFi to użyj tego N150 jako AP na górze zamiast Zyxela.
-
- Użytkownik forum
To może zamiast n150r który bym oddał, użyłbym tego wl340g bo ma o wiele lepszy zasięg.
Matek możesz zaproponować jakieś transmitery łatwe w konfiguracji ?
W tej ścianie po lewej (||) mam puszczoną skrętkę z parteru na piętro. Ale chyba cieżko to wykorzystać.
Załóżmy ze dgn2200 jako router i tutaj przy nim transmiter w gniazdku. I drugi transmiter w którym miejscu? I jaki transmiter na dole i jaki na gorze. Czy oba takie same
Mogę liczyć na wasza pomoc jak skompletuje sprzęt ?
I dziękuje Wam za dotychczasową pomoc!
Matek możesz zaproponować jakieś transmitery łatwe w konfiguracji ?
W tej ścianie po lewej (||) mam puszczoną skrętkę z parteru na piętro. Ale chyba cieżko to wykorzystać.
Załóżmy ze dgn2200 jako router i tutaj przy nim transmiter w gniazdku. I drugi transmiter w którym miejscu? I jaki transmiter na dole i jaki na gorze. Czy oba takie same
Mogę liczyć na wasza pomoc jak skompletuje sprzęt ?
I dziękuje Wam za dotychczasową pomoc!
-
- Guru bezprzewodowy
Masz skrętkę między piętrami? Mam pomysł na jeszcze jedno rozwiązanie. Zmierz poziom sygnału NetGeara (R) w ostatnim pokoju po lewej na dole za pomocą WiFi Analyzera( na Androidzie) lub inSSIDera. Można pomyśleć o AP Cliencie w tym miejscu i dalej po LAN na górę + AP.
-
- Użytkownik forum
Załączam screena jak to wygląda.
Tylko teraz się zastanawiam po co pchałem się w tak drogi netgear mając nadzieje że "obrobi" mi cały domek.
edit. bo może nie jest to zbyt czytelne. Jeśli chodzi o tą wartość co zmienia się w zależności od odległości od routera to przy samym routerze jest -45-55 dBm a w pokoju przy skrętce 60-65
Tylko teraz się zastanawiam po co pchałem się w tak drogi netgear mając nadzieje że "obrobi" mi cały domek.
edit. bo może nie jest to zbyt czytelne. Jeśli chodzi o tą wartość co zmienia się w zależności od odległości od routera to przy samym routerze jest -45-55 dBm a w pokoju przy skrętce 60-65
-
- Guru bezprzewodowy
Poziom sygnału jest wystarczający do zastosowania AP Clienta, który będzie się łączył po WiFi z tym Netgearem a dalej poślesz sygnał po LAN na górę po tej skrętce. Do dyspozycji będziesz miał w tym ( pokój ze skrętką) miejscu jeszcze cztery porty LAN. Na górze postawisz sobie AP z tych routerów co masz N150 , Zyxel, WR-340 po podłączeniu go do skrętki. całość łatwa do skonfigurowania i powinna działać niezawodnie ( oparta na dwóch radiach). Sam korzystam z podobnej konfiguracji. Jako AP Clienta możesz użyć WR-743, 8level WRT-150 lub WRT-300. Koszt 60-80 zł.
-
- Użytkownik forum
Dzięki! Teraz pozostaje jeszcze kwestia który z tych AP, swego czasu jak szukałem to wiem, że był polecany TL-WR841N ? Czy lepiej pozostać przy tym co Ty zaproponowałeś?
A mam jeszcze taki problem, odkąd podłączyłem dgn2200 internet chodzi dość stabilnie ale raz na jakiś czas strona się nie wczytuje i dopiero po odświeżeniu działa jak należy..czy to może być wina złej konfiguracji?
Ruszam w poniedziałek na sklepy i jak kupie albo dojdzie do mnie przesyłka będę się odzywał, dziękuję Ci na prawde bardz bardzo serdecznie za tą pomoc.
A mam jeszcze taki problem, odkąd podłączyłem dgn2200 internet chodzi dość stabilnie ale raz na jakiś czas strona się nie wczytuje i dopiero po odświeżeniu działa jak należy..czy to może być wina złej konfiguracji?
Ruszam w poniedziałek na sklepy i jak kupie albo dojdzie do mnie przesyłka będę się odzywał, dziękuję Ci na prawde bardz bardzo serdecznie za tą pomoc.
-
- Guru bezprzewodowy
Spokojnie z tymi zakupami. Jesli chcesz wykorzystać tą skrętkę to możliwe, że funkcję Clienta ma zakupiony przez ciebie Netgear N150-r199 i to jego wykorzystasz do odbioru WiFi z Netgeara ADSL. Poczytaj instrukcję tego routera , strony 64-67 na http://www.ted.net.pl/p/_//00/0019/0019 ... 3aug12.pdf
-
- Użytkownik forum
Niestety mój angielski jest bardzo podstawowy(wiem, wstyd). A translator raczej nie poradzi sobie w specjalistycznym tekście.
Matek zakładając, że miałby funkcję AP to antena tego routera jest tak słaba że jedna ściana jest problemem..więc może dla świętego spokoju wolałbym kupić coś za te ~80zł
Matek zakładając, że miałby funkcję AP to antena tego routera jest tak słaba że jedna ściana jest problemem..więc może dla świętego spokoju wolałbym kupić coś za te ~80zł
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Wtrącę nieco z innej strony.
PolskoPolski, a jak masz zrobioną wentylację w domu? Może tymi kanałami można puścić skrętkę?
PolskoPolski, a jak masz zrobioną wentylację w domu? Może tymi kanałami można puścić skrętkę?
-
- Guru bezprzewodowy
Mozesz kupić WR-743 i skonfigurować go jako AP Client . Tutaj masz instrukcję dla WR-710 http://tplink-forum.pl/faq-konfiguracja ... ja-client/ ale dla WR-743 robisz to identycznie. Ewentualnie instrukcja dla 8level WRT-150, WRT-300 http://digileaks.pl/1624-klient-ap-w-wrt-150/ tego N150 użyjesz na górze, będziesz miał wszystko w N.
-
- Użytkownik forum
Co prawda mam kanały wentylacyjne miedzy poziomami tylko te, ktore są w miarę przystępnej lokalizacji są wykorzystywane zima do ogrzewania z kominka, a reszta jest w kompletnie nieprzydatnym miejscu z punktu widzenia poprowadzenia skrętki.
[ Dodano: 2014-05-25, 10:21 ]
Ok Matek, kupię wrt-300 bo Ty tu jesteś szefem ;-). Jak przyjdzie mi paczka i będę miał wątpliwości, lub z czymś nie będę umiał sobie poradzić to jeszcze Was może trochę pomęczę.
A odnośnie tego n150r, czy jak on będzie na górze to odbiór z niego będzie możliwy tylko za pomocą wifi, czy te porty lan będą aktywne? Pytam bo może przedłużając tą skrętkę ze sciany, ustawiłbym router przy samym PS3 żeby podłączyć ją po kablu.
Dzięki za wszelką pomoc!
[ Dodano: 2014-05-25, 10:21 ]
Ok Matek, kupię wrt-300 bo Ty tu jesteś szefem ;-). Jak przyjdzie mi paczka i będę miał wątpliwości, lub z czymś nie będę umiał sobie poradzić to jeszcze Was może trochę pomęczę.
A odnośnie tego n150r, czy jak on będzie na górze to odbiór z niego będzie możliwy tylko za pomocą wifi, czy te porty lan będą aktywne? Pytam bo może przedłużając tą skrętkę ze sciany, ustawiłbym router przy samym PS3 żeby podłączyć ją po kablu.
Dzięki za wszelką pomoc!
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Ja bym nie radził, bo w takim przypadku podczas kontroli np. kominiarza albo jakiejś podobnej może zostać to zakwestionowane. Tak wynika przynajmniej z mojego doświadczenia w pewnej firmie.ja.michal pisze:Może tymi kanałami można puścić skrętkę?
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Hmm. W sumie może tak być.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Zasadniczo jak masz prywatny dom to żadne kontrole kominiarskie Cie nie dotyczą.YaHooo pisze:Tak wynika przynajmniej z mojego doświadczenia w pewnej firmie.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Użytkownik forum
OK, sprzęt skompletowany. Dgn2200 jako modem/router, 8level wrt-300 jako AP i netgear n150r na pietrze. W piątek zajmę sie instalacja to pewnie będę potrzebował pomocy.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Użytkownik forum
Panowie mam takie głupie wręcz pytanie. Jeszcze nie zacząłem konfigurować a już problemy. Jak zmienić(Windows 7) aby laptop łączył sie z routerem itd po kablu a nie przez wifi? Bo chyba to jest potrzebne do konfigurowania.
Edit. Jednak mnie to przerasta. W dgn2200 mam:
Mac adres 04:A1:51:D2:91
Wpa2-psk
Adres ip 192.168.0.1
Maska 255.255.255.0
Początkowy adres: 192.168.0.5
Końcowy
192.168.0.254
Wszedłem w link podesłany przez matka i próbowałem tego wrt-300 skonfigurować. Wklepalem w ustawienia karty dokładnie takie dane jakie były w tym poradniku. W pkt 3 zmieniłem na most i w 4 punkcie wpisałem ip 192.168.0.6 i getawey 192.168.0.1. I już sie nie mogę zalogować do 8level
tak to jest jak sie nie wie który ciąg cyfr za co odpowiada...
Pomocy
Edit2. Czy dla karty mam ustawić dane takie jak w poradniku? Czy przy moim innym ip w netgearze powinienem inne wpisać? Czuje sie strasznie tępy nie mogąc sobie z tym poradzić.
Edit. Jednak mnie to przerasta. W dgn2200 mam:
Mac adres 04:A1:51:D2:91
Wpa2-psk
Adres ip 192.168.0.1
Maska 255.255.255.0
Początkowy adres: 192.168.0.5
Końcowy
192.168.0.254
Wszedłem w link podesłany przez matka i próbowałem tego wrt-300 skonfigurować. Wklepalem w ustawienia karty dokładnie takie dane jakie były w tym poradniku. W pkt 3 zmieniłem na most i w 4 punkcie wpisałem ip 192.168.0.6 i getawey 192.168.0.1. I już sie nie mogę zalogować do 8level

Pomocy
Edit2. Czy dla karty mam ustawić dane takie jak w poradniku? Czy przy moim innym ip w netgearze powinienem inne wpisać? Czuje sie strasznie tępy nie mogąc sobie z tym poradzić.
-
- Guru bezprzewodowy
Konfiguracja przez LAN. W pkt. 4 ustaw adres na 192.168.0.2, brama 192.168.0.1. Następnie konfiguruj kolejne punkty. Cały czas jesteś zalogowany po LAN? Na czas konfiguracji ustawiasz na karcie ręczne uzyskiwanie adresu z zakresu 192.168.1.x , póżniej zmienisz na automat. Po konfiguracji i restarcie nowy adres WR-300 to 192.168.0.2, dostęp do niego tylko po LAN. Po WiFi będzie niewidoczny ponieważ będzie klientem Netgeara.
-
- Użytkownik forum
Dalej mam ten sam problem..po zmianie ustawień w pkt 4 routera nie mogę się do niego zalogować. W ustawieniach karty sieciowej mam dwie karty, domyślam się że jedna jest do łączenia po kablu druga po wifi. Ustawiając w tej po lewej wartości jak z poradnika nie udaje mi się wcale zalogowac do router, nawet przed zmiana jego ustawień. Jedynie jak zmienie w prawej adres, maske i bramę loguje się, lecz po zmianie w routerze(4pkt) logując się 192.168.0.2 nie da udaje mi się to. Tu screeny zamieszczam kart(bo nadal nie mam pewności w której powinienem grzebać) oraz ustawień które miałem w nie wklepać..przerasta mnie to
-
- Guru bezprzewodowy
Łączysz się po LAN? Jeśli zalogujesz się do routera pod adresem 192.168.1.1 wykonuj wszystkie punkty po kolei . Po ustawieniu adresu LAN 192.168.0.2 w pkt czwartym przejdź do kolejnych punktów przed restartem adres routera wciąż jest 192.168.1.1 to po co łączysz się pod 192.168.0.2? Ten nowy adres będzie miał dopiero po ustawieniach po i restarcie.
-
- Użytkownik forum
Po każdym kroku nie powinienem klikać "zapisz"? Wtedy router sie resetuje po 4pkt z wprowadzonymi zmianami, nie klikając zapisz te wartości zostają wyzerowanie gdy przejdę do następnego kroku
Tak, po LAN sie łącze
[ Dodano: 2014-05-30, 22:38 ]
Uf...zrobiłem...pominąłem 4 pkt i wprowadziłem te wartości jako ostatnie. Po restarcie routera internet po kablu działa.
[ Dodano: 2014-05-30, 22:46 ]
Dziękuje za wyrozumiałość i pomoc!
Zostało mi tylko ustawić tego netgear na pietrze
[ Dodano: 2014-05-30, 23:04 ]
Spodziewałem się, że tu też będę musiał coś konfigurować, a tu wszystko działa zaraz po podłączeniu. Czy kanał i hasło powinienem zmienić na takie jak w netgear na parterze? Czy to obojętne?
Matek dziękuję serdecznie za pomoc, chciałbym móc się jakoś odwdzięczyć ale pewnie to nie możliwe do zrobienia. Więc jeszcze raz dziękuję i dobrej nocy życzę.
Tak, po LAN sie łącze
[ Dodano: 2014-05-30, 22:38 ]
Uf...zrobiłem...pominąłem 4 pkt i wprowadziłem te wartości jako ostatnie. Po restarcie routera internet po kablu działa.
[ Dodano: 2014-05-30, 22:46 ]
Dziękuje za wyrozumiałość i pomoc!
Zostało mi tylko ustawić tego netgear na pietrze
[ Dodano: 2014-05-30, 23:04 ]
Spodziewałem się, że tu też będę musiał coś konfigurować, a tu wszystko działa zaraz po podłączeniu. Czy kanał i hasło powinienem zmienić na takie jak w netgear na parterze? Czy to obojętne?
Matek dziękuję serdecznie za pomoc, chciałbym móc się jakoś odwdzięczyć ale pewnie to nie możliwe do zrobienia. Więc jeszcze raz dziękuję i dobrej nocy życzę.
-
- Guru bezprzewodowy
Tego N150 połącz tym kablem LAN między piętrami , wejścia LAN w WR-300 i N150. Ustaw jego adres na 192.168. 0.3 Wyłącz na nim serwer DHCP. Ustaw inny kanał WiFi niż na tych na dole,nazwa sieci i szyfrowanie identyczne. Będzie siał po WiFi na górze i do dyspozycji zostanie ci jeden LAN do PS. Kliknij "pomógł"i tyle.
-
- Użytkownik forum
A jeżeli wpiąłem WAN i też działa to może zostać ? Wyłączyłem DHCP i ustawiłem tak jak zasugerowałeś.
-
- Guru bezprzewodowy
Nie WAN tylko LAN. Jeśli wszystkie urządzenia maja być w jednej podsieci.Jakie adresy przydzielone do sprzętów na górze i czy widzą one sprzęty na dole i wzajemnie?.
-
- Użytkownik forum
Zmieniłem z WAN na LAN i brak dostępu do internetu..teraz nawet z powrotem przepinając się do WAN nie pomaga.
[ Dodano: 2014-05-30, 23:46 ]
zmieniając nazwę na taką samą jak na dolę widziałem tylko jedną sieć, chyba że nie o to pytasz?
[ Dodano: 2014-05-30, 23:46 ]
zmieniając nazwę na taką samą jak na dolę widziałem tylko jedną sieć, chyba że nie o to pytasz?