Orange Free zrywa połączenie, ale sesja nadal trwa.

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Orange Free zrywa połączenie, ale sesja nadal trwa.

Post autor: ja.michal »

hitmack, również mam informacje na obydwu routerach i modemie, że połączenie jest, sygnał ok, ale niestety mrozi. Ostatnio rzadziej.
Wszystko możliwe, że to wina Lionów. ;) Bardziej jednak upatruję problemów w ciągle trwającej modernizacji sieci.

atento, fakt, T-Mobile w tych samych lokalizacjach generalnie działa zdecydowanie lepiej.
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: pogodabartek »

mcore lub kill649

Napisz proszę jak przeprowadzić tą aktualizację krok po kroku, oraz jaki język będzie po aktualizacji, by czegoś nie uwalić.

Nazwa B593u-12
Numer seryjny xxxxxxxxxxxxxxxx
IMEI xxxxxxx
Wersja sprzętu Ver.B
Wersja oprogramowania V100R001C69SP053

U mnie występuje to na LTE, a na WCDMA jakoś o dziwo jak na razie działa,ale dopiero to testuje, bo od dziś się przesiadłem na net mobilny Orange i używam voipa oraz wyłączyłem WiFi.

Mój zasięg to -63 dBm a predkości mam lepsze niż na kablu-wynik poniżej :)

LTE

Obrazek

WCDMA

Obrazek

[ Dodano: 2014-05-25, 00:25 ]
Pochwaliłem się, na WCDMA miałem to samo ech :(
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

pogodabartek pisze: Pochwaliłem się, na WCDMA miałem to samo ech :(
Grzebią. Na to stawiam w połączeniu z małą nadzieję, że będzie ok po zakończeniu modernizacji.
Tak się teraz zastanawiam czy to nie przez LTE, a dokładniej chyba montażu LTE. :| Akurat u mnie nie ma LTE, pozwoleń nie widzę, ale jeszcze aktualizacji wykazu nie było, ale w rejonie gdzie jest tylko U900 nie ma problemów z połączeniem. :?
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Michale nie wiem, po prostu, ale chcę zrobić tą aktualizację i czekam na cynk co i jak podłączyc i jak ja dokładnie krok po kroku zrobić by nie uwalić nic.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Generalnie należy być podłączonym kablem do router w czasie aktualizacji, i jeśli z laptopa aktualizujesz to laptop również do prądu. Do tego odpowiedni firmware do routera i tyle. Zawsze coś się może zdarzyć, ale nie na wszystko już mamy wpływ.
Sam u siebie na DWR-923 ostatnio latałem z firmwareami w tę i nazad. ;) Nawet za pierwszym razem, przez nieuwagę, aktualizację zrobiłem przez wifi. Na szczęście nic się nie stało, router się zaktualizował poprawnie. Oczywiście tego nie proponuję robić. ;)
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Dobra już wiem, należny wypakować wszystkie pliki np. win rarem i w routerze wybrać plik B593.trx o rozmiarze 9 232 KB

Czekamy ok. 5 minut nic nie ruszając i router się uruchomi ponownie z ustawieniami, które wcześniej mieliśmy, tylko brak będzie języka Polskiego, ale dla niektórych to nie problem.

Dalej występuje to zamrażanie i braki w internecie na LTE, więc trzeba będzie składac reklamacje do Orange.
Awatar użytkownika
kill649
Stały użytkownik forum

Post autor: kill649 »

pogodabartek pisze:Dobra już wiem, należny wypakować wszystkie pliki np. win rarem i w routerze wybrać plik B593.trx o rozmiarze 9 232 KB

Czekamy ok. 5 minut nic nie ruszając i router się uruchomi ponownie z ustawieniami, które wcześniej mieliśmy, tylko brak będzie języka Polskiego, ale dla niektórych to nie problem.

Dalej występuje to zamrażanie i braki w internecie na LTE, więc trzeba będzie składac reklamacje do Orange.
Rozumiem, że wgrywałeś soft od Mcore podany w linku?
Język angielski po aktualizacji. Zrób jeszcze pełny reset.
Mi pomogło a mam gorszy sygnał od Ciebie. Możliwe też, że u Ciebie w okolicy jeszcze dłubią coś. Nie spodziewał bym się mądrej odpowiedzi od Orange. U nich zawsze będzie wszystko dobrze.
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Właśnie nie zrobiłem pełnego restartu, ale mogę to zrobić po ponownym wgraniu tego oprogramowania.

Wgrałem jak na razie ze strony plusa i jest to samo na LTE a WCDMA własnie padło i nie da się przełączyć.

Za kilka minut daje kartę Play Online na kartę LTE z darmowym limitem 200GB i zobaczymy co się będzie działo.

Jak nic to nie pomoże, to dam to Wasze oprogramowanie i zrobię pełen restart i wtedy będzie wiadomo, że to wina B593u-12
Awatar użytkownika
kill649
Stały użytkownik forum

Post autor: kill649 »

pogodabartek pisze:
Jak nic to nie pomoże, to dam to Wasze oprogramowanie i zrobię pełen restart i wtedy będzie wiadomo, że to wina B593u-12
Też miałem ten z Plusa i miałem problemy :-) dawaj od razu ten z linka Mcora i będzie po bólu.
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Zainstalowane, zresetowane do ustawień fabrycznych- zobaczymy co teraz się będzie działo.

Oby takie wynik i zawsze były ps. jutro wymienię kartę sim na micro sim jak się uda-może się poprawi i to oprogramowanie pomogło, zobaczymy, czas pokaże.
Jak coś to wiem co i komu dać.
Obrazek
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

pogodabartek, no nieźle. Prawie max technologiczny dla LTE w Orange (do 75 Mb/s). :ok:
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Nie mam dołączonych anten do tego routera więc się nie da lepiej i szyby tłumią, bo stoi on na parapecie w kuchni, gdzie kiedyś robiłem swoje testy anteny i modemu e372

Jak ktoś ma na sprzedanie anteny do tego routera B593u-12 to proszę pisać na PW.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Post autor: Andrzejz78 »

Ktoś kiedyś pisał że problemy z zawieszaniem są najczęściej na sprzęcie opartym na qualcommie a na silikonie już to nie występuje Wczoraj sprawdziłem internet na E3276 (silikon) i tak samo zanika transmisja jak na E398 (qualcomm)
Także obecne problemy z zanikiem transmisji to wina raczej sieci niż sprzętu
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Andrzejz78 pisze:Także obecne problemy z zanikiem transmisji to wina raczej sieci niż sprzętu
Już mi nic nie mów... :facepalm:
zito
Początkujący użytkownik forum

Post autor: zito »

Andrzejz78 pisze:Ktoś kiedyś pisał że problemy z zawieszaniem są najczęściej na sprzęcie opartym na qualcommie a na silikonie już to nie występuje Wczoraj sprawdziłem internet na E3276 (silikon) i tak samo zanika transmisja jak na E398 (qualcomm)
Także obecne problemy z zanikiem transmisji to wina raczej sieci niż sprzętu
Ale przecież E3276 jest na Qlcm ?!?!

Ja bym się jednak też generalnie nie przychylał do wersji z Q.
U mnie transmisja w O. siadała na takim wynalazku HP jak: un2420 Mobile Broadband Module a to też jest urządzenie na chipsecie Q ale z 2'giej strony też i na E173s, który jest jednak na HiSilicon (to wersja E173u była na qualcomm'ie).

pozdr.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

zito pisze:Ale przecież E3276 jest na Qlcm ?!?!
Na pewno mój nie ma chipsetu qualcomma
Dla przykładu masz http://www.4gltemall.com/blog/tag/huawei-e3276/
hitmack
Stały użytkownik forum

Post autor: hitmack »

Jak na razie internet z orange na kartę to ruletka. Wczoraj rozłączało mnie dosłownie co kilka minut. Nawet wyłączanie/włączanie modemu niewiele dawało. Za to dzisiaj w tych samych warunkach jest stabilne połączenie. Oczywiście ze szpilkami, ale przynajmniej nie wywala z sieci... tfu, tfu . Oby na abonamencie działało to to w miarę stabilnie.
Huawei e398+router TL-MR3420+panel cybertech 17dBi (12m kabla)
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

hitmack pisze:Oby na abonamencie działało to to w miarę stabilnie
Na abonamencie jest szybciej i stabilnie Mi sześciokrotnie net przyspieszył jak przeszedłem z karty na abonament Niestety ostatnio w orange są problemy z zanikającą transmisją Napisałem do nich reklamację bo i mnie już to wkurza
hitmack
Stały użytkownik forum

Andrzejz78 pisze:Mi sześciokrotnie net przyspieszył jak przeszedłem z karty na abonament
Wyciągam od 6-16 Mb (jak net działa) także to i tak dla mnie średnio 10 razy więcej od cdma. Ale na lepsze osiągi na pewno się nie obraże. :roll:
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Na karcie miałem prawie zawsze 5Mb/s i nie było siły żeby wydusić więcej Na tym samym modemie i BTSie i przy takim samym sygnale ale na abonamencie mam 30Mb/s W moim przypadku "szpilki" tak ograniczały prędkość
hitmack pisze:Wyciągam od 6-16 Mb
Na 900 czy 2100MHz ?

[ Dodano: 2014-05-28, 10:23 ]
zito, E3276 oparty jest na HiSilicon Balong 710 (V7R1) Zresztą pierwsza cyfra w numerze FW mówi sama za siebie "11" - jest dla urządzeń opartych Qualcomm (21,22,23 dla HiSilicon)
hitmack
Stały użytkownik forum

hitmack napisał/a:
Wyciągam od 6-16 Mb
Andrzejz78 pisze:Na 900 czy 2100MHz ?
W mobile partnerze wymusiłem WCDMA i wyświetla połączenie dc-hspa+ więc to chyba umts2100. Antena panel cybertecha także na to pasmo. Siła sygnału od -67 do -75dB. Zły wynik Andrzeju?
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Jak na DC to mogło by być lepiej ale to net komórkowy więc nie ma reguły Generalnie na pewno lepiej niż w CDMA ;)
Z tego co zaobserwowałem to w DC musi być dobry sygnał bo przy słabszym prędkość dość znacznie spada U mnie sygnał jest w granicach -57....-63dBm (1,4km do BTSa + antena zew.)
hitmack, wybierz się pod stację i sprawdź przy pełnym sygnale jak będzie chodził net Jeśli prędkość się poprawi to będziesz musiał popracować nad anteną
hitmack
Stały użytkownik forum

Nad samą antena nie mam co wydziwiać. Z 5 km widzę BTS, więc problemu z wycelowaniem nie było. Polaryzacja oczywiście ustawiona pionowo. Raczej zostaje tylko wymiana na mocniejsze monstrum za kilka stów :dobani: Jedyne co psuje ogólny efekt to zapewne dość długi 12m kabel h-155 :zawstydzony: . Chociaż przyznam się, że i tak zaskoczył mnie uzyskany pozimo sygnału. Na samsungu wyświetlało od -95 do -113, pewnie przez słabszą antenę wewnętrzną niż w modemie e398. No nic, skołuje lapka i się zobaczy.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

hitmack pisze:Polaryzacja oczywiście ustawiona pionowo
Zmień na poziomą http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=40221 ;)
hitmack
Stały użytkownik forum

A to dobre. Montowałem według dołączonej instrukcji producenta. Sprawdzę na weekendzie
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Instrukcja instrukcją a Polak i tak po swojemu montuje :D
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Andrzejz78 pisze:Zmień na poziomą
Ani poziomo ani pionowo a ukośnie, 99% nowego sprzętu pracuje w cros polar diversity, a site inne niż +45* to rzadkie przypadki. ( Profesjonaliści wiedzą to dobrze http://www.bestpartner.pl/katalog/39/An ... owy+Polsat)
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

U mnie pozioma przyniosła najlepsze rezultaty a sprawdzałem we wszystkich pozycjach
Zresztą hitmack, może dowolnie sobie obracać anteną i zostawić w pozycji gdzie parametry internetu będą najlepsze ;)
hitmack
Stały użytkownik forum

Zresztą hitmack, może dowolnie sobie obracać anteną i zostawić w pozycji gdzie parametry internetu będą najlepsze
Dzięki za wskazówki. Na pewno pokombinuje z anteną, ale chyba poczekam do czerwca aż odblokują mi pasmo sim na dualnej karcie w abo. Na prepaidzie szpilki nieco zaciemniają wyniki speedtestu.
ODPOWIEDZ