Blokowanie po IP czy po numerze telefonu?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Blokowanie po IP czy po numerze telefonu?
Mam takie pytanie? Wiem, że można zablokować komuś dostęp do forum internetowego znając jego IP. Jednak w przypadku internetu mobilnego adres IP jest zmienny. Więc albo można zablokować cały zakres dla jakiegoś operatora, czyli zablokować wszystkich z Play czy Plusa, albo może jest inna opcja?
Czy administrator forum ma możliwość zablokowania dostępu do forum znając jego numer telefonu? Każda karta SIM ma swój numer i zastanawiam się czy patrząc od strony jakiejś strony, na którą się wchodzi widać tylko numer IP czy też można zobaczyć konkretny numer telefonu?
Inaczej mogę postawić takie pytanie. Czy admin jakiegoś forum może zbanować konkretnego użytkownika np. Play bo zna numer jego telefonu czy musi zablokować cały zakres IP z którego korzysta dany operator czyli Play w tym przypadku?
Czy administrator forum ma możliwość zablokowania dostępu do forum znając jego numer telefonu? Każda karta SIM ma swój numer i zastanawiam się czy patrząc od strony jakiejś strony, na którą się wchodzi widać tylko numer IP czy też można zobaczyć konkretny numer telefonu?
Inaczej mogę postawić takie pytanie. Czy admin jakiegoś forum może zbanować konkretnego użytkownika np. Play bo zna numer jego telefonu czy musi zablokować cały zakres IP z którego korzysta dany operator czyli Play w tym przypadku?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Blokowanie po IP czy po numerze telefonu?
Nie.stone2 pisze: Czy admin jakiegoś forum może zbanować konkretnego użytkownika np. Play bo zna numer jego telefonu
Nie pomagam na PW.
-
Ok. Rozumiem, że nie widać numeru telefonu. To było takie skojarzenie, że skoro można zobaczyć numer z którego się dzwoni, to też będzie można to sprawdzić przy połączeniu internetowym.
Jeśli chodzi o forum, to ban polega na zablokowaniu konkretnego loginu. Ale tu chodzi o inną sytuację.
Normalnie jeśli się dostanie bana na jakimś forum, to można wejść jako niezalogowany użytkownik i sobie przeglądać. Sytuacja jest jednak taka, że w ogóle nie można wejść na stronę. Załóżmy, że jest witryna nowości.pl i na tej stronie jest forum. Więc klikasz link do forum widomości.pl i wyświetla ci się komunikat, że nie możesz wejść, bo masz bana.
Czy w takiej sytuacji można to osiągnąć blokując cały zakres IP, którym się posługuje Play cz jest jakiś inny sposób?
Jeśli chodzi o forum, to ban polega na zablokowaniu konkretnego loginu. Ale tu chodzi o inną sytuację.
Normalnie jeśli się dostanie bana na jakimś forum, to można wejść jako niezalogowany użytkownik i sobie przeglądać. Sytuacja jest jednak taka, że w ogóle nie można wejść na stronę. Załóżmy, że jest witryna nowości.pl i na tej stronie jest forum. Więc klikasz link do forum widomości.pl i wyświetla ci się komunikat, że nie możesz wejść, bo masz bana.
Czy w takiej sytuacji można to osiągnąć blokując cały zakres IP, którym się posługuje Play cz jest jakiś inny sposób?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Na jakim skrypcie chodzi twoje forum?
Mozesz zablokowac czytanie forum bez zalogowania, zbanowac login, ale nikt nie da ci gwarancji ze niechciana osoba nie zalozy nastepnego konta.
Blokada IP jest do obejscia w 10 sekund.
Mozesz zablokowac czytanie forum bez zalogowania, zbanowac login, ale nikt nie da ci gwarancji ze niechciana osoba nie zalozy nastepnego konta.
Blokada IP jest do obejscia w 10 sekund.
Nie pomagam na PW.
-
Nie wiem jaki to skrypt. Całe to "zamieszanie" to po prostu chęć dowiedzenia się czegoś nowego, to tak, żeby było jasne.
Bana dostałem ja. Nie ma problemu. Na stronę mogę wejść przez bramkę proxy, mogę dodać komentarz itp. ale nie robię tego, bo nie ma sensu. Ale z ciekawości chciałbym wiedzieć w jaki sposób można zbanować kogoś na forum jeśli to wygląda w taki sposób, że
- nie blokuje się kogoś na zasadzie identyfikowania komputera (system operacyjny, rozdzielczość ekranu itp.)
- nie blokuje się na podstawie ciasteczek
- nie blokuje się po loginie, bo tam nie trzeba się logować
Dodatkowo chodzi o zmienne IP bo to internet z Play. Więc czy żeby zablokować konkretnie mnie admin musiał zablokować cały zakres IP z Play czy jednak jest jakiś sposób, żeby zablokować tylko mnie?
Bana dostałem ja. Nie ma problemu. Na stronę mogę wejść przez bramkę proxy, mogę dodać komentarz itp. ale nie robię tego, bo nie ma sensu. Ale z ciekawości chciałbym wiedzieć w jaki sposób można zbanować kogoś na forum jeśli to wygląda w taki sposób, że
- nie blokuje się kogoś na zasadzie identyfikowania komputera (system operacyjny, rozdzielczość ekranu itp.)
- nie blokuje się na podstawie ciasteczek
- nie blokuje się po loginie, bo tam nie trzeba się logować
Dodatkowo chodzi o zmienne IP bo to internet z Play. Więc czy żeby zablokować konkretnie mnie admin musiał zablokować cały zakres IP z Play czy jednak jest jakiś sposób, żeby zablokować tylko mnie?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ciezko cos powiedziec nie znajac skryptow na jakich dziala dane forum. Daj linka (moze byc na PW).
IMHO zablokowany jest zakres IP z Play.
IMHO zablokowany jest zakres IP z Play.
Nie pomagam na PW.
-
Ok. jestem w wątku. W takim razie skoro wszystko wskazuje na to, że jest zablokowany cały zakres IP Play, to gdyby ktoś z ludzi używających Play na kartę mógł sprawdzić, co się dzieje jeśli spróbuje wejść na to forum, to wszystko by było jasne. Dzięki za dotychczasowe informacje 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jesli to jest takie wazne dla ciebie, dlaczego nie kupisz startera za pare PLN?
Nie pomagam na PW.
-
Ważne to nie jest, ale jestem bardzo ciekawy czy człowiek może być aż tak zdesperowany, że ażeby móc mi dokopać i zemścić się na mnie zdecydował się, żeby zablokować wejście na swoje forum wszystkim, którzy mają Play na kartę?
Z drugiej strony ciekawią mnie możliwości zbanowania tylko jednej osoby, która ma zmienne IP i wejście na forum nie wymaga logowania się.
PS. Wpadłem na ten pomysł, żeby kupić starter, ale zapomniałem.
Z drugiej strony ciekawią mnie możliwości zbanowania tylko jednej osoby, która ma zmienne IP i wejście na forum nie wymaga logowania się.
PS. Wpadłem na ten pomysł, żeby kupić starter, ale zapomniałem.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Raczej nie desperacja, a po prostu szybkość działania. O wiele prościej zbanować cały zakres IP niż bawić się w inne zabawy które i tak można ominąć. Nie raz widywałem zbanowane całe zakresy IP, nie tylko na forach, ale również i na listach typu spamhaus. Tylko dlatego, że 1 komputer wysyłał spam.stone2 pisze:czy człowiek może być aż tak zdesperowany, że ażeby móc mi dokopać i zemścić się na mnie zdecydował się, żeby zablokować wejście na swoje forum wszystkim, którzy mają Play na kartę?
Mnie przychodzą na myśl ciasteczka. Na zwykłego użytkownika podziała, a na bardziej zaawansowanego już będzie ciężej coś takiego wymyślić.Z drugiej strony ciekawią mnie możliwości zbanowania tylko jednej osoby, która ma zmienne IP i wejście na forum nie wymaga logowania się.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
Ciasteczka nie wchodzą w grę. Sprawdziłem wszystko w ten sposób, że odpaliłem z CD Linuksa. Więc jeśli mi wyświetla się komunikat, że "jesteś zbanowany" przy użyciu całkiem innego systemu operacyjnego, przeglądarki itd. to możliwość banowania może się wiązać wyłącznie z dostawcą internetu, konkretnie z Play.
Jeśli ktoś chciałby sprawdzić czy wejdzie na to forum jeśli ma Play na kartę, to może do mnie pisać na priv o jakie forum chodzi. Nie chcę podać tego otwartym tekstem, bo nie chcę popularyzować forum, którego nie lubię
Zresztą mogłoby to być uznane za reklamę, zresztą mniejsza o reklamę.
Jeśli ktoś chciałby sprawdzić czy wejdzie na to forum jeśli ma Play na kartę, to może do mnie pisać na priv o jakie forum chodzi. Nie chcę podać tego otwartym tekstem, bo nie chcę popularyzować forum, którego nie lubię

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
stone2 no to zbanowali cały zakres i już.
Pozdrawiam YaHooo 

-
No ładnie! Dla mnie to jakby ktoś chciał zabić komara przy pomocy bomby atomowej 

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
stone2 jak to mówią: Nie zbadane są wyroki admina 

Pozdrawiam YaHooo 

-
Nie chcę być adminem, nawet modem, mogłoby mi to zaszkodzić
[ Dodano: 2014-05-31, 17:34 ]
Temat już nieaktualny. Gość już odblokował możliwość wejścia na forum ludziom z Play. Swoją drogą to jest moje największe internetowe "osiągnięcie" - przeze mnie nie mogło korzystać z serwisu kilkaset tysięcy ludzi.

[ Dodano: 2014-05-31, 17:34 ]
Temat już nieaktualny. Gość już odblokował możliwość wejścia na forum ludziom z Play. Swoją drogą to jest moje największe internetowe "osiągnięcie" - przeze mnie nie mogło korzystać z serwisu kilkaset tysięcy ludzi.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
BAN na IP nic nie daje - do obejscia w 10 sekund.YaHooo pisze:Raczej nie desperacja, a po prostu szybkość działania. O wiele prościej zbanować cały zakres IP niż bawić się w inne zabawy które i tak można ominąć.
Desperacja jest mozliwa - nie wiadomo jak denerwujacy jest stone2.
Nie pomagam na PW.
-
Hehe, dobre, dobre. Oczywiście macie rację. Co do desperacji. Zresztą, jak już wspomniałem ban na cały zakres IP z Play został już zdjęty. Musiało się trochę ludzi wpienić, że nie mogło wejść na forum tylko im walnął przed twarz komunikat MASZ BANAkey pisze:Desperacja jest mozliwa - nie wiadomo jak denerwujacy jest stone2.

Jak ja potrafię być denerwujący? Najbardziej, jak to tylko jest możliwe.
Ok. dziękuję za pomoc i zainteresowanie tematem

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2014-06-02, 09:04 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2014-06-02, 08:04 przez stone2, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Zablokować mógłby też MAC, nie wiem czy w jakiś sposób da się IMEI urządzenia.
Plus 20GB/ Play 55GB / Huawei E5170 LTE / Huawei E3131
Play
http://www.speedtest.net/result/3633946541.png
Plus
http://www.speedtest.net/result/3537145216.png
Play
http://www.speedtest.net/result/3633946541.png
Plus
http://www.speedtest.net/result/3537145216.png
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
V4NzI pisze:Zablokować mógłby też MAC

Wiedzę o numerze IMEI ma tylko operator telekomunikacyjny. Z resztą podczas komunikacji nie jest on do niczego wykorzystywany.V4NzI pisze: nie wiem czy w jakiś sposób da się IMEI urządzenia.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Ale w większości skryptów dla for internetowych to jest jedyna metoda banu oprócz banu na login. Reszta sposobów jest raczej w dodatkach, albo nawet trzeba ręcznie implementować.key pisze: BAN na IP nic nie daje - do obejscia w 10 sekund.
Pozdrawiam YaHooo 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ogolnie masz do wyboru 3 metody:YaHooo pisze:Ale w większości skryptów dla for internetowych to jest jedyna metoda banu oprócz banu na login.
1.) login
2.) IP
3.) ciastko po zalogowaniu
Wszystkie trzy sa nieskuteczne:
1.) do obejscia przez nowe konto
2.) do obejscia przez proxy
3.) do obejscia przez usuniecie ciastka (sa pluginy ktore robia to automatycznie)
Wszystkie inne kombinacje sa srednio efektowne.
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
Prawdopodobnie doatałeś bana na "ID Twojego dysku" tak dają admini bany na czatach i forach, gdy na zmienne ip nie skutkuje. Bardzo łatwo go obejść zmieniając programem do zmiany id dysku, ale nie polecam tej metody, ponieważ potem są problemy z systemem windows choć nie zawsze. Mozna jeszcze pobrać jakieś live cd linux i uruchomić z płyty bez instalowania i sprawdzić, wtedy masz inne id przypisane dyskowi przez system. Trzecia mozliwość to odpalenie drugiego systemu wirtualnie, wtedy pod maszyną wirtualna np virtualbox instalujesz na stałe drugi system lub live cd wewnątrz systemu. Więc możesz nieskonczenie wchodzić z live cd gdy tylko dostaniesz takiego bana na "ID dysku". Sprawdz i się przekonaj, polecam Ubuntu LTS live cd.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
simens, nie trolluj głupotami.
-
- Użytkownik forum
Jak możesz tak komuś ubliżać od troli, jak wiele razy nie tylko ja, tak omijałem takie własnie blokady na czatach i forach. Może Ci to przeszkadza bo zdradziłem tajemnicę blokady adminów, taką alternatywną na upierdliwych troli. To co napisałem jest prawdą, istnieje blokada na ID Dysku delikwenta. Po co miałbym zmyslać i kłamać?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tak, biznes ** Zabronione ** cię nienawidzisimens pisze:Może Ci to przeszkadza bo zdradziłem tajemnicę blokady adminów

Gadasz głupoty wyssane z palca, albo trollujesz albo ci ktoś bzdur naopowiadał, w które wierzysz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
A mozesz napisac jak operator WWW ma wyciagnac ID dysku?simens pisze:To co napisałem jest prawdą, istnieje blokada na ID Dysku delikwenta.
Tu masz liste wszystkich dostepnych zapytan: browserspy.dk
Ps. jak pozwalasz zeby jakies dziwne skrypty buszowaly Ci po kompie, to sam sobie jestes winien....
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
Jak to jak, na czatach wyciągali dzięki dziurawej javie. Ciekawe jak by mógł napisać, po skorzystaniu z mojego sposobu na forum.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
No to tylko i wyłącznie twoja wina. Podłożyłeś się.simens pisze:na czatach wyciągali dzięki dziurawej javie
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Tak to prawda. Jednak większość użytkowników jak dostaje bana to już nie wraca na forum ani nie zakłada drugiego konta, więc pierwszy sposób zazwyczaj wystarcza.key pisze: Wszystkie inne kombinacje sa srednio efektowne.
To pokaż dowody. Inaczej nie uwierzęsimens pisze:To co napisałem jest prawdą, istnieje blokada na ID Dysku delikwenta. Po co miałbym zmyslać i kłamać?
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Pozdrawiam YaHooo 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie znasz ludziYaHooo pisze:Jednak większość użytkowników jak dostaje bana to już nie wraca na forum ani nie zakłada drugiego konta, więc pierwszy sposób zazwyczaj wystarcza.

Nie pomagam na PW.