to mój pierwszy post na forum, więc witam wszystkich serdecznie

Przejdę od razu do sedna sprawy:
Z racji zamieszkania na terenie będącym 'białą plamą' na mapie zasięgu jakiegokolwiek internetu, jestem zmuszona bycia w ofercie Orange Freedom Pro. (Oferta już nie istnieje, ale nikt nie raczył nas poinformować, że możemy wziąć Orange Free Net i teraz muszę poczekać do lipca na przejście).
Pytanie jest takie, rok temu miałam zasięg internetu nawet na dworze i to całkiem dobry, nie zrywał połączeń itp. Teraz widzę problem, bo nie mam zasięgu w pokojach obok. Ściany nie są jakieś bardzo grube, a w jednym pokoju to zwykłe karton-gipsy.
Router to wspomniany Axesstel MV410R. Generalnie internet mam zawsze, zdarzyło się tylko raz, że go nie miałam. Bardziej martwi mnie to, że internet ostatnio bardzo często się zacina, dioda Signal często świeci się na czerwono. Po resecie routera świeci już na zielono i internet działa. Jak już działa, to chodzi strasznie wolno. Jak będę w domu to wstawię wyniki ze speed testów.
Planuję jutro kupić antenę w tym sklepie:
http://all-ant.pl/29...om-pro-cdma-450
Widzę tu podział na kategorie dla Axesstela MV410 i MV610, gdzie na innych stronach anteny pasowały do obu modeli jednocześnie.
Mam z tym pewien problem, ponieważ planuję zmienić router na MV610, ze względu na rev. B. Może w takim razie od razu kupić antenę do MV610 (Rozumiem, że do MV410 działać nie będzie)?
Sorry za laickie pytania, ale nie znam się na tym za dobrze.
Mam nadzieję, że mi pomożecie