Axesstel MV410R - Tragiczny zasięg w domu

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
machonis
Stały użytkownik forum

Axesstel MV410R - Tragiczny zasięg w domu

Post autor: machonis »

hej,
to mój pierwszy post na forum, więc witam wszystkich serdecznie :)
Przejdę od razu do sedna sprawy:
Z racji zamieszkania na terenie będącym 'białą plamą' na mapie zasięgu jakiegokolwiek internetu, jestem zmuszona bycia w ofercie Orange Freedom Pro. (Oferta już nie istnieje, ale nikt nie raczył nas poinformować, że możemy wziąć Orange Free Net i teraz muszę poczekać do lipca na przejście).
Pytanie jest takie, rok temu miałam zasięg internetu nawet na dworze i to całkiem dobry, nie zrywał połączeń itp. Teraz widzę problem, bo nie mam zasięgu w pokojach obok. Ściany nie są jakieś bardzo grube, a w jednym pokoju to zwykłe karton-gipsy.

Router to wspomniany Axesstel MV410R. Generalnie internet mam zawsze, zdarzyło się tylko raz, że go nie miałam. Bardziej martwi mnie to, że internet ostatnio bardzo często się zacina, dioda Signal często świeci się na czerwono. Po resecie routera świeci już na zielono i internet działa. Jak już działa, to chodzi strasznie wolno. Jak będę w domu to wstawię wyniki ze speed testów.

Planuję jutro kupić antenę w tym sklepie:
http://all-ant.pl/29...om-pro-cdma-450
Widzę tu podział na kategorie dla Axesstela MV410 i MV610, gdzie na innych stronach anteny pasowały do obu modeli jednocześnie.
Mam z tym pewien problem, ponieważ planuję zmienić router na MV610, ze względu na rev. B. Może w takim razie od razu kupić antenę do MV610 (Rozumiem, że do MV410 działać nie będzie)?

Sorry za laickie pytania, ale nie znam się na tym za dobrze.
Mam nadzieję, że mi pomożecie ;)
Ostatnio zmieniony 2014-05-21, 14:17 przez machonis, łącznie zmieniany 1 raz.
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Axesstel MV410R - Tragiczny zasięg w domu

Post autor: matek451 »

W lodzkim trwa modernizacja NetWorks ibedzies miec 3G wiec nie kupuj sprzetu do CDMA. Nic nie poprawisz. W lipcu powinnas miec juz 3G i wtedy zmigrujesz na FreeNet. Na m-c przed koncem zloz wypowiedzenie. CDMA to juz trup, nie warto inwestowac.
machonis
Stały użytkownik forum

@matek451
Czytałam właśnie o tej modernizacji, dzisiaj miałam w tej sprawie pisać do Orange, ale mam wrażenie, że wiedzą o wiele mniej niż ja :) Modernizacja ma być na pewno w Radomsku, a ja mieszkam od niego 8km i boję się, że może być słabo.
Niestety słyszałam też niezbyt pochlebne opinie od ludzi, którzy są w zasięgu obu sieci. Wg. niektórych CDMA jest stabilniejszy niż 3G.

Ja się tylko boję jak ten zasięg u mnie będzie wyglądał, bo parę miesięcy temu schrzaniłam Orange za to, że na mapie zasięgu w mojej lokalizacji jest 3G, gdzie 3G to u mnie można szukać ze świecą. Po tym telefonie usunęli z mapy informację o 3G, co tylko świadczy o ich doinformowaniu.

Gdyby faktycznie było z tym zasięgiem tak, jak mówisz, to byłoby świetnie!
Free Net obsługuje 3G i CDMA, jaki router byś polecał do odbierania obu? A i czy przy takim zasięgu stosuje się jeszcze anteny, aby lepiej odbierać sygnał?

Mam jeszcze trochę czasu, ale wolę wiedzieć wcześniej, bo gdyby nie ten post, to jutro kupiłabym antenę, która za miesiąc mogłaby być mi zupełnie niepotrzebna :D
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

machonis, jaka to miejscowość, albo (jak nie chcesz podawać) w którą stronę od Radomska te 8 km. Masz zasięg GSM Orange w telefonie? Jeśli tak to powinien być taki sam 3G po modernizacji.

Routera, który odbiera 3G i CDMA jednocześnie nie widziałem u nas. Jedyna opcja to router do obsługi modemów na USB i wybór modemu dualnego CDMA/3G, albo to rodzi kombinacje bo często oprogramowanie od tak nie działa z funkcją CDMA.
Generalnie radzę zmienić router na coś z 3G/LTE np. Huawei B592s-22 lub D-Link DWR-921.
Ten router CDMA co masz i tak będzie sprawny a nowe karty do Orange Free Net działają z 2G/3G/LTE/CDMA.

Przedłużenie umowy bez sprzętu również jest bardziej opłacalne. ;)
matek451
Guru bezprzewodowy

Najwazniejszy spokój. nie kieruj sie opiniami osób, które o internecie mobilnym nie maja pojęcia, podobnie jak konsultanci Orange. Zasięg u ciebie zapewni być może UMTS2100 z Radomska( potrzebna antena na 2100MHz) lub na pewno UMTS900. Kilka pozwoleń na nie jest i pewnie wkrótce uruchomią w ramach NetWorks. także o zasięg nie martw sie na zapas. Sieć NetWorks zarówno na UMTS2100 jak i UMTS900 działa dobrze. Na m-c przed upływem umowy złóż wypowiedzenie i negocjuj z DUK. Do poczytania http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=481644#481644 Nie bierz sprzętu do CDMA tylko router B-593s-22 do 3G/LTE. Orange i T-Mobile w ramach modernizacji NetWorks instalują też LTE1800 , masz więc szansę na niego( pozwolenia są). Gdyby jeszcze nie było zasięgu 3G/LTE to m-c dwa pomczysz się na CDMA i MV410, później skorzystasz z nowego routera. Nie daj sobie wcisnąć MVH650, to złom. Walcz o rabat z DUK. Najlepiej na dzień dzisiejszy brać umowę bez sprzętu na dwa lata z 80%rabatem i wzrostem limitu o 40%. Router kupić samemu na Allegro. Antena i jaka to przyszłość. Dobór dopiero po testach. @ja.michał, właśnie MVH650 obsługuje CDMA i 3G( do 14,4Mb/s ale to złom jak wszystkie routery Axesstela).
Ostatnio zmieniony 2014-05-21, 14:27 przez matek451, łącznie zmieniany 1 raz.
machonis
Stały użytkownik forum

@ja.michal
Pewnie, że podam, miejscowość to Galonki, gmina Dobryszyce.
Zasięg GSM, tzn 2G? :) Mam 3,4 kreski na 4, ale zdarza się bardzo często, że nagle zanika do 0. Jest to dla mnie ogromny problem, bo telefon mi się rozładowuje o wiele szybciej.

A Axesstel MVH 650? Tylko, że nigdzie go znaleźć nie mogę.
matek451
Guru bezprzewodowy

Pozwolenie na UMTS2100, UMTS900 i LTE w Stobiecku Miejskim, 4 km od Ciebie. Z zasięgiem na UMTS900 i HSPA+ nie powinno być problemu. Na UMTS2100 z HSPADC i LTE1800 potrzebna antena zewnętrzna na wybrane pasmo. Pozostaje czekać na modernizację. Wkrótce do wyboru do koloru.
machonis
Stały użytkownik forum

Czyli świetnie, cieszę się ogromnie, bo to była udręka korzystania z CDMA przez tyle lat.
Dzięki ogromne za pomoc!
Odezwę się jeszcze w tym, albo w nowym temacie, w lipcu, co do routera i anteny.
Chyba, że antenę już możecie mi jakąś zaproponować np. z tego sklepu, który wcześniej podałam?
Co do routera, mam nadzieję, że nie wydam na niego więcej niż 300zł
matek451
Guru bezprzewodowy

Trzymaj rękę na pulsie, zaglądaj na forum. Oszczędzisz dużo nerwów i kasy. Wyrwiesz dobrą umowę z DUK to spokojnie zostanie ci na router B-593s-22 . Teraz do kupienia na Allegro za 300-350 zł.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

matek451 pisze:właśnie MVH650 obsługuje CDMA i 3G( do 14,4Mb/s ale to złom jak wszystkie routery Axesstela).
Cały czas się człowiek uczy. ;) Nie widziałem tego modelu.

machonis, widzę, że koledzy już napisali co się pojawi u ciebie w okolicy.

Zasięg w takim razie masz dobry. Te zaniki sygnału pojawiają się od zawsze czy od jakiegoś czasu?
matek451
Guru bezprzewodowy

Lepiej się nie zagłębiać w tego typu sprzęt. Trącimyszką.Mają trochę tego to próbują upłynnić póki CDMA jeszcze zipie. Pewnie nie jednego skusili obietnicą, że zadziała im z 3G. Szkoda, że nie wyjaśnili, że ma tak wolny modem. Oferować sprzęt bez HSPA+DC czy HSPA+ gdy modernizuje się sieć w ramach NetWorks to nie fair. Ale biznes jest biznes.
machonis
Stały użytkownik forum

Co do zasięgu i jego zaników to pojawiło się to od jakiegoś czasu i nie wiem czy nie jest to przypadkiem związane właśnie z tą modernizacją. Pierwszy raz to zauważyłam jakiś miesiąc temu.
Poczekam aż faktycznie pojawi się 3G u mnie i dam znać w temacie co do wyboru modemu, bo wiem, że zaoferują mi to, co leży na magazynie :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

machonis, w rejonie, który aktualnie jest modernizowany, jak u ciebie, to normalnie. U niektórych osób, jak u mnie, modernizacja jest zakończona.
machonis
Stały użytkownik forum

@ja.michal
a Ty też jesteś z łódzkiego?
Jeszcze jedno, jak będę dzwonić o zmianę umowy w lipcu (mam nadzieję,że już będzie po modernizacji, choć tak czy tak, to chyba muszę wziąć Free Net) to na jaką ofertę mogę przystanąć? Brałabym umowę bez modemu, żeby kupić go na wolnym rynku, chyba w opcji 'zyskaj 2 x więcej GB'. Teraz mam 10GB za 49zł i to jest stanowczo za mało, no ale niestety moja mama przedłuża umowy zawsze. Chciałabym mieć przede wszystkim noce bez limitu no i przynajmniej ze 30GB limitu też do 50zł. Na stronie jest oferta 35GB za 45zł i tu pada pytanie czy można wyciągnąć jeszcze więcej bo wiem, że jak przedłuża się umowę to dostaje się bardzo korzystne warunki.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

machonis, nie, z mazowieckiego. ;)

Przy odrobinie zaparcia, czyt. z wysłaniem wypowiedzenia, można dostać 80% zniżki w najwyższym abonamencie. W praktyce 49 GB za 17,98 zł miesięcznie. Noc bez limitu w opcji 0:00-8.00 to koszt 2,99 zł, a w najdroższej 9,99 zł, ale wtedy jest 0:00-12:00. W najdroższej opcji 27,98 zł miesięcznie za 49 GB i bez limitu 0:00-12:00. Może być taka sytuacja, że nie będą chcieli dać 49 GB, a 35 GB.

Tak czy inaczej, trzeba walczyć. ;)
machonis
Stały użytkownik forum

ja.michal aaa no mazowieckie to inna sprawa ;)
Mam okazję prawie co tydzień korzystać z dobroci normalnego, działającego wszędzie 3G, więc jak jestem u siebie w domu to czuję tą ogromną przepaść, jak nie mam nawet jednej kreski 3G.
Sprawa właśnie jest taka, że mi umowa kończy się dopiero w listopadzie, ale mam już dosyć tego limitu i chcę jak najszybciej przejść do Free Net ze względu na wyższe limity i te noce.
Ale w tym wypadku obawiam się, że mogą nie pójść na moje warunki ze względu na to, że to ja chcę przedłużyć umowę :/
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

To zniżek nie będzie na pewno. Jedynie abonament cenowo wyższy aniżeli to co teraz masz. Oczywiście o ile będzie się dało to w ogóle zrobić.
machonis
Stały użytkownik forum

ja.michal tak właśnie czułam. A i tak zapewne nie będzie miało żadnego wpływu na jakąś zniżkę to, że jesteśmy u nich 4 lata:)
Ale tak z ciekawości podam tu propozycję jak coś. Jeżeli będzie już zasięg 3G to nie będę się już chyba zastanawiać i pójdę na ich warunki, o ile dadzą mi coś powyżej 35GB do 50zł.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

machonis, jeśli masz inne usługi Orange to powinnaś dostać 10 zł za każdą dodatkową usługę, która ma kwotę bazową przynajmniej 39 zł (bazowa czyli przed zniżkami czy jakimiś bonusami).
Bez wypowiedzenia podobno da się ugrać 30% zniżki, ale chyba warto walczyć o 80%? ;)
ODPOWIEDZ