Czy brać u mnie LTE ?

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
cegulla
Specjalista bezprzewodowy-junior

Czy brać u mnie LTE ?

Post autor: cegulla »

Witam. Zastanawiam się czy nie zmienić mojego dotychczasowego dostawcy na innego. Technologia wimax, którą posiadam jest kiepska, bo prędkość 1mb to ja mam rzadko kiedy a i pingi są znośne (200-300 a czasami 400 lub 500). Plusem tego jest, że zawsze mam połączenie z internetem i nie rozłącza mnie co chwila. Ostatnio zainteresowała mnie oferta cp dla ich klientów. Otóż Ci co mają tv za 49zł/ mieś mogą sobie wziąć internet z abo obniżonym o 50%. Ja jeśli miałbym brać to bym wybrał taki za 40zł gdzie jest 50gb w dzień + 50gb w nocy i do tego nielimitowane przeglądanie stron. Teraz pytanie czy lte spełni moje oczekiwania ? Oczekuję stabilnego łącza, które będzie szybsze od mojego i będzie miało pingi w rozsądnych wartościach (do 150ms). Od btsa lte mieszkam 10km, ale mimo to w domu mam zasięg lte o sile -124dbm bez żadnej anteny. Oto przykładowy wynik prędkości sprzed chwili:
Obrazek

Oraz porównanie z wimaxem, które dziś jest w świetniej formie ;)
Obrazek
Moja miejscowość to Sinogóra, woj. Mazowieckie.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Czy brać u mnie LTE ?

Post autor: ja.michal »

cegulla, jak to z łączem komórkowym. Różnie może być. Jeśli parametry cię satysfakcjonują to bierz. Zawsze możesz wziąć na próbę (chyba taką opcję Plusa ma?).
tpawel

Post autor: tpawel »

jeżeli masz zasieg lte bez anteny to z dobrymi panelami powinno być ok, ale w razie czego dobrze by było mieć modem router z możliwoscią pracy w u900, żeby w razie potrzeby przełączyło na 3g
ZTE MF 283+
E3372s-153 Hilink+WR1043ND Gargoyle
Orange FreeNet 10GB+ORANGE LTE DOMOWY
PLUS INTERNET 15GB
ArielBrzezinski
Użytkownik forum

Post autor: ArielBrzezinski »

Myślę, że od tego Wimaxa to na pewno będzie lepsza opcja. Tylko pamiętaj, że jeśli nie będziesz korzystał z LTE ( słaby zasięg itp ) a tylko z 3G to korzystając z nowej promocji będziesz miał do wykorzystania tylko połowę tego limitu który oferują. Całość jest na transmisję LTE, a tylko połowa tego na transmisję w 3G.
Ariel
cegulla

Nie mam zamiaru korzystać wcale z 3g bo to dla mnie nie opłacalne ;). Co prawda mam niedaleko nadajnik areo, na którym spokojnie wyciąga się transfery downloadu na poziomie 10mb/s. Skoro mam sygnał na poziomie -124dbi to jakbym kupił taką antenę cybertecha czy dipola panelową z zyskiem +15dbi wtedy siła sygnału będzie wynosiła -109dbi ? Czy taką antenę koniecznie muszę wieszać na dworzu ? Szkoda mi trochę niszczyć wierceniem struktury.
tpawel

Post autor: tpawel »

Jak ją zamontujesz porzadnie na dworzu to mozesz liczyć nawet na ponizej -100. Tez mam ten dylemat, pól roku temu kładłem tynk u siebie, ale w końcu wymyslilem ze przykrece do komina. Metalowe kolki rozporowe dadzą rade w klinkier. :D
ZTE MF 283+
E3372s-153 Hilink+WR1043ND Gargoyle
Orange FreeNet 10GB+ORANGE LTE DOMOWY
PLUS INTERNET 15GB
cegulla

Poniżej -100 to ile może być kresek ? :) 4 na 5 ? Jeśli bym stał przykładowo obok nadajnika to moc sygnału ile wynosi ?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

tpawel pisze: to mozesz liczyć nawet na ponizej -100.
Poniżej -100 jest np. -120 więc coś bzdury wypisujesz.
cegulla pisze:Poniżej -100 to ile może być kresek
-113 to zero kresek przy 2G/3G a i pewnie w LTE jest podobnie.
cegulla pisze: Jeśli bym stał przykładowo obok nadajnika to moc sygnału ile wynosi
Obok i jeszcze na wysokości anten to możesz pewnie -50 mieć czyli 5 kresek.
Nie pomagam na PW!
viktor

Post autor: viktor »

tpawel pisze:w końcu wymyslilem ze przykrece do komina. Metalowe kolki rozporowe dadzą rade w klinkier. :D
Ja bym raczej nie stosowałbym kołków rozporowych zastosowałbym a chociażby takie mocowanie: http://www.dmtrade.pl/p1066,obejma-tasm ... tAodNCUAEA ale wybór należy do Ciebie
Nie ma takiej fantazji której wola i rozum ludzi nie zdołałby przekształcić w rzeczywistość
m6.krakow
Użytkownik forum

Post autor: m6.krakow »

ja mam mocowanie na kominie bez obejmy, na maszciku powiesiłem antenę telewizyjną i modem WiFi. Trzyma się już kilka lat, ale bardziej fachowe są obejmy i moja następna instalacja będzie wykorzystywała właśnie to rozwiązanie.
Awatar użytkownika
Norfnet
Stały użytkownik forum

Post autor: Norfnet »

Patrząc na wyniki testów jakie przedstawiłeś to chyba odpowiedź na pytanie jakim jest sam temat,jest jednoznaczna.
Profesor Doktor Wiktor Wektor
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

m6.krakow, pisownia!

m6.krakow, u siebie antenę montowałem na zasadzie rurka z przewleczoną linką stalową w oplocie PCV obejmująca komin i wszystko ściągnięte śruba rzymską. Zobaczymy jak to będzie. ;)
m6.krakow
Użytkownik forum

ja.michal, co jest nie tak w mojej pisowni?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Małe litery na początku zdań. ;)
m6.krakow
Użytkownik forum

Wyczuwam powagę sytuacji. Poprawię się. ;)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

To dobrze. ;)
cegulla

Czytaliście o nowej ofercie power lte ? Polega to na tym, że można sobie wybrać pakiet w zależności od potrzeb w cp/plusie i po jego wykorzystaniu będąc w technologii lte prędkość zostanie obniżona do 10mb/s lub 20mb/s albo wcale!

Aby łatwiej naświetlić sprawę wstawiam link do zew. serwisu:
http://www.telepolis.pl/wiadomosci/plus ... 30663.html
cegulla

YaHooo pisze:drago1337 to musisz się zdecydować czy chcesz łapać zasięg LTE czy inną technologię. Jak LTE to standardowo dualny panel na 1800MHz od Cybertecha http://www.cybertech.com.pl/p115,antena ... -mimo.html Ale nie gwarantuję, że będziesz miał ten zasięg zawsze. Bo jak jesteś na skraju to w przypadku większego obciążenia sieci możesz być wywalany z sieci.
Mam dylemat po tej wypowiedzi :D . Kusi mnie to LTE, ale w mojej sytuacji gdzie jestem wg. mapki jakieś 2km poza zasięgiem po prostu boję się, że mimo anteny będzie mnie rozrywać. Jak będę miał dobrą siłę sygnału to dalej będzie mnie rozrywać ? Antena nic nie daje ?
patryk7588
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: patryk7588 »

Ja mam LTE z 9km, dobra antena to podstawa. Poziom sygnału mam 58 % -77 dBm (4G)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

cegulla pisze: Jak będę miał dobrą siłę sygnału to dalej będzie mnie rozrywać ? Antena nic nie daje ?
Teoretycznie sieci komórkowe działają tak, że jeśli jesteś bardzo daleko od stacji to przy większym obciążeniu możesz być wyrzucany z sieci. Więc to trochę wątpliwa sprawa, ale nikt nie powiedział, że tak będzie.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

patryk7588 pisze:Ja mam LTE z 9km
Dziś działa, za jakiś czas się okaże czy będzie działać, zalecany maksymalny rozmiar komórki w LTE to 6km.
Nie pomagam na PW!
cegulla

Szkoda, że to tak działa ;) . Cały czas stoję w kropce.
nowak
Początkujący użytkownik forum

Post autor: nowak »

Ja bym w ciemno zmieniał wimaxa na cokolwiek, miałem trochę doświadczeń z tą technologiąi nie widziałem żadnego pozytywu. Jeden z gorszych pomysłów. Japońce podobno tego używają na większą skalę.
ODPOWIEDZ