Witam,
jestem nowym użytkownikiem i mam niewielkie doświadczenie z sieciami GSM. Potrzebuję zamontować internet w nowym domu o pozycji 50.947142,18.138097. Sprawdziłem na btsearch co mam w okolicy i najbliższy punkt to
Kluczbork, Opolskie
ul. Kościuszki 33
jest na nim 3 operatorów i pracują na 3 częstotliwościach. Odległość od domu to ok. 4,5km. Czytałem, że UMTS2100 pracuje dobrze do 2km, więc chyba odpada. Czy w takim razie powinienem dobrać sprzęt do GSM1800 czy GSM900 i czy to ma w takim przypadku jakieś znaczenie? Czy wybór operatora ma jakieś realne znaczenie, czy parametry nadawania wystarczą, a operator jest sprawą wtórną? Jaką dobrać antenę i router, żeby w domu obsłużyć ok 10-15 urządzeń (smartfony, kompy, telewizory, itp)?
Będę wdzięczny za pomoc
Proszę o pomoc w sprawie doboru anteny i routera
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Proszę o pomoc w sprawie doboru anteny i routera
Gdzie?cieniu pisze: Czytałem, że UMTS2100 pracuje dobrze do 2km
Nie.cieniu pisze:Czy w takim razie powinienem dobrać sprzęt do GSM1800 czy GSM900
Tak.cieniu pisze:? Czy wybór operatora ma jakieś realne znaczenie,
Najpierw kup router powiedzmy Huawei B593s-22 (może też być telefon/smartfon z UMTS900/2100 i jakby był z LTE to byłoby super), sprawdź jakie sieci odbiera jakimiś prepaidami. Potem możesz się zastanowić nad anteną zewnętrzną na umts900 lub umts2100 lub lte1800.cieniu pisze: Jaką dobrać antenę i router,
Nie pomagam na PW!
-
- Guru bezprzewodowy
W Plusie/CP jesteś w zasięgu sieci UMTS900 Aero2, najbliższy BTS to Kluczbork, Kościuszki 33.( 5 km od ciebie) W tej samej lokalizacji BTS LTE1800Mobylandu ale prawdopodobnie nie działa( tylko pozwolenie) . Pewny działający to ul. Mickiewicza 27.Stąd brak zasięgu LTE w Plusie u ciebie wg. mapy operatora. W Orange/T-mobile jest pozwolenie na UMTS900 NetWorks Jasienie ale sieć w tym rejonie na razie w trakcie modernizacji i wkrótce powinien działać. Na razie jesteś na krawędzi zasięgu z BTS-a UMTS2100 w Kluczborku ul Kościuszki33. W Play masz zasięg 3G realizowany z BTS-a UMTS900 Play przy Kościuszki 33. Jak widać na dzień dzisiejszy pewny masz zasięg 3G w Plusie i Playu na UMTS900. Orange/T-mobile wkrótce UMTS900 a na dzień dzisiejszy wątpliwy UMTS2100( do testów na antenie na 2100MHz). Najlepiej weź B-593s-22 z Plusa na próbę i zrób testy wszystkich operatorów w swojej lokalizacji. Ten router jest optymalny dla twoich zastosowań.
-
Dzięki piękne za szybką i kompetentną pomoc. Zakupię router, kilka prepaidów i zobaczę co widać. Wtedy ew. wzmocnię anteną kierunkową.
-
Kolega, który jest właścicielem domu, sprawdził link na iPhonie w Plusie i ma 3 kreski na 3G. Internet chodzi dość dobrze. Propozycja jest taka, żeby wziąć z Plusa ten router, o którym pisaliście na próbę, dokupić antenę i potestować w realu. Jaką antenę proponowalibyście do tego zestawu w tej lokalizacji?