Proszę o pomoc w sprawie doboru anteny i routera

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
cieniu
Początkujący użytkownik forum

Proszę o pomoc w sprawie doboru anteny i routera

Post autor: cieniu »

Witam,

jestem nowym użytkownikiem i mam niewielkie doświadczenie z sieciami GSM. Potrzebuję zamontować internet w nowym domu o pozycji 50.947142,18.138097. Sprawdziłem na btsearch co mam w okolicy i najbliższy punkt to
Kluczbork, Opolskie
ul. Kościuszki 33
jest na nim 3 operatorów i pracują na 3 częstotliwościach. Odległość od domu to ok. 4,5km. Czytałem, że UMTS2100 pracuje dobrze do 2km, więc chyba odpada. Czy w takim razie powinienem dobrać sprzęt do GSM1800 czy GSM900 i czy to ma w takim przypadku jakieś znaczenie? Czy wybór operatora ma jakieś realne znaczenie, czy parametry nadawania wystarczą, a operator jest sprawą wtórną? Jaką dobrać antenę i router, żeby w domu obsłużyć ok 10-15 urządzeń (smartfony, kompy, telewizory, itp)?
Będę wdzięczny za pomoc
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Proszę o pomoc w sprawie doboru anteny i routera

Post autor: wojteks »

cieniu pisze: Czytałem, że UMTS2100 pracuje dobrze do 2km
Gdzie?
cieniu pisze:Czy w takim razie powinienem dobrać sprzęt do GSM1800 czy GSM900
Nie.
cieniu pisze:? Czy wybór operatora ma jakieś realne znaczenie,
Tak.
cieniu pisze: Jaką dobrać antenę i router,
Najpierw kup router powiedzmy Huawei B593s-22 (może też być telefon/smartfon z UMTS900/2100 i jakby był z LTE to byłoby super), sprawdź jakie sieci odbiera jakimiś prepaidami. Potem możesz się zastanowić nad anteną zewnętrzną na umts900 lub umts2100 lub lte1800.
Nie pomagam na PW!
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

W Plusie/CP jesteś w zasięgu sieci UMTS900 Aero2, najbliższy BTS to Kluczbork, Kościuszki 33.( 5 km od ciebie) W tej samej lokalizacji BTS LTE1800Mobylandu ale prawdopodobnie nie działa( tylko pozwolenie) . Pewny działający to ul. Mickiewicza 27.Stąd brak zasięgu LTE w Plusie u ciebie wg. mapy operatora. W Orange/T-mobile jest pozwolenie na UMTS900 NetWorks Jasienie ale sieć w tym rejonie na razie w trakcie modernizacji i wkrótce powinien działać. Na razie jesteś na krawędzi zasięgu z BTS-a UMTS2100 w Kluczborku ul Kościuszki33. W Play masz zasięg 3G realizowany z BTS-a UMTS900 Play przy Kościuszki 33. Jak widać na dzień dzisiejszy pewny masz zasięg 3G w Plusie i Playu na UMTS900. Orange/T-mobile wkrótce UMTS900 a na dzień dzisiejszy wątpliwy UMTS2100( do testów na antenie na 2100MHz). Najlepiej weź B-593s-22 z Plusa na próbę i zrób testy wszystkich operatorów w swojej lokalizacji. Ten router jest optymalny dla twoich zastosowań.
cieniu

Dzięki piękne za szybką i kompetentną pomoc. Zakupię router, kilka prepaidów i zobaczę co widać. Wtedy ew. wzmocnię anteną kierunkową.
cieniu

Kolega, który jest właścicielem domu, sprawdził link na iPhonie w Plusie i ma 3 kreski na 3G. Internet chodzi dość dobrze. Propozycja jest taka, żeby wziąć z Plusa ten router, o którym pisaliście na próbę, dokupić antenę i potestować w realu. Jaką antenę proponowalibyście do tego zestawu w tej lokalizacji?
ODPOWIEDZ