Problem z zasięgiem LTE CP Białystok

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Krzycho.
Początkujący użytkownik forum

Problem z zasięgiem LTE CP Białystok

Post autor: Krzycho. »

Witam,
założyłem ten temat ponieważ mam problem z zasięgiem internetu LTE z Cyfrowego Polsatu. Aktualnie jestem w fazie testów i zastanawiam się co z tym zrobić. Okazuje się, że w miejscu gdzie mieszkam jest dziura w zasięgu LTE i generalnie mam problemy z utrzymaniem przyzwoitych parametrów łącza. Niby zasięg jest na poziomie 2-3 kresek na routerze ale przy takim samym zasięgu w innej części miasta mam transfer 2-3 razy wyższy. Speedtest pokazuje mi prędkość wysyłania na poziomie 0,1Mbps a ściągania około 10Mbps.
A tak to wygląda po kablu z routera w innej części miasta gdzie jest dobry zasięg (2-3 kreski):

Obrazek

Posiadam router Huawei B593-S-22.

Poniżej link do miejsca gdzie mieszkam (Białystok, Armii Krajowej 15) - pierwsze piętro w bloku
http://emapi.pl/clients/plus/pdf/pdf.ph ... 2&uid=plus

Co mogę zrobić w tym wypadku? Zakupić dodatkowo antenę czy rezygnować z tej usługi (mam czas do wtorku)? Nie wiem tylko czy antena może znacząco poprawić jakość sygnału.
Aktualnie korzystam ze stałego łącza, z którego miałem zamiar zrezygnować ale teraz się waham.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Problem z zasięgiem LTE CP Białystok

Post autor: YaHooo »

Krzycho. trochę mało czasu jak dla mnie na podjęcie decyzji. Antena może pomóc, ale nie musi. Po prostu możesz mieć strasznie obciążoną sieć. Jednak jeśli masz stałe łącze i chcesz z niego zrezygnować na rzecz komórkowego, to bym Ci to odradzał. Jednak kabel to kabel. Stabilność lepsza, brak limitów. A jeśli Ci potrzeba łącza mobilnego to szukałbym dodatkowego pre-paida.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Krzycho.

Chyba rzeczywiście zakup prepaida będzie najbardziej odpowiedni w tym wypadku.
Może ktoś jeszcze będzie w stanie coś poradzić?
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Darek.74 »

Krzycho. pisze:Może ktoś jeszcze będzie w stanie coś poradzić?
Zostaw stałe łącze, jak potrzebujesz mobilnego to playonline LTE działa w Białymstoku. Za 30zł bez umowy 200GB limitu :ok: prędkość 15 Mb/s spokojnie wystarcza.
kordirko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: kordirko »

Krzycho. pisze:Chyba rzeczywiście zakup prepaida będzie najbardziej odpowiedni w tym wypadku.
Może ktoś jeszcze będzie w stanie coś poradzić?
Pytanie do czego ten internet mobilny ma służyć ?
W domu jako główny internet ? Jak widać sprawdza się słabo w tej lokalizacji.
Tylko na wyjazdy na wakacje 2-3 razy w roku ? To zakup prepaida z limitem 1GB na tydzień lub dwa wyjdzie zdecydowanie taniej.
Określ najpierw swoje oczekiwania.
Krzycho.

Gdybym mieszkał w otoczeniu dobrego zasięgu to internet z CP byłby głównym i pewnie jedynym źródłem a tak to rzeczywiście trzeba nabyć prepaid na okazjonalne wyjazdy. Co prawda na razie mam nielimitowana lte z Play do końca roku.
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Darek.74 »

Krzycho., To ja bym nic nie zmieniał, masz najlepsze opcje. A trzeba jeszcze odczekać i sprawdzić jak to będzie z tymi bezlimitami z CP, bo cienko to widzę.
Krzycho.

Skusiłem się bo mam telewizję cyfrową CP a teraz jest promocja że drugi produkt (tu akurat internet) mogę mieć za połowę ceny więc opcja była kusząca gdyby nie ten zasięg.
kordirko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: kordirko »

Na mapie widać że Mobyland ma pozwolenie na nadajnik LTE 1800 w tym rejonie, obok PKO BP SA:
http://beta.btsearch.pl/?dataSource=uke ... 94&zoom=16
być może go nie uruchomili ? Ja bym tam podjechał ze sprzętem i sprawdził czy nadajnik działa.
Jeśli nie działa - to nie ma żadnej gwarancji że go kiedykolwiek uruchomią.
A jeśli nadajnik działa, to zapewne masz okna wychodzące nie w stronę nadajnika, ale w drugą stronę ?
Zakup i instalacja anteny kierunkowej ma szanse powodzenia wtedy, gdy jest możliwość jej zamontowania
w takim miejscu, aby wycelować ją w nadajnik, oraz aby nie było przeszkód pomiędzy anteną i nadajnikiem
(budynki, wysokie drzewa itp.), albo aby tych przeszkód było jak najmniej.
Krzycho.

Celowałem w ten nadajnik przy PKO nawet z balkonu w prostej linii ale po drodze są jeszcze 2 cztero piętrowe bloki a ja mieszkam na 1 piętrze i niewiele to zmieniło. Może w poniedziałek pożyczę mobilny router to sprawdzę z bliższej odległości. Ogólnie w tej okolicy jest duże skupisko bloków tylko nie wiem skąd ta dziura w zasięgu gdzie w około jest prawdopodobnie lepiej.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Krzycho. pisze:Celowałem w ten nadajnik przy PKO nawet z balkonu w prostej linii ale po drodze są jeszcze 2 cztero piętrowe bloki a ja mieszkam na 1 piętrze i niewiele to zmieniło.
To jak celujesz przez blok to raczej masz małe szanse powodzenia. Co więcej może się okazać, ze musisz celowa nie według mapki bezpośrednio w BTS'a, a gdzieś obok. Tak czy inaczej musisz ustawić antenę na maksymalny zasięg.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Krzycho.

Jednak rozwiązałem umowę i oddałem sprzęt w poniedziałek. Nie sprawdziłem tego nadajnika bo kolega przyniósł mi router dopiero we wtorek. Zamówiłem starter play Mini LTE Online na kartę do użytku okazjonalnego. Z czasem kupię jakiś router mobilny.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Krzycho. pisze:Jednak rozwiązałem umowę i oddałem sprzęt w poniedziałek.
Moim zdaniem słuszne rozwiązanie. Bo naprawdę mogłeś się wpakować na minę.
ODPOWIEDZ