Wybór operatora internetu mobilnego.

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
burcyś
Początkujący użytkownik forum

Wybór operatora internetu mobilnego.

Post autor: burcyś »

Witam wszystkich serdecznie.
Kończy mi się umowa na usługi internetowe, i teraz myślę nad internetem mobilnym z Cyfrowego Polsatu bo miałbym połowę taniej w związku z promocją (Internet Power LTE 35 GB za niecałe 45 zł) i mam do was pytanie czy to dobry wybór. Czy brać pod uwagę innego operatora.
Nie ma u mnie jeszcze niestety LTE z tego co widzę na mapach, jest jakieś 5 km ode mnie chyba.
Prosiłbym o pomoc w wybraniu . Miejsce zamieszkania to Kaniów(Zagnańsk).
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Wybór operatora internetu mobilnego.

Post autor: YaHooo »

burcyś pisze:mam do was pytanie czy to dobry wybór.
Jeśli interesuje Cię tylko cena to moim zdaniem dość dobra oferta ;)
burcyś pisze: Nie ma u mnie jeszcze niestety LTE z tego co widzę na mapach, jest jakieś 5 km ode mnie chyba.
No to czemu chcesz brać tą ofertę?
burcyś pisze:Prosiłbym o pomoc w wybraniu
Wybór internetu mobilnego jako podstawowego łącza polega na tym, że bierzesz pre-paidy każdego operatora i testujesz. Potem zastanawiasz się który z nich ma najlepsze u Ciebie osiągi/jakość oraz ewentualnie czynnik ceny. Niestety innej możliwości nie ma.

A tak z ciekawości to czemu rezygnujesz ze stałego łącza? Może po prostu nie warto.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
burcyś

Obecnie nie mam stałego łącza i nie mam możliwości podłączenia, mam radiówkę która doprowadza mnie do szału poprzez częste awarie, przerywanie połączenie, duże spadki prędkości.
Nie zależy mi na prędkościach lte(obecnie mam 4mb/s, z tego co widzę mam zasięg CP HSPA+DL, też chyba jest zasięg Play LTE ale nie znam się dokładnie na tych mapkach.
Na cenie tak bardzo nie zależy, jaka oferta by była jeszcze godna uwagi?
Pozdrawiam

Lte nadajnik play
BKpbO
Stały użytkownik forum

Post autor: BKpbO »

5km to nie problem.
Kupisz sobie antenę http://www.cybertech.com.pl/p116,antena ... -mimo.html i będziesz miał zasięg.

Zawsze możesz wziąć Internet na testy w Plusie / CP
burcyś

Mógłby ktoś sprawdzić po nadajnikach czy była by możliwość połączenia lte w plusie/cp pod dołożeniu mocnej anteny.
Byłbym wdzięczny.
Miejscowość Zagnańsk Kaniów
BKpbO
Stały użytkownik forum

Post autor: BKpbO »

W okolicy węzła Kielce - Północ masz nadajnik LTE Plusa.... nie będzie problemu :)
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Spokojnie, najpierw trzeba zweryfikować, który z BTS-ów LTE1800Mobylandu w okolicy naprawdę działa. Na mapie BTSearch są one niezweryfikowane. Szczególnie ten w Wiśniówce. Mapy zasięgu Plusa/CP mają tylko charakter orientacyjny.Nawet one nie obejmują Zagnańska czy Kaniowa. Proponuję zrobić najpierw testy w terenie, sprawdzić BTS LTE1800Mobylandu w Wiśniówce działa i jak daleko w rzeczywistości sięga zasięg LTE w Plusie/CP w twojej okolicy. Jeśli nie masz LTE w Plusie/CP to warto rozpatrzyć oferty innych operatorów. Play w twojej okolicy nie ma LTE. Zasięg w 3G zapewnia BTS w Bartkowie. Na LTE1800 w tej lokalizacji jest na razie tylko pozwolenie. Jeśli chodzi o NetWorks czyli Orange, T-Mobile to zasięg w 3G zapewnia BTS UMTS900 w Zagnańsku ul.Kielecka 16. Na LTE1800 brak nawet pozwoleń.
al-czerniawski
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: al-czerniawski »

burcyś pisze:z tego co widzę mam zasięg CP HSPA+DL
Pewnie i Sferia, która ponoć rezygnuje z dotychczasowego CDMA, może być brana pod uwagę. Jednak oferta abonamentowa nie jest okazjonalna.
Może jednak być warta rozważenia z uwagi na małą popularność tego operatora, który wraz z odchodzeniem od swojego CDMA rozlał działalność na całą Polskę.

Obecnie dopiero zacząłem korzystać ze Sferii na modemie E3131 i w porównaniu z CP widzę dużą stabilność łącza. CP często mnie rozłącza. Na Sferii uzyskuję transfery rzędu 5/1,5 Mbps down/up ze zwykłą antenką patykową. CP LTE daje mi więcej bo mam jakieś 8/8 Mbps. Jest to za słabą kartą sieciową terminala, który służy mi za router. Na samym terminalu mam znacznie więcej z CP.
Oba modemy korzystają ze wspólnej aplikacji Mobil Partner. Przełączanie się między modemami jest trochę uciążliwe. Nie dopracowałem jeszcze metody przełączania modemów przez zdalny pulpit. Robię to ręcznie przełączając modemy w razie potrzeby.

Przy okazji, może komuś się przyda, APN Sferii: sferia.net
burcyś

Wielkie dzięki za odpowiedzi, czyli na razie pozostaje się wstrzymać z zakupem.
I rozważenie jeszcze innych możliwości.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

burcyś pisze:Obecnie nie mam stałego łącza i nie mam możliwości podłączenia, mam radiówkę która doprowadza mnie do szału poprzez częste awarie, przerywanie połączenie, duże spadki prędkości.
To faktycznie lepiej szukać innego dostawcy.
burcyś pisze: Na cenie tak bardzo nie zależy, jaka oferta by była jeszcze godna uwagi?
Ja osobiście zawsze radzę przetestowanie wszystkich operatorów w zasięgu i sprawdzenie jakie mają osiągi oraz stabilność i wybranie tego najlepszego.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
burcyś

Musiałbym mieć modem, jak byłby przyszłościowy bo bym się zastanowił nad zakupem. W takim razie przetestuje może na początek plusa na abonament jeśli nie kupie swojego. Z jakim modemem, routerem warto brać, bo widziałem że w cp dają jakieś zabytki.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

burcyś pisze:Z jakim modemem, routerem warto brać
Stacjonarnie to Huawei b593s-22, mobilnie to jakiś mobilny router lub modem USB.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

burcyś pisze:Musiałbym mieć modem, jak byłby przyszłościowy bo bym się zastanowił nad zakupem.
W zasadzie niekoniecznie. Do przetestowania wystarczy jakiś smartfon. One mają zazwyczaj HSPA a to moim zdaniem wystarczy aby sprawdzić czy sieć jest stabilna i niezbyt obciążona.
Awatar użytkownika
Norfnet
Stały użytkownik forum

Post autor: Norfnet »

Masz na Wiśniówce nadajnik.W Ścięgnach kolega bez problemu używa bez zewnętrznej anteny więc i u Ciebie będzie.
Profesor Doktor Wiktor Wektor
burcyś

Wybrałem ofertę Plusa najwyższa z rabatem wyszło 45 zł do tego router Huawei B592s-22 . Wewnątrz budynku uzyskałem wydaje mi się przyzwoity wynik. Dzisiaj jeszcze powinienem odebrać antenę Sorensen także może być tylko lepiej. :cfaniak:
Obrazek
Edgar23
Użytkownik forum

Post autor: Edgar23 »

Na Sorensenie na pewno upload skoczy ci mocno do góry,a i download też.No i ping powinien być na poziomie 30 ms.Daj znać :)
burcyś

Ostatnio strasznie mało czasu, dzisiaj chyba uda mi się odebrać antenę sorensen, pierwszy pomiar jaki wrzuciłem był bez antenek, myślałem że ich nie ma. Były schowane pod kartonem teraz na antenkach udało się uzyskać taki wynik
. Obrazek
burcyś

Panowie zakupiłem wczoraj antenę Sorensen, podłączyłem 2 przewody od anteny do routera.
Skierowałem w kierunku nadajnika Plusa UMTS2100 to sygnał powinien się poprawić, czy tylko do lte powinno się podpinać 2 przewody.
Edgar23
Użytkownik forum

Tak oba przewody do LTE
burcyś

Niestety coś nie chce złapać zasięgu lte, ani nie ma poprawy zasięgu 3g. Nie wiem możę źle ustawiam albo jest za nisko. :(
Edgar23
Użytkownik forum

Sprawdź gdzie masz najbliższy nadajnik LTE.Jeśli masz Plusa to jak ktoś napisał wcześniej nie ma w Wiśniówce nadajnika LTE Plusa.Wprawdzie nie mieszkam w Twojej okolicy ale na mapie nie widzę abyś był w zasięgu.Masz za to kilka nadajników 900MHz.Przestaw antenę na inny.
burcyś

Ten na wiśniówce jest aktywny z tego co pisał Norfnet, będę kombinował może się uda a jak nie to ten nadajnik 900HMz i 2100MHz widzę u siebie z okna, jaka antena by była dobra na tą częstotliwość do Huawei b593s-22 :)
ODPOWIEDZ