LTE Plusa pre-paid

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ma3
Początkujący użytkownik forum

LTE Plusa pre-paid

Post autor: ma3 »

Witam. Poczytałem FAQ i zdecydowałem się na pre-paidy w Plusie, ponieważ czasami jak nie ma neta, a coś muszę wysłać albo w weekendy wtedy będzie przydatny. Coś jak wyjście awaryjne.

Planuję zakupić Modem ZTE MF821 z aukcji i teraz jestem w kropce, ponieważ nie wiem:

1) Jak zakupić starter do LTE z Plusa? Nie mam salonu żadnego wokoło, bo mieszkam w małej miejscowości. (Czy te startery z aukcji bezpiecznie jest kupować?)

2) Jak włożę modem już z kartą to zainstaluje się wszystko automatycznie? Jak sprawdzę stan konta.

3) Czy jeżeli zakupię taki starter to mogę go potem doładowywać i w jaki sposób?

4) Na aukcjach są oferty np. w Plusie INTERNET 12GB 120dni za 40 kilka złotych o co z tym chodzi?

Dzięki za pomoc.
kordirko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: LTE Plusa pre-paid

Post autor: kordirko »

1. Startery kupisz w kiosku, sklepie spożywczym, stacji benzynowej etc.
Szukaj starter do internetu z małpką, o taki: http://internet.plus.pl/indywidualni/pr ... e/startery
Jak nie będą mieć w sklepie, to kup na portalu aukcyjnym. Patrz na komentarze dot. sprzedawcy, jak ma zbyt dużo negatywów, to unikaj i kup u innego.

2. Zainstaluje się samoczynnie. Stan konta sprawdzisz najprościej rejestrując się na stronie plusa http://www.plus.pl.
Po prawej u góry klikasz "zaloguj się/plus online" i tam jest instrukcja jak się zarejestwać.
Przy pierwszym logowaniu (rejestracji) dostaniesz sms-a z kodem, więc kartę musisz włożyć do telefonu,
kolejne logowania będą już bez sms, na hasło.

3. Doładować można online kodem ze zdrapki (do kupienia w kiosku/sklepie), jeśli masz konto w banku, to wprost z konta przez internet.

4. Dostajesz kartę, która jest ważna przez 120 dni, i ma 40GB transferu do wykorzystania.
Standardowy starter za 15 zł ma 1GB i jest ważny 14 dni, ten za 9 zł ma tylko 300MB i jest ważna 7 dni
zobacz tutaj: http://internet.plus.pl/indywidualni/pr ... e/startery
Natomiast za doładowanie u operatora nie dostaniesz aż tyle tak tanio, zobacz sobie cennik:
http://internet.plus.pl/indywidualni/pr ... oladowania
za 100zł dostaniesz tylko 15GB na 120dni.
ma3

Świetne dzięki!

Na pewno są osoby, które jak ja szukają takich awaryjnych rozwiązań (chwilowy brak neta na kablu, net poza domem) i na pewno ten temat im się też przyda.
ma3

Wszystko działa tak jak należy.

Mam pytanie.

Czy idzie zmienić na nie wpisywanie hasła sesji, jeśli mam internet na kartę, nie dostaję faktur itd.?

Doładowując kwotą np za 20 złotych mam dodany pakiet danych, które się ściągają, ale po lewej Dostępne środki wciąż są bez zmian. Czy to są środki na SMS-y, dzwonienie itd.? Wiem, że mogę za te środki wykupić pakiet nocy. Coś jeszcze da się z nimi zrobić?

Co znaczy przy doładowaniach "Przy założeniu, że cała kwota doładowania będzie wykorzystana na transmisję danych"?

Dzięki.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

ma3 pisze: Czy idzie zmienić na nie wpisywanie hasła sesji, jeśli mam internet na kartę, nie dostaję faktur itd.?
Można by ustawić sobie autoryzację za pomocą hasła, a nie SMS'a.
ma3 pisze:Coś jeszcze da się z nimi zrobić?
Nie wiem czy to przejdzie, ale jeśli to jest pre-paid to można próbować przelać je na inne konto np na Plusa na Kartę. Ale raczej nie zadziała.
ma3 pisze: Co znaczy przy doładowaniach "Przy założeniu, że cała kwota doładowania będzie wykorzystana na transmisję danych"?
Po wykorzystaniu całego pakietu dodatkowego idzie Ci kasa z konta po cenie jak za normalną stawkę np 1MB za 0.50zł. Ale mam pod ręką cennika Twojej taryfy, więc ta cena jest przykładowa.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ma3

Jak zabezpieczyć modem przed sytuacją, kiedy dostanie się w niepowołane ręce?

Czy tylko jest nadzieja, że wykorzysta dostępne środki czy może coś zrobić więcej? Chodzi o pre paid internet plus.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

ma3 pisze:Jak zabezpieczyć modem
W jakim sensie?
ma3 pisze:że wykorzysta dostępne środki czy może coś zrobić więcej?
Jak będzie PIN to żadnych danych nie prześle i środków nie wykorzysta, może włożyć własną kartę SIM i robić co chce, może sprzedać modem.

Jak karta będzie bez PINu to wyczerpie środki ale równie dobrze może popełnić przestępstwo przez internet/SMSy a i głosowe połączenie jest możliwe w specyficznych przypadkach.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

ma3 pisze:Jak zabezpieczyć modem przed sytuacją, kiedy dostanie się w niepowołane ręce?
Samego modemu nie zabezpieczysz. Jeśli już to warto zgłosić kradzież i może operator zablokuje jego IMEI i wtedy złodziej nie będzie mógł z niego korzystać i nie narobi na Twoje konto problemów.
wojteks pisze: równie dobrze może popełnić przestępstwo przez internet/SMSy a i głosowe połączenie jest możliwe w specyficznych przypadkach.
Właśnie dlatego napisałem aby zgłosić do operatora albo na policję. Chociaż nie wiem czy by przyjęli takie zgłoszenie.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ma3

Na konto się nie zaloguje, ale wykorzysta transfer. ;)

Ile czasu mogę nie doładowywać konta tak, aby mi nie zablokowali karty?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

ma3 pisze:Ile czasu mogę nie doładowywać konta tak, aby mi nie zablokowali karty?
Zależy jaką taryfę masz i jakie było ostatnie doładowanie.
Nie pomagam na PW!
ma3

Czas ważności do wykorzystania transferu mogę wyczytać z tabelki, natomiast chodzi mi jak minie ten czas albo sie transfer wykorzysta ile się ma czasu na kolejne doładowanie.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

ma3 pisze:Na konto się nie zaloguje, ale wykorzysta transfer. ;)
Oby tylko wykorzystał transfer a nie użył modemu celem wysłania SMS'a np z pogróżkami ;)
kordirko

ma3 pisze:Czas ważności do wykorzystania transferu mogę wyczytać z tabelki, natomiast chodzi mi jak minie ten czas albo sie transfer wykorzysta ile się ma czasu na kolejne doładowanie.
To pisze nad tą tabelką: http://www.plus.pl/indywidualna/MixPlus ... ciZasilen/
Uwaga! Po upływie 30 dni od zakończenia okresu ważności dla usług wychodzących
Polkomtel może zaprzestać świadczenia usług i rozwiązać Umowę
łącznie z wystosowaniem noty karnej.
30 dni liczy się od daty końca ważności dla usług wychodzących, a nie od daty wyczerpania limitów/środków na koncie.
Limity/środki możesz wyczerpać nawet w 1 dzień, a konto będzie nadal ważne do określonej daty.
ma3

Z tego zrozumiałem, że jak nie zasilę po upływie 30 dni to będę płacił karę?

Kupiłem "Internet na kartę do laptopa i tabletu" 1 GB 15 złotych. Nie podpisywałem żadnej umowy i teraz jeżeli się nie zasilę to będę płacił karę?

Nie mam mix plusa tylko internet na kartę - ten z małpką.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Nie żartuj sobie z tą karą,w internecie na kartę nie podpisałeś żadnej umowy.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

matek451, w internecie na kartę zawierasz umowę przez faktyczne korzystanie z usługi. Przeczytaj dokładnie regulaminy.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Ale nie zobowiązujesz się do jakichkolwiek opłat miesięcznych czy doładowań. Jak nie doładujesz karty to po okresie jej ważności karta zablokowana i bay-bay. Sam pisze, ze ma pre-paid a nie Mixa.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Zgadza się. Musisz faktycznie korzystać z usługi.
kordirko

ma3 pisze:Z tego zrozumiałem, że jak nie zasilę po upływie 30 dni to będę płacił karę?
Nie ma żadnej kary - po prosty mogą zablokować całkowicie kartę sim, i już jej się nie da zasilić,
tylko opcja "do kosza" pozostanie.
Zapis o karze dotyczy mixa, gdzie podpisuje się cyrograf że będziemy zasilać co miesiąc minimalną kwotą X.
Gringo
Stały użytkownik forum

Post autor: Gringo »

4. Dostajesz kartę, która jest ważna przez 120 dni, i ma 40GB transferu do wykorzystania.
O jakich to starterach mowa pierwsze słyszę na allegro za 40-50zł są karty z 12GB
chyba że to pomyłka.
ma3

Zakupiłem "Plus - Internet na kartę do laptopu lub tabletu" - ta z małpką i mam aktywną jakąś taryfę. Na koncie posiadam aktualnie jakąś kwotę, która uzbierała się podczas doładowań. Nie mam aktualnie środków, aby doładować kartę i przedłużyć termin ważności. Posiadam również stałe łączę, więc traktuję to jako wyjście awaryjne. Jak długo mogę nie doładowywać tak, aby karta nie straciła ważności i abym nie stracił środków? Czy jestem zobowiązany, aby doładować w jakimś terminie? Pisałem do Plusa, ale nie odpowiedzieli.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

ma3 poszukaj regulaminu. Jeśli nie masz aktywnej jakiejś usługi w stylu Rok Ważności Konta, to przedłużenia są standardowe. Na przykład 30zł - 30 dni, 50zł - 90 dni.
ma3

Dzięki. Znajdę wolny czas i poczytam.
ODPOWIEDZ