mam kilka pytań, ale po kolei:
sprzęt:
modem: E3276
ruter: TP LINK 3420 ver 2.2
operator : Cyfrowy Polsat
1. proszę o pomoc w lokalizacji najlepszego dla mnie bts'a
2. jak podłączyć antenę DUAL LTE do modemu E3276
3. czy ustawienia modemu TP LINK 3420 są prawidłowe?
Ad1. proszę o pomoc w lokalizacji najlepszego dla mnie bts'a
Mieszkam w totalnej dziurze jeśli chodzi o mobilny internet LTE, przynajmniej tak wskazują mapy zasięgu poszczególnych operatorów. Ostatnio przedłużałem umowę z CP i wziąłem sobie modem pod LTE, mimo informacji, że jestem po za zasięgiem.
Modem podłączony dla celów testowych na zwykłym przedłużaczu USB w domu daje rezultaty :

ale zrobiłem mały teścik i wystawiłem modem za okno, oto efekt :

nie potrafię zlokalizować tego "nadajnika" 34305 LAC: 50001 lokalizacja południowy wschód, tymczasem modem wystawiam za okno dachowe od zachodu, na wysokości około 5m n.p.m. // od strony południowej/wschodniej/zachodniej jest dach domu o wysokości około 4-5 metrów
gdy wystawię modem za okno z drugiej strony domu (wschód, identyczna wysokość) łączy się z innym nadajnikiem :

tego też nie potrafię zlokalizować

Według BTSearch do najbliższego Mobylandu z LTE mam 11 km (od zachodniej strony w którą kieruję modem, z której mam najlepsze osiągi) - czy to możliwe ? Czy może uruchomili coś nowego, czego nie ma w bazie BTS...
Ad2. jak podłączyć antenę DUAL LTE do modemu E3276
testy z modemem za oknem wskazują, że zastosowanie zewnętrznej anteny znacznie zwiększy transfer. Nie będe kombinował i zastosuję dual lte 15 dbi z CyberTecha (chyba, że są inne propozycje?? ), tylko jak to podłączyć do mojego modemu? Są dwa wejścia antenowe. Wejście 1 "samotne" oraz wejście drugie zamykane klapką razem ze złączem na kartę sd. Ma znaczenie, czy "poziomą" podłączę do wejścia 1 lub odwrotnie?
Ad3. czy ustawienia modemu TP LINK 3420 są prawidłowe?
po podłączeniu modemu wystawionego za okno do rutera, osiągi trochę spadają :
czy tak ma być?
czy może mam źle skonfigurowany ruter?
jakby co podaję to co jest w ruterze:
Firmware Version:
3.13.30 Build 130314 Rel.40806n (Beta)
Hardware Version:
MR3420 v2 00000000(Beta)
Internet acces :
3G/4G only
Mobile ISP :
POLSAT