pomoc w lokalizacji BTS i nie tylko...

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
jablo
Początkujący użytkownik forum

pomoc w lokalizacji BTS i nie tylko...

Post autor: jablo »

Witam,

mam kilka pytań, ale po kolei:

sprzęt:
modem: E3276
ruter: TP LINK 3420 ver 2.2
operator : Cyfrowy Polsat

1. proszę o pomoc w lokalizacji najlepszego dla mnie bts'a
2. jak podłączyć antenę DUAL LTE do modemu E3276
3. czy ustawienia modemu TP LINK 3420 są prawidłowe?

Ad1. proszę o pomoc w lokalizacji najlepszego dla mnie bts'a

Mieszkam w totalnej dziurze jeśli chodzi o mobilny internet LTE, przynajmniej tak wskazują mapy zasięgu poszczególnych operatorów. Ostatnio przedłużałem umowę z CP i wziąłem sobie modem pod LTE, mimo informacji, że jestem po za zasięgiem.
Modem podłączony dla celów testowych na zwykłym przedłużaczu USB w domu daje rezultaty :

Obrazek[/URL]
Obrazek[/URL]

ale zrobiłem mały teścik i wystawiłem modem za okno, oto efekt :

Obrazek[/URL]
Obrazek[/URL]

nie potrafię zlokalizować tego "nadajnika" 34305 LAC: 50001 lokalizacja południowy wschód, tymczasem modem wystawiam za okno dachowe od zachodu, na wysokości około 5m n.p.m. // od strony południowej/wschodniej/zachodniej jest dach domu o wysokości około 4-5 metrów

gdy wystawię modem za okno z drugiej strony domu (wschód, identyczna wysokość) łączy się z innym nadajnikiem :

Obrazek[/URL]
Obrazek[/URL]

tego też nie potrafię zlokalizować :facepalm:

Według BTSearch do najbliższego Mobylandu z LTE mam 11 km (od zachodniej strony w którą kieruję modem, z której mam najlepsze osiągi) - czy to możliwe ? Czy może uruchomili coś nowego, czego nie ma w bazie BTS...

Ad2. jak podłączyć antenę DUAL LTE do modemu E3276

testy z modemem za oknem wskazują, że zastosowanie zewnętrznej anteny znacznie zwiększy transfer. Nie będe kombinował i zastosuję dual lte 15 dbi z CyberTecha (chyba, że są inne propozycje?? ), tylko jak to podłączyć do mojego modemu? Są dwa wejścia antenowe. Wejście 1 "samotne" oraz wejście drugie zamykane klapką razem ze złączem na kartę sd. Ma znaczenie, czy "poziomą" podłączę do wejścia 1 lub odwrotnie?

Ad3. czy ustawienia modemu TP LINK 3420 są prawidłowe?

po podłączeniu modemu wystawionego za okno do rutera, osiągi trochę spadają :
Obrazek[/URL]

czy tak ma być?
czy może mam źle skonfigurowany ruter?

jakby co podaję to co jest w ruterze:

Firmware Version:
3.13.30 Build 130314 Rel.40806n (Beta)
Hardware Version:
MR3420 v2 00000000(Beta)

Internet acces :
3G/4G only

Mobile ISP :
POLSAT

Authentication type:
AUTO

brak wgranych ustawień modemu w Modem Settings - działa na standardowych

coś jeszcze podać? piszcie.

z góry dzięki za odpowiedź.
Ostatnio zmieniony 2014-06-23, 04:40 przez jablo, łącznie zmieniany 1 raz.
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: pomoc w lokalizacji BTS i nie tylko...

Post autor: matek451 »

Zacznij od podania lokalizacji, gdzie ta Podbiel? W połaczeniu z tym BTS Mobylandu ten pd-wsch dotyczy sektora na nim. Ty od niego jesteś na tym kierunku ale on leży na zachód od ciebie, stąd antena na ten kierunek. Masz oczywiście szansę na LTE na Dualu z Cybertecha. Ze złączami anteny nie ma problemu, najlepiej zrobić test zamieniając je w modemie po ustawieniu anteny na BTS-a. Ot taka próba ,wg.instrukcji str5 http://www.cyfrowypolsat.pl/CMS/media/i ... 102012.pdf Zastanawia mnie ten poziom sygnału na LTE-67dBm, choć TNI ma często problemy z LTE.
jablo

czy takie określenie położenia wystarczy? :)

http://her.is/uDNmLX

ewentualnie:
dł 52° 0'13.69"N
szer. 21°22'5.76"E

Mnie też ten poziom sygnału zastanawia...
Czy szyba w oknie/ ściany budynku aż tak tłumią sygnał? Bo modem na przedłużaczu USB zawieszony na klamce okna daje -89 dbm, a tylko otworzę okno i wystawię lekko modem i jest -77 / -69 dbm..
I czy w odległości 11 km może być tak mocny sygnał??
jak dzwoniłem do CP to byli zdziwieni, że LTE działa i to aż tak...
w oprogramowaniu CP pokazuje - 73 dbm // 3 z 5 kresek dla LTE
kordirko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: kordirko »

jablo pisze:czy takie określenie położenia wystarczy? :)

http://her.is/uDNmLX

ewentualnie:
dł 52° 0'13.69"N
szer. 21°22'5.76"E
Prościej będzie tak: http://beta.btsearch.pl/?dataSource=uke ... 38&zoom=12
Ten link pokazuje pozwolenia UKE MobyLandu na LTE, te niebieskie łezki
to są potencjalni dawcy sygnału, można tam podjechać i sprawdzić który nadaje i jaki ma LAC/CID.
Wygląda na to, że najbliżej są w Osiecku i Celestynowie, oba w odległości ok. 6 km.
jablo pisze: Mnie też ten poziom sygnału zastanawia...
Czy szyba w oknie/ ściany budynku aż tak tłumią sygnał? Bo modem na przedłużaczu USB zawieszony na klamce okna daje -89 dbm, a tylko otworzę okno i wystawię lekko modem i jest -77 / -69 dbm..
Tu są podane typowe wartości tłumienia dla 2,4 GHz: http://pl.wikipedia.org/wiki/Wi-Fi
dla 1,8GHz będzie podobnie, np.
ściana zewnętrzna grubości 30cm - 9dB
szkło z podwójną szybą - 4,5 dB

Widocznie nadajnik jest nie na wprost, ale gdzieś z boku "za winklem",
jak wystawi się modem za okno to jest poprawa o 10dB.
jablo

Zrobiłem sobie dziś wycieczkę z lapkiem i modemem i niestety dalej nie zlokalizowałem poszukiwanego 34305 :/

Osieck : CID 23810 LAC 50001
Celestynów : CID 52226 LAC 50001

Jadąc drogą przez Podbiel praktycznie wszędzie łapało ten 34305, miejscami ten z Celestynowa. Jadąc drogą nr 50 z Celestynowa do Góry Kalwarii w lesie, gdzie gęste i wysokie drzewa znikł zasięg z nadajnika Celestynów i wskoczył z tego 34305 na poziomie -99 / -77 dbm, jak tylko wyjechałem z lasu łapało już kilka innych w pobliżu Sobiekursk.

Już mi nie wystarczyło czasu na dalsze szukanie.
Nie ma innej opcji na szybsze ustalenie położenia tego nadajnika?
kordirko

jablo pisze:Już mi nie wystarczyło czasu na dalsze szukanie.
Nie ma innej opcji na szybsze ustalenie położenia tego nadajnika?
Nie ma "szybkiej opcji" - niestety nie ma bazy nadajników LTE z numerami cid/lac, zostaje monitoring albo zgadywanie.
Informacją "wschód" z TopNetInfo nie należy się sugerować, tak było 10 lat temu, gdy w nadajnikach GSM numeracja sektorów odpowiadała stronom świata,
teraz numeracja jest zupełnie dowolna.
Łapało od strony zachodniej - więc przypuszczalnie będzie to nadajnik w Górze Kalwarii,
co prawda to 10 km, ale po drodze jest na mapie odkryta przestrzeń, tylko pola i dolina rzeki,
a w kierunku Celestynowa i Osiecka widać lasy i puszcze które zapewne skutecznie tłumią sygnał.

Antenę dualną podłącza się dowolnie, nie ma znaczenia, który kabel do którego złącza.
Jedno złącze jest tylko do odbioru, drugie jest nadawanie/odbiór.
Najwyżej potem, po ustawieniu anteny, można zamienić kable miejscami i zobaczyć czy coś się poprawi,
u mnie nie ma różnicy, albo różnice są niewielkie.
jablo

Szkoda, ale na razie brak czasu na dalsze poszukiwania. Jest sygnał, więc i musi być gdzieś nadajnik :) Zamawiam antenkę pod LTE.

Dzięki za odpowiedzi.

Pozdrawiam,
jablo
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

kordirko pisze:
jablo pisze: Antenę dualną podłącza się dowolnie, nie ma znaczenia, który kabel do którego złącza.
Jedno złącze jest tylko do odbioru, drugie jest nadawanie/odbiór.
Najwyżej potem, po ustawieniu anteny, można zamienić kable miejscami i zobaczyć czy coś się poprawi,
u mnie nie ma różnicy, albo różnice są niewielkie.
No właśnie nie do konca :)

ja mam koło siebie nadajnik ok. 500 metrów oddalony, i drugi pod kątem 90 % ( ok. 3 km )

Aby nie miec zasiegu tylko jednego ustawiłem wiazke anteny prawie na ten drugi i czasem odbiera tylko ten drugi a czasem ten blizszy.

Zaleznie jak podepnę kable to albo łapie bliższą albo tylko dalszą

blizszy to full zasieg:- -51 dBi,
dalszy: -65-69 dBi

Co ciekawe z dalszego potrafie uzyskac lepszy transfer ale poszarapany ( 6-8 MB/s )
Ten blizszy 5-6,5 MB/s ale stabilny

O co kaman :) ?

Upload tez bywa rozny, jak ustawi mi sie szybszy download to uplad mam max 2-3 MB/s

Teraz ustawił sie prawie na tak jak download czyli w okolicy 4-5 MB/s

Zwroccie uwage na jednostki ;)

Ktos mi to wyjasni ?
kordirko

onken pisze: No właśnie nie do konca :)

ja mam koło siebie nadajnik ok. 500 metrów oddalony, i drugi pod kątem 90 % ( ok. 3 km )

Aby nie miec zasiegu tylko jednego ustawiłem wiazke anteny prawie na ten drugi i czasem odbiera tylko ten drugi a czasem ten blizszy.

Zaleznie jak podepnę kable to albo łapie bliższą albo tylko dalszą

blizszy to full zasieg:- -51 dBi,
dalszy: -65-69 dBi

Co ciekawe z dalszego potrafie uzyskac lepszy transfer ale poszarapany ( 6-8 MB/s )
Ten blizszy 5-6,5 MB/s ale stabilny

O co kaman :) ?

Upload tez bywa rozny, jak ustawi mi sie szybszy download to uplad mam max 2-3 MB/s

Teraz ustawił sie prawie na tak jak download czyli w okolicy 4-5 MB/s

Zwroccie uwage na jednostki ;)

Ktos mi to wyjasni ?
Hmmm, a mówimy tutaj o antenie LTE ?
Bo moje doświadczenia są całkowicie inne.
Bo u mnie mam "bliższą" ok. 750 m i mam takie prędkości - oczywiście antena ustawiona jest na stalłe na nią, a nie pod kątem 90 stopni:
Obrazek

i specjalnie przekręciłem antenę o 90 stopni na "dalszy" ok. 2 km i daje mi tyle:
Obrazek

czyli mniej więcej 5-10 razy szybciej.

Generalnie się na tym słabo znam, ale wydawało mi się, że być może najlepiej warto przeczytać instrukcję
i tę antenę kierunkową kieruję zgodnie z instrukcją wprost na nadajnik, a nie bokiem 90 stopni ?
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

a nie pomyslał kolega ze ustawiłem antenę na dalszy nadajnik po to by w razie "w" czyli awari tego bliskiego nadajnika miec zasieg na ten dalszy nadajnik :) ?

Do bliskiego nadajnika który mam 500m od siebie nie potrzebuję żadnej anteny ;) dlatego jest nakierowana na inny
ODPOWIEDZ