Program do zliczania danych do Plusa

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Marta_n
Stały użytkownik forum

Program do zliczania danych do Plusa

Post autor: Marta_n »

Witajcie.
Z góry przepraszam, jeśli gdzieś nie dopatrzyłam odpowiedzi na to pytanie.

Przedłużyłam ostatnio umowę z Plusem na internet. Wcześniej miałam taryfę 15GB, w której to te 15GB było w formie pakietu, więc na swoim koncie w Plus Online można było śledzić ilość pozostałych do wykorzystania danych.
Teraz Plus porobił cyrki i już w nowych taryfach nie oferuje danych w postaci pakietów tylko limitów, więc z Plus Online zniknęły informacje o dostępnym aktualnie limicie.

Niby można wysłać płatnego sms-a i otrzymać takie informacje, ale okazuje się, że w tym smsie są zliczane wszystkie dane, także te wykorzystane do otwierania stron http://, a w mojej taryfie przeglądanie stron www nie pomniejsza limitu danych, także informacje z tego smsa nijak mają się do rzeczywistości.

I w związku z tym mam pytanie: czy jest jakiś program do zliczania danych, który umożliwiałby określanie wyjątków, czyli np. żeby nie zliczał stron www, albo chociaż zliczał tylko pobrane pliki (audio, wideo i inne), transmisję wideo na stronach (np youtube). Zawsze to chociaż mniej więcej będę mogła sobie określić ile mi zostało. :(

Mam modem wpięty w TP-link MR3420.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Program do zliczania danych do Plusa

Post autor: YaHooo »

Marta_n pisze:czy jest jakiś program do zliczania danych, który umożliwiałby określanie wyjątków, czyli np. żeby nie zliczał stron www, albo chociaż zliczał tylko pobrane pliki (audio, wideo i inne), transmisję wideo na stronach (np youtube)
Niestety coś takiego jest dość trudne do zliczenia. Z tego co wiem, to nie istnieje taki program.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Marta_n
Stały użytkownik forum

Dzięki mimo wszystko, ale sam przyznasz, że to skandal, że Plus nie udostępnia swoim abonentom informacji o rzeczywistym wyczerpywaniu limitu :niepewny:
Dziwne, że o tym się publicznie nie mówi. Plus mami klientów nielimitowanym przegladaniem stron, korzystaniem z serwisu Ipla bez uszczuplania limitu, ale że już nie potrafi podać klientowi choć przybliżonej ilości danych do wykorzystania poza wyjątkami opisanymi wyżej, to już cisza.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Marta_n pisze:Dzięki mimo wszystko, ale sam przyznasz, że to skandal, że Plus nie udostępnia swoim abonentom informacji o rzeczywistym wyczerpywaniu limitu :niepewny:
Niestety. Z tego co pamiętam, to zawsze Plus miał z tym problemy. Co więcej na początku jak wprowadzał usługę iPlusopobieracz (dodatkowe 50GB w nocy) to za pomocą SMS'a nie dało się sprawdzić jaki jest limit dzienny. Chyba trzeba liczyć na to, że w końcu wprowadzą zmiany w systemie. Z kolei jestem ciekaw co by było jakby ktoś złożył skargę do UKE na brak możliwości sprawdzenia pozostałego limitu :)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
BKpbO
Stały użytkownik forum

Post autor: BKpbO »

Mam tu chyba dobrą wiadomość :)
http://www.plusforum.pl/viewtopic.php?f=100&t=14849

Funkcja ma być stopniowo wprowadzana we wszystkich taryfach Plus Internet :)
Marta_n
Stały użytkownik forum

Dzięki ;)
Widać Plus jednak poszedł po rozum do głowy, bo jak można oferować klientom coś, nad czym klient nie ma żadnej kontroli?
To tak jakby oferować abonament telefoniczny, gdzie człowiek nie wie, ile ma minut do wykorzystania (ot tyle ma, dopóki mu się skończą).
BKpbO
Stały użytkownik forum

Post autor: BKpbO »

Marto, masz już dostępne stany pakietów w Plus Online?
ODPOWIEDZ