Doprowadzenie internetu do garażu, stojącego niedaleko domu.

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
MarcinGa
Początkujący użytkownik forum

Doprowadzenie internetu do garażu, stojącego niedaleko domu.

Post autor: MarcinGa »

Hej, w najbliższym czasie otwieram własny warsztat samochodowy i potrzeba mi w nim dostępu do internetu..

Wymyśliłem sobie kilka możliwości dostarczenia tam internetu, podpowiedzcie który będzie odpowiedni:

Ogólnie to chciałbym aby na całym garażu była sieć WiFi, a jest on dość sporawy, na końcu tematu dam kilka obrazków..

1. Udostępnienie po WiFi.
Posiadam w domu antenę typu YAGA/YAGI kierunkową która działała bardzo dobrze w czystym terenie w linii prostej ok. 500-600 metrów i był zasięg zawsze w granicach 100%.

Gdy sobie podłączyłem tą antenę do obecnego routera zamiast standardowej antenki WiFi (TP TL-WR543G) to przy użyciu Laptopa miałem nawet dobry zasięg tam, ale troszkę obawiam się o przykładowo użycie drukarki WiFi czy ona na pewno miała by odpowiedni zasięg aby połączyć się z tą anteną, no i nie wiadomo czy później jak sobie dobuduję garaż (bo mam w planach postawienie praktycznie drugiego o takich samych wymiarach) czy nadal będzie to działało jak powinno..

Tutaj koszty były by jedynie takie:
Nowy router do domu, tak aby miał 2 lub 3 wyjścia/wejścia na antenę zewnętrzną, to wtedy jedną antenkę sobie odkręcę i zakręcę tą zewnętrzną, a pozostałe zostawię tak aby mieć lepszy zasięg w domu - tutaj cena była by w granicy 150 zł

No i ewentualnie później musiałbym wydać ponownie jakieś 50-150 zł na repeater wifi, tak aby odbierał sygnał z tej dużej anteny kierunkowej i go poprawi/wzmocnił na cały garaż, bo chyba obecny router TL-WR543G takiej funkcji nie posiada..

Wiec łączny koszt byłby w cenie do 300 zł

Czy może zrobić tak:

2. Udostępnienie za pomocą kabla..
Kupuję jakiejś dobrej jakości kabel internetowy, podłączam go do obecnego routera TL-WR543G i przeciągam go przez kilkanaście metrów, praktycznie muszę go jedynie wkopać w kilka metrów tam gdzie jest brama wjazdowa czyli góra 6 metrów, a tak to może być zamocowany do konstrukcji, płot, dom..

I teraz mam pytanie, kabla potrzebował bym w zależności od miejsca ustawienia routera, do najbliższego miejsca potrzebował bym ok. 30 metrów, ale w późniejszym czasie będę zmuszony przestawić ten router w miejsce biura i moje pytanie jest takie:
- Czy kupić od razu pełny wymiar kabla czyli może by to było 50-60 metrów (musiał bym wszystko pomierzyć dokładnie), minus jest taki, że zapłacę więcej bo kabel w osłonie silikonowej jest droższy, a później wewnątrz aż tak narażony on nie będzie..

- Czy może kupić na początku te 30 metrów do tego najbliższego miejsca na zamontowanie, a później gdybym potrzebował ewentualnie rozbudowy to montuję Switch taki najtańszy za ok. 20-30 zł i dokupuję potrzebną ilość kabla już zwykłego (białego, bez osłony silikonowej) ?

Tylko jaką skrętkę kupić ekranową czy nieekranową, koszt to by wyniósł w jednym kawałku ok. 45 zł (nieekranowa) i ok. 95 zł ekranowa i ewentualnie zrobić tak: kupić 30 metrów 25zł (nieekranowa) i ok. 50 zł ekranowa i do tego później ewentualnie ten switch za 20 zł (ewentualnie na allegro znalazłem łącznik za ok. 2zł może również będzie dobry ?) + kolejne 30 metrów kabla to wtedy będzie tańszy ekranowy wyjdzie ok. 30zł i nieekranowy z 15 zł-20 zł..

A wiec koszta byłby by takie:
* Kabel
- FTP: 80 zł + Switch - 20zł / ewentualnie wtyk 2 zł == 82-100 zł
- UTP: 50 zł + Switch - 20zł / ewentualnie wtyk 2 zł == 52-70 zł
* Urządzenie Router, do rozdzielania WiFi na całym garażu.
- 100 - 150 zł

Całość: w granicy 150 - 250 zł

Praktycznie całość jest w podobnej cenie, bo do kabla musiał bym kupić Zaciskarke, ewentualnie ją pożyczyć od kogoś.., no wszystko zależy od tego, czy wystarczy skrętka UTP, czy może potrzebna jest FTP..

Bardzo proszę pomóżcie mi co powinienem wybrać :)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Doprowadzenie internetu do garażu, stojącego niedaleko domu.

Post autor: Jo_gurt »

Ad 1) To tak nie działa. Ta ewentualność od razu do kosza.
Ad 2) Niewiele zrozumiałem.

Jaka jest odległość od domu do garażu?
MarcinGa

Przepraszam bardzo, zapomniałem o obrazkach :)

To będą raczej podglądowe obrazki, niż jakieś profesjonalne plany :)

Chodzi, oto że w aktualnym budynku (garażu) nie mam takiego miejsca jak biuro, w którym mógłbym położyć sobie Router i nie mogę sobie obliczyć dokładnie ile metrów potrzebuję, gdyż nie posiadam jeszcze dokładnych planów co do drugiego budynku gdzie już będzie pomieszczenie biurowe i tam będę chciał aby najlepiej stał router.

Troszkę wymiarów:
- DOM ma długość - ok. 12 metrów.
- BRAMY mają długość - ok. 12 metrów łącznie.
A wiec praktycznie w linii prostej będzie to ok. 25 metrów (od okna domu, do okna garażu)
No ale trzeba dodać jeszcze po kilka metrów w domu do routera i w samym garażu, a wiec długość ostateczna kabla myślę że wstępnie nie powinna przekroczyć 35 metrów (do najbliższego możliwego punktu w garażu)..

I praktycznie tyle by wystarczyło, do tego kupił bym access point wifi + 2 końcówki RJ-45 i pożyczył zaciskarkę i miałbym internet w garażu (tym w kolorze NIEBIESKIM).
Bo tam nie ma żadnych ścian, a wiec zasięg byłby w każdym miejscu..

Gdy dobuduję kolejny garaż czyli ten na obrazku pomarańczowy, to będzie problem z Zasięgiem WiFi w tym budynku, dodatkowo gdy wybuduję ten nowy garaż to będę korzystał głównie z tego nowego budynku, a wiec zasięg w tym starym, aż tak potrzebny mi nie będzie.

I dlatego zastanawiam się czy:
1. Kupić od razu większą ilość kabla.

2. Kupić najpierw te ~35 metrów kabla, czyli do tego miejsca które mi potrzebne, a później gdy będę potrzebował go przedłużyć to kupić to Obrazek czy może po prostu Switch ?
I do tego podłączyć swój nowy kabel do tego miejsca który potrzebuję ?

Łącznie myślę, że długość kabla nie przekroczy tych 60 metrów.

A dlaczego ten pierwszy pomysł będzie zły ?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Zacznę od końca:
A dlaczego ten pierwszy pomysł będzie zły ?
Bo te urządzenia nie działają tak jak zakładasz. Nie można wymieniać jednej z trzech anten rutera, nie warto stosować repeaterów, bo tracisz na przepustowości co najmniej połowę, a i działanie bywa różne.

Co do rozwiązania: jeśli potrzebujesz w garażach tylko WiFi to ja bym po prostu przeciągnął kabel w miejsce "styku" tych garaży i tam postawić jeden porządny AP. Jeden AP powinien pokryć ci obydwa garaże. Nie wiem jakich są rozmiarów, ale zakładam takie na 4 stanowiska samochodowe.
Jeśli potrzebujesz WiFi i switcha, to można pomyśleć np. o Mikrotiku.

Jeśli chciałbyś zrobić to zgodnie ze sztuką, to trzeba by dociągnąć kabel do jakiegoś miejsca w garażu (nie musi być biuro, są odpowiednie skrzynki do montażu sprzętu np. pod sufitem) i tam zamontował switcha i patchpanel. A dalej już wedle potrzeb, zwykła skrętka do kompów i AP.
MarcinGa

Ok, to już wiem dlaczego nie będzie działać tak WiFi - dzięki ;)
Oraz mniej więcej już w głowie mam plan jak to zrobić..

Tylko teraz proszę doradź mi jaki wybrać Router do garażu aby mi tak rozdzielał internet przez WiFi, moje wymagania to takie:
- Możliwość podłączenia drukarki.... chociaż teraz to te wielofunkcyjne w cenie ok. 300-400 zł to posiadają możliwość WiFi..
- Opcjonalnie USB
- Ilość urządzeń, myślę że po WiFi nie przekroczy to ok. 10 użytkowników jednocześnie podłączonych, wiec nie jest to jakoś wygórowana ilość, myślę że każdy sobie z tym poradzi..
- Dobry zasięg..

Nie powiem ile dokładnie ma metrów garaż, pamiętam jedynie że szerokość to jakieś 8 metrów (+/- 0,5m) a długość, ten jeden garaż pomieści jakieś 4 góra 5 samochodów, w drugi bardzo podobnie no tylko tyle, że te dwa garaże będzie dzieliła jedna ściana z pustaka i później ewentualnie jeszcze jedna z karton gipsu..

Właśnie tak chciałem zrobić dosyć "profesjonalnie" później, czyli na początku gdy będę korzystał jedynie z tego jednego garażu to sobie zamontuję ten kabel w najbliższym miejscu, tak aby było prosto kabel przeciągnąć i tam dam router/ap, gdy będę budował kolejny garaż czyli pewnie góra za 2 lata będzie to w tym miejscu dam Switch czy coś innego wymyślę i przeciągnę dalej kabel w miejsce tego styku garaży tam później dam router/ap..

Teraz kolejne pytanie, jaką wybrać skrętkę, ekranową czy nieekranową i której kategorii ?
Oraz czy nie będę miał jakiś strat na tak dużej odległości czyli początkowo ok. 35 metrów kabla ( a później przedłużając go o kolejne ok. 30 metrów) i później jeszcze WiFi ?

Jak masz jakiś zaufany sklep gdzie można kupić online dosyć dobrej jakości kabel i takie wyposażenie to proszę napisz :)

Pozdrawiam i dziękuje bardzo :)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

MarcinGa pisze:Tylko teraz proszę doradź mi jaki wybrać Router do garażu aby mi tak rozdzielał internet przez WiFi, moje wymagania to takie:
- Możliwość podłączenia drukarki.... chociaż teraz to te wielofunkcyjne w cenie ok. 300-400 zł to posiadają możliwość WiFi..
- Opcjonalnie USB
- Ilość urządzeń, myślę że po WiFi nie przekroczy to ok. 10 użytkowników jednocześnie podłączonych, wiec nie jest to jakoś wygórowana ilość, myślę że każdy sobie z tym poradzi..
- Dobry zasięg..
Drukarkę bym podłączał kablem ethernetowym.
Po co USB?
Ogólnie ja bym tam dał nie router, a AP. Np. Unifi. Dodatkowo switch jeśli potrzeba podłączyć coś kablem (np. drukarkę, PCta).
MarcinGa pisze:Teraz kolejne pytanie, jaką wybrać skrętkę, ekranową czy nieekranową i której kategorii ?
Między domem a garażem kat 5e, zewnętrzna, zapewne żelowana (straszny syf przy zaciskaniu). W ekranowanie nie ma co się bawić, chyba, że dorobisz od razu dodatkowo porządne uziemienie. No i trzeba tez dobierać odpowiedni sprzęt potem. Jeśli uziemienia ma nie być lub jakaś prowizorka, to lepiej bez ekranowania.
Wewnątrz budynków zwykła UTP kat 5e.
MarcinGa pisze:Oraz czy nie będę miał jakiś strat na tak dużej odległości czyli początkowo ok. 35 metrów kabla ( a później przedłużając go o kolejne ok. 30 metrów) i później jeszcze WiFi ?
Ethernet według standardu na kategorii 5e zapewnia bezstratną komunikację na 100 metrach.
MarcinGa pisze:Jak masz jakiś zaufany sklep gdzie można kupić online dosyć dobrej jakości kabel i takie wyposażenie to proszę napisz :)
Cyberbajt, Cyberteam, czy nawet allegro. Warto tylko się upewniać, że skrętka jest miedziana (Cu) a nie aluminiowo-miedziana (AlCu). Widać po cenie, ok dwukrotna różnica. Cu ok 1zł/m, AlCu ok 0,50zł/m.
Dobre kable według mnie robi np. Madex, ale ile osób tyle doświadczeń i zdań.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Jo_gurt pisze:a nie aluminiowo-miedziana (AlCu).
Oznaczany CCA o aluminium sprzedawcy nie wspominają. Niedawno wspominałem o jeszcze badziewniejszym wynalazku: CCS czyli stali pokrywanej miedzią, to też sprzedają.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
MarcinGa

Ok, dzięki bardzo koledzy :)
ODPOWIEDZ