Wymyśliłem sobie kilka możliwości dostarczenia tam internetu, podpowiedzcie który będzie odpowiedni:
Ogólnie to chciałbym aby na całym garażu była sieć WiFi, a jest on dość sporawy, na końcu tematu dam kilka obrazków..
1. Udostępnienie po WiFi.
Posiadam w domu antenę typu YAGA/YAGI kierunkową która działała bardzo dobrze w czystym terenie w linii prostej ok. 500-600 metrów i był zasięg zawsze w granicach 100%.
Gdy sobie podłączyłem tą antenę do obecnego routera zamiast standardowej antenki WiFi (TP TL-WR543G) to przy użyciu Laptopa miałem nawet dobry zasięg tam, ale troszkę obawiam się o przykładowo użycie drukarki WiFi czy ona na pewno miała by odpowiedni zasięg aby połączyć się z tą anteną, no i nie wiadomo czy później jak sobie dobuduję garaż (bo mam w planach postawienie praktycznie drugiego o takich samych wymiarach) czy nadal będzie to działało jak powinno..
Tutaj koszty były by jedynie takie:
Nowy router do domu, tak aby miał 2 lub 3 wyjścia/wejścia na antenę zewnętrzną, to wtedy jedną antenkę sobie odkręcę i zakręcę tą zewnętrzną, a pozostałe zostawię tak aby mieć lepszy zasięg w domu - tutaj cena była by w granicy 150 zł
No i ewentualnie później musiałbym wydać ponownie jakieś 50-150 zł na repeater wifi, tak aby odbierał sygnał z tej dużej anteny kierunkowej i go poprawi/wzmocnił na cały garaż, bo chyba obecny router TL-WR543G takiej funkcji nie posiada..
Wiec łączny koszt byłby w cenie do 300 zł
Czy może zrobić tak:
2. Udostępnienie za pomocą kabla..
Kupuję jakiejś dobrej jakości kabel internetowy, podłączam go do obecnego routera TL-WR543G i przeciągam go przez kilkanaście metrów, praktycznie muszę go jedynie wkopać w kilka metrów tam gdzie jest brama wjazdowa czyli góra 6 metrów, a tak to może być zamocowany do konstrukcji, płot, dom..
I teraz mam pytanie, kabla potrzebował bym w zależności od miejsca ustawienia routera, do najbliższego miejsca potrzebował bym ok. 30 metrów, ale w późniejszym czasie będę zmuszony przestawić ten router w miejsce biura i moje pytanie jest takie:
- Czy kupić od razu pełny wymiar kabla czyli może by to było 50-60 metrów (musiał bym wszystko pomierzyć dokładnie), minus jest taki, że zapłacę więcej bo kabel w osłonie silikonowej jest droższy, a później wewnątrz aż tak narażony on nie będzie..
- Czy może kupić na początku te 30 metrów do tego najbliższego miejsca na zamontowanie, a później gdybym potrzebował ewentualnie rozbudowy to montuję Switch taki najtańszy za ok. 20-30 zł i dokupuję potrzebną ilość kabla już zwykłego (białego, bez osłony silikonowej) ?
Tylko jaką skrętkę kupić ekranową czy nieekranową, koszt to by wyniósł w jednym kawałku ok. 45 zł (nieekranowa) i ok. 95 zł ekranowa i ewentualnie zrobić tak: kupić 30 metrów 25zł (nieekranowa) i ok. 50 zł ekranowa i do tego później ewentualnie ten switch za 20 zł (ewentualnie na allegro znalazłem łącznik za ok. 2zł może również będzie dobry ?) + kolejne 30 metrów kabla to wtedy będzie tańszy ekranowy wyjdzie ok. 30zł i nieekranowy z 15 zł-20 zł..
A wiec koszta byłby by takie:
* Kabel
- FTP: 80 zł + Switch - 20zł / ewentualnie wtyk 2 zł == 82-100 zł
- UTP: 50 zł + Switch - 20zł / ewentualnie wtyk 2 zł == 52-70 zł
* Urządzenie Router, do rozdzielania WiFi na całym garażu.
- 100 - 150 zł
Całość: w granicy 150 - 250 zł
Praktycznie całość jest w podobnej cenie, bo do kabla musiał bym kupić Zaciskarke, ewentualnie ją pożyczyć od kogoś.., no wszystko zależy od tego, czy wystarczy skrętka UTP, czy może potrzebna jest FTP..
Bardzo proszę pomóżcie mi co powinienem wybrać