Power LTE Cyfrowy Polsat

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bluecrush
Stały użytkownik forum

Power LTE Cyfrowy Polsat

Post autor: bluecrush »

Jestem przed decyzją zakupienia usługi Power LTE w Cyfrowym Polsacie. Opcja 20+5gb (zamówienia przez neta) z modemem ZTE MF821 + Router Edimax LT-6408n. Był u mnie Pan z Polsatu by sprawdzić czy w ogóle łapie LTE; wystawił na może 3-3,5m rurze swój anteno-modem ODU-IDU z tej oferty Internet Domowy (tam gdzie jest do 30mb/s). Twierdzi że jak Internet ma być w takim miejscu jak mój dom to tylko z taką anteną (ale jakoś mu nie wierze, bo jak pytałem co tam w tym pudle jest w środku, czy jakaś antena, jak tak to ile ma dBi - to nic nie odpowiedział :( ) No i zrobił ten szybki test i wyszło download od 19mb/s do 22mb/s, ping około 60ms. Jednak jak mówiłem nisko postawił antenę i było tylko -119dBi (czy jak to się tam piszę).

No i teraz pytanie: Czy taki zestaw jak podałem będzie lepszą opcją niżeli ten ich Internet domowy? Oczywiście dokupiłbym antenę na dach (dom ma jakieś 8m), do BTSa jest z 5km w linii prostej (niestety przez jakieś 700m jest las). Rozglądałem się za anteną i znalazłem takie coś: http://www.cybertech.com.pl/p114,antena ... mf821.html - byłaby OK?

Będę zamawiał przez internet więc zawsze mam 10 dni na zwrot :P
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Power LTE Cyfrowy Polsat

Post autor: matek451 »

Znalazłeś sobie doradcę :D Testy z IDU-ODU bez sensu . Żadna z tych propozycji jest nie do przyjęcia. Wiadomo IDU-ODU tylko na LTE na dodatek przycina. A już twój wybór to totalna porażka, gorzej nie można wybrać. Jak masz brać Power LTE to co to za oferta 20+5GB za zamówienie przez neta?. Nie ma czegoś takiego. Albo Power LTE albo coś z limitem. Power LTE w CP nie zamawia się przez internet bo nie ma u nich B-593s-22, na aktywację karty czeka się do u...j śmierci. Idź do punktu CP/Plusa i weź na próbę , masz 7 dni na testy. Bierz router z wbudowanym modemem B-593s-22( ewentualnie DWR-921 jak gdzieś jeszcze dostaniesz). To jedyny godny uwagi sprzęt do zastosowań domowych. Antena do LTE ta z linka ale do B-593 http://www.cybertech.com.pl/p112,antena ... r-921.html, ewentualnie Sorensen.
Awatar użytkownika
Norfnet
Stały użytkownik forum

Post autor: Norfnet »

Tu masz link do Srensena ze złączami do Huawei b593: http://allegro.pl/antena-sorensen-dual- ... 47288.html
Profesor Doktor Wiktor Wektor
Awatar użytkownika
bluecrush
Stały użytkownik forum

matek451 pisze:Znalazłeś sobie doradcę :D Testy z IDU-ODU bez sensu . Żadna z tych propozycji jest nie do przyjęcia. .
Dlaczego?
A już twój wybór to totalna porażka, gorzej nie można wybrać.
Dlaczego?
Power LTE to co to za oferta 20+5GB za zamówienie przez neta?. Nie ma czegoś takiego.
Jak nie ma? Obrazek
B-593s-22
Wybacz, ale nie będę kupował routera za 900zł...

Na razie wszystko co napisałeś jest totalnie chaotyczne i nie ma większego sensu.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

bluecrush, polecam zakup Huawai ( E3272, E3276 ), do tego jakiś TP-Link z obsługa modemu, działa bardzo dobrze i nie kosztuje aż tak wiele :)

Na pewno działa lepiej od ZTE i tego Edimaxa

ZTE ma max 100 Mbit z czego realnie nie przekroczysz 50tki

To co podałeś jest ofertą prawie no-limit a już na pewno z ograniczeniem prędkości po pobraniu 25GB ( 20 + 5 ) ale jeśli Ci wystarczy ten pakiet to czemu nie :)
matek451
Guru bezprzewodowy

Po co robić testy na zestawie, z którego i tak nie będziesz korzystał? na dodatek poziom sygnału niski a ten "doradca" zrobi wszystko aby sprzedać ci swój produkt na dodatek naopowiadał ci bzdur. To Power LTE jest bez limitu na technologiiLTE i jeśli będziesz korzystał tylko z LTE nie ma znaczenia te dodatkowe 5GB za zakup przez net . To istotne tylko przy 3G. Jak chcesz mieć niekończące się problemy to bierz Edimaxa z MF821. Na ten temat możesz poczytać na forach, tylko zarezerwuj sobie dużo czasu. To starzyzna i złom nie wart uwagi. Maja tego badziewia duże zapasy to wciskają wszystkim. Problemy z tym routerem są od początku i nie pomogły aktualizacje FW ze strony Plusa/CP czy producenta. Kto ci każe kupować router za 900 zł, gdzie ty znalazłeś takie ceny?. W Plusie przy ofercie Power LTE 20GB(25GB przez internet)router B-593s-22 kosztuje 3 zł więc po co brać internet z CP? Tylko nie pisz, ze chcesz skorzystać z rabatu 50%( SmartDom) bo taki sam jest też w Plusie. Podsumowując, ofertę Power LTE 20GB warto wziąć w salonie Plusa z routerem B-593s-22( niestety na dzień dzisiejszy nie kupisz go w sklepie internetowym,cieszył się wzięciem i musisz szukać w salonach). CP sprzęt daje tylko na udostępnienie i nie warto brać od nich , oferta gorsza cenowo i sprzętowo. Poczytaj regulaminy na stronach CP i Plusa. Wybacz ale to co piszę na forum opieram na regulaminach i doświadczeniach ze sprzętem więc gdzie tu chaos, dokonałeś złych wyborów więc staram cię naprowadzić na właściwa drogę. Jeśli uważasz inaczej bierz ten złom z CP na wypożyczenie, kłopotów ci na pewno nie zabraknie.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

matek :)

no już nie przesadzaj, nie jest to złom chociaż modemu ZTE nie lubię

Jak za darmo dają to działać będzie działać, ale nie jest to żaden szczyt marzeń ;)

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
matek451
Guru bezprzewodowy

Tu nie chodzi o M821, wiadomo modem sprzed 3 lat więc tylko 3kat. Dobre złącze TS9, no i nie HiLink. Uwagi dotyczą Edimaxa LT-6408, od początku sprawiał i sprawia użytkownikom problemy, przycina transer. Plus i CP próbował rozwiązywać te problemy dośc długo ale z mizernym skutkiem. Plus już nie oferuje tego zestawu. Tylko CP wciska go klientom poprzez stronę internetową i w punktach CP. Nic nie jest za darmo, wprawdzie nie płacisz za dzierżawę tego "cudu' ale musisz go zwrócić. Jaki jest sens płacić dwa lata za Power LTE w CP tyle samo co w Plusie jeśli w nim można dostać na własność B-593s-22 za 3 zł( Sprzęt wart 300-350 zł na Allegro). W CP ten sam router dostaniesz na wypożyczenie na dodatek zapłacisz 5 zł/m-c czynszu. Przez dwa lata to 120 zł. Lekko licząc jesteś 400-450 zł w plecy. Czy to nie są konkrety?
tommy45
Stały użytkownik forum

Post autor: tommy45 »

Mam router B593 z CP. Wypożyczony. Za 1 zł jednorazowo :) Mogłem go mieć na własność za 1zł, ale wtedy nie ma 7-dniowego okresu testowego. Spisuje się świetnie jak na razie.
Awatar użytkownika
bluecrush
Stały użytkownik forum

Tak działa na wspominanym przeze mnie wyżej zestawie:

Obrazek

-71dBm
w aplikacji plusowskiej 3/5 kresek zasięgu

(oczywiście przeważnie jest ~30mb/s - ale to piątek wieczór)
bomber
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: bomber »

Jak to? Edimax wziąłeś? Nie posłuchałeś tutejszego góru? :-)
matek451
Guru bezprzewodowy

Jedyna twoja rola na tym forum to sianie zamętu i obrażanie innych, co widać po osiągnięciach a z nimi cieniutko,bardzo cieniutko jak na 3,5 roku obecności. Kolega wybrał to co uważał za słuszne i dobre dla siebie. Jeśli jest zadowolony to nie widzę sensu abyś pisał takie głupawe posty , na dodatek z błędem ortograficznym. @bluecrush ten poziom sygnału to bez anteny ?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

bomber pisze:Nie posłuchałeś tutejszego góru?
Tu jest wolność wypowiedzi ale wycieczek osobistych nie toleruję.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
bluecrush
Stały użytkownik forum

matek451 pisze:Jedyna twoja rola na tym forum to sianie zamętu i obrażanie innych, co widać po osiągnięciach a z nimi cieniutko,bardzo cieniutko jak na 3,5 roku obecności. Kolega wybrał to co uważał za słuszne i dobre dla siebie. Jeśli jest zadowolony to nie widzę sensu abyś pisał takie głupawe posty , na dodatek z błędem ortograficznym. @bluecrush ten poziom sygnału to bez anteny ?
Z anteną cybertech taką jak podałem linka w 1. poście, dodam że jadąc "na miasto" blisko nadajnika też jest około -70dBm.
matek451
Guru bezprzewodowy

No to sieć w twojej okolicy nieprzeciążona. Jeśli sprzęt cię zadowala to nie ma sprawy. Poza tym możesz modem używać mobilnie co jak widać zrobiłeś testując w mieście. Jak widać antena sprawuje się dobrze, masz podobny poziom sygnału jak ja w analogicznych warunkach.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

matek451 pisze:Jedyna twoja rola na tym forum to sianie zamętu i obrażanie innych, co widać po osiągnięciach a z nimi cieniutko,bardzo cieniutko jak na 3,5 roku obecności.
Święte słowa, doświadczyłem tego samego :)

Co do poziomu sygnału, wydaje mi się że powinien być w okolicy -50 do -60 dBi jeśli jest tak blisko nadajnika
matek451
Guru bezprzewodowy

Ma 5 km do BTS-a , więc nie tak blisko i trochę lasu po drodze więc ten poziom OK.
V4NzI
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: V4NzI »

chyba jeszcze zależy od ustawienia bo ja np. 45m od BTS'a u babci w domu nie mam wgl zasięgu a za domem w ogrodzie już 60 dBi :D

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2014-07-05, 08:09 ]
Skróty typu wgl nie są tu mile widziane, początek zdania też z błędem!
Plus 20GB/ Play 55GB / Huawei E5170 LTE / Huawei E3131

Play
http://www.speedtest.net/result/3633946541.png

Plus
http://www.speedtest.net/result/3537145216.png
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

V4NzI pisze:zależy od ustawienia bo ja np. 45m od BTS'a u babci w domu nie mam wgl zasięgu
Tak ma być, pod antenami jest bardzo słaby zasięg.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
bluecrush
Stały użytkownik forum

Ok, testy z opcją router Edimax + modem usb ZTE zakończone. W tym czasie CyfrowyPolsat "znalazł" dla mnie polecany przez wielu routero-modem Huawei B593. Świetne urządzenie, no i przede wszystkim jest 2w1, co za tym idzie mniej miejsca zajmuje i ładniej wygląda :ok:
Wszystko ładnie śmiga, 2-3 kreski zasięgu (w 90% są to 3 kreski). Nie mogę w 192.168.1.1 znaleźć ilość dBm jakie jest obecnie?
Prędkości takie same jak były czyli 20-35mb/s download, upload 10-15mb/s, pingi 30-40ms.
Obrazek
zse
Użytkownik forum

Post autor: zse »

System/Diagnostyka/Kontrola stanu funkcji bezprzewodowej
Awatar użytkownika
bluecrush
Stały użytkownik forum

To w takim razie coś słabe wyniki, bo przy modemie paluszkowym USB od ZTE i podłączonymi antenami (bez uzywania routera) miałem według aplikacji -75dBm (ewentualnie -79dBm), a przy Huawei:

Obrazek
Samsung Galaxy S6 | OFnK
zse
Użytkownik forum

A masz w routerze ustawione anteny na zewnętrzne?
Awatar użytkownika
bluecrush
Stały użytkownik forum

Mam "Auto", przy ręcznym ustawieniu na Zewnętrzna jest to samo.
Samsung Galaxy S6 | OFnK
zse
Użytkownik forum

U mnie na razie nie mam jak podłączyć anteny zewnętrznej, ale te patyki z zestawu dużo dają, jak je w dół przekręce to zasięg spada. Mam 6km (część przez las) do nadajnika LTE a na b593 mam tylko albo aż - 112 w domu. Na dachu pewnie lepiej, na MF823 w domu nic nie ma a na dachu - 109. W poniedziałek albo wtorek podlacze Sorensena.
Awatar użytkownika
bluecrush
Stały użytkownik forum

A może ja źle patrzę? To ten RSSI jest czasem prawidłowy? By pasowało -75.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Received_S ... Indication
ODPOWIEDZ