Modem Huawei e3131 zrywa ciągle połączenie
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Modem Huawei e3131 zrywa ciągle połączenie
Witam.
Mam mały problem otóż gdy próbuje się połączyć z internetem mój modem po sekundzie lub kilku się odłącza i ponownie podłącza do komputera po kilku lub kilku dziesięciu razach pojawia się monit że urządzenie może działać szybciej jeśli podłącze je do portu USB 2.0, gdy już sie wyświetli łączę się z internetem bez żadnych problemów a internet w ogóle się nie rozłącza . Dodam też że modem zachowuje się tak tylko wtedy gdy mam go podłączonego przez kabel USB 5m gdy jest podłączony bezpośrednio do portu działa bez zarzutów lecz wtedy nie mam sygnału .
Chciałbym się dowiedzieć czemu moge sie połączyć gdy wyświetli mi że podłączone urządzenie może działać szybciej i jak mogę to naprawić .
Mam mały problem otóż gdy próbuje się połączyć z internetem mój modem po sekundzie lub kilku się odłącza i ponownie podłącza do komputera po kilku lub kilku dziesięciu razach pojawia się monit że urządzenie może działać szybciej jeśli podłącze je do portu USB 2.0, gdy już sie wyświetli łączę się z internetem bez żadnych problemów a internet w ogóle się nie rozłącza . Dodam też że modem zachowuje się tak tylko wtedy gdy mam go podłączonego przez kabel USB 5m gdy jest podłączony bezpośrednio do portu działa bez zarzutów lecz wtedy nie mam sygnału .
Chciałbym się dowiedzieć czemu moge sie połączyć gdy wyświetli mi że podłączone urządzenie może działać szybciej i jak mogę to naprawić .
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Modem Huawei e3131 zrywa ciągle połączenie
Brakuje mu prądu do prawidłowej pracy, na końcu kabla zastosuj aktywny HUB USB z zasilaczem 5V 2000mA i problem powinien zniknąć.Pinkman343 pisze:eż że modem zachowuje się tak tylko wtedy gdy mam go podłączonego przez kabel USB 5m
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Pewnie ze zwykłym hubem nie zadziała ?
- wojteks
- *** Administrator ***
Musi być z zasilaczem.Pinkman343 pisze:ze zwykłym hubem nie zadziała
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
A jeszcze dlaczego działa normalnie na wolniejszym usb ?
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
E3131 nie jest taki prądożerny żeby miał problemy z przedłużaczem usb Faktem jest że 5m to sporo ale przy porządnym kablu nie powinno być problemów
Kiedyś miałem E398 (a to dopiero grzejnik jest) na takim przedłużaczu i jakoś działał, choć co kilkadziesiąt minut się "wykładał" Po skróceniu kabla do 3m działa bez problemu do dziś (i to w DC)
Tak jak napisał wojteks, lub solidniejszy przedłużacz Ewentualnie można zrobić sobie samemu o odpowiedniej długości jak i grubości Oczywiście to przy założeniu że porty trzymają standardy napięcia i prądu
Kiedyś miałem E398 (a to dopiero grzejnik jest) na takim przedłużaczu i jakoś działał, choć co kilkadziesiąt minut się "wykładał" Po skróceniu kabla do 3m działa bez problemu do dziś (i to w DC)
Tak jak napisał wojteks, lub solidniejszy przedłużacz Ewentualnie można zrobić sobie samemu o odpowiedniej długości jak i grubości Oczywiście to przy założeniu że porty trzymają standardy napięcia i prądu
-
- Użytkownik forum
Nie wiem jak to zrobićAndrzejz78 pisze: Ewentualnie można zrobić sobie samemu o odpowiedniej długości jak i grubości Oczywiście to przy założeniu że porty trzymają standardy napięcia i prądu

- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Prądu nie sprawdzisz tak łatwo bo musiał byś znać pobór nominalny prądu przez modem Zresztą prądem steruje też kontroler usb
Jeśli chodzi o napięcie to podłącz modem do kabla a tego do kompa Zmierz napięcie na modemie i na gnieździe usb Różnica będzie oznaczać spadek napięcia na przedłużaczu Jeśli będzie duża to winny będzie kabel Jeśli mała to coś jest z usb lub modem Oczywiście u Ciebie modem działa bezpośrednio w usb więc ostatnia opcja odpada
Jeśli chodzi o napięcie to podłącz modem do kabla a tego do kompa Zmierz napięcie na modemie i na gnieździe usb Różnica będzie oznaczać spadek napięcia na przedłużaczu Jeśli będzie duża to winny będzie kabel Jeśli mała to coś jest z usb lub modem Oczywiście u Ciebie modem działa bezpośrednio w usb więc ostatnia opcja odpada
Na 1.1?A jeszcze dlaczego działa normalnie na wolniejszym usb ?
-
- Użytkownik forum
Tego nie pisze wyświetla się monit o tym że mogę podłączyć urządzenie do porty HiSpeed 2.0Andrzejz78 pisze:Na 1.1?
i wtedy modem nie odłącza się w ogóle najdłuższy rekord to jakieś 3 dni.
Nie wiem czemu ale nie moge dodać załącznika dziwne.Bo mam to pokazane na screenie
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Czyli 1.1. W tym trybie modem działa wolniej i potrzebuje mniej prądu.Pinkman343 pisze: Tego nie pisze wyświetla się monit o tym że mogę podłączyć urządzenie do porty HiSpeed 2.0
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)