Huawei E5832 Zdalny Restart (Telnet)

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Chamelleon
Użytkownik forum

Huawei E5832 Zdalny Restart (Telnet)

Post autor: Chamelleon »

Witam.
Marzy mi się taki cuś - wychodzę sobie w teren, wrzucam MiFi do plecaka i do wyładowania go nie wyciągam.
Używam obecnie tego routera z Aero2 i kombinuję jak zrobić mu zdalny reset połączenia. Co z tego, że aplikacja do kapci z Aero2 działa całkiem sprawnie jak i tak trzeba wyciągnąć modem z plecaka i zresetować go ręcznie, równie dobrze można zrobić hotspot z innego Andka i na to samo wyjdzie.
Wykombinowałem sobie, że jeśli by napisać skrypt do telnet restartujący połączenie to można by go na szybko jakąś appką wywoływać (makro czy coś w tym stylu) i za raz po wpisaniu kapcia aktywować i problem resetu mieć z głowy.
Niestety to diabelstwo ma zablokowaną obsługę telnet i udało mi się znaleźć tylko jeden program, który teoretycznie może aktywować telnet w tym modelu ale nie dość, że nie działa to chyba każdy antywir mi ją wykrywa jako trojana.

Zna ktoś jakiś sposób aby włączyć w tym modemie telnet albo inny sposób na zdalny restart??
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Huawei E5832 Zdalny Restart (Telnet)

Post autor: YaHooo »

Chamelleon a w panelu www urządzenia nie ma opcji restartu? Jeśli tak, to można próbować szukać programu do restartu routera.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Chamelleon
Użytkownik forum

Jest restart. Szukałem jakiejś androidowej aplikacji ale poza mhotspot monitor żadna nawet go nie widzi. Próbowałem też łączyć się z nim na różnych portach ale cały czas wisi na wykonywaniu połączenia.

Swoją drogą znalazłem już appkę, która połączy się przez telnet i wywoła skrypt. Na razie testowałem tylko z komendami po adb w Xperii Mini i działa jak należy. Gdyby jeszcze dało się odblokować telnet w tym modemie to problem byłby z głowy.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Chamelleon pisze:Jest restart.
To z poziomu PC nie było by problemem, bo gdzieś jest w sieci aplikacja która wysyła metodą post żądanie restartu routera bez potrzeby logowania się do strony www.
Chamelleon pisze:Szukałem jakiejś androidowej aplikacji
Ale tu może być problem, bo niestety takiej aplikacji na Androida nie widziałem.
Chamelleon pisze:Gdyby jeszcze dało się odblokować telnet w tym modemie to problem byłby z głowy.
Nie wiem czy to takie proste i nie potrzeba do tego modyfikacji firmware.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Chamelleon
Użytkownik forum

Firmware bym chętnie przeedytował ale nie mam za bardzo pojęcia jak. Gdzieś czytałem, że w backupie ustawień są ustawienia telnet ale w pliku backupu po zdekodowaniu go linijka po linijce nie znalazłem ani jednej wzmianki na temat telnet (choć nawet zapisane hasła do samego routera i klucz WiFi tam były) więc widocznie nie w tym modelu to jest.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Chamelleon pisze:Firmware bym chętnie przeedytował ale nie mam za bardzo pojęcia jak.
Do tego potrzeba potężnej wiedzy oraz odpowiednich narzędzi. Z reguły jedno i drugie jest niedostępne dla zwykłego śmiertelnika.
Chamelleon pisze:Gdzieś czytałem, że w backupie ustawień są ustawienia telnet
Raczej mało prawdopodobne. Chyba, że to da się włączyć. Wtedy wystarczyło by odszukać miejsce gdzie to jest zapisane. Ale to jest jak szukanie igły w stogu siana.
Awatar użytkownika
Chamelleon
Użytkownik forum

YaHooo pisze:Do tego potrzeba potężnej wiedzy oraz odpowiednich narzędzi. Z reguły jedno i drugie jest niedostępne dla zwykłego śmiertelnika.
Jestem serwisantem GSM więc nie jest mi to obce. Problem w tym, że nie ma nigdzie dostępnych narzędzi i nie mam najmniejszego pojęcia, od której strony to ugryźć.
YaHooo pisze:Raczej mało prawdopodobne. Chyba, że to da się włączyć. Wtedy wystarczyło by odszukać miejsce gdzie to jest zapisane. Ale to jest jak szukanie igły w stogu siana.
Przeszukałem linijkę po linijce cały backup i jeśli dekoder nie ściemniał to tego tam nie ma.
Co prawda ten trick był w innym routerze MiFi (też Huawei) i w dodatku plik backupu nie był zakodowany więc w tym modelu może po prostu tego tam nie być.
Zastanawia mnie tylko jak działa ta aplikacja E5830 Telnet Enabler a w sumie czemu nie działa. Autor nie udostępnił kodu więc nawet nie ma jak sprawdzić czemu nie działa.
Zastanawiałem też się czy nie dałoby się zamontować partycji routera pod Ubuntu i odblokować to ale Linux to moja pięta achillesowa i nie bardzo wiem jak się do tego zabrać.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Problem w tym, że nie ma nigdzie dostępnych narzędzi i nie mam najmniejszego pojęcia, od której strony to ugryźć.
Generalnie to sprawa wygląda w ten sposób, że należało by zdezasemblować firmware i wtedy by było jasne co i gdzie siedzi. Jeśli to jest ustawienie to można by było znaleźć miejsce w pamięci gdzie to siedzi. W przypadku programowego zablokowania też można by było próbować to odblokować modyfikując kod.
Chamelleon pisze:Zastanawia mnie tylko jak działa ta aplikacja E5830 Telnet Enabler a w sumie czemu nie działa. Autor nie udostępnił kodu więc nawet nie ma jak sprawdzić czemu nie działa.
Według mnie to antywirus Ci ją blokuje. Jest ona spakowana i zaszyfrowana i dlatego większość antywirusów krzyczy. A nie udało mi się zdekodować exe'ca aby powiedzieć coś więcej. Dlatego może spróbuj zablokować antywira i wtedy sprawdzić czy nie pójdzie.
Awatar użytkownika
Chamelleon
Użytkownik forum

Antywir zablokowany. W sumie jeszcze może firewalla wyłączę ale nie wiem czy ma to coś wspólnego.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Przeskanuj otwarte porty na routerze. Jeśli będą tylko te odpowiedzialne za WWW to zapewne aplikacja robi jakiś POST.
Awatar użytkownika
Chamelleon
Użytkownik forum

Na routerze wszystko pootwierane mam ale używam Playa więc przychodzące są poblokowane jeśli to ma znaczenie.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Nie o tym mówię. Chodzi mi to to na jakich portach nasłuchuje router (czyli usługi na nim), a nie o połączenia przechodzące przez NATa.

Np. łącząc się do panelu konfiguracyjnego na HTTP, używasz portu 80. Jeśli jest jeszcze jakiś inny otwarty to próbowałbym połączyć się telnetem i poobserwować co się zgłosi.
Możesz też odpalić Wiresharka i wtedy uruchomić tę aplikację. Powinno się wyjaśnić czy używa i jakiego protokołu sieciowego.
Awatar użytkownika
Chamelleon
Użytkownik forum

Ok, jak wrócę z roboty to się pobawię. Dzięki

[ Dodano: 2014-07-29, 17:09 ]
Średnio się znam na sieciach. Spróbowałem netstat w różnych wariacjach i głównie port 0 mi się zgłasza jako nasłuch ale nie wiem czy o to chodzi czy w jakiś inny sposób sprawdzić sam router. Co ciekawe port 80 wygląda na zamknięty bo wszędzie wywala przekroczono limi czasu.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Chamelleon ale aplikacja do odblokowania telnetu się uruchamia i przy próbie odblokowania wywala jakimś błędem? Bo ja nie posiadam tego modemu, więc ciężko mi sprawdzić jak ona działa.
Awatar użytkownika
Chamelleon
Użytkownik forum

Powinna działać tak: uruchamiam aplikację, wyświetla się data postu na blogu właściciela aplikacji, w okienko z datą wklejasz tytuł postu odpowiadający dacie, która się wyświetliła i potem powinno się pojawić okienko z przyciskiem odblokuj. Ja podłączałem modem po wifi i po kablu z wyłączonym wifi żeby konfliktu nie było i jakbym nie podłączył i skopiował i wkleił tytuł posta z bloga oczywiście z dobrą datą to mi nie wyskakuje przycisk odblokuj.
Antywirus wyłączony, firewall wyłączony, kontrola windows wyłączona i program uruchamiany z uprawnieniami administratora i nawet z trybem zgodności XP. Oczywiście na x64 i x86.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Chamelleon spróbuję pokombinować coś. Ale niczego nie obiecuję. Przecież musi to być prosta rzecz do zrobienia.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Chamelleon pisze:Spróbowałem netstat w różnych wariacjach
Nestat nie jest odpowiednim narzędziem do tego.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Jo_gurt pisze: Nestat nie jest odpowiednim narzędziem do tego.
Z tego co udało mi się wyszperać w sieci to można odblokować telnet następująco:
1. Connect to the router using wifi and log in to its web interface 2.
Type in the following address in the address bar:
http://192.168.1.1/en/nvram_operate.asp (by default 192.168.1.1 is the
router's ip address)
3. Backup the router's settings by clicking "Save NVRAM to File".
4. Use a text editor (I used vim) to find NV_FW_LOCAL_TELNET_ENABLED_I and
change "<member>unsigned char enable=0;" to "<member>unsigned char
enable=1;"
5. Upload the changed nvram file using the same web interface page
(http://192.168.1.1/en/nvram_operate.asp)
6. Reboot the router and log into it with telnet (telnet 192.168.1.1)
using 'root' as a username and no password.
Bo przeanalizowanie exe'ka odpuściłem sobie. Ktoś się namęczył zabezpieczając go i nie chciał aby każdy poznał sposób działania programu.
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: KrissTofferr »

Proponuję na PC x86 podejrzeć Wiresharkiem co wysyła przeglądarka w HTTP POST aby wykonać polecenie restartu.
Następnie zapisać te dane (+dane do zalogowania się) do tekstowego pliku konfiguracyjnego dla programu cURL. I jeśli zadziała cURL na PC to zainstalować jego wersję na androida z przygotowanym plikiem konfiguracyjnym i skrót utworzyć do cURL-a :]
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

KrissTofferr pisze:Proponuję na PC x86 podejrzeć Wiresharkiem co wysyła przeglądarka w HTTP POST aby wykonać polecenie restartu.
Ba, nawet nie trzeba instalować. Nowe wersje Firefoxa posiadają możliwość podejrzenia parametrów post.
KrissTofferr pisze:do tekstowego pliku konfiguracyjnego dla programu cURL.
To jest to co wcześniej pisałem. Tylko nie wiem jakiego programu użyć do wysłania żądania post. A widziałem gdzieś program do restartu routera. A ze skrótem cURL kojarzy mi się tylko... biblioteka programistyczna ;) Tak więc możesz dać linka do programu?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

http://curl.haxx.se/download.html ;)
Można też użyć klienta RESTowego w przeglądarce.
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: KrissTofferr »

YaHooo pisze:A ze skrótem cURL kojarzy mi się tylko... biblioteka programistyczna ;) Tak więc możesz dać linka do programu?
Tak, libcurl to sama biblioteka ;) Natomiast w binarkach (ze strony którą podał Jo_gurt) jest aplikacja curl.exe

Przykład:
curl.exe --config plikkonf.txt
plikkonf.txt pisze:

Kod: Zaznacz cały

--connect-timeout 60
--globoff
--max-redirs 10
--no-buffer
--progress-bar
--referer "http://domena.pl/sciezka?parametrget1=jakis1&parametrget2=jakis2"
--silent
--url "http://domena.pl/sciezka?parametrget1=jakis1"
--user anonymous:@
-A "Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.0.7) Gecko/2009021910 Firefox/3.0.7"
-b plikciastek.txt
-c plikciastek.txt
--data-ascii mozelogin=XXXXXXXXXXXXX&mozehaslo=XXXXXX&wysylamjakiesdaneformularzametodapost
-L 
-o zapisanyoutput.txt
-D zapisanenaglowki.txt
-Y 1
-y 60
Podręcznik jest w curl.pdf
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

A nie pomyślałem aby sprawdzić czy w paczce jest exec o takiej nazwie...
Awatar użytkownika
Chamelleon
Użytkownik forum

Poddałem się, kupiłem E5372. Proszę o zamknięcie.

Kurde nie dostałem powiadomienia, że były jakieś odpowiedzi od mojej ostatniej wizyty.
Mimo wszystko dzięki wszystkim za pomoc.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Jednak u nas na forum panuje zasada, że <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=82778#82778">»nie zamykamy tematów«</a>. A może ktoś będzie coś chciał dopisać ;)
Awatar użytkownika
Chamelleon
Użytkownik forum

Dobra zasada. :)
W takim razie przyszłej osobie borykającej się z tym problemem życzę więcej cierpliwości.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Chamelleon pożyjemy zobaczymy. A może któregoś dnia Ciebie natchnie i znowu się zmierzysz :)
sakura
Początkujący użytkownik forum

Post autor: sakura »

Chamelleon pisze:Poddałem się, kupiłem E5372. Proszę o zamknięcie.

Kurde nie dostałem powiadomienia, że były jakieś odpowiedzi od mojej ostatniej wizyty.
Mimo wszystko dzięki wszystkim za pomoc.
Czy w modelu E5372 udało Ci się odpalić telnet?

Może ktoś przerabiał temat z tym modelem i podpowie jak uaktywnić dostęp przez telnet?
Awatar użytkownika
Chamelleon
Użytkownik forum

W sumie to nie próbowałem bo oficjalna appka go obsługuje, co prawda niezbyt ona dopracowana ale robi co ma robić.
sakura
Początkujący użytkownik forum

Post autor: sakura »

Znalazłeś jakiś sposób na szybkie restartowanie bez logowania się do panelu i klikania po opcjach? Wcześniej miałem E587 i odpaliłem w nim Telnet, restart robił się jednym kliknięciem w apce w telefonie.
ODPOWIEDZ