Podział internetu z routera
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Podział internetu z routera
Witam
Mam pytanie, kumpel ma router TP-LINK TD-WG8910G, wysyła poprzez antenę zewnętrzną internet do mnie jakieś 100m dalej, ja poprzez antenę zewnętrzną przechwytuję neta który trafia do mojej karty sieciowej, czy mogę poprzez jakiś router ( najlepiej coś małego pod USB) rozdzielić sygnał tak żebym jeszcze mógł łapać WI-FI w domu w drugim pokoju czy raczej nie ma opcji ?
Mam pytanie, kumpel ma router TP-LINK TD-WG8910G, wysyła poprzez antenę zewnętrzną internet do mnie jakieś 100m dalej, ja poprzez antenę zewnętrzną przechwytuję neta który trafia do mojej karty sieciowej, czy mogę poprzez jakiś router ( najlepiej coś małego pod USB) rozdzielić sygnał tak żebym jeszcze mógł łapać WI-FI w domu w drugim pokoju czy raczej nie ma opcji ?
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Podział internetu z routera
Musiałbyś mieć np. Ovislink G.Duo albo inny układ 2 urządzeń AP Client i AP (router z AP).brolypl pisze:czy raczej nie ma opcji ?
Nie pomagam na PW!
-
kombinowałem i doszedłem do wniosku że jest wyjście z tej sytuacji, dostaje neta od kumpla z routera poprzez anteny kierunkowe do mojej karty sieciowej, udało mi się zainstalować programik virtual router, który działa ale internet z mojego PC jest poprzez Microsoft Virtual Wifi Miniport Adapter i jest dość słaby zasięg ;/ w drugim pokoju ciężko o internet. Znalazłem adapter wifi który mam podpięty pod USB tylko nie wiem jak zrobić aby internet był rozsyłany właśnie przez niego. Czy karta sieciowa pod USB załatwi sprawę czy raczej muszę coś pod PCI szukać ?
-
- Mistrz bezprzewodowy
A dlaczego się upierasz, aby net szedł przez Twój komputer?
Nie lepiej zrobić to niezależnie od komputera jak proponuje wojteks, ?
Nie lepiej zrobić to niezależnie od komputera jak proponuje wojteks, ?
-
Chciałem jak najtańszym kosztem zrobić u mnie w domu WIFI, w pomieszczeniu najbliżej anteny sygnał łapie na telefonie ale reszta domu nie ma zasięgu. Dajmy na to że kupiłbym ten router, czy wtedy musiałbym podłączyć do niego antenę kierunkową z której mam internet czy trzeba coś kombinować?
EDIT:
Możecie mi polecić możliwie najtańszy router ? Znalazłem coś takiego
ROUTER DSL WIFI G/N300 4xLAN 2XANTENA 5DBI NETIS
D-link DAP-1360
Tylko nie wiem czy się nadadzą.
EDIT:
Możecie mi polecić możliwie najtańszy router ? Znalazłem coś takiego
ROUTER DSL WIFI G/N300 4xLAN 2XANTENA 5DBI NETIS
D-link DAP-1360
Tylko nie wiem czy się nadadzą.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Nadadzą się np tp-link WR741ND, można kupić taniej niż 60 zł za szt.
-
Router który podałeś ma jedną antenę, więc zastanawia mnie jak mam podłączyć do niego antenę zewnętrzną(aby mieć jak najlepsze parametry internetu) i jednocześnie rozsyłać sygnał po domu ?kmy pisze:Nadadzą się np tp-link WR741ND, można kupić taniej niż 60 zł za szt.
Znalazłem coś takiego TP-LINK TL-WR843ND ma on funkcję WISP, tylko nie wiem czy ona zadziała tak jak bym chciał no i nie wiem czy ma chociaż jedną antenę odkręcaną.
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie da się, nawet w routerze z 2 antenami to tak nie będzie działać. Jednym urządzeniem musisz odbierać (antena zewnętrzna) a drugim nadawać (antena/anteny wewnątrz domu).brolypl pisze:jak mam podłączyć do niego antenę zewnętrzną(aby mieć jak najlepsze parametry internetu) i jednocześnie rozsyłać sygnał po domu ?
Nie pomagam na PW!
-
Czyli ratuje tylko Ovislink Duo ? A ta opcja w tym tp linku WISP nie będzie działała ?
-
- Guru bezprzewodowy
Kupujesz WR-743 z trybem WISP . Do niego podłączasz tą antenę zew. Będzie odbierał od kolegi i tworzył twoją siec. Do niego po LAN podepniesz WR-740 ustawiony jako AP aby siał ci po WiFi w domu. To tańsze i lepsze rozwiązanie niż G.DUO. Masz w nim N 150Mb/s zamiast G 54Mb/s. Koszt około 120 zł. WR-843 się nie nadaje ma tryb MIMO( 2 anteny) a ty pewnie masz zwykłą antenę na 2,4GHz.