Podział internetu z routera

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
brolypl
Początkujący użytkownik forum

Podział internetu z routera

Post autor: brolypl »

Witam
Mam pytanie, kumpel ma router TP-LINK TD-WG8910G, wysyła poprzez antenę zewnętrzną internet do mnie jakieś 100m dalej, ja poprzez antenę zewnętrzną przechwytuję neta który trafia do mojej karty sieciowej, czy mogę poprzez jakiś router ( najlepiej coś małego pod USB) rozdzielić sygnał tak żebym jeszcze mógł łapać WI-FI w domu w drugim pokoju czy raczej nie ma opcji ?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Podział internetu z routera

Post autor: wojteks »

brolypl pisze:czy raczej nie ma opcji ?
Musiałbyś mieć np. Ovislink G.Duo albo inny układ 2 urządzeń AP Client i AP (router z AP).
Nie pomagam na PW!
brolypl

kombinowałem i doszedłem do wniosku że jest wyjście z tej sytuacji, dostaje neta od kumpla z routera poprzez anteny kierunkowe do mojej karty sieciowej, udało mi się zainstalować programik virtual router, który działa ale internet z mojego PC jest poprzez Microsoft Virtual Wifi Miniport Adapter i jest dość słaby zasięg ;/ w drugim pokoju ciężko o internet. Znalazłem adapter wifi który mam podpięty pod USB tylko nie wiem jak zrobić aby internet był rozsyłany właśnie przez niego. Czy karta sieciowa pod USB załatwi sprawę czy raczej muszę coś pod PCI szukać ?
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: kmy »

A dlaczego się upierasz, aby net szedł przez Twój komputer?
Nie lepiej zrobić to niezależnie od komputera jak proponuje wojteks, ?
brolypl

Chciałem jak najtańszym kosztem zrobić u mnie w domu WIFI, w pomieszczeniu najbliżej anteny sygnał łapie na telefonie ale reszta domu nie ma zasięgu. Dajmy na to że kupiłbym ten router, czy wtedy musiałbym podłączyć do niego antenę kierunkową z której mam internet czy trzeba coś kombinować?

EDIT:

Możecie mi polecić możliwie najtańszy router ? Znalazłem coś takiego
ROUTER DSL WIFI G/N300 4xLAN 2XANTENA 5DBI NETIS
D-link DAP-1360

Tylko nie wiem czy się nadadzą.
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: kmy »

Nadadzą się np tp-link WR741ND, można kupić taniej niż 60 zł za szt.
brolypl

kmy pisze:Nadadzą się np tp-link WR741ND, można kupić taniej niż 60 zł za szt.
Router który podałeś ma jedną antenę, więc zastanawia mnie jak mam podłączyć do niego antenę zewnętrzną(aby mieć jak najlepsze parametry internetu) i jednocześnie rozsyłać sygnał po domu ?

Znalazłem coś takiego TP-LINK TL-WR843ND ma on funkcję WISP, tylko nie wiem czy ona zadziała tak jak bym chciał no i nie wiem czy ma chociaż jedną antenę odkręcaną.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

brolypl pisze:jak mam podłączyć do niego antenę zewnętrzną(aby mieć jak najlepsze parametry internetu) i jednocześnie rozsyłać sygnał po domu ?
Nie da się, nawet w routerze z 2 antenami to tak nie będzie działać. Jednym urządzeniem musisz odbierać (antena zewnętrzna) a drugim nadawać (antena/anteny wewnątrz domu).
Nie pomagam na PW!
brolypl

Czyli ratuje tylko Ovislink Duo ? A ta opcja w tym tp linku WISP nie będzie działała ?
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Kupujesz WR-743 z trybem WISP . Do niego podłączasz tą antenę zew. Będzie odbierał od kolegi i tworzył twoją siec. Do niego po LAN podepniesz WR-740 ustawiony jako AP aby siał ci po WiFi w domu. To tańsze i lepsze rozwiązanie niż G.DUO. Masz w nim N 150Mb/s zamiast G 54Mb/s. Koszt około 120 zł. WR-843 się nie nadaje ma tryb MIMO( 2 anteny) a ty pewnie masz zwykłą antenę na 2,4GHz.
ODPOWIEDZ