HSPA+ Plusa - dramatycznie niski upload
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
HSPA+ Plusa - dramatycznie niski upload
Od ponad roku korzystam z internetu Plusa. Byłam zadowolona. Mam do nadajnika 3G jakieś 6km w linni prostej, nadajnik widoczny z domu, w dodatku jeszcze brat założył antenę ATK-20 i moc sygnału oscyluje na poziomie 90%.
Ale nagle od 5 dni po prostu nie da się korzystać z neta z tej technologii. Upload jest tak dramatycznie niski, że strasznie długo trzeba czekać na wczytanie się stron, często wczytują się niecałkowicie lun nie wczytują wcale. Byłam zmuszona przełączyć modem ZTE MF821 w tryb 2G i na EDGE działa to wszystko 3 razy szybciej.
Oto wyniki ze speedtestu z kilku dni
http://www.speedtest.net/my-result/3626489368
http://www.speedtest.net/my-result/3626513991
http://www.speedtest.net/my-result/3627527396
http://www.speedtest.net/my-result/3628143628
Właściwie nie ma to znaczenia kiedy robię test. Nawet o 4 nad ranem jest tak samo. Uszkodzenie modemu też wykluczam, bo łacząc się z telefonu przez 3G także strony ładują się masakrycznie wolno.
Co może być tego przyczyną? Co robić?
Ale nagle od 5 dni po prostu nie da się korzystać z neta z tej technologii. Upload jest tak dramatycznie niski, że strasznie długo trzeba czekać na wczytanie się stron, często wczytują się niecałkowicie lun nie wczytują wcale. Byłam zmuszona przełączyć modem ZTE MF821 w tryb 2G i na EDGE działa to wszystko 3 razy szybciej.
Oto wyniki ze speedtestu z kilku dni
http://www.speedtest.net/my-result/3626489368
http://www.speedtest.net/my-result/3626513991
http://www.speedtest.net/my-result/3627527396
http://www.speedtest.net/my-result/3628143628
Właściwie nie ma to znaczenia kiedy robię test. Nawet o 4 nad ranem jest tak samo. Uszkodzenie modemu też wykluczam, bo łacząc się z telefonu przez 3G także strony ładują się masakrycznie wolno.
Co może być tego przyczyną? Co robić?
- onken
- ** Moderator **
Re: HSPA+ Plusa - dramatycznie niski upload
Pierwsze co bym zrobił to podjechał pod BTS i sprawdził jak jest z lepszym zasięgiem.
Po drugie download też jest zbyt wolny, powinien być chociaż w okolicy w okolicy 10-15 Mb/s
Sprawdź też pingi do polskich serwisów, jeśli będą duże to wyglądałoby na przeciążenie BTSa, wtedy dzwoń do operatora
Po drugie download też jest zbyt wolny, powinien być chociaż w okolicy w okolicy 10-15 Mb/s
Sprawdź też pingi do polskich serwisów, jeśli będą duże to wyglądałoby na przeciążenie BTSa, wtedy dzwoń do operatora
Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
- Stały użytkownik forum
Download zawsze taki był od początku jak ten Aero2 tu działa. Rano 4-7 Mb/s w chwili największego obciązenia od 0,5 do 2Mb/s.
Ale nie sprawiało mi to problemu, bo stronki ładowały się szybko, po prostu mi to wystarczało.
Ale teraz to jest jakiś dramat.
To na 100% nadajnik, bo 2 razy rano zauważyłam, że telefon nie może się zalogować do sieci 3G.
Tak samo modem przypięty do laptopa. Bez anteny 59% sygnału - nie może się zalogować lub/i połączyć z siecią 3G
Po podpięciu anteny sygnał 80-90%, loguje się do sieci i łączy z nią, no ale na tym koniec bo UL bliski zeru.
Od razu mówię, że w obu przypadkach sprawa dotyczy tego samego nadajnika, bo w TNI taki sam CID
Ale nie sprawiało mi to problemu, bo stronki ładowały się szybko, po prostu mi to wystarczało.
Ale teraz to jest jakiś dramat.
To na 100% nadajnik, bo 2 razy rano zauważyłam, że telefon nie może się zalogować do sieci 3G.
Tak samo modem przypięty do laptopa. Bez anteny 59% sygnału - nie może się zalogować lub/i połączyć z siecią 3G
Po podpięciu anteny sygnał 80-90%, loguje się do sieci i łączy z nią, no ale na tym koniec bo UL bliski zeru.
Od razu mówię, że w obu przypadkach sprawa dotyczy tego samego nadajnika, bo w TNI taki sam CID
Ostatnio zmieniony 2014-07-18, 11:09 przez Marta_n, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Nie wiem po co jeździć, do tego BTS-a, przecież zasięg jest 90%, na 90% to będzie strata czasu.
Jak na to wpadłeś, że ma być 10-15 Mb/s?
Jeśli niskie osiągi występują niezależnie od pory, to są raczej wynikiem awarii a nie przeciążenia. I tak do operatora trzeba zadzwonić i to jest rada z wyboru.
BTW speedtesty pingują do polskich serwerów, tak przynajmniej można dociec po tym co pokazują. Byłoby dziwne gdyby pingowały do zagranicznych.
Jak na to wpadłeś, że ma być 10-15 Mb/s?
Jeśli niskie osiągi występują niezależnie od pory, to są raczej wynikiem awarii a nie przeciążenia. I tak do operatora trzeba zadzwonić i to jest rada z wyboru.
BTW speedtesty pingują do polskich serwerów, tak przynajmniej można dociec po tym co pokazują. Byłoby dziwne gdyby pingowały do zagranicznych.
-
Rok temu miałem to samo u siebie, próbowałem różnych sposobów bo w Plusie powiedzieli mi, że mojego modemu wina 
Możesz wymusić UMTS900/2100 czy nie bardzo ?
Chyba jedyny sposób, top net info i dajesz

Możesz wymusić UMTS900/2100 czy nie bardzo ?
Chyba jedyny sposób, top net info i dajesz

Plus 20GB/ Play 55GB / Huawei E5170 LTE / Huawei E3131
Play
http://www.speedtest.net/result/3633946541.png
Plus
http://www.speedtest.net/result/3537145216.png
Play
Plus
-
- Stały użytkownik forum
Przez TNI nie da się wymusić, bo wyskakuje, że modem nie obsługuje tej komendy.
Za to da się jak najbardziej wymusić przez internetową aplikację Plusa, gdzie jest do wyboru:
1) Internet (czyli wybór automatyczny)
2) Tylko 2G
3) Tylko 3G
4) Tylko LTE
Niestety teraz mam wymuszone 2G, bo jak pisałam wyżej na 3G pracować się nie da. Ciągłe przełączanie się z 3G na HSPA+, praktycznie brak uploadu.
Za to da się jak najbardziej wymusić przez internetową aplikację Plusa, gdzie jest do wyboru:
1) Internet (czyli wybór automatyczny)
2) Tylko 2G
3) Tylko 3G
4) Tylko LTE
Niestety teraz mam wymuszone 2G, bo jak pisałam wyżej na 3G pracować się nie da. Ciągłe przełączanie się z 3G na HSPA+, praktycznie brak uploadu.
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Niski upload jest charakterystycznym objawem słabego sygnału. Tutaj raczej z tym do czynienia nie mamy. Za to coś jest nie tak z nadajnikiem, który chyba bardzo ograniczył obszar logowania do siebie kart sim. Przy UMTS 900 jest to zwykle kilkanaście km, przy mocnym obciążeniu, mniej. Tutaj jest mówisz 6km i pusta przestrzeń. Tak nie powinno być.
Tak jak koledzy wyżej proponuję zgłosić problem do działu technicznego Plusa i niech coś z tym robią, bo jeśli problem zaczął występować nagle (nie było stopniowego pogarszania jakości internetu), to wskazuje to na jakieś nieprawidłowe działanie nadajnika.
Uważam też, że jeśli jest taka możliwość, warto się wybrać z laptopem i stopniowo się przybliżać pod stację bazową i zobaczyć jak wyglądają prędkości, szczególnie właśnie UL i podzielić się zebranymi informacjami w zgłoszeniu do działu technicznego.
Tak jak koledzy wyżej proponuję zgłosić problem do działu technicznego Plusa i niech coś z tym robią, bo jeśli problem zaczął występować nagle (nie było stopniowego pogarszania jakości internetu), to wskazuje to na jakieś nieprawidłowe działanie nadajnika.
Uważam też, że jeśli jest taka możliwość, warto się wybrać z laptopem i stopniowo się przybliżać pod stację bazową i zobaczyć jak wyglądają prędkości, szczególnie właśnie UL i podzielić się zebranymi informacjami w zgłoszeniu do działu technicznego.
Ostatnio zmieniony 2014-07-18, 13:07 przez Yanusz, łącznie zmieniany 1 raz.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
- onken
- ** Moderator **
@bomber
A jakich osiągów się spodziewasz na 3G ??
Trochu realizmu... Ehhh
@Marta_n
Zgłaszaj do operatora ale wcześniej przejedź się z modemem aby choćby sprawdzić na innym BTSie jak sprawa wygląda
Ja kiedyś przez miesiąc miałem na LTE i na 3G Plusa prędkość 100-200 kbps max, i pingi po 1000-3000 ms
Trochę im wtedy zeszło z poprawą a jeśli dobrze pamiętam to powstał inny BTS w innym miejscu
Trochu realizmu... Ehhh
@Marta_n
Zgłaszaj do operatora ale wcześniej przejedź się z modemem aby choćby sprawdzić na innym BTSie jak sprawa wygląda
Ja kiedyś przez miesiąc miałem na LTE i na 3G Plusa prędkość 100-200 kbps max, i pingi po 1000-3000 ms
Trochę im wtedy zeszło z poprawą a jeśli dobrze pamiętam to powstał inny BTS w innym miejscu
Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
- Guru bezprzewodowy
Ewentualnie jeśli masz ATK-20 to jeżeli w pobliżu jest jakiś inny BTS UMTS900 Aero2 to spróbuj ustawić antenę na niego i zobacz jakie są parametry połączenia. Często warto spróbować na dalszych BTS-ach, które mogą być nieprzeciążone.
-
To ja Tobie zadałem pytanie i wydaje mi się, że grzeczność nakazywałaby odpowiedzieć. Powtórzę: skąd teza o tym, że "powinno być 10-15 Mb/s"?onken pisze:@bomber
Trochu realizmu... Ehhh
Odpowiem na Twoje pytanie, choć nie sądzę, abyś przesadnie wiele zrozumiał

W przypadku opisanych warunków spodziewałbym się prędkości od 0 do 10-20 MB/s w zależności od obciążenia stacji.
- onken
- ** Moderator **
Przecież ja napisałem ze to max. wartości 10-15 Mb/s
( wystarczy przeczytać ze zrozumieniem )
Tezę tą mam popartą wieloma testami.
A w ogóle widzę że kolega jest raczej pieniaczem a nie chcącym pomóc...
Trochę zasad Netykiety wypadałoby koledze poczytać...
Jak można być tak złośliwym typem
I daruj sobie uwagi tego typu do mojej osoby ! ( wielki guru się znalazł
)
Pomógł 2 razy od 2011 roku, "powalający wynik"
Tezę tą mam popartą wieloma testami.
A w ogóle widzę że kolega jest raczej pieniaczem a nie chcącym pomóc...
Trochę zasad Netykiety wypadałoby koledze poczytać...
Jak można być tak złośliwym typem

I daruj sobie uwagi tego typu do mojej osoby ! ( wielki guru się znalazł

Pomógł 2 razy od 2011 roku, "powalający wynik"
-
on tak ma, wszystko wie najlepiej, wszystkich obraża etc. ![:]](./images/smilies/splash.gif)
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Plus 20GB/ Play 55GB / Huawei E5170 LTE / Huawei E3131
Play
Plus
Play
Plus
- wojteks
- *** Administrator ***
Bez wycieczek osobistych proszę, przypominam również o zasadach pisowni.V4NzI pisze:on tak ma,
Nie pomagam na PW!
- onken
- ** Moderator **
Wojtku, nie mam nic przeciwko ale do regulaminu forum chyba też należy zakaz obrażania innych ?
-
- Stały użytkownik forum
Wy tu gadu gadu o niczym, a mi znowu zniknął zasięg 3G, który powinien być mocny wewnątrz budynków.
Albo inaczej. zasięg jest, bo TNI pokazuje jak zwykle 54% (bez anteny), ale połączyć się bez anteny zewnętrznej nie da rady.
Podobnie w telefonie. Wyszukuję ręcznie sieci 3G, pokazuje się Plus. Po wybraniu tej sieci telefon zwraca błąd: brak dostępu.
A dział techniczny problemu nie widzi. Przykro to mówić, ale gamonie tam pracują. Tłumaczyłam im jak krowie na miedzy, że to samo jest na telefonie z inną kartą sim, a "mądry" konsultant przez ponad 5 minut przeprowadzał jakieś resetowanie usług na karcie SIM i jeszcze był zdziwiony, że to nie pomogło
Napisał niechętnie zgłoszenie do techników, żeby sprawdzili czy coś jest nie tak, ale z takim podejściem obawiam się, że chyba szybciej rozwiążę z nimi umowę. Dzięki Bogu mam na czas nieoznaczony.
Albo inaczej. zasięg jest, bo TNI pokazuje jak zwykle 54% (bez anteny), ale połączyć się bez anteny zewnętrznej nie da rady.
Podobnie w telefonie. Wyszukuję ręcznie sieci 3G, pokazuje się Plus. Po wybraniu tej sieci telefon zwraca błąd: brak dostępu.
A dział techniczny problemu nie widzi. Przykro to mówić, ale gamonie tam pracują. Tłumaczyłam im jak krowie na miedzy, że to samo jest na telefonie z inną kartą sim, a "mądry" konsultant przez ponad 5 minut przeprowadzał jakieś resetowanie usług na karcie SIM i jeszcze był zdziwiony, że to nie pomogło

Napisał niechętnie zgłoszenie do techników, żeby sprawdzili czy coś jest nie tak, ale z takim podejściem obawiam się, że chyba szybciej rozwiążę z nimi umowę. Dzięki Bogu mam na czas nieoznaczony.
- wojteks
- *** Administrator ***
Tak, należy ale mnie trudno ocenić co kogo obraża a wulgaryzmów czy słów powszechnie uważanych za obraźliwe nie zauważyłem. Wycieczki osobiste dotyczą wszystkich.onken pisze: chyba też należy zakaz obrażania innych ?
Nie pomagam na PW!
- ra-v
- Mistrz bezprzewodowy
Plus około 1-2 miesiące temu u mnie też coś pozmieniał. Nie była to pierwsza zmiana jakichś priorytetów.
Pobieranie było i jest podobnie jak u Ciebie, a upload taki, że jak wysyłam maila to na Tlen/GG robię się nie dostępny i muzyka o próbkowaniu 40 kbps przestaje być odtwarzana.
Pobieranie było i jest podobnie jak u Ciebie, a upload taki, że jak wysyłam maila to na Tlen/GG robię się nie dostępny i muzyka o próbkowaniu 40 kbps przestaje być odtwarzana.
Pisałem drugą reklamację w sprawie olania mojego zgłoszenia. Jeśli chcesz wiedzieć to Ci dam info z jakim skutkiem. Wcześniej korespondowałem z Plusem, o tej sezonowości problemu, która występowała już od 1.5 roku. Nie nawiedzę gdy dla kogoś nich opisuję problem, nawet nagrywam filmy a ten ktoś ma to w ...A dział techniczny problemu nie widzi. Przykro to mówić, ale gamonie tam pracują.
U mnie też to kiedyś robił - nie mogłem się zalogować przez APN pro.plusgsm.pl a przez www.plusgsm.pl mogłem. Problem rozwiązali."mądry" konsultant przez ponad 5 minut przeprowadzał jakieś resetowanie usług na karcie SIM
Zrobiłem to samo - za 2-3 tygodnie przyjdzie ostatnia faktura z karą umowną i do widzenia. Przed odejściem zrobiłem im niezła reklamę na YT - pod hasłem "internet szybszy od neostrady" niechcący pojawiły się moje filmy.Napisał niechętnie zgłoszenie do techników, żeby sprawdzili czy coś jest nie tak, ale z takim podejściem obawiam się, że chyba szybciej rozwiążę z nimi umowę.
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Marta_n, nie jesteś przypadkiem w rejonie turystycznym, celów wakacyjnych lub terenie działkowym?
-
- Stały użytkownik forum
Nie, centrum Lubelszczyzny. Problem dotyczy konkretnego nadajnika, bo jak pojechałam do miasta, to wszystko działało bez problemu. Niestety ze względu na trudny teren jestem skazana na ten nieszczęsny Aero2 niedaleko mnie.ja.michal pisze:Marta_n, nie jesteś przypadkiem w rejonie turystycznym, celów wakacyjnych lub terenie działkowym?
-
- Guru bezprzewodowy
Podaj lokalizację, moze inne są w pobliżu, na ATK-20 można próbować połaczyć się z dalszymi BTS-ami UMTS900 Aero2.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Może to niedaleko mnieMarta_n pisze:centrum Lubelszczyzny

- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
To mnie zaciekawiło. I rzeczywiście u mnie też to samo. Na co dzień nie korzystam z neta w Plusie, ale mam starą kartę, włożyłem do modemu i:Marta_n pisze:
Nie, centrum Lubelszczyzny.
http://www.speedtest.net/my-result/3634327237
Z ciekawości też zadzwoniłem do pomocy technicznej Plus Internet i się dowiedziałem, że problem jest poważny i dotyczy kilkunastu nadajników 3G w tej okolicy i są prowadzone prace mające na celu usunięcie usterki, ale ile to jeszcze dni potrwa, tego nie wiedzą. 3G rozsypało się po prostu 14 lipca.
Nie znam dokładnie Twojej lokalizacji, ale to prawdopodobnie ten sam problem.
Także pozostaje czekać.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
To można podejrzewać, że to jest znacznie większa awaria niż to co Ci powiedział facet w pomocy technicznej. Po pierwsze dość długo już trwa, po drugie dziwne, dziwne, że powiedzieli o awarii, bo zazwyczaj milczą.Yanusz pisze:Z ciekawości też zadzwoniłem do pomocy technicznej Plus Internet i się dowiedziałem, że problem jest poważny i dotyczy kilkunastu nadajników 3G w tej okolicy i są prowadzone prace mające na celu usunięcie usterki, ale ile to jeszcze dni potrwa, tego nie wiedzą. 3G rozsypało się po prostu 14 lipca.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Guru bezprzewodowy
Plus jest znany z takich zagrywek, użytkownikom pozbawionym internetu nie daje z tego powodu rekompensaty. Od półtora miesiąca walczą z systemem bilingowym, który ponoć nakłada słynne lejki na Power LTE. Taka jest przynajmniej oficjalna gadka z ich strony.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Mi na szczęście nigdy taka sytuacja się nie zdarzyła. Ale ja korzystam ze starego dobrego HSDPA 2100MHzmatek451 pisze:Plus jest znany z takich zagrywek, użytkownikom pozbawionym internetu nie daje z tego powodu rekompensaty.

Pozdrawiam YaHooo 

- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Pewnie kwestia trafienia na kompetentnego człowieka po drugiej stronie słuchawki. A to niestety loteria.YaHooo pisze:To można podejrzewać, że to jest znacznie większa awaria niż to co Ci powiedział facet w pomocy technicznej. Po pierwsze dość długo już trwa, po drugie dziwne, dziwne, że powiedzieli o awarii, bo zazwyczaj milczą.
Kiedyś pamiętam też w Plusie zgłaszałem problem techniczny, cała rozmowa trwała chyba 15 minut, a zgłoszenie do techników miało, jak się okazało, postać jednego zdania 5 wyrazowego. Dowiedziałem się o tym jak zadzwoniłem ponownie i inny konsultant śmiał się ze swojego "kolegi", że tak się wysilił.
A awaria rzeczywiście trwa długo za długo, dziś sprawdzałem i jest w zasadzie bez zmian
http://www.speedtest.net/my-result/3636623748
Abonenci Plusa mieszkający w tym rejonie powinni naprawdę pomyśleć o reklamacji, bo już mamy 6 dni awarii i nie wiadomo kiedy zostanie usunięta.
-
onken pisze:download też jest zbyt wolny, powinien być chociaż w okolicy w okolicy 10-15 Mb/s
onken pisze:Przecież ja napisałem ze to max. wartości 10-15 Mb/s

A bardziej merytorycznie, to być może kolejny nawrot ukraińskiego problemu, który zależy od pogody.
http://www.telepolis.pl/wiadomosci/prob ... 29898.html
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Dokładnie. Plus oficjalnie ogłosił, że problemy z transmisją danych w 3G na częstotliwości 900MHz mają związek z interferencjami.bomber pisze:
A bardziej merytorycznie, to być może kolejny nawrot ukraińskiego problemu, który zależy od pogody.
Tylko że tym razem to naprawdę uciążliwe, bo problemy pojawiły się 14 lipca, sieć Plus zrobiła jedno wspólne zgłoszenie dotyczące zakłóceń 16 lipca, a mamy 4 sierpnia i (przynajmniej u mnie) transmisji danych po 3G jak nie było, tak nie ma.
-
Czy problem dotyczy również anten kierunkowych?
Swoją drogą to wiesz, że problem jest praktycznie nierozwiązywalny?
[ Dodano: 2014-08-05, 20:03 ]

Swoją drogą to wiesz, że problem jest praktycznie nierozwiązywalny?
[ Dodano: 2014-08-05, 20:03 ]

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Pewnie trudno Ci będzie uwierzyć, ale na serio to może być to o czym piszą. Patrząc po prognozach tropo na chwilę odpuści ale niedługo wróci http://www.dxinfocentre.com/tropo_nwe.htmlYanusz pisze: mamy 4 sierpnia i (przynajmniej u mnie) transmisji danych po 3G jak nie było, tak nie ma.
Dawno temu zdarzyło mi się odbierać w centralnej polsce na antenie siatkowej ze wzmacniaczem niemiecką TV, sygnał był o poranku przed południem znikał i tak przez kilka dni.
W sprzyjających warunkach, porządna antena może wytłumić sygnał z innych kierunków.bomber pisze:Czy problem dotyczy również anten kierunkowych?
Dokładnie, trzeba czekać na łaskawość natury.bomber pisze:Swoją drogą to wiesz, że problem jest praktycznie nierozwiązywalny?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!